cebula - 11518 przepisów (strona:459/768)

Pasta z tuńczykiem i twarogiem 244

Pasta z twarogiem i tuńczykiem, świetny dodatek do kanapek ale nie tylko. Składniki:  opakowanie twarogu półtłustego (ja kupuję go w Biedronce) puszka tuńczyka w sosie własnym pół średniej cebuli  2 łyżeczki majonezu  łyżeczka jogurtu 2 jajka ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Tuńczyka cedzę z sosu a cebulę kroję ale bardzo drobno następnie wszystko dokładnie mieszam z wyjątkiem jajek. Majonez dodaję

Mechanik w kuchni
Królik w sosie własnym 213

przyswajalnością białka, niską zawartością cholesterolu. Można przyrządzać z niego naprawdę wyjątkowe dania. Potrzebujemy : królika a konkretnie jego korpus 3 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej) kiszonego ogórka kawałek konserwowej papryki pół cebuli ząbek czosnku kawałek boczku kostka rosołowa lub bulion Przygotowanie: Korpus królika po czyszczeniu i opłukaniu otwieram, solę, pieprzę i smaruję musztardą. Ogórek, paprykę i boczek kroję w podłużne paski, cebulę

Mechanik w kuchni
Sałatka grecka z makaronem 229

sprawdza się jako samodzielne danie. Ja tym razem proponuję Wam sałatkę grecką z makaronem. Składniki : opakowanie sera feta 18-20 dag makaronu spiralki 25 dag pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 ogórek 15-20 czarnych oliwek 1 zielona papryka 2 łyżeczki oregano  sos sałatkowy - koperkowo-ziołowy  łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie : Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)dente, ser feta kroję w kosteczkę ( jak to zrobić znajdziesz u mnie w poradach ) pomidorki przecinam na połówki, cebulę szatkuję w piórka. Ogórek przecinam wzdłuż i kroję w pół talarki, oliwki w krążki a paprykę po oczyszczeniu z pestek w kosteczkę ok 1x1 cm. Wszystkie te składniki posypuję 2 łyżeczkami oregano i wstępnie mieszam. Sos koperkowo-ziołowy wsypuję

Mechanik w kuchni
Mielone gryzaczki z grilla 208

jego konkursie. Proszę kliknij TUTAJ i zagłosuj na mój przepis. Dziękuję. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego Czosnek - duży ząbek natka pietruszki - pół pęczka siekanych samych listków 1 cebula - średnia 1 jajko bułka tarta - 2-3 łyżki cynamon - pół łyżeczki kumin rzymski - do smaku sól - do smaku pieprz - do smaku Patyczki do szaszłyków Przygotowanie : Zaczynam od starcia na tarce czosnku(...)posiekania natki pietruszki ( same listki ), zsiekania cebuli i zeszklenia jej na maśle. Do misy przekładam mielone, jajko, natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszam. dodaję cynamon i duża szczypta kuminu rzymskiego, ponownie mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Z powstałej kuli mielonego formuję małe kotleciki wielkości łyżki stołowej, delikatnie spłaszczamy i na grilla. Griluję na dobrze

Mechanik grilluje
Placki ziemniaczane z żółtym serem 1777

czym podajecie placki ziemniaczane ? Bo my z różnymi dodatkami:z kwaśną śmietaną , z imbirem i chili , z pieczarkami , po węgiersku, SKŁADNIKI: 10 szt ziemniaków 1 szt cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch 2 szt jajka, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz czarny do smaku olej do smażenia pomidory koktajlowe pietruszka PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki(...)obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę, dodajemy 2 jajka, oraz mąkę pszenną, straty ser, doprawiamy solą, dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę cukru aby placki szybciej się zrumieniły, dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy łyżką masę formując placki. Smażymy placki z jednej strony, odwracamy i powierzchnię obsypujemy delikatnie tartym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii- czyli ksiądz się dławi i co z tego wyniłko 171

Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii i szpekiem Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu strozzapretii 1/4 cebuli 3 małe cukinie pokrojone na julienne( cieniutkie paseczki) 12 kwiatów cukinii 80 g pokrojonego w paseczki szpeku 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, do smaku Parmezan Zgrać czas ugotowania makaronu al dente z przygotowaniem warzyw. Umyć i osuszyć kwiaty cukinii, odciąć tzw “dupkę”, pokroić(...)cienkie plasterki. Na oliwie zaszklić cebulę dodać cukinie pokrojone na julienne i szpek, dusić ok 5 min( cieniutka cukinia dusi się bardzo szybko), dodać pokrojone w paseczki kwiaty cukinii i gotować jeszcze chwilę( ok 2/3 min). Ugotowany al dente makaron wymieszać z warzywami i posypać parmezanem. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Jesienny makaron z dynią 160

dobre było! Więc szczerze polecam. Jesienny makaron z dyni ą Składniki na 4 osoby: 340 g makaronu (u mnie Cellentani) ½ dyni, około 700 g (przed obraniem) 1/2 czerwonej cebuli( u mnie cebula Tropea) garść grzybków, u mnie 30 g suszonych prawdziwków 5 listków szałwii, 1 gałązka rozmarynu, z balkonowego ogródka 50 g tyrolskiego szpeku lub szwarcwaldzkiej szynki 2 garści rukoli

Mia Cucina Sofieta
Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni 207

fikuśnych makaronów, dzis powt ó rka pysznego makaronu strozzapreti (możecie poczytać o nim tu ) , a o bakłażanie  tutaj .  Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu strozzapreti 1/4 cebuli 2 małe białe kiełbaski 300 g opienków 1 duży bakłażan 2 łyżki oliwy natka pietruszki Sól, pieprz, do smaku olej do smażenia szybko umyć i osuszyć grzybki, pokroić na mniejsze(...)kawałki. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzybki, posolić, podsmażyć ok 5 minut, dodać wody i dusić ok 20 min, aż grzybki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. W tak zwanym miedzy czasie, w głębokim tłuszczu usmażyć pokrojony w kosteczkę bakłażan. Osaczyć na papierowym papierze. Na osobnej patelni, na łyżce oliwy, podsmażyć pokrojoną na malutkie kawałeczki( dosłownie 0.5 cm) białą

Mia Cucina Sofieta
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 175

kałamarnice i ośmiornice   (pokrojone w paseczki),  krewetki 300 g ryżu , mój vialone Nano, musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał. 3 łyżki oleju, ½ cebuli 1 ząbek czosnku( pominęłam) 3/4 szklanki białeg,o półwytrawnego wina( u mnie wino Celebro – białe hiszpańskie) 2 łyżki przecieru pomidorowego, ok ¾ litra wywaru z ryby/warzywnego z kostki( lub w ostateczności(...)gorąca wodą i warzywko) sól/pieprz/natka pietruszki do smaku Wykonanie: Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę i cały ząbek czosnku. Dusimy na średnim ogniu, aż zmikną, a cebulka stanie się złocista, wyjmujemy czosnek.  Dodajemy owoce morza(oprócz krewetek), troszkę gotujemy, dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy trochę wody i przecier pomidorowy. Gotujemy

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe risotto z żurawiną 220

eleganckie risotto o pomarańczowej nucie. Pomarańczowe risotto z żurawiną Składniki na 2 osoby: 180 g ryżu ( musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał). 3 łyżki oliwy, ½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 pomarańcza naturalna, 2 mandarynki, ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko) 30 g suszonej żurawiny 60 g parmezanu(...)moczymy przez 10 min w wodzie. Zioła myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Zostawiamy parę gałązek rozmarynu do dekoracji. Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę, często mieszając. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy przefilrtrowany sok z pomarańczy

Mia Cucina Sofieta
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 198

zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki tartej bułki skórkę z ½ cytryny bio sól/pieprz 2 łyżki oliwy rozmaryn, szalwia(...)jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce

Mia Cucina Sofieta
CIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM. 333

energię na kolejną część dnia. Proponuję więc taką to oto wersję :) CIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM. /własny; inspiracja - przepis na opakowaniu;/ na 2-4 porcje 250g ciecierzycy  1 duża cebula biała 750g mrożonego szpinaku 1/2 szklanki płatków owsianych 3 ząbki czosnku olej ryżowy do smażenia sól, pieprz, suszony tymianek szczypta płatków chili łyżeczka kolendry Ciecierzycę zalewam obficie wodą i zostawiam(...)napęczniała. Gotuję ją następnie w tej samej wodzie, w której się moczyła, aż do miękkości, czyli około 1,5 godziny. Odcedzam. Siekam cebulę i czosnek, szklę na oleju, a następnie wrzucam szpinak. Kiedy się skurczy, dodaję ciecierzyce, płatki owsiane, przyprawy i wszystko razem podduszam.  Dodaję serek ziołowy, mieszam. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sok pomidorowy z bazylią 181

drugą wersję soku z pomidorów. Tym razem bardziej ziołowy, bo z dodatkiem suszonej bazylii i estragonu. Jednak równie smaczny i zdrowy jak poprzedni:) Polecam!! Składniki: 2 kg pomidorów, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru. Przygotowanie Pomidory umyć, przepołowić i wyciąć(...)środki".  Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Następnie zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać liście laurowe, bazylię, estragon, oliwę i cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zagotować, po czym przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak. Gotowy sok rozlać do butelek. Pasteryzować 3 minuty

Z miłości do słodkości
Zupa krem z zielonego groszku 211

witaminę B i K oraz kwas foliowy i białko. Ponadto jest lekkostrawny i niskokaloryczny. I nawet mąż poprosił o dokładkę;)  Składniki: 1 por, łyżka masła, 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 2 szklanki domowego bulionu drobiowego, 300g świeżego groszku, pęczek świeżej mięty, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Przygotowanie Por oczyścić i bardzo dokładnie umyć, by wypłukać ze środka cały piasek. Następnie(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Dodać cebulę. Dusić ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do blendera i zmiksować na krem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany

Z miłości do słodkości
Zupa krem z dyni 199

działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek. Samo zdrowie!     Składniki: 1/2 kg miąższu z dyni,  1litr drobiowego rosołu,  3 duże ziemniaki,  2 marchewki,  cebula, łyżka masła,   szczypta kurkumy,  szczypta curry,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  sól, pieprz,  1/2 szklanki śmietany 18,  grzanki,  natka pietruszki.  Przygotowanie Cebulę

Z miłości do słodkości