Zatęskniłam za czymś zapiekanym, a ponieważ miałam pod ręką bakłażana i pieczarki, więc powstało danie na tym oparte, wymyślone na poczekaniu:) Składniki: * bakłażan * kilka dużych pieczarek * cebula spora * ząbek czosnku * ser starty Stary Olęder * 3 plasterki sera wędzonego * sól, zioła * ryż basmati - 2 łyżki ugotowanego Bakłażana wydrążyłam (wydrążony środek pokroiłam na grube plastry), posoliłam i pozostawiłam na 1/2 godziny(...)żeby wypuścił sok z goryczką. W międzyczasie udusiłam cebulę i pokrojone w półplasterki pieczarki. Dodałam wyciśnięty czosnek, sól i zioła do smaku. Bakłażana wytarłam do sucha i rozłożyłam w naczyniu żaroodpornym - obie połówki i plastry. Napełniłam środek i wierzch plasterków mieszanką ryżu (ryż został mi po przygotowaniu innej potrawy) i pieczarek, posypałam startym serem, a że było go niewiele dodałam
Zdrowa Kuchnia Sowyczyli pieczona kiełbaska z serem:) Rzadko jadam, nawet z grilla wolę inne dania, ale dzisiaj akurat mi się zachciało. Składniki na jedną porcję: * kiełbaska jakaś dobra * 1/2 cebuli * odrobina oleju * 2 plastry żółtego sera, miałam wędzony, więc taki dałam Kiełbaskę nacięłam wzdłuż tak, aby można ją było położyć na płasko i ponacinałam górą. Smażyłam z dwóch stron do zrumienienia(...)koniec położyłam na niej kawałki sera, a obok pokrojoną cebulę i chwilkę jeszcze dosmażyłam. Do tego sałatka w dużej ilości i ...pycha było! ***** " Fascynujący jest dla mnie fakt, że większość ludzi planuje swoje wakacje z większą starannością niż swoje życie. Być może jest tak dlatego, że ucieczka jest łatwiejsza od zmiany..." Jim Rohn Komentarze kaspiecze 2011/10/24
Zdrowa Kuchnia Sowylodówki i skomponowane w jedno, jak się później okazało, wielce smakowite, danie:) Składniki na 2-3 porcje: * 200 g makaronu pełnoziarnistego penne * kawałek boczku surowego * kilka plasterków szynki * cebula spora * żółty ser wędzony - akurat taki był w lodówce Sos: * 100 g mascarpone * 50 g śmietany kwaśnej 18% * 3 ząbki czosnku * sól, przyprawy Wędlinę pokroiłam i przesmażyłam z cebulą. Makaron ugotowałam
Zdrowa Kuchnia Sowyrazem z szynką. Składniki na jeden naleśnik/omlet: * jajko * 2 łyżki mąki pszennej typ 1850 * 2 łyżki mleka * ząbek czosnku wyciśnięty# * sól ziołowa * 2-3 plasterki szynki * 1/2 cebuli * papryka konserwowa * koperek # raczej pominąć, gdy po śniadaniu będziemy przebywać wśród ludzi;) Jajko, mąkę, sól, czosnek i mleko ubiłam trzepaczką przez chwilę i wlałam na rozgrzaną z odrobiną oleju patelnię. Smażyłam(...)wolnym ogniu z dwóch stron, jednocześnie lekko przesmażając na drugiej patelni pokrojoną szynkę z cebulą. Usmażony naleśnik zdjęłam z patelni, nałożyłam farsz i posypałam koperkiem. Zjadłam z wielkim smakiem:) Wygląda na to, że zmieniam sposób odżywiania, bo bez ciepłego śniadania źle się czuję w ciągu dnia, ciekawe... ***** "Dobre nawyki są tak samo proste do stworzenia, jak te złe
Zdrowa Kuchnia Sowyzdążyłam dokupić. Składniki na 2 porcje: * 1/2 brokuła * 1/2 cukinii * kawałek kapusty włoskiej * jarzyny do zrobienia wywaru: marchewka, pietruszka, seler, por * przyprawy: sól czosnkowa, lubczyk, kurkuma, oregano, bazylia * 1/2 cebuli * ząbek czosnku * trochę oliwy * ser żółty lub lazur Najpierw zrobiłam wywar jarzynowy, żeby nie korzystać z bulionu z kostki - takiego ekologicznego bulionu jak Basia nie miałam. Z ugotowanego bulionu wyjęłam(...)jarzyny oprócz kapusty i pora, a dorzuciłam brokuła i jeszcze chwilę gotowałam, żeby brokuł zmiękł. W międzyczasie poddusiłam na patelni pokrojoną w plasterki cukinię razem z cebulą, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną oliwy i bulionu. Wrzuciłam cukinię do zupy, jeszcze chwilę pogotowałam i na końcu całość zmiksowałam. Wlałam porcję do miseczki, posypałam w pierwszym dniu startym żółtym serem
Zdrowa Kuchnia Sowyplacki; poszperałam więc po necie w poszukiwaniu przepisu na placki wykonane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian i znalazłam na tym blogu . Składniki na 3 osoby: * 700 g ziemniaków * cebula * 3 spore ząbki czosnku * marchew * 2 jajka * 2 spore łyżki mąki pszennej typ 1850 * olej * łyżeczka soku z cytryny * przyprawy: kminek, pieprz czarny, imbir, gałka muszkatołowa, sól, Vegeta Natur, bazylia(...)obrane i z grubsza pokrojone ziemniaki do Thermomixa i chwilę miksowałam, dodałam marchewkę i znów lekki mix, dosypałam 1/3 łyżeczki kminku, wbiłam 2 jajka (sł) 2. Dodałam startą sporą cebulę i 3 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (o) 3. Łyżeczkę z czubkiem soli i łyżeczkę Vegety Natur (sn) 4. Skropiłam całość łyżeczką
Zdrowa Kuchnia Sowysmalcu ze słoninki - jest smalec z białej fasoli;) Przepis odrobinkę wzbogaciłam o przyprawy, aby było zgodnie z Pięcioma Przemianami:) Składniki: szklanka białej fasoli - wzięłam taką o średniej wielkości ziarna cebula ok. 8 - 10 łyżek oleju 1/2 jabłka przyprawy: kurkuma, majeranek, bazylia, kminek mielony, czosnek niedźwiedzi sól odrobina soku z cytryny Poprzedniego dnia wieczorem fasolę zalałam wodą i zostawiłam na całą(...)obiorę i może dlatego była to najdłuższa i najbardziej mozolna czynność, ale się opłaciła;) Po obraniu fasoli na ok. 8 łyżek rozgrzanego oleju wrzuciłam drobno pokrojoną sporą cebulę i podsmażyłam do mocnego zeszklenia (sł). Dodałam szczyptę sporą czosnku niedźwiedziego (o) i dorzuciłam obraną fasolę (sn). Chwilę pomieszałam, dolałam trochę wody spod fasoli, odrobinę soli do smaku
Zdrowa Kuchnia Sowyswoją kolej. Zupę ugotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, a podstawą był przepis od Sylwiam7 . Składniki na ok. 3 porcje: 2 główki czosnku 3 ziemniaki kawałek białej części pora cebula 150 ml białego półwytrawnego wina ok. litr wody śmietana 18 % łyżka masła lub oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, suszona cebulka, lubczyk Zrobiłam tak: 1. w garnku rozpuściłam łyżkę masła(...)wrzuciłam pokrojoną cebulę i pora - chwilkę smażyłam do zeszklenia - dorzuciłam obrane i przekrojone wzdłuż ząbki czosnku - znów chwilkę smażyłam - dorzuciłam pokrojone ziemniaki (sł) 2. szczypta czosnku niedźwiedziego i suszonej cebulki (o) 3. dolałam zimną wodę i posoliłam (sn) 4. wlałam wino (k) 5. dorzuciłam szczyptę lubczyku (g) Gotowałam ok. 30 min. Na koniec zmiksowałam, przelałam do miseczek, dodałam śmietanę
Zdrowa Kuchnia Sowystosunku do groszku z puszki, ale się karnie zastosowałam i wrzuciłam na kilka minut na wrzątek ze szczyptą kurkumy. W tym czasie zeszkliłam na łyżce oliwy drobno pokrojoną cebulę. Przełożyłam odsączony groszek i cebulę (sł) do miski i kolejno dodałam jeszcze: łyżkę oliwy (sł), estragon, pieprz, czosnek niedźwiedzi (o), a na końcu trochę soli i kilka kropli sosu sojowego
Zdrowa Kuchnia Sowykiniowo-brokułowa z dodatkiem sera. Tym razem cukinię wzbogaca smak pomidora. Wyszła pysznie gęsto-sycąco-zawiesista zupa, genialna na obiad i kolację! Składniki na 2 porcje: 1/2 sporej cukinii cebula ząbek czosnku spory pomidor łyżka oleju ryżowego (akurat taki miałam) lubczyk, bazylia, tymianek, sól bulion Najpierw przygotowałam bulion, czyli: 1. na wrzątek szczypta lubczyku (g) 2. kawałek marchewki, pietruszka, kapusta(...)oliwy/masła (sł) 3. kawałek selera, pora (o) 4. sól morska (sn) 5. kilka kropli cytryny (k) Gotowałam do miękkości. W międzyczasie na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam pokrojoną cebulę i posiekany drobno ząbek czosnku (o). Po chwili dorzuciłam cukinię (sł), szczyptę bazylii (o) i soli (sn) i dusiłam ok. 10 min. Dodałam pokrojone pomidor (k), chwilę znów poddusiłam
Zdrowa Kuchnia Sowynią. PASTA Z FASOLKĄ ADZUKI Składniki: * 2-3 łyżki ugotowanej fasoli * 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej * ząbek czosnku * łyżka jogurtu/majonezu/śmietany * sól, lubczyk, cebula suszona, kminek mielony Wszystkie składniki zmiksowałam. Wyszła super! PASTA Z JAJKIEM I BROKUŁEM Składniki: * 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej * ugotowane na twardo jajko(...)zblanszowane różyczki brokuła * łyżka jogurtu/majonezu/śmietany * duży ząbek czosnku * kurkuma, sól, cebula suszona, majeranek Bardzo, bardzo dobra:) Do tych past nie potrzeba chleba (choć zamierzałam je zjeść na grzance), smakują solo wyśmienicie:) "Moda - to co dziś ładne, ale za kilka lat będzie brzydkie. Sztuka — to co dziś brzydkie, ale za kilka lat będzie ładne. " Coco Chanel
Zdrowa Kuchnia Sowyryżowego i kilka kropli do pierwszego posmarowania patelni * odrobina soli, 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, szczypta kurkumy, łyżeczka soku z cytryny Nadzienie pieczarkowe: * ok. 30 dkg pieczarek * 1/2 cebuli * łyżka oleju * ząbek czosnku * sól, lubczyk, 1/2 łyżeczki cytryny Na wierzch: * kilka pokrojonych suszonych pomidorów * pokrojony w drobną kostkę grecki ser solankowy(...)więc odstawiłam ciasto na ok. 1/2 godziny, a w tym czasie przygotowałam pieczarki. Obrane i pokrojone w kosteczkę wrzuciłam do rondelka, gdzie chwilę wcześniej na rozgrzanej łyżce oleju zeszkliłam cebulę (sł). Poddusiłam je pod przykryciem, po czym dodałam wyciśnięty ząbek czosnku (o), po chwili sok z cytryny (k), jeszcze za moment odrobinę soli (sn), a na koniec lubczyk (g). Wróciłam
Zdrowa Kuchnia Sowyilości ą pieczarek pozostałych po obiedzie. I ju ż wiedziałam jaką pastę skomponuję:) Składniki: * puszka czerwonej fasolki (jeszcze lepsza by była nie z puszki, tylko ugotowana) * 1/2 cebuli * ząbek czosnku * kilka pieczarek uduszonych z cebulą * po 1/4 łyżeczki majeranku, kminku mielonego i lubczyku * kiszony ogórek (do przybrania) Wszystkie składniki zmiksowałam i serwowałam
Zdrowa Kuchnia Sowyświeży koperek już się pojawił, koniecznie trzeba było to danie w wersji bardziej wiosennej. Składniki: 500 g mielonego wieprzowego mięsa 1 jajko 2 łyżki siekanego koperku 1/2 drobno posiekanej cebuli 3 - 4 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 3 -5 łyżek posiekanego koperku 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mięso mieszamy z 2 łyżkami(...)koperku, jajkiem, cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę bułki. Formujemy maleńkie pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę z liściem i zielem. Wkładamy uformowane pulpeciki. Woda ma je przykrywać, ale nie może jej być zbyt dużo. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 - 40 minut. Pod koniec gotowania
Sto kolorów kuchnipozoru takie nic, a jednak, połączenie bardzo smakowite i aromatyczne. Nazwijmy to danie - Włoskie Amore Będziemy potrzebować - ilości nie podaję, każdy zna potrzeby swoich głodomorów * ziemniaki * pomidorki koktajlowe * cebula * papryka - nie za dużo * tymianek, najlepiej świeży * kilka ząbków czosnku * olej, oliwa * sól i pieprz Ziemniaki kroimy w cząstki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy nią ziemniaczki. Pomidorki
kolorowotorcikowo