robię to w moim tzw. „międzyczasie” i puszczam oko do rozmówcy. Bo ci, którzy mnie znają, wiedzą, że jeżeli ja coś chcę zrobić, to zrobię to! Upieczenie domowego chleba sprawia mi niesamowitą przyjemność. To coś więcej niż chleb. A gdy jeszcze dodatkowo słyszę: „ To mama zrobiła!”, to czuję się wspaniale! Nie będę się rozpisywać o cudownym
Raj dla PodniebieniaPodczas warsztatów Domowa piekarnia - chleb na zakwasie wrócicie do korzeni polskiej kuchni i nauczycie się wypiekać prawdziwy chleb na zakwasie! Artykuł 17 lutego – Domowa piekarnia – chleb na zakwasie – Wrocław pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEJeden z wielu domowych chlebów, ponieważ od kilku lat jemy tylko chleb z domowego wypieku. Tym razem z ziarnami pszenicy. Składniki : -1 kg mąki pszennej 650 -2 szklanki mąki żytniej -10 dkg drożdży -1 l ciepłej wody -15 dkg pszenicy oczyszczonej -1 łyżka cukru -1 czubata łyżka soli -1 łyżka oleju lub 3 garści prażonej cebulki Pszenicę wsypujemy(...)cebulkę prażoną. Wyrabiamy ciasto. Dwie blaszki o wymiarach ok. 30 x 14 x 7 cm natłuszczamy, przekładamy do nich po połowie ciasta i wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnię chleba. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez ok. 55 minut. Przygotowujemy krochmal z 1/2 łyżeczki
Maminek kulinarnysmakowej uczcie, nadal mam na podniebieniu cudowne wspomnienie po chrupkim, cytrusowym wężymordzie, któremu bardzo do twarzy z orzechową nutą pestek i rześkim powiewem ziół. Podany na kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine . Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie(...)gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wężymord odcedzić, wymieszać z ziołowym sosem i resztą prażonych pestek dyni. Podawać z wiórkami sera manchego. Idealnie smakuje na kromce domowego razowego chleba. *** Przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni , którego organizatorką jest Bea . * * * Dziękuję wszystkim za komentarze pod postem o "Paryskich smakach" . Wszystkie powody są wystarczająco ważne
KUCHARNIADoskonały domowy chlebek z marchewką, słonecznikiem, żurawiną, płatkami owsianymi. To taki chlebek rozmaitości gdzie główną rolę odgrywa utarta marchew. Przepis na 1 chleb 25x11 i 10 bułek. Kilogram mąki, paczka proszku, dwie marchewki, łyżka soli, dwie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać po garści słonecznika, żurawiny, płatków owsianych. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy sól i dodajemy pozostałe składniki
chleba naszegoRóżnie nazywane, tak samo pyszne. Mowa o popularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!! 500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki(...)degrees, put the rolls for 15-20 min. and bake until golden brown. Ready allow to cool on a wire rack. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Bułki domowego wypieku Chleb domowy
bastalenaUwielbiam domowy wypiek chleba i bułek, polecam mąkę Szymanowską, bo jest doskonała i bardzo dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez żadnych dodatków wypieka się super smaczne pieczywo. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem,... Z rozkruszonych drożdży
chleba naszegomożna zmienić wodę. Następnie odciśnięte masło przekładamy do pojemników i chowamy do lodówki. W lodówce przechowujemy 4-5 dni, ale znając życie zniknie w 2 dni... Serwujemy z domowymi wyrobami, chlebem, wędliną... Smacznego
chleba naszegoprzepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody 30-35g soli 50-60g 5% octu 1 ostra papryczka chilli
Moja Książka Kucharskaszybko znaleźć interesujący nas produkt i najczęściej dodawane do niego substancje konserwujące. Poza poradami znajdziemy aż 81 przepisów na smaczne, zdrowe domowe dania m.in na domowy chleb czy domowe musli. Wszystkim zainteresowanym zdrowym odżywianiem oraz przepisami na zdrowe i smaczne potrawy polecam książkę Pani Julity Bator, którą znajdziecie na sklepie wydawnictwa Znak.com.pl
Marta GotujeProsty, ale czasochłonny przepis na pyszny chleb. Jeżeli zamierzacie piec domowe pieczywo, to polecam zacząć od tego chleba, bo trudno żeby się(...)udał, a nic nie zachęca bardziej niż sukces ;-) Chleb jest najsmaczniejszy w ten sam dzień (zjedliśmy z mężem na kolację pół bochenka). Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", którą bardzo polecam. Im więcej damy czasu naszemu chlebowi na wyrastanie, tym smaczniejszy będzie, więc warto uzbroić się w cierpliwość. SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody
Passions hobbies lifeCHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM RECEPTURA - CHLEB Z VERMONT J. HAMELMANA. Domowy chleb na zakwasie żytnim. Nie ma nic lepszego niż prawidłowo upieczony bochenek chleba. Idealnie cienka skórka, miąższ puszysty, po zgnieceniu wraca do formy. Chleby na zakwasie zdecydowanie dłużej zachowują świeżość. Są zdrowsze. I bez porównania smaczniejsze od chlebów na drożdżach. Gwarantuje Ci, że jak zrobisz prawidłowo ten chleb, będziesz
SMYKWKUCHNIprzełożyć do foremki. Ten tutaj chlebek w małej mierze jest chlebkiem żytnim, ale jednak jest Swoją drogą, niezwykle rzadko zdarza mi się jeść chleb kupny, ale zawsze doceniam chleb domowy. Nawet najgorszy chleb upieczony w domu, jest lepszy i zdrowszy od tego kupnego. W dodatku każdy może dopasować chleb do swoich upodobań smakowych, a to dodając kminek, czarnuszkę, pomidory(...)podprażoną cebulkę. O dodatkach jak słonecznik czy siemię nie wspominam Domowy chlebek można piec na raz w większej ilości i potem go mrozić. To dobre rozwiązanie szczególnie wtedy, kiedy mieszkasz sama. Chleb wystarczy pokroić na kromki, zamrozić je i wyciągać wieczorem tyle kromek, ile jesz w ciągu dnia. Oczywiście, jeśli samodzielnie nie zjesz bochenka w ciągu 5-7 dni. Pamiętaj
Mieszam w GarnkuDzisiaj polecam przepis na pyszny domowy chleb. Od czasu do czasu przygotować domowy chlebek. Zapach pieczonego chleba unosi się po całej kuchni. Chleb doskonale smakuje ze świeżym masłem. Jest idealny na śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI: Zaczyn: 50g zakwasu żytniego, 130g mąki żytniej razowej, 170ml letniej wody, Chleb: 300g zaczynu, 125g mąki żytniej typ 720, 200g mąki pszennej grahamki, 350g
Tradycyjna kuchnia KasiSkąd taki pomysł? ...po zobaczeniu fotki i przepisu na jednym z blogów chleb-z-garnka-z-ziarnami resztę zrobiłem po swojemu, bo domowe pieczywo często jest u nas na stole. Przy okazji wypieku chleba, upiekłem jeszcze bułki :) Do miski przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie(...)kolejne ~30 minut ...bułki szybko stygną, więc po 15 min. można już robić kanapki :) np. z upieczonym schabem schab z piekarnika na kanapki :) Minęło 60 min. chleb jest gotowy :) Chrupiący, pachnący, swojski, domowy :) Smacznego
chleba naszego