cebula - 11518 przepisów (strona:401/768)

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami 555

idealnie opowiedzieć ;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Porcja dla 3-4 osób. Składniki: pierś z kurczaka 2 torebki ryżu nieduży brokuł czerwona papryka 200g pieczarek puszka kukurydzy cebula curry sól, pieprz ostra papryka przyprawa gyros szklanka bulionu szklanka mleka łyżka masła łyżka mąki serek topiony śmietankowy (100g) masło do smażenia żółty ser do posypania (opcjonalnie) Ryż gotujemy(...)minut krócej niż mamy podane na opakowaniu. Studzimy. Pierś z kurczaka posypujemy curry i przyprawą gyros. Smażymy, ale dość krótko, staramy się nie doprowadzić do nadmiernego zarumienienia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Dusimy aż nadmiar wody odparuje, co jakiś czas mieszając, żeby ryż nie przywarł do patelni. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki

Czerwona Porzeczka
Sos boloński z makaronem 263

Składniki : 1 mała puszka przecieru pomidorowego około 10-15 dag mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia, pieprz, sól papryka mielona, szczypta tymianku, rozmarynu żółty tarty ser Przygotowanie : Obraną, pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu, dokładamy mięso- smażymy pod przykryciem, często mieszamy Przecier pomidorowy łączymy z taką ilością wody by go rozrzedzić, dodajemy do mięsa Doprawiamy

Proste Potrawy
Paprykarz do słoików 282

pochodzi z książki  "124 nowe przepisy siostry Leonilli". Ja zrobiłam według dodając dodatkowo kilka innych przypraw..dodawałam wedle własnego smaku i gustu.. 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg marchewki 1 szkl. surowego ryżu 1/4 szkl. octu 1/2 szkl. oleju 1 szkl.cukru sól, pieprz papryka w proszku (słodka lub ostra) Pomidory sparzyć i obrać ze skory.Pokroi(...)kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko włożyć do garnka i gotować 1,5 godziny.Dodać ocet, ryż i gotować jeszcze 20-30 minut.Przyprawić do smaku i gorące nakładać do wyparzonych słoików a następnie pasteryzować. Do takiego "paprykarzu " można dodać także usmażoną rybkę..i mamy pyszne jedzonko

Moje domowe kucharzenie
Placki warzywne pod białą kołderką 240

Składniki: 100 g serka śmietankowego, olej rzepakowy, 4 ziemniaki, ½ małej cukinii, 2 średnie marchewki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1 kopiata łyżka mąki, 4 łyżki ziaren ugotowanej lub konserwowej kukurydzy, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę

Moniki Smakołyki
Omlet z pieczarkami 154

można zmieniać według własnych smaków. SKŁADNIKI: 3 jajka 3 pieczarki 1 łyżka maki pszennej 2 łyżki śmietany ( ja dałam płynną 30%) 3 małe kawałki sera z przyprawami  1 cebula olej masło chili pieprz, sól WYKONANIE Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oleju, dodać pokrojone w większe kawałki pieczarki. Razem podsmażyć. Ja nakrywam przykrywką i chwilę duszę

W kuchennym oknie Ewy
Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree 225

było! Polecam! Scroll down for recipe in English Puree z dyni i pomidorów (4 porcje) Składniki: 700 g dyni, pokrojonej w małą kostkę 3 pomidory, pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki keczupu 1 łyżka mąki 2/3 szklanki śmietany 18% mała garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka mielona i cukier(...)smaku Przygotowanie: W średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj dynię, pomidory i keczup, po czym przykryj garnek i duś na małym ogniu często mieszając, aż dynia stanie się miękka, około 10-15 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem ręcznym na gładkie puree. W międzyczasie na małej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wsyp mąkę

karmelowy
pâté z galaretką z jabłek 165

mleku, co zdecydowanie poprawia jej smak i usuwa goryczkę. Tym razem proponuję przygotować pâté z galaretką z jabłek: 500 g wątróbek drobiowych 100 g masła 1 mała cebula biała 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 50 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 jabłka 1 łyżeczka żelatyny Na dużej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy(...)wątróbkę do kielichowego blendera i miksujemy. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną cebulkę z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu. Następnie cebulę dodajemy do zmiksowanej wątróbki, jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę przekładamy do małych słoiczków. W sokowirówce wyciskamy sok z 2 jabłek. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku i zostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. 276

dłonie w kieszeniach. Chłód. Ale naszych relacji. SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. /własny;/ 300g ugotowanych i obranych buraków 3 płaty słonych śledzi 1 nie za duże jabłko 1 cebula czerwona pęczek koperku 3 łyżki majonezu Winiary Płaty śledziowe moczę godzinę w wodzie, wymieniając ją co kwadrans. Następnie kroję na małe kawałeczki. Buraki, obrane i ugotowane, ścieram na grubych oczkach(...)Jabłko obieram,  usuwam gniazda nasienne, również ścieram na grubych oczkach. Cebulę obieram, lekko sparzam (nakłutą na widelcu polewam wrzątkiem  lub umieszczam na minutę w gorącej wodzie, w misce), kroję bardzo drobno. Pęczek koperku także siekam. Wszystko razem mieszam, dodaję majonez, doprawiam pieprzem. Sól wydzieli się od śledzi, dlatego zostawiam sałatkę na przynajmniej godzinę w lodówce, aby się "przegryzła

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń rzymska 1002

Składniki: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu) 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy tłuszcz do wysmarowania brytfanny Wykonanie: Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy(z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki

Gorący kąsek
Gulasz wieprzowy 182

Kolejny przepis wzięty od mamy. Pasuje na obiad do ziemniaków, kaszy, a także do pieczywa na ciepłą kolację. Składniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane lub olej 3 łyżki mąki pełnoziarnistej sól pieprz 2 listki laurowe tymianek Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, tymianek, sól i odstawiamy(...)najmniej godzinę. Cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym. Dodajemy mięso, smażymy krótko, następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Mąkę rozrabiamy z 0,5 szkl. wody, dolewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem

chwile dla mnie
Pierś z kaczki faszerowana grzybami leśnymi 179

sosem pieprzowym. Sos pieprzowy: trzy łyżki pieprzu zielonego w zalewie śmietana 36%  150 mililitrów wina białego -  sól i pieprz do smaku oliwa - 2 łyżki pół  cebuli Wykonanie: Na  oliwie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odcedzony pieprz i chwilę smażyć. Dodać wino i dalej dusić.  Gdy wino odparuje wlać  śmietanę. Doprowadź do wrzenia, gotować

W kuchennym oknie Ewy
Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 234

przesianej mąki, dodałam kefir, sól i całość wymieszałam na gładką masę. Miskę odstawiłam w ciepłe miejsce na (przynajmniej) 1h. Po tym czasie smażyłam placuszki na maśle, obustronnie do zarumienienia. Cebulę podsmażyłam na złoto. Mięso pokroiłam w kostkę, obtoczyłam w mieszance mąki i czubricy zielonej, i wrzuciłam na cebulę. Podsmażyłam. Zalałam bulionem i pod przykryciem dusiłam 20min. W tym czasie przygotowałam

bastalena
Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem 337

Prosta, smaczna, idealna przystawka dla nas i dla naszych gości. Potrzebujemy kilku minut aby stworzyć to zielone niebo w gębie! Składniki: 4 płaty śledziowe  1 cebula 1winne jabłko 1/2 puszki zielonego groszku 1 por kilka łyżek jogurtu naturalnego 2-3 łyżki śmietany  sól i pieprz Śledzie (jeżeli są solone, to wcześniej trzeba je wymoczyć) pokroić w paski. Cebulę

Apetyczna babeczka
Kulebiak z borowikami w cieście 112

szklanka letniej wody Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie : 10-15 dorodnych zdrowych grzybów borowików (mogą być kozaki , podgrzybki , kurki ), w sezonie jesiennym grzyby świeże , zimą mrożone 2 cebule 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej Pęczek zielonej pietruszki ( w zależności od upodobań domowników ) 2 jaka Sól Pieprz  Słodka papryka Wykonanie: Wyrobić cisto i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem(...)foremki, trochę ciasta zostawiamy do zdobienia na górze. Grzyby kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie razem z drobno posiekanym cebulą i czosnkiem. Podduszona mieszankę grzybową łączymy z jajkami, solą, pieprzem, słodką papryką i bułką tartą, na sam koniec dokładamy pokrojoną zielona natkę pietruszki. Masę przekładamy do foremki na przygotowane wcześniej ciasto, górę również przykrywamy ciastem i pieczemy ok. 45 minut

Apetyczna babeczka
Wołowina po Burgundzku 179

najlepiej z własnej piwniczki, ja pomieszałam pół na pół malinowe i porzeczkowe) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji to cały mały słoiczek) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 2 kostki wołowe, lub bulion wołowy ugotowany na kościach z antrykotu kilka łyżek masła 3-4 łyżki mąki 2-3 liście laurowe świeży rozmaryn(...)maśle. Wyjąć przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu i odrobinie oliwy podsmażyć wołowinę, również odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić ząbki czosnku i posiekane w talarki cebulę i marchew. Oprószyć mąką, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie wymieszać. Dolać koncentrat pomidorowy i związane nicią gałązki pietruszki, rozmarynu i tymianku oraz liść laurowy. Zalać

Apetyczna babeczka