surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera marynowanego puszka kukurydzy puszka ananasa 2 jabłka 6 jajek 2-3 ogórki kiszone 2 pomidory 25 dag szynki konserwowej cebula czerwona majonez pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo. Seler i kukurydzę odcedzić. 2. Jabłka, jajka, pomidory, ogórki, cebulę i plastry ananasa pokroić w drobną kostkę
Pasja Smakudrożdży 3/4 szkl. ciepłej wody 1,5 szkl. mąki łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatki: sos pomidorowy tuńczyk w puszcze plasterki pomidorów czarne oliwki kukurydza cebula starty żółty ser zioła prowansalskie pieprz, sól Wykonanie: 1. Cukier z drożdżami rozrobić w letniej wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Wlewamy do misy robota i pozostawiamy(...)wyrośnięcia. 4. Po wyrośnięciu ciasto rozciągnąć na blasze do pizzy (ok. 40 cm). 5. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, pieprzem i serem. Ułożyć na tym tuńczyka, oliwki, cebulę, pomidora i kukurydzę. 6. Wstawić do nagrzanego maksymalnie piekarnika i piec ok 10 min. w temp
Pasja SmakuSałatka idealna na wiosenna porę: lekka, ale jednocześnie sycąca. Składniki (dla 2 osób) : 2 duże kawałki z piersi kurczaka pół pomidora pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli pół zielonego ogórka pół główki sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3 łyżki oleju 3 łyżki wody curry, pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania(...)kroimy na plastry. 2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy pokrojone na kawałki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i cebulę. 3. Sos mieszamy z olejem i wodą. 4. Na sałatce układamy plastry kurczaka i polewamy sosem
Pasja Smakuszczęście w końcu przekonałam się i ... jest super! Kolejne opakowanie już zakupione, nie pozwolę mu czekać już tak długo. Składniki: szklanka kuskusu szklanka wrzątku 8-10 pomidorków koktajlowych pół cebuli czerwona papryka 6 średnich ogórków konserwowych pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Mieszamy. 2. Pomidorki, paprykę, cebulę
Pasja Smakubidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Farsz: 300 g kaszy gryczanej 250 g białego sera 1 jajko 1 cebula sól, pieprz Ciasto: 400 g mąki 1 jajko ¾ szkl. wody sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Wykonanie: 1. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Przełożyć do miski. 2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do kaszy. Odstawić do ostygnięcia. 3. Rozdrobnić widelcem biały ser i dodać do ostudzonej kaszy. 4. Do farszu wbić jajko, wymieszać. Doprawić
Pasja Smakutheme-font:minor-bidi;} Idealne danie na obiad. Dawno już ich nie jadłam, więc miło było wrócić do smaku z dzieciństwa. Klopsiki Składniki 250 g mięsa mielonego czerstwa bułka cebula jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, pieprz ziołowy wywar warzywny lub woda mąka do obtoczenia Wykonanie: 1. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć
Pasja Smakułyżki oliwy sól, pieprz pęczek natki pietruszki 8 dag miękkiego masła 6 łyżek tartej bułki 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek i cebulę, po chwili dołożyć pomidory. Smażyć 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem
Pasja Smakuminor-bidi;} Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 27 Składniki: 2 bakłażany sól, pieprz oliwa z oliwek 500 g mięsa mielonego 150 g mrożonego szpinaku opakowanie sera feta cebula 2 ząbki czosnku 800 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżka ziół prowansalskich 80 g tartego żółtego sera Wykonanie: Bakłażany umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w plastry. Plastry posolić, odstawić(...)wystygnięcia. Na małej ilości tłuszczu podsmażyć mielone mięso. Dodać rozmrożony szpinak. Krótko podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Kiedy mięso nieco wystygnie, wymieszać z rozkruszonym serem feta. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na małej ilości oliwy. Dodać pomidory z puszki, gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na plastry bakłażana nanieść porcję farszu mięsno-szpinakowego
Pasja Smakufont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: pierś z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych mała czerwona papryka papryczka chili garść listków bazylii 2 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz opakowanie makaronu radiatori Wykonanie: Pierś z kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulę, smażyć przez chwilę, dodać pomidory pokrojone w ćwiartki
Pasja SmakuRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto: 1 ½ kg ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 4 jajka mąka pszenna do posypania sól Farsz: 25 dag mięsa mielonego cebula 1 jajko czerstwa bułka sól, pieprz 20 dag boczku na skwarki Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i dosolić do smaku. Szybko wyrobić gładką masę(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Przełożyć do miski. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Wymieszać. Dodać jajko, doprawić do smaku. Formować z ciasta wałek, kroić na kawałki, wyrabiać małe placuszki, nakładać nadzienie, zlepiać. Kształtować nieduże kulki. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 5 minut od zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową
Pasja Smakuhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1,5 kg ziemniaków cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki szczypiorek sól tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę na drobnych oczkach. Z cebulą zrobić to samo. Dodać
Pasja Smakufont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 100 g kurek 200 g śmietany cebula sól, pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki pół opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Kurki przebrać, oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać kurki
Pasja Smakupięknie, to smakowało wyśmienicie, nawet sobie nie wyobrażałam, że tak dobrze mogą smakować świeże grzyby. Składniki: 6 plastrów schabu przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków 3 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbić, obsypać pieprzem i przyprawą. Piec w rękawie do pieczenia przez godzinę w temperaturze 175 st.C. Maślaki oczyścić, obrać(...)skórki, umyć, pokroić na plastry. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać maślaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić ok. 20 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać ze schabem. a tak wyglądały obrane maślaki
Pasja Smakuprzyprawami. Klasycznie. Jesiennie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 woreczki ugotowanego ryżu sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie, słodka papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag żółtego sera cebula 5-6 papryk Wykonanie: Mięso mielone połączyć w misce z ugotowanym ryżem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać do mięsa. Doprawić do smaku i wymieszać razem z koncentratem
Pasja Smakukażdemu pewnie zasmakuje. Niemniej u mnie wszyscy chętnie zjedli. źródło: "Poradnik Domowy", nr 11/2012, s. 59. Składniki: opakowanie makaronu kokardki sól 1/4 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula łyżka masła 1 czerwona papryka łyżka oleju 2 puszki tuńczyka w kawałkach łyżka koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, ostrej i majeranku 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Marchewki obrać(...)zetrzeć na dużych oczkach tarki, kapustę posiekać, cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć, paprykę pokroić w kostkę. Do pół litra wody dodać koncentrat, masło, olej i wszystkie warzywa. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodać tuńczyka i przyprawy. Wymieszać i zagotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć i dorzucić do warzyw w garnku. Wymieszać. Podawać posypane
Pasja Smaku