Składniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, oliwa 10 łyżek, marchew 4 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 15 dag, seler naciowy 6 łodyg, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka zielona 1 sztuka, papryczka chili 1 sztuka, woda 2 szklanki udziec indyka bez kości obsypać przyprawą i dobrze natrzeć, schować do lodówki na 2 godziny(...)marchew, seler naciowy, cebulę, czosnek, papryki, fasolkę pokroić na kostki, kawałki do szybkowara wlać oliwę i zrumienić udziec z każdej strony na mięso wsypać pozostałe składniki z wodą, zamknąć szybkowar i od zagotowania /syczenie pary/ na małym ogniu gotować z 40 minut po tym czasie zdjąć z ognia szybkowar i zostawić na 30 minut-ciśnienie samo zejdzie, nie trzeba spuszczać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: łopatka bez kości 1,5 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe 1 sztuka, kurki mrożone 20 dag,zioła prowansalskie 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, seler nać 2 łodygi łopatkę umyć, osuszyć i natrzeć kucharkiem, pieprzem białym i na 2 godziny do lodówki w rondlu rozgrzać(...)oliwę i z każdej strony zrumienić łopatkę, mięso wyjąć na talerz wsypac pokrojoną w talarki marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, oliwa 8 łyżek, marchew 10 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, papryka 3 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda 1,5 szklanki, seler nać 3 łodygi udziec z kością i skórą umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do gulaszu, do lodówki na kilka godzin lub całą(...)szybkowara wlać oliwę i z każdej strony zrumienić udziec i na dnie garnka na skórze położyć wsypać pokrojoną w talarki grubsze marchew, pokrojone papryki: zielona, żółta, czerwona i chilli, cebule, liście selera wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania gotować na małym ogniu z 45 minut, szybkowar zostawić aby ciśnienie samo spadło ok. 15 minut szybkowar teraz otworzyć, wyjąć
W Mojej Kuchni Lubięliści szpinaku kawałek żółtego sera ok 100 g sezam i bułka tarta do panierowania 1-2 jajka olej do smażenia sól,pieprz dodatki 300 g pomidorków koktajlowych 1 mała cebula 1 łyżka posiekanego koperku olej sezamowy do skropienia pesso pszenno-gryczane Wodzisław Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w niezbyt cienkie paski. Następnie lekko rozbić i oprószyć solą z pieprzem. Ser żółty(...)jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać razem z posiekanym koperkiem do pomidorków. Wymieszać a następnie całość lekko skropić olejem lnianym. Pesso przygotowac wg przepisu na opakowaniu
Monia miesza i gotujeprzygotować :) Wyszła pyszna, bardzo sycąca, a ketchup utworzył kwaskowatą skórkę, która dopełniła całości. Pycha! Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g mielonej wołowiny (w oryginale: cięlęcina) 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu + do posmarowania wierzchu 1 łyżka soli 1/2 łyżki pieprzu 2 łyżki mleka 1 łyżka suszonej bazylii(...)jajka 1 szklanka bułki tartej margaryna do posmarowania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy dwa rodzaje mięsa, cebulę, natkę pietruszki (ja zapomniałam, więc posypałam nią danie później :D ), musztardę, dwie łyżki ketchupu, bazylię, jajka, i mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Keksówkę dokładnie nacieramy margaryną i wykładamy mięso. Z wierzchu smarujemy
My Culinary Artulubionych :) Składniki na 4 porcje: 500 g piersi z kurczaka 450 g warzyw mrożonych ( u mnie te z marchewką, brokułem, kukurydzą, papryką i fasolką szparagową) 2 ząbki czosnku 1 cebula 75 g orzeszków arachidowych solonych 2 łyżki sosu sojowego 500-600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól Pieprz 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 85 g pędów bambusa po odsączeniu(...)łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać warzywa, smażyć do miękkości. Posolić, popieprzyć i doprawić sosem sojowym. Orzechy zblendować na papkę (uproszczone masło orzechowe). Dodać do warzyw i mięsa. Wymieszać. Zalać bulionem. Dusić chwilę do przejścia smaków. Doprawić cayenne. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w wodzie. Dodać do sosu i chwilę dusić
Fabryka pomysłówcurry warzywne to szybki pomysł na rozgrzewającą obiadokolację. Orientalne przyprawy i mleko kokosowe to składniki, które podkreślają jego charakterystyczny intensywny smak. Składniki: 2-3 łyżki czerwonej pasty curry duża cebula cukinia papryka czerwona średni batat lub 2 ziemniaki 1/2 szklanki bulionu warzywnego limonka 1 cm świeżego imbiru olej do woka sól, pieprz dodatkowo: ryż jaśminowy, kolendra lub bazylia do dekoracji(...)Wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę. W woku rozgrzać olej na dużym ogniu, wrzucić cebulę i mieszając podsmażyć ją do miękkości przez 2-3 minuty. Dodać czerwoną pastę curry oraz starty imbir i nadal podsmażać przez około 2 minuty, aby uwolnił się aromat. Dodać cukinie, paprykę i batata, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień
wyzwania kuchenneSkładniki: filet z piersi kurczaka ok.200g marchewka cebula skórka cytrynowa kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej szklanka mleka kokosowego olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendra makaron ryżowy Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz
prawdziwe jedzenieprostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki: 2 puszki pomidorów 3-4 świeże pomidory 100 ml koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego lub kurczakowego garść świeżej bazylii 200 ml gęstej śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Wykonanie: Bulion kurczakowy wlewamy do garnka , dodajemy pomidory(...)puszki, poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku, pokrojone pomidory i koncentrat- gotujemy około 15 min. Dodajemy bazylię i gotujemy 5 min. W miseczce rozprowadzamy mąkę ze śmietaną, wlewamy do garnka- miksujemy blenderem na krem. Gotujemy od zagotowania - około 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe Grzanki: Przepis na grzanki znajdziecie tutaj . Zamiast tymianku użyłam rozmarynu do grzanek. Przepyszne :) polecam Kochani
Smaki EdytySkładniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko Farsz: 0,5kg ziemniaków 300g białego sera sól pieprz czarny cebula Ziemniaki obieramy, gotujemy, aż będą miękkie. Powinno się je zmielić w maszynce, ale jak na studenciaka przystało nie mam takich machin w mieszkaniu, więc postanowiłam je zetrzeć na tarce(...)małych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Jeśli zdecydujecie się na mielenie ziemniaków maszynką, to razem z nimi mielimy też ser i cebulkę. Ja ją rozdrobniłam blenderem. Cebulkę i ser dodajemy do ziemniaków i wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą widelca. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Do mąki wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto
Czerwona Porzeczkaprzyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji zrezygnowałam)) Przygotowanie : 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętajcie jednak, aby były "al dente", ponieważ będą dochodziły potem(...)wyjmujemy ziemniaki, wylewamy gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy na chwilkę. 3. Na naczynie żaroodporne wylewamy dosłownie kropelke oliwy, rozsmarujemy papierem. 4. Kroimy ziemniaki* (i cebulę z boczkiem, jeśli macie ochotę). 5. Posypujemy przyprawami i dodajemy resztę oliwy. 6. Wszystko ze sobą mieszamy, aby oliwę i przyprawy rozprowadzić sprawiedliwie i zapiekamy w temp. 200'C przez
Kitchens AlphabetZapraszam! Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej duży pęczek świeżej pietruszki średni brokuł mąka 4 jajka ser żółty (ok 10 dag) pieprz, sól czosnek ( 3 ząbki) cebula olej lub oliwa z oliwek Brokuła dzielimy na spore "różyczki" i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Następnie studzimy. W tym czasie kroimy drobno cebulę, pietruszkę, ścieramy
Kuchnia moimi oczamicoś do wędlin lub na chlebek. Super sprawa nawet na przyjęcie! Polecam. Zielony dodatek do wędlin - czyli szpinak inaczej 1 worek szpinaku mrożonego (rozdrobniony!) 2-3 cebule ok. 10 rzodkiewek przyprawa Knorr Delikat Przyprawa Uniwersalna Klasyczny smak majonez Hellmans Odmrażamy szpinak (naturalnie, długo się odmraża więc lepiej go wcześniej wyjąć). Gdy rozmarznie się już całkiem, dokładnie(...)odsączamy. Dodajemy drobniutko pokrojone cebule i rzodkiewki. Przyprawiamy do smaku "Knorr Delikat Przyprawa Uniwersalna Klasyczny smak" i majonezem Hellmans. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiwyszło. Zapiekanka: brokuł pod kołderką średni brokuł 2 duże ziemniaki 15 dag różnego rodzaju wędliny (może być odrobina boczku) papryka marynowana (mały słoik), /może być świeża/ 2 cebule śmietana (3 łyżki) 10 dag sera 3 jajka Brokuła gotujemy w dobrze posolonej wodzie (brokuł nie traci wtedy swojego pięknego koloru), w tym czasie kroimy cebulę i wędlinę w kostkę
Kuchnia moimi oczamizapraszam na gulasz drobiowy wersja dla będących ciągle w biegu. Gulasz - kurczak i dodatki 2 średnie filety z kurczaka 250 gramów pieczarek 1 strąk czerwonej papryki 1 cebula 0,5 litra bulionu drobiowego przyprawa do kurczaka Prymat por sól, pieprz, ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie, 3 - 4 kopiaste łyżki gęstejśmietany 18% mąka (2 łyżki) siekany koperek(...)kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w półksiężyce pora, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, całość dusimy, przez około 10 min ciągle mieszając. Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pod sam koniec dodajemy zsiekany ząbek czosnku, solimy
Kuchnia moimi oczami