cebula - 11518 przepisów (strona:372/768)

GALIMATIAS W GARNKU CZYLI GROCH Z KAPUSTĄ 134

Poza wigilią groch z kapustą robię jeszcze dodatkowo w ciągu roku przynajmniej raz :-) bo bardzo lubimy tę potrawę... Składniki: 400g grochu  600 g kapusty kwaszonej 2 cebule 75g masła liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku jeśli nie jest to postny groch dodatkowo 25 dkg boczku Wykonanie: Jesli uzywamy groch  cały zalewamy(...)przez 30 minut na średnim ogniu. Kapustę szatkujemy i  krótko zagotowujemy z zielem angielskim i liściem laurowym. My lubimy to danio kwaskowe, gotuje więc kapustę razem w sokiem. Cebule i boczek  kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle na złoty kolor. Wszystkie składniki mieszamy i razem podgrzewamy przez 10-15 minut aż się ładnie połączą, ponownie doprawiamy solą

Walijskie Pichcenie
OBIADOWA SAŁATKA Z BURACZKÓW I CEBULI 165

obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki.  Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu...  Polecam gorąco! Składniki: 6 buraczków średniej wielkości 1 cebula (10 dag) 4 łyżki oliwy lub oleju 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smaku sól, cukier, pieprz do smaku Wykonanie :   Buraki(...)Obieramy całkiem     przestudzone i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja korzystam z już ugotowanych, hermetycznie pakowanych, które znacznie ułatwiają mi ... życie :-) Dodajemy pokrajaną w drobną kostkę cebulę.  Dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżki cukru, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, pieprz i oliwę. Dokładnie mieszamy. Proporcje przypraw są oczywiście uzależnione od naszego smaku, więc

Walijskie Pichcenie
LEKKA SAŁATKA Z PALUSZKÓW SURIMI 176

minut. Jest bez majonezu, więc nie jest kaloryczna,  bez wyrzutów sumienia można zjeść sporą porcję na kolację :) Składniki: opakowanie paluszków krabowych pół zielonego ogórka pół puszki groszku 1 cebula koperek sól pieprz op. sosu sałatkowego Konorra koperkowo-ziołowego Wykonanie: Paluszki kroimy wg uznania, cebulę w drobną kostkę, ogórka w cienkie plasterki. Groszek odsączmy z zalewy, przygotowujemy sos sałatkowy

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ 161

Składniki: 1kg karkówki przyprawa do karkówki 2 cebule pół kg dobrej kiszonej kapusty olej majeranek pieprz Wykonanie: Karkówkę kroimy w kawałki. Obsypujemy przyprawą do karkówki i majerankiem. Podsmażamy na oleju aż do zrumienienia ze wszystkich stron wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Kapustę kiszoną szatkujemy. Do podsmażonej karkówki przekładamy kapustę. Podlewamy wodą, lekko całość solimy i gotujemy na małym ogniu

Walijskie Pichcenie
SMAŻONE KLOPSIKI Z INDYKA 140

Składniki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 1 kajzerka świeża bazylia sól, pieprz odrobina słodkiej papryki olej do smażenia Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski.Dokładamy namoczoną wcześniej a teraz odciśniętą bułkę,posiekaną bazylię.Wbijamy jajko.Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką.Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła.Formujemy niezbyt duże klopsiki.Smażymy z każdej strony

Walijskie Pichcenie
ŚMIETANKOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI 175

ząbki czosnku, posiekane 1 1/2 szklanki  zielonych szparagów pokrojonych na 3cm kawałki 1 szklanka mrożonego lub świeżego groszku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1  drobno posiekana cebula 1 łyżka mąki  1/4 szklanki chudego rosołu z kurczaka 1/2 szklanki chudego mleka 100g serka topionego śmietankowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu świeżo posiekany estragon Wykonanie: Zagotować(...)szparagi oraz groszek. Gotować ok. 10 minut, wyjąć łyżką cedzakową. Do tej samej wody wrzucić makaron, gotować ok 10minut, odsączyć na sicie. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zezłocenia cebulki.W miseczce roztrzepujemy łyżkę mąki z kilkoma łyżkami zimnego bulionu. Resztę bulionu wlewamy na patelnię wraz z  mlekiem oraz dorzucamy serek topiony (można pokroić

Walijskie Pichcenie
KURCZAK Z CZERWONĄ FASOLĄ 178

albo świeża bagietka...  i co potrzeba więcej? Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 400 g pokrojonych pomidorów z puszki (1 puszka) 1 puszka czerwonej fasoli 1 kostka rosołowa 1,5 szkl. wrzątku olej do smażenia Wykonanie: Pierś kroimy w dużą(...)kostkę. Posypujemy papryką,solą i pieprzem. Smażymy na oleju, na głębokiej patelni. Następnie  dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy pomidory z puszki (nie odcedzać) oraz odsączoną czerwoną fasolę. Całość zalewamy bulionem bądź jeśli nie mamy domowego bulionu to  rozpuszczoną we wrzątku kostką rosołową. Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia, aż zgęstnieje

Walijskie Pichcenie
SŁODKO-KWAŚNA FASOLOWA 166

chyba się udała, bo wyszła smaczna jak babcina :) Składniki: 2 50g białej fasoli- ja gotuję z drobnej, ale niektórzy preferują z dużej 2 marchewki 1 pietruszka seler 1 cebula 3 średnie ziemniaki 200g wędzonych żeberek, kiełbasy lub boczku  liście laurowe  ziele angielskie 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka masła sól pieprz majeranek 2 łyżeczki octu (wg uznania(...)koniec gotowania zupy doprawiamy ją octem i cukrem. Radzę aby smakować zupę po każdorazowym dodaniem cukru aby nie przesadzić.Zupa ma mieć smak słodko-kwaśny w minimalnym stopniu.  Cebulę wraz z boczkiem lub kiełbasą podsmażamy na patelni i przekładamy do naszej zupy.Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego

Walijskie Pichcenie
ŚLEDŹ PO KASZUBSKU 2934

smaczna przekąska i w dodatku szybka do zrobienia.  Fajny pomysł na imprezę rodzinną, na danie wigilijne albo ... po prostu na kolację :) Składniki: 6 filetów ze śledzia  2 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego 200g ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku) papryka konserwowa  łyżeczka miodu słodka papryka szczypta pieprzu  olej do podsmażenia  Wykonanie : Filety śledziowe moczymy w mleku(...)Następnie kroimy je w paski, pieprzymy i odkładamy do miseczki. Cebulę kroimy w paski, smażymy na oleju na złoty kolor. Paprykę kroimy w kostkę przekładamy do podsmażonej cebulki. Dokładamy koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażamy całość ok 5 minut. Doprawiamy do smaku ew.solą lub pieprzem. Studzimy.Zimną zalewę mieszamy z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy na 1h do lodówki, w celu

Walijskie Pichcenie
PIECZARKI W POMIDORACH 215

kryła zbyt wiele... dlatego wersja dania jest skromna, ale ja będę nie skromna i powiem, że wyszła pysznie :))) Składniki: 2op  małych pieczarek po 250g ząbek czosnku 1 cebula łyżka oliwy z oliwek puszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 1 papryka konserwowa sól, pieprz,słodka papryka Jak to zrobić: Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy(...)patelni oliwę. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na oliwę. Chwilkę smażymy, jednak nie może zrobić się brązowy, ponieważ stanie się gorzki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka smażymy wraz z czosnkiem. Następnie  wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory z puszki i przyprawy. Gdy pieczarki zmiękną (10-15 min) dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojoną paprykę. Całość mieszamy

Walijskie Pichcenie
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK 917

koperku. Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony.  Ja gotuję w następujący sposób: Składniki: 1 młoda kapusta 2 laski chudej kiełbasy 200g pieczarek 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy olej do podsmażenia kiełbasy koperek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy(...)Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie  przekładamy do kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.odrobinę cukru. Dokładnie

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY 186

zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku...  Pyyycha! Składniki : 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg) 3-4 ziemniaki  2 marchewki  1 pietruszka 1 cebula  20 dag boczku wędzoneg0 pęczek koperku liść laurowy ziele angielskie bulion (ja miałam drobiowy) sól, pieprz do smaku Wykonanie : Kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę(...)Przekładamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego koperku

Walijskie Pichcenie
PENNE Z CZERWONĄ FASOLĄ I PIECZARKAMI 219

Kolejny pomysł na podanie makaronu, tym razem z pieczarkami i czerwoną fasolą w pysznym pomidorowym sosiku... Składniki: opakowanie makaronu penne 300g pieczarek 2 cebule puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka papryka bazylia natka lub koperek Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju na złoty kolor.Pod koniec smażenia

Walijskie Pichcenie
DOMOWY BULION WARZYWNY 124

zazwyczaj duży gar bulionu, dzielę na porcje i zamrażam. Przepis na domowy bulion (wywar) jest dziecinnie prosty :) Potrzebujemy: 4 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera seler naciowy 1 por 2 cebule gałązka lubczyku 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego sól Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, podzielić na mniejsze części, włożyć do dużego garnka i zalać(...)zimną wodą. Cebulę obsmażyć nad ogniem.Najwygodniej jest wbić ją na widelec i trzymać chwilę nad palnikiem obracając ze wszystkich stron. Dodać ją do gotowanych warzyw.Całość zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, zmniejszyć ogień i gotować min. 1 godzinę. Pod koniec gotowania dorzucamy gałązkę lubczyku. Przecedzamy i bulion gotowy

Walijskie Pichcenie
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 194

powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :)   Składniki: o.80 kg kiszonej kapusty 60dkg żeberek wędzonych 3 marchewki pietruszka kawałek selera   kawałeczek wędzonego boczku szklanka kaszy jęczmiennej 4 średnie ziemniaki 1 cebula sól, pieprz,  majeranek liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku(...)będą miękkie dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy całość ok.15-20 minut :) Boczek kroimy z kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Na patelni po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku  solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Ponieważ osobiście lubię dość kwaśny i wyrazisty kapuśniak zawsze zostawiam

Walijskie Pichcenie