chlebie tostowym oraz kokilkach Tym razem zapiekłam je w pomidorkach. Wyszło pyszne i kolorowe śniadanko. składniki: 2 średnie pomidory 2 jajka sól,pieprz do smaku kawałeczek cebuli Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Od każdego pomidora odciąć plasterk od strony ogonka i wydrążyć miąższ. Pomidory ułożyć w naczynku żaroodpornym. Następnie do każdego pomidora wbić jedno jajko. Na wierzchu(...)posypać dobno pokrojoną cebulą oraz oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 20 minut, w zależności jak lubimy ścięte jajka. Zapieczone w pomidorkach jajka podałam z grzankami z chleba tostowego oraz kwiatami nasturcji
Monia miesza i gotujenadziałam dwie pieczareczki. Takie połączenie okazało się przepyszne dlatego też postanowiłam przygotować większą porcję. Pieczareczki robiłam już kilka razy bo bardzo nam zasmakowały. składniki: 15 dużych pieczarek 1 duża cebula 400 g kaszanki sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć. Następnie z pieczarek usunąć ogonki i pokroić je w drobną kostkę. Kapelusze oprószyć solą z pieprzem. Cebulę
Monia miesza i gotujeGęsta i smaczna pikantna zupa paprykowa z wieprzowiną. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. SKŁADNIKI: 50 dag szynki wieprzowej 2 papryki kolorowe (czerwona, żółta) 2 papryczki chilli 1 cebula 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu, 2 ziemniaki, 1 marchewka 1 łyżeczka soli, 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE(...)Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy bulion, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwtedy taka.. niepotrzebna światu. BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY. /własny;/ na 6-7 kotlecików 3/4 szklanki suchej czarnej soczewicy 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 biała cebula posiekany pęczek natki pietruszki 0,5- 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki otrębów owsianych 1 jajko sos sojowy curry, sól, pieprz Soczewicę płuczę na sicie, po czym gotuję (stosunek wody(...)soczewica będzie miękka, odcedzam - jeśli zostało jeszcze nieco wody. Marchewkę i pietruszkę obieram, marchew ścieram na dużych oczkach, pietruszkę na małych.Wrzucam do miski wraz z soczewicą, posiekaną natką, cebulą i otrębami. Wbijam jajko, mieszam, dodając stopniowo bułki tak, by powstała odpowiednia, klejąca i zwarta konsystencja. Doprawiam, ponownie mieszam, po czym formuję z masy kotleciki. Układam je na blasze wyłożonej
W kuchni Karmel-itkiPrawdę mówiąc na blogu już jest przepis na ten pyszny sos , ale czasem warto przypomnieć i zachęcić do zrobienia.. 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 papryka czerwona 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 1/2 łyżeczki chili 3 ząbki czosnku-wycisnąć maszynką 2 łyżki musztardy stołowej Develey 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka wegety 1 łyżka(...)curry 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 3 szkl. cukru 1/2 - 3/4 szkl. octu 2 łyżki soli 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami - posolić- gotować na wolnym ogniu około godziny.Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojoną paprykę i pozostałe składniki (OPRÓCZ MĄKI ! ) i gotować na wolnym ogniu
Moje domowe kucharzeniekupno i wykonanie smacznej rozgrzewającej zupki. :) Składniki: 1 kolba kukurydzy 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1/2 szklanki jogurtu naturalnego przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie grzanki z chleba razowego Sposób przygotowania: Kolbę kukurydzy umyć i obrać. Smażyć na maśle(...)zeszklenia. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę, rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulę, jogurt, a pod koniec gotowania - przyprawy (gotujemy jeszcze ok. 10 minut). Wszystko miksujemy (oprócz skrzydełka) na gładki krem. Podajemy z ciepłymi grzankami. Smacznego
Truskawkowa Fiestarównież zrobić w jednym dużym naczyniu. składniki: 350 g mięsa mielonego 350 g ugotowanego makaronu, użyłam kolanka z falbanka Czaniecki 1 nieduża młoda cukinia (ok 500 g) 1 cebula sol,pieprz 1 kulka mozzarelli ser żółty starty do posypania masło do posmarowania foremek olej do smażenia Małe naczynka do zapiekania wysmarować masłem, u mnie wyszło 6 szt. Cukinię umyć(...)pokroić w cienkie plastry. Na dnie każdego naczynka ułożyć jedną warstwę cukinii, średnio 3-4 plasterki na jedno naczynko. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone, chwilę wszystko smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ugotowany makaron, u mnie kolanko z falbanką. Wszystko wymieszać a następnie mięsno-makaronową masą napełnić naczynka
Monia miesza i gotujeziemniaków w mundurkach bądź jako sałatka do czegoś mocniejszego :) Jestem pewna, że znacie tą wersję, ale nie ukrywam, że moja mama robi najlepsze śledzie! Składniki : * 5-6 płatów śledziowych * cebula * 2-3 ogórki kiszone * jabłko * łyżka octu * łyżka oleju * 200g jogurtu greckiego Przygotowanie : Śledzie pokroić w 3 centymetrowe kawałki. Jabłko, ogórki i cebulę posiekać w kostkę. Dodać olej i ocet
Magiczne Życie Martyłyżeczka musztardy, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 plasterki sera mozzarella, 1 łyżka kukurydzy, mix sałatowy – sałata rzymska, radicchio, pekińska, rukola, itp. ½ malej marchewki pokrojonej w paski, 2 krążki cebuli, 4 oliwki zielone lub czarne, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 szt. szczypiorku na ogon myszki, sól do smaku, 3 ziarenka pieprzu, pieprz do smaku. Przygotowanie: Sos winegret: soku(...)dwie równe części, uszy robimy z oliwek pokrojonych w plasterki, oczy i nos z ziaren pieprzu, a ogon ze szczypiorku. Łączymy ze sobą składniki: mix sałatowy, kukurydzę, oliwki, marchew, cebulę i polewamy sosem winegret. Na sałacie układamy: ser mozzarella, na nim myszki z jajek, całość posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Smacznego
Moniki Smakołykiwątroba 1,2 kg słonina 0,6 kg kasza manna 160 g osłonki poliamidowe lub naturalne Przyprawy: pieprz 8 g majeranek 10 g ziele angielskie 4 g cebula surowa 200 g sól 15g/kg Wykonanie: Podgardle, boczek, słoninę parzymy w temperaturze. ok 75 stopni przez 1,45 h. Na 15 minut przed upływem tego czasu dodajemy wątrobę(...)ilością płynu, gdyby było za rzadkie, zawsze można go dolać. Wszystkie mięsa kroimy i mielimy w maszynce do mielenia przez sitko o numerze 2.5 lub 3, łącznie z cebulą. Dodajemy przyprawy i porządnie mieszamy, możemy też dodatkowo zblendować, żeby powstała idealnie gładka masa. Jeśli nie macie maszynki do mielenia porządny blender lub malakser w zupełności wystarczy. Następnie nadziewamy
Kulinarne przygody Gatitygarażu stoi jeszcze reszta kapusty kiszonej na jesieni, to trzeba ją jakoś zagospodarować :-). Makaron z kapustą i pieczarkami Składniki: 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej 1 duża pokrojona cebula 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek garść suszonych grzybów 1 opakowanie dowolnego makaronu sól, pieprz, mielone ziele angielskie olej Wykonanie: Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody(...)minut. Odcedzamy, a grzyby drobno kroimy. Wody nie wylewamy, dodamy ją później do kapusty. W międzyczasie kroimy kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę, a później pieczarki. Dodajemy kapustę, grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut. Gotujemy makaron al dente i mieszamy z kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną
Kulinarne przygody Gatitypowiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu. Pasztet z jajek Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 3 jaja surowe 200 g pieczarek 2 cebule 1 szklanka startego żółtego sera 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka śmietany 4 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku sól i pieprz olej Wykonanie: Jajka ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebulę
Kulinarne przygody GatitySkładniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka tarta Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy(...)Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach. Krokiety panierujemy, najpierw
Kulinarne przygody Gatitygulaszową. Stała sobie taka samotna w kąciku szafki, więc padło hasło: do gara ! Jednodaniowy gulasz po węgiersku Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokorojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych(...)mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę, ziemniaki i makaron. Gotujemy do miękkości
Kulinarne przygody Gatityzawiera pomarańczy, ale starsze dziecko się uparło... i u nas jest z pomarańczą :-). Sałatka Cezar Składniki: 1/2 sałaty lodowej lub rzymskiej 1 podwójna piers z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 4-5 kromek pieczywa tostowego 1 pomarańcza 50 g sera pamezan 1 ząbek czosnku olej z oliwy 1 żółtko sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka kroimy(...)suchą patelnię, polewamy delikatmie naszym sosem. Gdy będą lekko brązowe wyłączamy ogień, a tosty przykrywamy, aby nie wystygły. Sałatę kroimy w paseczki, na nią układamy pierś z kurczaka, grzanki, cebulę pokrojoną w krążki i obraną pomarańczę pokrojoną w kawałki. Całość polewamy sosem i posypujemy świeżo startym serem. Biorę udział
Kulinarne przygody Gatity