cebula - 11518 przepisów (strona:395/768)

UFO – Latający talerz. 108

faszerowane. Dynia jest znakomitym źródłem beta-karotenu, witaminy C, B, a także K, Ca i Fe. Patison z grzybami  ( zimowy ). Składniki: 1 patison 20 dkg świeże grzyby 1 cebula 10 dkg ser grecka feta Miąższ  z patisona 2 żółtka Sól, pieprz Klarowane masło albo oliwa do smażenia Wykonanie: Z patisona ściąć „czapeczkę”. Jest to dosyć trudna czynność. Trzeba(...)Posłużyłem się nożem z ząbkami. Z patisona usunąć pestki, następnie wyciąć miąższ. Pozostawić ½ cm ścianki. Miąższ pokroić w kostkę. Patison włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle, dodać pokrojone świeże grzyby oraz miąższ patisona, dusić przez chwilę na patelni. Posolić i dodać świeżo zmielony pieprz. Chwile przestudzić, wymieszać z żółtkami

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z dyni Hokkaido. 169

jesienną rozgrzewkę polecam zupę ,szczególnie lubianą przez dzieci. Składniki: 40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni 2 ziemniaki 1 kwaśne jabłko 3 pomidory 1 cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietany 18% 3 łyżki oleju 2 łyżki koperku lub pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz grzanki i jeżeli lubicie to wsypać do zupki groszek i kukurydzę. Wykonanie(...)Dynię, ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Na oleju zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, dynię, jabłko, pomidory i przesmażyć. Wlać bulion i gotować 20 min. Przestudzić i zmiksować. Przyprawić papryką, solą, pieprzem i połączyć ze śmietaną. Wsypać groszek(może być mrożony) oraz kukurydzę i podgrzać, ale nie gotować. Serwować posypaną zieleniną

Kulinarny karnet Christophera
Prosta pasta z wędzonej makreli z kiełkami rzodkiewki. 160

Składniki: 1 makrela wędzona filet ½ papryka czerwona 2 małe ogórki konserwowe 1 cebula 1 garść kiełki rzodkiewki 2 łyżki majonez 1 łyżka śmietana 18% Sól, pieprz świeżo mielony Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojoną makrelę i kiełki rzodkiewki. Majonez połączyć z gęstą śmietaną i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Przepis na kapuśniak Christophera. 143

kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby(...)gotować. W połowie gotowania dodać warzywa. Ugotowane żeberka, wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości, pokrajać w kostkę i dodać do kapusty. Wywar przecedzić i zalać nim kapustę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać boczek wędzony i na koniec pomidor. Chwilę poddusić i dodać do gotującej się kapusty. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki i ugotowane połączyć z kapustą. Całość gotować jeszcze

Kulinarny karnet Christophera
Chowder w stylu "Manhattan". 159

łososiu. Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła 3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku 3 plasterki świeżego imbiru(...)łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę sól, pieprz, cukier do smaku 2 łyżki świeżej natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się. Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy i natki pietruszki do posypania

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan czyli gruszka miłości 219

Składniki: 3  bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę 20 dkg starty żółty ser Świeża bazylia, tymianek, sól, czarny świeżo zmielony pieprz olej do smażenia klika małych pomidorów. Wykonanie: Bakłażany przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Wydrążone bakłażany posypać solą i odstawić(...)minut. Miąższ z bakłażanów pokroić w kostkę. Na patelni przesmażyć cebulę, paprykę, miąższ bakłażana, pomidory bez pestek i na koniec groszek. Doprawić ziołami. Bakłażany osuszyć papierowymi ręcznikami i napełnić farszem. Posypać serem i zapiekać w piekarniku około 30 min. w temperaturze 200C. Jeżeli pozostanie farsz to napełniamy nim kilka pomidorków i zapiekamy tylko do stopienia sera. Całość ozdobić kiełkami

Kulinarny karnet Christophera
Śledź opiekany. 181

Składniki: 1 kg śledź świeży Liść laurowy i ziele angielskie Food&Joy [TUTAJ] 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe [TUTAJ] 5 kulek ziela angielskiego [TUTAJ] Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie(...)cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać  sól  i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. W zalewie octowej trzymać minimum 24 godziny

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka śledziowa. 378

Fasola czerwona [TUTAJ] 2 śledzie, matiasy w oleju 2 cebule średnie 2 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane 1 puszka fasoli czerwonej [TUTAJ] 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketczupu Śledzie pokroić w paseczki .Wsypać osączoną i przepłukaną na sicie fasolę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki oraz jajka ugotowane na twardo. Przecier wymieszać z ketczupem, dodać do sałatki

Kulinarny karnet Christophera
Śledź w śmietanie. 180

śledź  matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać  świeżo zmielonym pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i bazylią. 133

puszki pomidorów  bez skórek [TUTAJ] 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku  drobno posiekane Czerwona fasola i pomidory bez skórek firmy Food&Joy 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ½ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki oregano 3 suszone pomidory 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3-4 suszone włoskie pomidory 1 litr bulionu(...)Świeża bazylia do posypania zupy 2 puszki czerwonej fasoli  [TUTAJ] Sól, świeżo mielony pieprz Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Przesmażyć krótko czosnek, dodać  cebule i ją zeszklić. Posypać  1 łyżką mąki i smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać  pomidory z zalewą, suszone włoskie pomidory, liście laurowe, ziele angielskie  i  dusić

Kulinarny karnet Christophera
Bouillabaisse z jajkami. 113

Prowansji nazywają "ślepą bouillabaisse". W naszym domu jest to zupa około Wielkanocna ,jemy ją w Wielkim Tygodniu. 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże 4-5 ziemniaków   2 cebule zioła: tymianek, kolendra ,liść laurowy ,ziele ang., 1/4 łyżeczki chilli i szafranu 1/2 łyżeczki startego imbiru sól ,pieprz świeża bazylia 3 łyżki oliwy 4 jajka Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną(...)cebulę ,dodać wszystkie zioła ,pomidory i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać wodą. Gotować ,aż ziemniaki będą miękkie. Jajka kolejno wbić ostrożnie do zupy i gotować ,aż białko się zetnie. Zupę nalać do talerzy ,nałożyć" jajko w koszulce" i posypać bazylią. Podawać z grzankami

Kulinarny karnet Christophera
Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 174

puszki 1 kulka mozzarelli-125g 4 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Dijon-Maille 3 łyżki sosu Worcestershire 200ml soku z gruszek 1 łyżka masła 3 łodygi selera naciowego 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona 200 g ryżu Filet pokroić na 4 porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon. Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire przez(...)lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć filety. Gruszki wyjąć z marynaty , położyć na każdym filecie i przykryć plastrami mozzarelli. Filety poprzedzielać plastrami czerwonej cebuli. Zapiekać  w temp.170 stop. przez 15 min. Nastawić ryż -gotuje się,a my robimy salsę . . Najpierw z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją  sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki i kotleciki kukurydziane Mornay. 183

bułce tartej ,najlepiej grubo startej. Kukurydziane kotleciki Mornay obsmażyć na klarowanym maśle na złocisto brązowy kolor. Przykryć patelnię i przygotować polędwiczki. 1 warkocz polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła 1/2 cebuli 1 łyżeczka miodu 100ml białego wina wytrawnego 125 ml bulionu Warkocz oczyścić z błon i  pokroić na plastry  o grubości około 1,5 cm. Każdy delikatnie rozgnieść dłonią(...)używać tłuczka) ,posolić i oprószyć pieprzem . Cebulę drobno posiekać , zeszklić na maśle i następnie obsmażyć polędwiczki po 1 min z obu stron. Polędwiczki zdjąć z patelni ,dołożyć do kotlecików kukurydzianych.   Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino ,miód ,bulion i zagęścić przez odparowanie. Sosem polać polędwiczki i w mojej wersji warzywa

Kulinarny karnet Christophera
Chutney cebulowo rabarbarowy. 109

polecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej. 200g cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. 106

Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu 0,5 kg świeżych kurek 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 łyżki świeżej kolendry 100ml śmietanki 30% sól ,pieprz do smaku Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera