Składniki (porcja - zdjęcie): Sos: 225 g (2 małe) obranych ze skórki pomidorów 60 g (połowa) marchewki 50 g (połowa) cebuli 1 ząbek (5 g) czosnku 1 płaska łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 5 g (płaska łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu(...)kroimy je na ćwiartki, posypujemy je posiekanym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku ok. 10-15 min w temp 180 stopni (termoobieg). 2. W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, zalewamy ją bulionem, dodajemy cienko pokrojoną marchewkę. 3. Do garnka z warzywami dorzucamy podpieczone pomidory. Solimy. 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano
Malowane smakiemschabowego :) A tymczasem postanowiłam przetestować przepis , który mnie zaintrygował i muszę przyznać szczerze, że wynik bardzo pozytywnie nas zaskoczył :) Składniki: 3/4 szkl. białej fasoli 2 niewielkie jabłka 2 nieduże cebule 4 ząbki czosnku 3/4 szkl. oleju 4 łyżki granulatu sojowego sól pieprz majeranek (opcjonalnie) Fasolę moczymy, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko ścieramy na tarce
chwile dla mnielubię mięsa wieprzowego i do tego gotowanego, tak te żeberka i sos smakowały mi bardzo. Do ich przyrządzenia wykorzystałam bulionetkę do duszonych mięs Knorr. Składniki : * kilogram żeberek * cebula * 2 ząbki czosnku * bulionetka do duszonych mięs Knorr * 2 łyżki śmietanki Przygotowanie : Mięso umyć, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości razem z pokrojoną w piórka cebulę i plasterkami
Magiczne Życie Martywłasnego uznania, moje danie wyszło super. Bardzo aromatyczne i baaardzo rozgrzewające. :-) Składniki: - 300g mielonego mięsa z indyka (ja dałam 180g tofu i 100g warzyw - włoszczyzny w słupki) - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - mały kawałek ostrej papryczki (nie dawałam) - 1/4 szklanki kaszy pęczak (dałam grubą jęczmienną z braku pęczaku) - 500ml bulionu (dałam mniej i uzupełniłam wodą) - 2 łyżki oliwy(...)pomieszane (ja dałam białą, z braku czerwonej) - 1 mała puszka kukurydzy - natka pietruszki lub kolendra - starty parmezan do posypania W średnim garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Dosypujemy mrożone warzywa (włoszczyzna słupki) i chwilę podsmażamy, rozkruszamy tofu, mieszamy, dodajemy kaszę i zalewamy całość bulionem, dodajemy kmin rzymski, oregano
Smaczne Zdroweobiadu, kolacji czy też jako przekąska . Polecam i zaczynamy: Składniki: rukola 100 gr fety pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych lub duży pomidor 10 szt dużych oliwek ćwiartkę cebuli 2 -3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Rukolę umyć i osuszyć, pomidorki pokroić na połówki, pokroić drobno cebulę, na większą kostkę paprykę, dodać oliwki i delikatnie wymieszać. Dodać oliwę
Smaki Edytyawokado Greencado 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli garstka ziaren czarnuszki Dodatki: 2 puszki łososia w sosie własnym Graal 1 słoiczek Ognistych Pomidorków Eterno 1/2 średniej cebuli ser żółty sos pomidorowy do pizzy <--- z tego przepisu sos czosnkowy do pizzy <--- z tego przepisu Wykonanie: Do miski wsypuję sól, wsypuję ją na jeden bok miski. Następnie przesiewam(...)uderzam pięścią w ciasto aby pozbyc się powietrza i z każdej kulki rozkręcam w rękach placek o średnicy 31 cm. Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, na nie kawałki łososia odsączonego z zalewy i ogniste pomidorki. Na końcu posypałam startym żółtym serem. Pizzę piekłam około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni. Pizzę piekę
Blondynka Gotujesię spełnić. Czasem tego nie potrzeba, czasem one są po to, by być. KREM Z BOBU /własny;/ 500g bobu (u mnie mrożony) 600ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia sos sojowy, pieprz biały Bób gotuję do miękkości. Następnie obieram go z łupiny, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na odrobinie tłuszczu
W kuchni Karmel-itkiDelikatny, łagodny i bardzo syty krem z dyni. Polecam wszystkim :) KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (korzeń) - 1 cebula - puszka mleka kokosowego - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 5 ziaren czarnego pieprzu - sól - gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek Dynię obrać i wydrążyć. Warzywa pokroić w kostkę. Do garna(...)wlać około łyżki oliwy z oliwek. Gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę. Zeszklić a następnie dodać resztę warzyw. Zalać litrem wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dusić przez około pół godziny - aż warzywa będą miękkie, po czym zdjąć zupę z ognia i zmiksować blenderem. Pod koniec dodać mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową. Gotować jeszcze kilka minut do uzyskania gęstej
Zgrabne Gotowaniedania. Składniki /8-9 szt./: 150 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli kilka łyżek wody 2 pomidory 1 łyżka serka Apetina (pomidory i bazylia) 1/2 małej cebuli listki świeżej bazylii kilka gałązek oregano sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z chili 200 ml przecieru pomidorowego 1 białko do smarowania Wykonanie: Na stolnicę przesiać mąkę(...)czasie pomidory naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Pozostawić w wodzie na ok. 30 sekund a następnie opłukać zimną wodę. Zdjąć skórkę, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na patelni, następnie dodać pomidory i drobno pokrojoną bazylię. Gdy pomidory zmiękną trzeba je doprawić do smaku i dodać serek Apetina. Odstawić do ostudzenia. Ciasto podzielić na dwie
Pasja Smakuszklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka PANIERKA: jajka 4 sztuk, bułka tarta 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kapustę kiszoną ugotować do miękkości - odlać na sito(...)pieczarki usmażyć z cebulą i dodac do kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem wszystko zmiksować saszetkę kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie i dodać do kapusty, wszystko wymieszać i wystudzić z podanych składników mikserem wymieszać ciasto na naleśniki i odstawić na 30 minut patelnię naleśnikarkę 24cm przetrzeć ręcznikiem papierowym z olejem i dobrze rozgrzać, smażyć cienkie, złociste naleśniki
W Mojej Kuchni Lubiępolecam.. 1 kg skrzydełek kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Zalewa: ¼ szkl. octu spirytusowego ½ litra wody 2 cebule ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ małego ketchupu kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki cukru ½ łyżki soli morskiej Skrzydełka pociąć tak, żeby(...)przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, ketchup oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika [ u mnie w misce Tupperware]i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniezapiekanka, któą serwuje się we Włoszech z białą kiełbaską właśnie. Ta będzie z polskich ziemniaczków mojej babci. Składniki -ziemniaki -marchewka -przyprawy Skworcu- liście kolendry, pieprz ziołowy,papryka płatki zielone, cebula suszona płatki, suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, -suszone pomidory wraz z olejem Ole! -biała kiełbasa -ser żółty w kawałeczkach -parmezan Połóż brytfanne Toscana na palniku i roztop masło(...)Dodaj marcheweczkę pokrojoną w kostkę. Przykryj i duś trochę. Następnie dodaj do marchewki przypraw Skworcu suszonej cebuli, zielonej papryki. Obierz ziemniaki pokrój na cząstki, dodaj suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, nastęnie kolendry Skworcu. Następnie pokrój drobno suszone pomidory Ole i dodaj do ziemniaków, dodaj również olej z przyprawami. Dodaj liście kolendry, wymieszaj. I ziemniaki dodaj do marchewki, wymieszaj
Z Kuchni Do Kuchniposiłkować się gotowym przepisem. Po przeszukaniu internetu wybrałam przepis z tej stronki. Pasta jest pyszna, delikatna, w pięknym, kremowym kolorze. Polecam :) Składniki: szkl. soi 2 małe cebule 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia 6 szkl. wody sól Soję moczymy na noc, rano gotujemy w nowej wodzie ok. 40 minut. Cebulę
chwile dla mnieStopień trudności: średnie Porcja: ok. 2 pałki na osobę, w zależności od "żarłoczności" Składniki: - 10 pałek z kurczaka - 4 dosyć duże marchewki - 2 pietruszki - 2 szalotki (lub inne nieduże cebule) - 2 ząbki czosnku - ok. 2 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - szklanka wody - sól, kolorowy pieprz - opcjonalnie: tymianek lub inne ulubione zioła - natka pietruszki do posypania Przygotowanie(...)Pałki z kurczaka przypraw solą i kolorowym pieprzem, najlepiej będą smakowały, jeśli zrobisz to kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy. 2. Marchewkę i pietruszkę pokrój w dosyć drobne paski, cebulę w piórka, czosnek w plasterki (uwaga! jeśli zdecydujesz się użyć całych udek z kurczaka marchewkę i pietruszkę pokrój w grubsze paski - w przeciwnym razie zanim mięso będzie gotowe, zrobi się warzywna
Kraina Tysiąca Smakówbędzie coś na poprawę nastroju) Kurczak pieczony z pieczarkami w cydrze składniki: 4 nóżki kurczaka 250 g pieczarek 2 łyżki masła 300 ml cydru 250 ml bulionu warzywnego 3 cebule 50 ml śmietany (18 lub 30%) sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Umyte i osuszone, doprawione solą nóżki podsmażamy z obu stron na 1 łyżce masła. Gdy się lekko zrumienią przekładamy(...)naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka podsmażamy cebulkę do chwili gdy się lekko przyrumieni. Wlewamy na patelnię cydr i bulion, a gdy się zagotują cały płyn wraz z cebulą przelewamy do naczynia z kurczakiem. Mięso wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę i pieczemy je w temperaturze 200 ° C. Co jakiś czas odwracamy mięso by się równo
Przysmaki Karolki