już komponuję menu na tę okazję i testuję przepisy :) Zupa jest nieco pracochłonna, ale zapewniam, ze warto :) Składniki na zupę: 800 g pomidorów (można zastąpić pomidorami w puszce) 2 cebule 1 l. wody domowa kostka rosołowa warzywna (lub mięsna) 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany zioła prowansalskie liść laurowy sól pieprz Pomidory obierz i pokrój w kostkę(...)Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż krótko na oliwie. Dodaj pomidory, liść laurowy i zioła prowansalskie i duś ok. 20 minut. Dolej wodę, kostkę rosołową i zagotuj. Wyciągnij liść laurowy i zmiksuj całość. Dodaj śmietanę i przypraw do smaku. Składniki na pesto: pęczek bazylii 3-5 ząbków czosnku 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki startego parmezanu sól 7 łyżek oliwy
chwile dla mnieprzyrządzone roladki schabowe stanowią niebanalną mieszankę smaków. Ten prosty przepis znalazłam na odwrocie opakowania z przyprawą do mięsa wieprzowego. SKŁADNIKI 5 kotletów schabowych 1 ogórek konserwowy ½ czerwonej papryki ½ cebuli 4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego wykałaczki olej Kotlety dokładnie rozbić i natrzeć przyprawą. Ogórek, paprykę i cebulę posiekać i wszystko razem wymieszać. Na każdy kotlet nałożyć łyżkę warzyw. Zawinąć mięso
Złote przepisyniej przekonam ;) Porcja na 4 osoby. Składniki: Ciasto makaronowe: 250g mąki pszennej 2 jajka woda jeśli potrzebna łyżka oleju sól, pieprz Nadzienie: 150g wątróbki drobiowej mała cebula tymianek masło do smażenia żółtko sól, pieprz Sos szpinakowy: łyżka mąki pół szklanki mleka łyżka masła 100g posiekanego szpinaku 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę(...)trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię lub ściereczkę i odstawiamy na pół godziny. Wątróbkę kroimy na małe części, cebulę siekamy drobno. Wszystko podsmażamy razem na odrobinie masła. Dodajemy tymianek, pieprz i sól. Mieszamy. Zdejmujemy z gazu, a gdy farsz ostygnie dodajemy żółtko. Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki dość
Czerwona Porzeczkawołowe zawijane , czy też wieprzowe , a tak przygotowany schab w sosie jest pyszny. Polecam Schab w sosie śmietanowym : 1 kg schabu 2 szklanki wrzącej wody włoszczyzna bez kapusty 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej do smażenia Schab wieprzowy myjemy i kroimy w dość grube plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy mięso z obu stron. Zalewamy mięso wrzącą wodą, wrzucamy włoszczyznę i podpieczoną nad gazem cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawiamy całość solą. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 45 minut aż mięso będzie miękkie a płyn się zredukuje. Wyjmujemy włoszczyznę i przyprawy, wlewamy gęstą śmietanę wymieszaną i gotujemy dosłownie przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcałości subtelnej pikanterii. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Złota księga makaronów". SKŁADNIKI 500 g makaronu spaghetti* 2 łyżki oliwy z oliwek 6 zmiażdżonych ząbków czosnku 1 pokrojona czerwona cebula 2 płaty piersi z kurczaka, grubo pokrojone 2 puszki całych pomidorów z sokiem ¼ łyżeczki soli 1 mała, suszona papryczka chilli, pokruszona pół pęczka natki pietruszki garść świeżych liści bazylii(...)chilli, natkę pietruszki, czosnek i 120 g sera żółtego. Miksować z przerwami aby powstała masa z gródkami (nie zupełnie gładka). W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić zmiażdżony czosnek oraz cebulę, smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć kolejne 5-10 minut, aż się zrumieni. Teraz dodać wcześniej zrobiony sos pomidorowy i dusić przez
Złote przepisyproponuję muszle zapiekane ze szpinakiem. Przystawka w sam raz na dobrą kolację. Na razie wersja przed włożeniem do piekarnika. SKŁADNIKI Opakowanie makaronowych muszelek 1 łyżka oleju 1 cebula, posiekana w kosteczkę 500 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego pieprz, sól 5 ząbków czosnku przeciśnięty przez praskę 200 g mozzarelli w kulce, startej na tarce 250 g. sera fety(...)wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twarde. Odcedzić, rozłożyć na talerzu i odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę,smażyć na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszając od czasu do czasu. Do cebulki dodać odciśnięty szpinak doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszone sery, czosnek. Chwilę smażyć. Ugotowane muszle
W kuchennym oknie Ewyprzygotowania spaghetti potrzebne będzie: 0,5 kg mięsa mielonego 5-6 pieczarek 2 pomidory 1 papryka czerwona 500 g sosu pomidorowego (pakowany w kartoniki zagęszczony sok pomidorowy) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, zioła prowansalskie. Pieczarki, paprykę, pomidory pokroić. Na patelni (2-3 łyżki oleju) podsmażyć mięso mielone, a gdy już(...)będzie prawie usmażone dodać cebulę i czosnek (może być pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę). Następnie dodać pokrojone pieczarki, odczekać ok. 5 min i dodać pomidory i paprykę. W między czasie rozpuścić kostkę rosołową w 3/4 szkl ciepłej wody i zalać wszystko co znajduje się na patelni. Odczekać aż wszystko odparuje, dodać sos pomidorowy oraz przyprawy zgodnie z własnym upodobaniem- gotować
Malinowe Pocałunkimakaron z bazylią. Ale czasami lubię iść sobie na skróty ;) Składniki: opakowanie makaronu ryżowego 2-3 marchewki 2 nieduże pietruszki 1 mały seler 1 mały por 1/2 cebuli czerwonej 2-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, selera(...)się nam zagotują. Od razu wyłączmy gaz i odcedzamy. Przekładamy do miski. Warzywa dojdą nam pod wpływem ich własnej temperatury. Jak wystygną dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną drobno czerwoną cebulę i nie żałujemy oliwy z oliwek. Można użyć również oleju. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łaczymy z naszym ugotowanym makaronem i podajemy. Dodatkowo można posypać świeżo posiekaną bazylią. Gorąco
Malinowe PocałunkiParty Dip Barbecue Prymat. Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać taki sam efekt. Zaraz opiszę dokładnie jak. Składniki: 1/2 kg karkówki/ łopatki 2 większe cebule 4 papryki pieczarki 10 plastrów boczku wędzonego oliwa ulubione przyprawy Party Dip Barbecue Prymat Mięso kroimy w kostkę ok 3 cm. starając się, aby kawałki były równe. Polewamy je oliwą(...)cała noc . Patyczki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą na kilka min. W tym czasie przygotowujemy nasze warzywa. Paprykę kroimy na kawałki mniej więcej wielkości naszej mięsnej kostki, cebulę kroimy na 4 części i dzielimy na "łupinki". Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które nie wymagają krojenia. Boczek wędzony kroimy w kawałki. Wyjmujemy wykałaczki
Malinowe Pocałunkisycąca. Z grubo pokrojonym jeszcze ciepłym chlebem... Składniki: 700 g łopatki 300 g pieczarek 2 papryki : żółta i czerwona 4 szt ogórki kiszone listek laurowy ziele angielskie 2 szt cebuli papryka wędzona słodka papryka słodka sól pieprz papryka ostra 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżka masła Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni. Wrzucamy do garnka(...)zalewamy bulionem. Dodajemy 2 liski laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z papryką słodką. Dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy podsmażone pieczarki na maśle. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pod koniec dotowania dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki kiszone. Na koniec przyprawiamy koncentratem pomidorowym. Możemy zabielić ją śmietaną. Polecam, bo pyszna! insertCookd
Malinowe Pocałunkisłoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;) 6 cienko pokrojonych plasterków boczku 6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła) ok 100g masła w kawałkach No więc zaczynamy(...)Wino łączymy z octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą gałązkę rozmarynu. Stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu redukując płyn do ilości ok 3 łyżek. Śmietanę wlewamy do garnka i gotując redukujemy również jej ilość do ok połowy i momentu kiedy nieznacznie zgęstnieje. Do gorącej śmietany dodajemy przecedzony płyn winno octowy. Mieszamy wszystko trzepaczką rózgową
Malinowe Pocałunkiszklanką zimnego mleka. Ja ją lubię również później odsmażaną na chrupko na patelni. Składniki: 2 kg ziemniaków 500g mięsa (surowy boczek, karkówka, kiełbasa, wędzonki - po kawałku) 2 duże cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz czarny Kamis, olej rzepakowy Wykonanie: Mięso surowe pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni. Dodajemy wędliny (również pokrojone w kostkę(...)posiekaną cebulę. całość chwilkę smażymy. Dolewamy mleko i zagotowujemy całość. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce (oczka do ziemniaków). Ziemniaki łączymy dokładnie z gorącym mięsem i mlekiem, doprawiamy do smaku i wbijamy jaja. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i polewamy go olejem rzepakowym. Wylewamy naszą masę ziemniaczaną i wierzch
Malinowe Pocałunkisuszonych grzybów. Składniki: kapusta kiszona ok 1,5 kg mięso ok 500 g ( końcówki wędlin, kiełbasa, surowe mięso...) suszone grzyby ( dobre 2 garście) kilka suszonych śliwek 1 duża cebula liść laurowy KAMIS, ziele angielskie KAMIS, pieprz czarny KAMIS, papryka słodka KAMIS Wykonanie: Kapustę kiszoną ( u mnie nie płukana i nie siekana) wkładam do garnka i zalewam wodą(...)szkl. (zawsze to robię na oko). Dodaję kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Do tego wrzucam posiekaną cebulę, Namoczone we wrzątku i odciśnięte grzyby suszone, pokrojone śliwki. I tak na małym ogniu duszę swój bigosik przez jakiś czas. Następnie surowe mięso kroję w kostkę i podmarzam na patelni, dodaję pokrojone wędliny i chwilkę razem to smażę. Gotowe wrzucam
Malinowe Pocałunkiwykorzystywać go bardzo często w mojej kuchni. Małe rzeczy, a jakże dodają smaku. Składniki: główka kapusty młodej 2 młode marchewki 2 pomidory koncentrat pomidorowy koperek kiełbasa, mięso surowe, boczek cebula olej rzepakowy 2 łyżki mąki sól, pieprz, listek, ziele Wykonanie: Kapustę obieramy z pierwszych brzydszych i odstających liści. Szatkujemy ją drobno. Na patelni podsmażamy najpierw pokrojone w kostkę surowe(...)mięso, następnie kiełbasę i boczek na kilku łyżkach oleju rzepakowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy. Kiedy
Malinowe Pocałunkitradycyjnej babcinej opcji. Dodatkowo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego też nie zawahałam się go użyć również i w tym przypadku. Składniki: 2 kg ziemniaków młodych 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko kawałek kiełbasy jałowcowej GTS 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita cienkie (najlepszą opcją są jelita(...)jadało. Osobiście wolę i bardziej preferuję jelita cienkie ;). Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków. Kiełbasę kroimy w maleńką kosteczkę i podsmażamy razem z posiekaną cebulą. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, mąki i dokładnie wszystko mieszamy. Przygotowane wcześniej
Malinowe Pocałunki