chleb domowy - 4322 przepisów (strona:35/289)

Chleb z bulgurem i daktylami 140

Domowy chleb najlepszy...to chyba każdy wie..ja czasem piekę w automacie do chleba ,a czasem automat tylko wyrabia ciasto i tam rośnie..a piekę już w piekarniku..tak było i tym razem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich

Moje domowe kucharzenie
Chleb. Domowa piekarnia. Piotr Kucharski 189

mnie książka o domowym wypieku chleba autorstwa Piotra Kucharskiego, mąż się ulitował i kupił. Kiedyś polskie książki kucharskie mimo dobrej treści, odstraszały słabymi zdjęciami i ubogą szatą graficzną. Książka Chleb. Domowa piekarnia Piotra Kucharskiego jest wydana na światowym poziomie, starannie oprawiona, zawiera doskonałe zdjęcia, w tym zdjęcia instruktażowe, przepisy są bardzo przejrzyście opisane.  Autora książki znałam dotąd jako nietuzinkowego(...)czytelnika, z terminologią piekarską, rodzajami i typami mąk, sprzętem piekarniczym. Rozdział II - Zakwas i pieczywo na zakwasie (mój ulubiony;), tu autor odczaruje mit o skomplikowanej hodowli domowego zakwasu i pokaże proste przepisy na chleby na zakwasie, głownie żytnie. Rozdział III - Drożdże i chleby drożdżowe , zawiera przepisy na chleby pszenne i bezglutenowe. Rozdział IV - Bułki płaskie chleby , w tym rozdziale pokazuje

Codziennik Kuchenny
Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku 128

wszystko dusimy, aby całość się przegryzła. I to wszystko. Nasza cebulka jest już gotowa! Moim zdaniem, idealnie smakuje jeszcze ciepła, jako dodatek do domowego, świeżo upieczonego chleba (przepis na domowy chleb bezglutenowy znajdziecie TUTAJ ) Smacznego!   A jeśli szukacie inspiracji na pyszne ciasto, którym można uraczyć swoich gości, polecam mój sernik ! Artykuł Cebulka a la chutney do śledzi

Okiem Blondynki by McBlondi
PROSTY CHLEB WIELOZIARNISTY 145

Samodzielne pieczenie chleba jest ostatnio bardzo modne. Nic w tym... Artykuł PROSTY CHLEB WIELOZIARNISTY pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
CHLEB WIELOZIARNISTY 112

Domowy chleb wieloziarnisty jest bardzo prosty w wykonaniu. Robi się go naprawdę szybko. Czas wyrośnięcia to około 40 minut. Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków. Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren. Pycha! Polecam! Składniki: 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli

potrawyregionalne
Domowy chleb i pasta z pieczonych warzyw. 179

DOMOWY CHLEB Z GOTOWEJ MIESZANKI DOBRY POCZĄTEK DLA DOMOWYCH PIEKARZY Domowy, ciepły i pachnący chleb to marzenie nie jednego domowego piekarza. Wiele z Was bardzo często pyta mnie o różne wskazówki przy pieczeniu chleba, staram Wam się podpowiadać jak tylko mogę i na ile mi pozwala moja wiedza w tym temacie. A temat głęboki i szeroki. Pieczenie chleba nie jest

SMYKWKUCHNI
PASTA Z PIECZONYCH WARZYW DO CHLEBA DOMOWEJ ROBOTY 143

DOMOWY CHLEB Z GOTOWEJ MIESZANKI DOBRY POCZĄTEK DLA DOMOWYCH PIEKARZY Domowy, ciepły i pachnący chleb to marzenie nie jednego domowego piekarza. Wiele z Was bardzo często pyta mnie o różne wskazówki przy pieczeniu chleba, staram Wam się podpowiadać jak tylko mogę i na ile mi pozwala moja wiedza w tym temacie. A temat głęboki i szeroki. Pieczenie chleba nie jest

SMYKWKUCHNI
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi 129

Dzisiaj przepis na naprawdę prosty a do tego szybki w wykonaniu chleb pszenny na drożdżach. Chleb wyjdzie nawet największemu laikowi kulinarnemu, zachęcam więc do rozpoczęcia swojej przygody z domowym wypiekiem chleba od tego przepisu. Wszak pierwszy dobry chlebek spod własnych rąk, doskonale zachęci Cię do dalszych chlebowych wypieków. Co jest plusem tego chleba? Jest niezwykle prosty(...)zrobienia. Zrobi go nawet dziecko. Wszystkie składniki wystarczy wsypać do miski i zamieszać. Nie trzeba chleba wyrabiać, więc nie napracujemy się przy jego robieniu. A zapach przy pieczeniu chleba domowego unoszący się w mieszkaniu, jest po prostu bezcenny. Jeśli boisz się chlebów na zakwasie, a nawet tych na drożdżach, to jest to przepis na chleb właśnie dla Ciebie. Chleb

Mieszam w Garnku
NAJPROSTSZY CHLEB DOMOWY 202

Pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych i otrębów pszennych to najprostszy domowy chleb, jaki tylko znam - bez wyrabianie i wyrastania. Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką, wykładamy do formy i do piekarnika - resztę zrobi piekarnik, a nam pozostaje tylko czekanie na pyszny, domowy chlebek 🍞 Jest to idealny chleb na osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie(...)kuchni. Przy minimalnym nakładzie pracy można mieć domowe pieczywo... świeżutkie, pachnące, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, bez zbędnych dodatków. Sama jestem pod wielkim wrażenie tego przepisu, bo nie sądziłam, że w tak prosty sposób można otrzymać aż tak dobry chleb! P.S. Mój mąż cały czas myślał, że to kupny, dopóki mu nie zdradziłam tego sekretu😉 Składniki: 3 szklanki mąki

Kuchnia MagdaLeny
Pasta jajeczna bursztynowa 187

Pasta jajeczna na świeżym, domowym chlebie to jedno z moich ulubionych śniadań. W ogóle lubię jajka i jem je często, może nawet za często, ale co tam! Przecież nigdy nie słyszałam żeby ktoś umarł z powodu przejedzenia się jajami. Pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Najbardziej lubię taką klasyczną, tylko z dodatkiem szczypiorku. Ale można ją przyrządzać(...)różnymi dodatkami - z żółtym serem, twarogiem, z pomidorami czy rybą. Będzie pyszna jeśli doprawicie ją swoimi ulubionymi ziołami. Do tego świeże bułeczki albo dobry, domowy razowy chleb i jest pysznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 191

chlebek bananowy", ale to nie to samo ;) Jakoś nigdy mnie do tego nie ciągnęło, poza tym na co dzień praktycznie nie jadam pieczywa. Zauważyłam jednak ostatnio, że domowy wypiek chleba staje się modny, Coraz więcej wpisów na ten temat pojawia się na blogach, coraz więcej książek o tej tematyce w ksiegarniach. Ponieważ rok 2015 jest dla mnie rokiem wyzwań(...)mnóstwem zdrowych ziaren, bez spulchniaczy i konserwantów, z produktów ekologicznych. Myślę, że było warto i że na tym jednym chlebie się u mnie nie skończy :) Przy okazji punkt "Domowy chleb" Wyzwania Kulinarnego uważam za zaliczony ;) Składniki na 2 bochenki chleba (2 keksówki): 500 g ekologicznej mąki orkiszowej chlebowej typ 750  Symbio 400 g ekologicznej mąki żytniej typu graham

Zawsze głodna!
Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym 127

Ostatnio eksperymentuję sobie z pieczeniem domowego chleba. Lubię, domowy o niebo lepszy od tych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik . Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej

kruche babeczki
Zakwas chlebowy- krok po kroku 174

mieć :) Dlatego postaram się dzisiaj w jasny sposób opisać Wam krok po kroku jak w domowych warunkach wyhodować taki zakwas. Tę recepturę oparłam na książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia", który zawarł w niej chyba wszystkie przydatne wskazówki dla początkującego "piekarza". Zapraszam do lektury!       Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest ten zakwas... Zakwas to rodzaj(...)bardzo nie znudziłam?? :) Szczerze zachęcam do wyhodowania własnego zakwasu chlebowego, gdyż chleby z niego pieczone są nieporównywalne z żadnymi innymi! Ja od kilku lat jestem nałogowych wypiekaczem chlebów, a domowe pieczywo uważam za jedno z najsmaczniejszych rzeczy, które mogą się człowiekowi przytrafić z samego rana ;)    Udanych wypieków

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem 180

Breni . Brenia jest mistrzynią jeśli chodzi o pieczenie chleba, więc nie miałam żadnych obaw korzystając z jej przepisu. Zapraszam Was na pyszny chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem. Domowy chleb najlepszy! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na chleby na zakwasie: Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego 123

znów wróciłam do pieczenia domowego chleba na zakwasie! Mój zakwas niestety zamordowałam, ale dobra dusza, czyli Brenia z bloga  Kuchnia Breni  mnie podratowała i podarowała super zakwas, który ma już ponad dziesięć lat. Chleb rośnie na nim rewelacyjnie, obiecałam więc sobie, że tym razem będę dbała o mój nowy zakwas. Przepis, który Wam dziś prezentuję jest autorstwa

Kulinarne przygody Gatity