przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Leczo wegetariańskie z cukinią Składniki : 1,5 papryki czerwonej (dużej) 1,5 papryki żółtej 3 średnie główki cebuli 2 średniej wielkości cukinie 1 papryczka chilli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie puszka pomidorów krojonych bez skórek 1 szklanka gotowanej wody 3 łyżki oleju Normal 0 21 false false false(...)garnka dodajemy 3 łyżki oleju i pokrojoną w piórka cebulkę i podsmażamy do zeszklenia. W trakcie podsmażania cebuli dodajemy drobno posiekane chilli oraz ziele angielskie i liście laurowe. Do zeszklonej cebulki wlewamy szklankę gorącej wody. Po 5 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski i dusimy całość
Sprawdzone przepisy kulinarnewolna po polu czasem hasa), zrobiłem zupę - krem z papryk i ciecierzycy. Działamy: -bulion na kurze ze świeżym lubczykiem 2litry -puszka ciecierzycy -2 duże papryki pomarańczowe pokrojone w paski -cebula posiekana -garść świeżych liści bazylii -sól, pieprz -śmietanka 18% -łyżeczka masła klarowanego Cebulę szklimy na maśle, dorzucamy posiekaną bazylię. Solimy i pieprzymy. Dorzucamy paprykę, przesmażamy kilka minut, dorzucamy ciecierzycę
BaRepaspewien czy dasz sobie radę- trafiłeś bardzo dobrze! Składniki: 3-4 ziemniaki średniej wielkości pęczek zielonych szparagów 340 ml śmietanki 30% 50 g żółtego, tartego sera 1-2 czerwone cebule 1 jajko 1 łyżka klarowanego masła (ewentualnie oleju rzepakowego) sól pieprz ulubione przyprawy garść posiekanego koperku Sposób przygotowania: Szparagi umyj i złam ( gdy pękną górna część z główką zostaje(...)zachować np. do ugotowania wywaru). Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry (postaraj się, aby były w miarę równej grubości) i zalej wrzątkiem (pozostaw w nim na 3-4 minuty). Cebulę obierz i pokrój na pół-krążki- przesmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem klarowanego masła ( lub oleju rzepakowego). W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, cebulkę, szparagi i zalej śmietanką połączoną
Wielki apetytSkładniki: 300 gram piersi indyka sól, pieprz wędzona papryka natka pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie oliwa z oliwek cebula ząbek czosnku Pierś indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smażymy na patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony, następnie odstawiamy by chwilę odpoczęła i posypujemy natką pietruszki(...)oliwie z oliwek smażymy cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 10 minut na średnim ogniu. Jeśli jest taka potrzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mają być al dente. Ratatouille podajemy z grillowaną piersią indyka, pokrojoną w plastry
Mango Papajajest zbyt tłusta, ale treściwa i na pewno nawet największy głodomór naje się do syta ;) Składniki: około 1/2 kg karkówki , 1 puszka czerwonej fasoli , 2 średnie marchewki , 1 mała cebula , 2 średnie ząbki czosnku , 1/2 papryczki chili , 2-3 łyżeczki mąki pszennej , 2 łyżki oleju , sól , pieprz do smaku, 1 średni liść laurowy , 4-6 ziaren ziela angielskiego , 2 łyżeczki(...)średnią kostkę. Przyprawić pieprzem i solą, oprószyć mąką. Rozgrzać olej w garnku, włożyć mięso i obsmażyć równomiernie. Kiedy będzie dobrze zarumienione dodać pokrojoną w grubszą kostkę lub w piórka cebulę wraz z pokrojonym na ćwiartki czosnkiem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną papryczką chili. Chwilę przesmażyć, dodać słodką mieloną paprykę, wymieszać. Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić
Codzienna kuchnia niecodziennaZapraszam :) Składniki : 3 średniej wielkości cukinie 1 duża cebula około 10 pieczarek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 3 marchewki 1 łyżka suszonego szczypiorku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżka przyprawy warzywnej RAFEX 1 łyżeczka przyprawy greckiej RAFEX 6 łyżek oliwy około 1 szklanki bulionu lub wody pieprz , i sól(...)Wykonanie : Cukinie umyć i pokroić w pół talarki. Marchew obrać , umyć i pokroić w pół talarki. Papryki umyć i pokroić w paseczki. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki . Cebulę obrać , umyć i pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę wrzucić wszystkie warzywa , dodać przyprawy i wymieszać . Chwile podsmażyć i podlać wodą lub bulionem z kostki .Dusić
Sama słodycz i szczypta chilikarkówki wieprzowej, podzielonej na 4 kotlety sól i pieprz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki majonezu 2 cebule, pokrojone cienkie plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 bakłażan, pokrojony w 0,5 cm plastry 1 cukinia, pokrojona w 0,5 cm plastry 150 g pieczarek pokrojonych(...)dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź równomiernie majonez, posyp go ziołami i czerwoną papryką, po czym ułóż na nim kotlety i ponownie posyp czerwoną papryką w proszku. Na mięsie ułóż cebulę, paprykę, pieczarki, cukinię i bakłażana, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Na całość wyłóż sos pomidorowy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut, następnie wyłóż na zapiekankę starty
karmelowyprzenosimy się do wspaniałej Hiszpanii! Ja jednak pozostałam przy lżejszej wersji bez sera i nachosów, było równie pysznie! Składniki: 250 gram wołowiny, u mnie antrykot 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól(...)natka pietruszki Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz. W tym samym garnku smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy chili. Wlewamy wino i na dużym ogniu staramy się część odparować. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory
Mango Papajaziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy. Składniki : 2 porcje 2 szt. pstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 1 szt. cebuli czosnkowej, 4 ząbki czosnku, 1 limonka, masło, świeży lubczyk, świeży koperek, szczypiorek, roszponka, zielone szparagi, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pstrąga oczyszczamy z łusek i dokładnie myjemy. Koperek drobno siekamy. Limonkę kroimy(...)przekładamy na folię aluminiową. Pstrąga grillujemy z dwóch str. tak żeby mięso łatwo odchodziło od ości. Schłodzone szparagi płuczemy, odrywamy stwardniałe końcówki, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Cebulę przekrawamy na połowę i układamy na rożnie. Pstrąga podajemy ze szparagami, cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką. Smacznego :) Rada: pamiętaj, sprawdź za nim kupisz, czy ryba jest świeża. Świeży filet pstrąga charakteryzuje
Moniki Smakołykiśniadanie. Są to jajka usmażone w lekko pikantnym sosie pomidorowym, serwowane prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Danie to może zostać wzbogacone innymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 2 jaja mała cebula 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka 2 pomidory szczypta (lub więcej) chilli 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz szczypta cukru mielona słodka papryka garść posiekanej natki oliwa Paprykę i cebulę pokroić
wyzwania kuchenneSkładniki: 500g schabu bez kości 5 dużych cebul 2 duże,kwaśne jabłka majeranek sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić jak na kotlety i pokroić na bitki( średnica ok.3cm). Doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rumiany kolor w garnuszku, na odrobinie oleju.Dodać pokrojoną w pióra cebulę i pokrojone w plastry i obrane ze skóry jabłka.Doprawić
Wielki apetytnajśmielsze oczekiwania. Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Polecam. Składniki: mąka mleko sól cukier 1 łyżeczka oleju 1 jajko woda Składniki farszu: ugotowana kasza gryczana cebula papryka czerwona papryka żółta nać pietruszki sól pieprz czarny mielony Oliwa z oliwek Panierka: jajko zmielone orzechy włoskie zmielone orzechy nerkowca zmielone migdały sól Sposób przygotowania: Normal 0 21 false false(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz: do ugotowanej kaszy dodajemy usmażone na oliwie papryki i cebulę,dodajemy pietruchę i przyprawy.Dobrze,gdy farsz jest lekko pikantny,w przeciwnym razie w naleśniku będzie mdły. Gdy już zawiniemy krokiety panierujemy je w jajku i zmielonych orzechach.Następnie wstawiamy
Wielki apetytłatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować do miękkości dodając(...)cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem
Wielki apetytprzepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować do miękkości dodając(...)cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem
Wielki apetytCudownie chrupiące i bardzo smaczne. Przepis dostałam kiedyś od koleżanki i trzymam się go jak żadnego innego. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć za pomocą łyżki.Placki smażymy
Wielki apetyt