cebula - 11518 przepisów (strona:297/768)

Babka ala kugel 208

piec go całą noc. Tak samo użyłam do pieczenia zwykłe naczynie żaroodporne - a co tam ;P Składniki: - kilo ziemniaków - 3 plasterki wędliny (miał być boczek ale nie miałam) - duża cebula - sól -pieprz -gałka muszkatołowa Wykonanie: Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą a wędlinę lekko podsmażamy. Składniki mieszamy razem z startym żółtym serem. Przyprawiamy do smaku

Lubczyk i Wanilia
Smalec wegetarianski (tradycyjny i........... o zgrozo z boczkiem) 163

nazwa pasty wzięła się od podobieństwa wizualnego właśnie do smalcu, zmielonej fasoli biały jaś. Zapraszam do spróbowania. Skład: - fasola biały jaś szklanka lub więcej. - 200 g boczku opcjonalnie - mała cebula - pieprz -sól Wykonanie: Fasolę moczymy na noc a rano gotujemy standardowo do miękkości. Kiedy wszystko przestygnie obieramy z łupinek (SIC!) i blendujemy w razie potrzeby dodając minimalna ilość gotowanej wody(...)Cebule i ewentualnie boczek kroimy na drobno i podsmażamy na patelni. Mieszamy wszystko i przyprawiamy

Lubczyk i Wanilia
Kurczak z orzeszkami ziemnymi po chińsku 259

jest na prawdę przepyszne i bardzo trudno je zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre papryczki kurczak piersi czosnek ząbek lub dwa (ja daję dwa) pietruszka orzeszki ziemne około pól szklanki lub ile mamy (ważne jest żeby je dodać(...)gałka muszkatołowa (szczypta) kurkuma papryka słodka Wykonanie: Mięso kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno

Lubczyk i Wanilia
Pieczona biała kiełbasa z ziołami 183

Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku 1/3 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: kilka ząbków czosnku 1 cebula Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć. 2. Kiełbaski naciąć wedle uznania. 3. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kiełbaski, posmarować marynatą. Obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i ząbkami czosnku. 4. Całość zapiekać

Kuchnia domowa Ani
Babciny królik i duszona marchewka 210

wadze ok. 1,2 kg 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 płaska łyżka słodkiej papryki sok z 1/2 cytryny 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 50 ml białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy do zup w płynie 2 łyżeczki koncentratu 2 płaskie łyżeczki mąki do zagęszczenia 2 łyżki śmietany 30% (użyłam jogurtu) 4 gałązki koperku(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Królika smażymy z obu stron na złoty kolor. Wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut. 3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy

My Culinary Art
Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru 198

małych łyżeczek kaparów szczypiorek pieprz, sól mąka do obsypania szklanka bulionu  szklanka   czerwonego, wytrawnego wina ,  parę ząbków czosnku, zioła  - tymianek, szałwia, rozmaryn 1 cebula  przygotowanie: Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umyte mięso, oczyszczone z błon, pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat - najwygodniej włożyć(...)zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym. Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron  na tłuszczu. Na dnie misy wolnowaru  ułożyć  cebulę pokrojona w piórka, na niej  położyć obsmażone zrazy.  Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Dolać bulion, zagotować. Płynem zalać zrazy. Dodać czosnek, zioła

Stare Gary
Fasolka z marchewką i pulpetami 224

Pulpety:  250g mięsa mielonego 1 jajko M 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 250g fasoli, u mnie Jaś Karłowy od Piątnica 1 duża cebula 2 duże marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju natka pietruszki 1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około(...)Przygotowujemy pulpety: mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety. 3. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h.  4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy

Szefowa kuchni
Rosół z kury 143

Składniki: 1 korpus z kury 500 g wołowiny-szponder 3 l wody 4 średnie marchewki 1 seler 1 mały por 2 średnie pietruszki 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Posolić i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które należy zebrać(...)Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał. Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku. Doprawić solą i pieprzem Rosół gotować około 3 godzin. Podawać z makaronem

O kuchni z uczuciem
domowa pizza z roszponką i szynką serrano... 220

gram/opakowanie, woda ciepła 250 ml, mąka pszenna 250 gram, sól 1 łyżeczka, cukier 1/2 łyżeczki, oliwa z oliwek 2 łyżki DODATKI: przecier pomidorowy 4 łyżki, oregano - ile potrzeba, cebula 2 sztuki, papryczka chilli 1 średnia/suszona, pieczarki 6 większe, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, szynka 8 gram/opakowanie, ser żółty 10 dag, roszponka 1/2 opakowania przepis jest ze strony(...)oliwą - nie trzeba podsypywać mąką - rozwałkować ciasto na prostokąt, na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć na całą blachę 40x30 cm, posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano na oleju podsmażyć cebulę i pieczarki posypane kucharkiem, nadmiar płynu wylać, rozłożyć na cieście, posypać rozkruszoną suszoną papryczkę chilli piekarnik nagrzać do 240C, grzanie góra/dół, blaszkę ustawić na 2 poziomie i piec

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem 203

wiosennej odsłonie! Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Składniki: 3 duże marchewki 2 pietruszki szklanka groszku konserwowego 3 podudzia z kurczaka 1/2 główki małej, białej kapusty 1 cebula pęczek szczypiorku 4 duże ziemniaki 3 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren jałowca sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką(...)cebulą i pietruszką. Dodajemy liście laurowe, gorczycę oraz ziarna jałowca. Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy poszatkowaną białą kapustę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy osączony groszek konserwowy i doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem

Moja smaczna kuchnia
Kasza jaglana z pomidorkami cherry 224

jest naprawdę dobra a i bardzo zdrowa. Jest świetną alternatywą na kolację zamiast kanapek.  Co myslicie o takim zestawieniu?? Składniki; szklanka kaszy jaglanej, 200 g pomidorków cherry, mała cebula, ząbek czosnku, pietruszka, 3 łyzki oliwy z oliwek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól,  pieprz Po kaszę i przyprawy zapraszam do naszego sprzedwacy   SKWORCU Wykonanie; Kaszę zalewamy 2 szklankami(...)wody i gotujemy około 15 minut. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy i jeszzce chwilę dusimy. Nastepnie dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy. Studzimy. Pomidorki kroimy w ćwiartki i dodajemy do karzy. Całość posupujemy pietruszką.Doprawiamy solą i pieprzem

Anioły w kuchni
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 202

Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia :około 30-35 minut Składniki 3 łyżki oleju lub masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekane  1/4 szklanki mąki ryżowej 3 szklanki bulionu mięsnego 2 szklanki mleka 1 kg ziemniaki, pokrojone w kostkę(...)paski,lub kostkę 1 szklanka kukurydzy sól i pieprz do smaku Wykonanie Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę ,marchew i seler pokrojone w kostkę.Gotujemy do miękkości około 8-10 minut. Mieszamy, czosnek , tymianek i mąką .Gotową mieszankę dokładamy do duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty

w mojej kuchni
Faszerowane kabaczki i cukinie 202

farszu - ja tym razem tego nie zrobiłam , z czystego lenistwa.  Kabaczki upiekły się pysznie, radzę kupić jeśli spotkacie :)   składniki 3 małe kabaczki 1 cukinia farsz 1 cebula 250 g szpinaku 120 g pieczarek 125 g mozzarelli 2 papryczki chipotle  w sosie adobo 2- 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus przygotowanie(...)Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wrzucić na sitko. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu

Stare Gary
Forszmak 183

gospodyń, tyleż smaków. Polecam wam z parówkami, gdyż moja dziatwa po prostu przepada za parówkami i ta wersja najbardziej im odpowiada,. Składniki: 1 kg parówek 2 cebule 4 duże ogórki kiszone 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru lub gotowego rosołu 10-15 dag tartego żółtego sera 3 łyżki oleju 3 łyżki śmietany(...)majeranek sól czosnkowa papryka ostra natka pietruszki Wykonanie: Parówki kroję najpierw wzdłuż na pół, a następnie na kilku centymetrowe kawałki, podsmażam chwilkę na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do parówek. Zalewam rosołem i gotuję kilka minut. Ogórki również kroję na kilku centymetrowe kawałki i wrzucam do garnuszka, i wszystko razem

Bea(u)ty kitchen
Sałatka kalafiorowo-brokułowa 169

się na różyczki, posypuje solą i odstawia na ok 2 godz, aż zmiękną, a gotuje się marchew i jajka. Składniki: 1 kalafior 1 brokuł 4 jajka 2 marchewki 1 cebula 1 słoiczek majonezu 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżeczki musztardy sól pieprz Wykonanie:  Kalafior i brokuł myję dzielę na różyczki, marchew obieram i każde z nich gotuję. Jajka(...)gotuję na twardo. Po wystygnięciu marchew, cebulę i jajka kroję w średnią kostkę i dodaję do wystudzonych kwiatów. Dodaję do smaku sól i pieprz. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam razem i dodaję do sałatki, mieszam by sos pokrył wszystkie składniki i nakładam na talerz. W wersji light sałatkę proponuję polać jogurtem naturalnym. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen