chleb domowy - 4322 przepisów (strona:6/289)

Wędzonka ze smalcem w słoju 143

SUROWIEC -wędzonka najlepiej wędzona na zimno minimum 2 dni np: boczek, pachwina, kiełbasa, karkówka -swojski smalec ze skwarkami DODATKOWE PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -czosnek świeży zgnieciony

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Krakowska parzona 485

Surowiec  -wieprzowina kl.1 3 kg (łopatka) -wieprzowina kl.2 1 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 18-20 g/kg -cukier 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina konserwowa czosnkowa z nutą dymu 201

SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -słonina cienka -czosnek dobrej jakości -pieprz biały -sól morska 20-25 g/kg -ugotowane zmielone skórki wieprzowe(wędzone) -słoiczki -szybkowar WYKONANIE Cienką słoninę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Cukinia kiszona 186

SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -cukinia najlepsza młoda nie za duża chodź duża też się nadaje -2-3 ząbki czosnku -22 g soli nie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Proces wykonania wędliny w szynkowarach i praskach (podstawy) 169

Zanim przystąpimy do wykony naszej wędliny powinniśmy wiedzieć : 1.Kontrola temperatury parzenia – dwa termometry Przy parzeniu w szynkowarach stosuję dwa termometry. Jeden do kontrolowania temperatury wody w

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina konserwowa z chilli i nutką dymu 200

SUROWIEC PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -słonina cienka -sól morska 20-25 g /kg -chilli nitki -pieprz czarny -zgnieciony czosnek -ugotowane zmielone skórki wieprzowe (wędzone) -słoiki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa słoikowa 158

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -0,5 kg karkówka -w kostkę 2 cm -0,5 kg schab - w kostkę  2 cm -0,5 kg ścinki ze schabu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tuszonka wieprzowo-wołowa z nutą dymu 139

SUROWIEC -1 kg wołowiny 2 klasa -1 kg boczku ze skórą -250 g skórek wieprzowych wędzonych PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -10 g soli morskiej /kg -5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zaprawka do herbaty z pigwowca 109

SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -owoce pigwowca 1 kg -cukier 700-800 g/kg do obranych owoców -słoiczki 350 g mogą byś jeszcze mniejsze WYKONANIE Owoce myjemy i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Nalewka z ciemnych winogron 269

SKŁADNIKI -2 kg winogron (waga po oczyszczeniu) -1 l alkoholu 50-70 % -400/500 g cukru -3 goździków -1/2 laski wanilii WYKONANIE Umyte przebrane owoce

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka peklowana na sucho. 300

SUROWIEC -karkówka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 9 gr/kg -sól wędzona lub wędzarnicza 9 gr/kg ( można pominąć i dać zwykłą sól lub peklo sól) ja

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony w niskiej temperaturze 164

SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 16-19 g/kg -pieprz cytrynowy -kolendra mielona -papryka wędzona ostra i słodka -czosnek granulowany -termometr z sondą (najlepszy z

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina z soli natarta czosnkiem i przyprawami 205

SUROWIEC -1 kg słoniny dobrej jakości najlepiej grubej PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana gruba -czosnek dobrej jakości 1 duża główka. -ulubione przyprawy -jakiś pojemnik

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Wojskowa 156

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -karkówka 2 kg --sitko szarpak -łopatka 2 kg--sitko 8 mm -wołowina kl 2(ścinki) 0,5 kg --sitko 2,5 mm -słonina

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa szynkowa 419

SUROWIEC -szynka 1 klasa 4 kg -golonka mięsko bez ścięgien i błon 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-20 g/kg -cukier 2 g/kg -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.