pochmurne dni gdy to danie podamy, to słoneczną pogodę ducha uzyskamy. Składniki: 4 porcje 200 g penne, 2 filety z kurczaka, 1 szt. brokułu, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, cytryna, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, świeża bazylia, gałązka rozmarynu, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Filety z kurczaka płuczemy, nacieramy solą(...)pieprzem. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy
Moniki SmakołykiSurówek nigdy dość. Polecam dzisiaj jedną z nich. SKŁADNIKI ok. 1 kg czerwonej kapusty , 2 cebule 2 łyżki tłuszczu, olej lub masło, 1 liść laurowy , 1 łyżeczka jagody jałowca, 1 laska cynamonu , 200 ml czerwonego wina, 6 łyżek octu, około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej(...)łyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIE Kapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól i wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 1 godz. Mieszać , można podlać wodą. Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do kapusty
W kuchennym oknie EwySkładniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły(...)elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę
Aga w kuchniZapiekana ryba z warzywami: brokuły, papryka, cebula i to wszystko z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera... Składniki: 1 brokuł, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 700 g filetu rybnego - u mnie mintaj, 300g startego żółtego sera, 1 żółtko, 1 łyżka majonezu. Przygotowanie: Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy
Aga w kuchnistrzał w dziesiątkę ! Jeśli nigdy nie próbowaliście ananasa na szaszłykach to musicie tego spróbować :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 cukinia, 1/2 puszki ananasa, 300 g pomidorków cherry, 3 cebule, marynata: 1 łyżka Jack Daniels barbecue, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Kamis, 1/2 łyżeczki pieprzu Kamis, szczypta soli prowansalskiej Kamis, 1/2 łyżeczki kolendry Kamis, 5 łyżek oliwy z oliwek. Przygotowanie(...)Mięso kroimy w dużą kostkę i polewamy ją marynatą, dokładnie mieszając. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cukinię oraz cebulkę kroimy w plasterki. Nadziewamy na szaszłyki : mięso, cebula, cukinia, ananas i pomidor
Aga w kuchniszklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 10 plasterków żółtego(...)ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora pokrojonego w plasterki (można wcześniej sparzyć i zdjąć
Aga w kuchninabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak. Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków mun, 1/2 słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki, 3 łyżki sosu sojowego, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki przyprawy kurczak w 5 smakach. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i tniemy w długie paski. Przyprawiamy(...)przyprawą do kurczaka w 5 smakach i podsmażamy na oleju. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodajemy warzywa: odcedzoną kukurydzę i groszek, grzybki mun, pędy bambusa, pokrojone cebule w półksiężyce oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pokrywkę i dusimy ok, 15 minut. Dolewamy sos sojowy i zagęszczamy sos mąką. Dusimy jeszcze ok. 15 minut
Aga w kuchniSkładniki: 5 udek kurczaka, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 2 marchewki, 5 ziemniaków, 1 żółtka papryka, 1 cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 Kamis Kulinarne Inspiracje Rozmarynowy kurczak Przygotowanie: Udka kurczaka nacieramy solą i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie nacieramy papryką, 1/2 czosnku i tymiankiem (przyprawy z kulinarnych inspiracji). Cebulę i paprykę
Aga w kuchniSkładniki : 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 2 piersi kurczaka, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 1 por, 1 cebula, 400 ml sosu meksykańskiego, kilka plasterków żółtego sera, 2 garście rukoli Fit&Easy. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy(...)przyprawiamy. Smażymy kurczaka na patelni. Po usmażeniu kurczaka odcedzamy z tłuszczu i układamy na makaronie. Zapiekankę polewamy sosem meksykańskim. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy kurczaka, podsmażamy por i cebulę z której robimy kolejną warstwę zapiekanki. Następnie kroimy paprykę w kostkę i pomidora, układamy na niej kawałki żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, na ok. 20 minut
Aga w kuchnipierwszego kęsa. Spróbowałam wykonać ponownie tym razem z dynią. Wiadomo jesień, a na nią sezon jest w pełni. Składniki: 100g ryżu do risotto 100g dyni (po obraniu) cebula 600ml bulionu warzywnego (marchewka, pietruszka, seler) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dynię. Smażymy do zeszklenia. Następnie
Truskawkowa FiestaCiasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta Farsz 300 g maślaków 200 g kiszonej kapusty 0,5 cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: grzyby obrać z skórki, pokroić w kostkę. Zagotować wodę dodać pokrojone i grzyby i gotować około 5 minut. Przelać(...)sitko do odsączenia. Kapustę ugotować na miękko i odsączyć na sitku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać odsączone grzyby, kiszoną kapustę i całość mieszając chwilkę podsmażyć. Ostudzić i doprawić do smaku. Ciasto na pierogi: Do mąki dodać szczyptę soli,miękkie masło, stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta uformować
Ala piecze i gotujeSkładniki : 1kg filetów z kurczaka 250g czerwonej fasoli 3 duże pomidory 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodę, tak aby wody było 3 razy więcej niż fasoli. Odstawiamy na 12 godzin(...)sicie i gotujemy, dopóki fasola będzie miękka. Filety kroimy w mała kosteczkę i obtaczamy w mące. Następnie filety obsmażymy w dużym garnku z olejem. W między czasie kroimy cebulę i pomidory w małą kosteczkę i dodajemy do mięsa. Wlewamy bulion i dusimy 30 min. Następnie dodajemy odcedzoną i ugotowaną fasolę. Po tym dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz i ostrą
Kuchnia Łukaszapieczarek 100 ml śmietanki 30%-35% średnia cebulka olej sól, pieprz Przygotowanie: Umyte pieczarki i średnią cebulkę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę. Kiedy cebula będzie lekko zeszklona dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Do uduszonych pieczarek dodajemy śmietankę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i redukujemy sos na małym ogniu przez
Kuchnia Łukaszaskłada się głownie z warzyw i dużej ilości pikantnych przypraw . Sos tak na prawdę jest czerwono-różowy, ale na zdjęciu wygląda żółty. Ciekawie. Składniki: 5 pomidorów pół kabaczka duża cebula papryczka chilli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku sól Przygotowanie: Kabaczka, cebulę i pomidory kroimy w cienkie plastry. Papryczkę chilli siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy raniej
Kuchnia Łukaszaprzygotowania na całą kuchnię będzie pachniało dynią i kwaskowatymi pomidorami, a więc bardzo serdecznie was zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 500 g dyni 500 g pomidorów 1 cebula 2 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżeczki cukru 1-1,5 l bulionu 3 duże ząbki czosnku Ugotowany ryż Przygotowanie(...)Oczyszczoną dynię, pomidory, cebulę kroimy w duże kawałki. W garnku układamy warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 25 min. Po tym doprawiamy, dodajemy posiekany czosnek i miksujemy blenderem na gładką konsystencję. Serwujemy z ryżem i ciemnym chlebem . Smacznego
Kuchnia Łukasza