chleb domowy - 4322 przepisów (strona:43/289)

bułki 156

Dobre bułki na śniadanie, to podstawa na sobotę i niedzielę :) Wówczas ekipa ma czas na śniadanie, a nie płatki z mlekiem, kanapka + woda i bieg do szkoły.  Domowe, pszenne, wyrośnięte, wypieczone i bez dodatków, trochę krzywe ale dobre :) Ciasto: mąka typ 650, ale robię z różnych...zależy co akurat jest w domu :) Mąka 1 kg, drożdże  pół(...)bułki. Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli nie to wodą z cukrem i nacinamy. Tak przygotowane buły pieczemy 30 min w 200st. C. Pachnie chlebem cały dom :)  Po ostudzeniu mamy fajne domowe pieczywo, które upieczone wieczorem...rano jest nadal pyszne. Można je zjadać same, na słono, na słodko... Smacznego

chleba naszego
Szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką 156

Zapraszam na kolejny świąteczny wypiek, szwedzki chleb z czerwoną borówką. Na świątecznym stole oczywiście nie może zabraknąć chleba domowego wypieku. Co roku piekę różne świąteczne chleby na ogół z bakaliami. W tym roku proponuję Wam szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką. Jest to przepyszny chleb, który piecze się w postaci okrągłych nieco grubych placków o dowolnej wielkości. Z tego przepisu

codojedzenia
Chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – prosty, domowy przepis 153

przepisu, koniecznie pochwalcie się zdjęciami swoich chlebków na Instagramie lub Facebook’u! Będzie mi bardzo miło, jeśli do zdjęcia dodacie hashtag: #okiemblondynki Smacznego! Artykuł Chleb bezglutenowy bez jajek i mleka – prosty, domowy przepis pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
CHLEB Z VERMONT NA PEŁNOZIARNISTEJ MĄCE ZE ŚLIWKAMI I CZĄBREM 199

śliwkami i cząbrem CHLEB ORKISZOWY WEDŁUG ZMODYFIKOWANEJ RECEPTURY WG. J.HAMELMANA- CHLEBA Z VERMONT   Po przepisie na chleb  Pain au levain  i przepisie na  domowy chleb na zakwasie z suszonymi  pomidorami , który tak bardzo przypadł Wam do gustu, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb. Moim ulubionym chlebem jest niewątpliwie chleb z mąki

SMYKWKUCHNI
Chleb z Vermont na mące orkiszowej! 257

zakwasie z dużą ilością dziur!  Chleb orkiszowy według zmodyfikowanej receptury wg. J.Hamelmana- Chleba z Vermont   Po przepisie na chleb  Pain au levain  i przepisie na domowy chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami , który tak bardzo przypadł Wam do gustu, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb. Moim ulubionym chlebem jest niewątpliwie chleb z mąki

SMYKWKUCHNI
Zakwas na żurek 142

Sposobów na zakwas do żurku jest wiele. Podany poniżej przepis wykorzystuje zakwas chlebowy i pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". SKŁADNIKI 50 g zakwasu na chleb (przepis TUTAJ ) 450 ml letniej wody (przegotowanej) 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 ząbki czosnku wraz z łupinami 4 ziarenka ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 6-8 ziaren czarnego

Passions hobbies life
MENU WIELKANOCNE 212

doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez   sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego

Smaczne Zdrowe
Schab zapiekany... 175

Schab kroimy w plastry... ...rozkładamy i przyprawiamy, potem lekko rozbijamy... ...i wykładamy na wcześniej wyłożonej marchwi z plastrami cebuli. Jak nie mamy majonezu to szybko robimy domowy,,,  majonez-domowy-w-10-s Smarujemy majonezem i posypujemy serem, przyprawami. -- Przykryte zapiekamy 50-60 min w 200 st. C Uwaga Ja dałem folię na za niską blachę i cały ser się(...)plastrach i zapiekłem 10 min. bez folii... -- Ser pięknie się roztopił... Teraz już dzielimy na porcje i serwujemy. ...jako dodatek do ryżu, ziemniaków lub do chleba. -- U nas schabiki były serwowane ze świeżym domowym pieczywem. Smacznego

chleba naszego
Chleb orkiszowy 172

Naszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków orkiszowych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej   300 g mąki pszennej   2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb rozmaitości. 138

Chleb, który dzieci lubią bardziej niż bułki :)Co takiego jest w tym pysznym chlebie?... Już podaję składniki na dwa bochenki foremkowe 30 x 11 Mąka typ650

chleba naszego
Bułeczki z cukinią 173

Dawno nie było u mnie bułeczek ani chleba domowego wypieku..niestety czasu jakoś ciągle brak..no, ale jak zabrakło pieczywa w domu, a leniłam się iść do sklepu więc zrobiłam bułeczki...teraz akurat trwa sezon na cukinię, więc postanowiłam dodać ją do bułeczek..przepis na takie bułeczki znalazłam tutaj ..u mnie mała zmiana z braku odpowiedniej ilości mąki pszennej..mąkę

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy 165

Kolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam

Pełny talerz
Chleb wiejski z sokiem warzywnym (z automatu) 219

Bardzo często piekę ten chlebek - jest smaczny, mięciutki, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z książki "Domowy Chleb" Yvana Cadiou. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam soku warzywnego Fortuna) 100 ml wody łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki drożdży piekarskich (instant) łyżka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: Do formy

Domowa Cookierenka Agi
bułki z mięsem 177

Mówi się  bułka z masłem, a u nas pojawiła się bułka z mięsem. W lodówce zostało trochę ciasta drożdżowego, więc musiałem je wypiec...  Nie

chleba naszego
Chleb żytni z cebulą i piwem 161

lutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej cebulki i piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia , o której pisałam tutaj .  Bardzo lubię chleb żytni więc i ten wypiek, bardzo mi smakował. Ma delikatny    smak i  zapach smażonej cebulki oraz wilgotny miękisz. Jeśli macie

Codziennik Kuchenny
Chleb żytni na świeżo wyhodowanym zakwasie 118

Widać to też nieco po chlebie, który w środku jest lekko wilgotny. Musi on po prostu dłużej odparowywać niż chleb na drożdżach sklepowych. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".  Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby. Rozmiary moich form, to 35x12,5 cm, ale mogą być krótsze, dzięki czemu chlebki będą wyższe. SKŁADNIKI 350 g zakwasu

Passions hobbies life
Chleb pszenny razowy z ziarnami 186

razu dwa. Jakoś zmieściły się na blaszce w piekarniku, ale z jednej strony, w trakcie pieczenia, zrosły się, więc musiałam je rozciąć. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Z poniższego przepisu wychodzi 1 bochenek chleba (robiłam porcję podwójną, dlatego też na zdjęciach są 2 chleby). SKŁADNIKI 400 ml letniej wody 10 g drożdży 500 g mąki pszennej

Passions hobbies life
Chleb piwno-cebulowy 165

hasłem Piekarnia w lutym, Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami   zaprosiła nas do upieczenia chleba piwno-ceb ulowego według przepisu Piotrka Kucharskiego. Przepis pochodzi z jego książki "Chleb, domowa piekarnia", a wybrała go dla nas  Beata . Chleb piwno-cebulowy Czas przygotowania: 2 doby Proporcje na 2 foremki o wymiarach 20 x 11 cm Składniki Zaczyn: 200 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno- żytni na maślance 127

właściwie rzadko zdarza się nam je kupować. Często hoduję żytni zakwas, czasem piekę chleb w piekarniku a w ostateczności sięgam po maszynę, kiedy nie mam czasu na kontrolowanie wypieku. Domowy chleb to jednak całkowicie co innego, takie pieczywo smakuje domem a zapach jaki się w nim unosi podczas pieczenia, świadczy o tym, że ktoś w nim mieszka. Składniki

Mango Papaja
III Targi Książki Kulinarnej 196

Kopik z Browaru Kigpin i Paweł Lachowicz z Kukbuk.  Ciekawe odkrycia tegorocznych Targów Książki Kulinarnej ;): Anima z Birrficio Belgrano i piwa z browaru Kingpin. Piotr Kucharski, autor książki "Chleb. Domowa piekarnia", opowiadał o tym jak udoskonalić pieczenie chleba naszego powszedniego, rozdawał autografy, uśmiechy, chleb z masłem i zakwas :) Jak pić prosecco i z czym je podawać na przykładzie

SzczyptaSmaQ