razu na 2 dni :))) Składniki: 600 g mielonego mięsa (ja zmieliłam mięso od szynki) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka ząbek czosnku 1 duża cebula 2-3 łyżki zimnej wody sól świeżo mielony pieprz olej/oliwa 1 czubata łyżka bułki tartej do środka mielonych majeranek słodka papryka bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Mięso kroimy(...)kawałki mielimy w maszynce do mięsa wraz z czosnkiem i cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę, łyżkę bułki tartej oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety
Walijskie PichcenieMoje frykadelki podałam z sosem pieczarkowym, oczywiście mąż miał do tego ziemniaczki - bez których nie wyobraża sobie obiadu :)) Składniki: 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 400g kapusty kiszonej 1 cebula 200g boczku buka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kasze jaglaną przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy wodą w proporcji na szklankę kaszy - 2 szklanki wody(...)szatkujemy, jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Cebulkę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W misce mieszamy: kaszę, kapustę,cebulę i boczek, trochę bułki tartej, aby sklepiła nasze frykadelki. Solimy i pieprzymy do smaku. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy podłużne frykadelki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej
Walijskie Pichcenieznowu po latach stała się ostatnio bardzo modna. I dobrze :) Bo ta moda, wyjdzie nam tylko na zdrowie :)) Składniki 1 szkl. kaszy jaglanej 300g pieczarek 1 duża cebula sól pieprz śmietana 12% łyżka mąki koperek olej do smażenia Wykonanie: Kaszę przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła swoją charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy ją 2 szklankami wody (zawsze podwójna(...)ilość wody w stosunku do ilości kaszy), lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy całość ok 15 minut. Gdy pieczarki są już miękkie przygotowujemy sos. Mieszamy w miseczce śmietanę, łyżkę mąki i pół szklanki zimnej wody
Walijskie Pichceniemięsa z indyka z miłością do ... gotowanych klopsików. Wynikiem jest . .. pyszna i prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej koperek sól, pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek(...)Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. Na wrzący bulion warzywny wrzucamy klopsy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie
Walijskie Pichceniezazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki pomidorów w sosie własnym olej Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie posiekaną(...)cebulę i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień
Walijskie Pichceniekasza na sypko i ... Uczta dla podniebienia :)) Składniki: 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości 100g grzybów leśnych (ja używam suszonych podgrzybków i borowików) 1 duża cebule sól, pieprz czarny mielony 1 łyżka kwaśniej śmietany jedna płaska łyżka mąki liść laurowy ziele angielskie olej lub oliwa Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie na ok pół(...)mocno rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Patelni nie myjemy, na tzw."smaczku", który został nam po smażeniu mięsa, podsmażamy chwilę pokrojona w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej odcedzone z wody i pokrojone na mniejsze kawałki grzybki (wody od moczenia grzybów nie wylewamy). Całość mieszamy i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni
Walijskie Pichceniepieprz majeranek słodka papryka liść laurowy ziele angielskie Na pomidorowy ryż: 2 puszki pomidorów w sosie własnym łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku oregano bazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie: Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy(...)wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, bazylię, oregano oraz szczyptę cukru do smaku. Dolewamy 1/2 l bulionu. Wsypujemy woreczek ryżu i gotujemy na małym ogniu mieszając
Walijskie Pichcenieszybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:)) Składniki na 4 kieszonki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka 8 pieczarek 1 cebula 1 papryka Do panierowania: 2 jajka bułka tarta olej Wykonanie: Każdą z piersi kroimy na pół, w każdej połówce ostrym nożem nacinamy filet, aby powstała tzw"kieszonka". Robimy to ostrożnie(...)problemu, trochę trudniej nacina się cieńszą część piersi. Każdą kieszonkę solimy, pieprzymy, posypujemy papryką (także i w środku kieszonki). Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sobie farsz. Poszatkowana cebulę szklimy na oleju, dodajemy starte na oczkach pieczarki oraz pokrojona w kostkę paprykę. Solimy, pieprzymy i podsmażamy do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie wyjmujemy kieszonki z lodówki
Walijskie Pichceniepuszystego puree ziemniaczanego . Danie syte i pożywne. Z powodzeniem możemy podać ją jako danie obiadowe. Warstwa mięsna : 0,7 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia 200g groszku konserwowego 1 ząbek czosnku odrobina wody lub bulionu olej do smażenia Wykonanie : Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą
Walijskie PichcenieSmakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco. Składniki: (na 11 niewielkich klopsików) 7 jaj ek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) 200 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki startej mozzarelli sól pieprz majeranek szczypiorek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce na oczkach
Walijskie Pichceniepóźno ... Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe 1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych) 3 ziemniaki 1 mała cebula ząbek czosnku jogurt naturalny grecki - do smaku sól, pieprz, cukier, liść laurowy ziele angielski e Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz(...)kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej dodajemy posiekany ząbek czosnku. Całość dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą
Walijskie Pichceniejest chłodna. Przepis jest dziecinnie prosty a cały sukces tkwi w odpowiednim doprawieniu i no koniecznie świeżym koperku. Składniki: głów ka młodej kapusty ok 250g wędliny 2 cebule łyżka oleju sól pieprz cukier ocet koper Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości ok 25 minut(...)Odcedzamy W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, kiedy staną się szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki dowolną wędlinę. Podsmażamy całość dość mocno, po czym przekładamy do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu najlepiej winnego. Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku i ... voila! - pyszna młoda kapusta z dodatkiem kiełbaski gotowa
Walijskie Pichceniesosik. Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe. Składniki: 500g filetu z kurczaka 300g brązowych pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy olej śmietana 12% bulion koperek lub szczypiorek Wykonanie: Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki(...)minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno
Walijskie PichcenieChlebki na blogu Ewy wyglądają bardzo apetycznie i już teraz wiem, że musiały być pyszne! Moje kawałki kurczaka doprawiłam przyprawą meksykańską oraz papryką i przesmażyłam z dość dużą ilością cebuli i papryki: czerwonej i żółtej. Ten pyszny farsz w otoczeniu mięciutkiego, drożdżowego ciasta stworzył nie tylko pyszną przekąskę ale wręcz pożywne danie. Składniki na ciasto: 40 dkg mąki(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy
Walijskie PichcenieZamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety ... nie-cier-pię :)) Składniki: 1 kg fileta drobiowego duży słoik kapusty kiszonej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżeczki słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku(...)bulion Wykonanie: Filet kroimy w dużą kostkę, obsypujemy obiema paprykami, solą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zezłoci dorzucamy czosnek oraz pierś z kurczaka. Obsmażamy całość na dość dużym ogniu ciągle mieszając ok 10 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy
Walijskie Pichcenie