cebula - 11518 przepisów (strona:291/768)

Gruzja na talerzu: Tołma z papryki 183

Tołma z papryki - pyszne, zdrowe, duszone :) Idealne danie na rodzinny obiad. Składniki: - 6 strąków papryki - 500 g mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina) - 1/2 szklanki podgotowanego ryżu - 2 cebule - 2 łyżki masła - 3 pomidory - 1 jajko - 2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry -  pęczek koperku -  pęczek pietruszki -  kilka listków świeżej mięty - 1 łyżka(...)myjemy, ścinamy górną część przy ogonku tak, aby usunąć jednocześnie gniazda nasienne bez uszkodzenia papryki.  W osobnym naczyniu przygotowujemy farsz z podgotowanego ryżu, mięsa, jajka, pokrojonej w kostkę cebuli. Do farszu dodajemy łyżeczkę utłuczonych ziarenek kolendry, łyżeczkę ostrej papryki, pieprz i sól (wg upodobania). Napełniamy farszem paprykę (ja upycham łyżką aby dokładnie rozprowadzić farsz). Nadziane już papryki układamy

upichcona
Łosoś w sosie śmietanowym z czarnym makaronem 268

ustach :) Potrzebować będziemy: - 250g łososia surowego - 200g łososia wędzonego w plastrze (jeśli nie będzie wędzonego w sklepach to można śmiało dodać więcej surowego łososia) - 3 ząbki czosnku - pół dużej cebuli - duża śmietanka 30volt /lub dwa małe kubeczki - koperek - sól, pieprz - czarny makaron (ale bez musu, naprawdę może być każdy inny) Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy

upichcona
Blue a la bretonne czyli fasolka z błękitnym serem pleśniowym/ danie wegetariańskie 250

pleśniowym i wyszło przepysznie! :) Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - ser pleśniowy błękitny lazur - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 3/4 szklanki bulionu lub rosołku drobiowego 0,5 kostki - 1 cebula - łyżeczka cukru - 1 ząbek czosnku - 2 listki laurowe - majeranek - natka pietruszki Przygotowanie fasoli: Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. W dniu konsumpcji moczę 1h i później gotuję ok. 2h. Kroimy(...)kostkę cebulę, podsmażamy na patelni wraz z łyżeczką cukru, często mieszając. Do gotowego wywaru (fasola wraz z wodą, w której się gotowała) dodaję podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaje wyciśnięte 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe. Całość podgotowuję 10 minut, dolewam szklankę bulionu oraz wrzucam ser błękitny lazur (łamie go w kostki, wtedy szybciej się wymiesza z wywarem

upichcona
Placki ziemniaczane 161

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 4 łyżki mąki pełnoziarnistej po szczypcie tymianku, oregano sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, cebulę obieramy,  następnie trzemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa przekładamy do sitka, aby odsączyły się z nadmiaru soku nad miską. Sok zostawiamy aby na dnie osadziła się skrobia którą dodajemy

kgwjanczewo
Surówka z młodej kapusty 154

który nie przepada za  'zieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko(...)ugniatając. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem. Smacznego surówka z młodej kapusty

O kuchni z uczuciem
Spaghetti ze szparagami i szałwią 235

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, trzeba z tego korzystać. Składniki na 4 porcje: pęczek szparagów (miałam 2/3 zielonych i kilka białych szparagów) cebula pęczek świeżej szałwii lub łyżka suszonej pęczek pietruszki lub dwie łyżki pesto pietruszkowego 200 ml mleka sojowego 50 gram masła roślinnego szczypta: soli, pieprzu,czosnku suszonego, kurkumy Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle około 3 minut

greenscarf
Sałatka z nachos 231

pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 3 pomidory, 1 papryka czerwona, 30 dag sera żółtego, świeży ogórek duży lub 1 awokado, pół cebuli, 2 garści nachos kukurydzianych lub paprykowe (ostre), 3 łyżki oliwy z oliwek, papryka ostra, ząbek czosnku, pieprz, sól Przygotowanie: Rukolę myjemy, następnie osuszamy. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy(...)myjemy, kroimy w kosteczkę dodajemy do fasoli i kukurydzy. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki kroimy w kosteczkę dodajemy do pozostałych składników. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę dodajemy do salaterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ser żółty kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos: ząbek czosnku wyciskamy przez praskę, dodajemy oliwę z oliwek, paprykę, sól oraz pieprz. Mieszamy

Kuchnia Pełna Pasji
Leczo wegetariańskie z cukinią 190

przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Leczo wegetariańskie z cukinią Składniki :    1,5 papryki czerwonej (dużej) 1,5 papryki żółtej 3 średnie główki cebuli 2 średniej wielkości cukinie 1 papryczka chilli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie puszka pomidorów krojonych bez skórek 1 szklanka gotowanej wody 3 łyżki oleju Normal 0 21 false false false(...)garnka dodajemy 3 łyżki oleju i pokrojoną w piórka cebulkę i podsmażamy do zeszklenia. W trakcie podsmażania cebuli dodajemy   drobno posiekane chilli oraz ziele angielskie i liście laurowe.               Do zeszklonej cebulki wlewamy szklankę gorącej wody. Po 5 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski i dusimy całość

Sprawdzone przepisy kulinarne
Krem z pomarańczowych papryk i ciecierzycy z bazylią. 155

wolna po polu czasem hasa), zrobiłem zupę - krem z papryk i ciecierzycy. Działamy: -bulion na kurze ze świeżym lubczykiem 2litry -puszka ciecierzycy -2 duże papryki pomarańczowe pokrojone w paski -cebula posiekana -garść świeżych liści bazylii -sól, pieprz -śmietanka 18% -łyżeczka masła klarowanego Cebulę szklimy na maśle, dorzucamy posiekaną bazylię. Solimy i pieprzymy. Dorzucamy paprykę, przesmażamy kilka minut, dorzucamy ciecierzycę

BaRepas
Zapiekanka ze szparagami, czerwoną cebulą i ziemniakami 223

pewien czy dasz sobie radę- trafiłeś bardzo dobrze! Składniki: 3-4 ziemniaki średniej wielkości pęczek zielonych szparagów 340 ml śmietanki 30% 50 g żółtego, tartego sera 1-2 czerwone cebule 1 jajko 1 łyżka klarowanego masła (ewentualnie oleju rzepakowego) sól pieprz ulubione przyprawy garść posiekanego koperku  Sposób przygotowania: Szparagi umyj i złam ( gdy pękną górna część z główką zostaje(...)zachować np. do ugotowania wywaru). Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry (postaraj się, aby były w miarę równej grubości) i zalej wrzątkiem (pozostaw w nim na 3-4 minuty). Cebulę obierz i pokrój na pół-krążki- przesmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem klarowanego masła ( lub oleju rzepakowego). W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, cebulkę, szparagi i zalej śmietanką połączoną

Wielki apetyt
Grillowana pierś indyka z ratatouille 162

Składniki: 300 gram piersi indyka sól, pieprz wędzona papryka natka pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie oliwa z oliwek cebula ząbek czosnku Pierś indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smażymy na patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony, następnie odstawiamy by chwilę odpoczęła i posypujemy natką pietruszki(...)oliwie z oliwek smażymy cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 10 minut na średnim ogniu. Jeśli jest taka potrzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mają być al dente. Ratatouille podajemy z grillowaną piersią indyka, pokrojoną w plastry

Mango Papaja
Zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 283

jest zbyt tłusta, ale treściwa i na pewno nawet największy głodomór naje się do syta ;) Składniki: około 1/2 kg karkówki , 1 puszka czerwonej fasoli , 2 średnie marchewki , 1 mała cebula , 2 średnie ząbki czosnku , 1/2 papryczki chili , 2-3 łyżeczki mąki pszennej , 2 łyżki oleju , sól , pieprz do smaku, 1 średni liść laurowy , 4-6 ziaren ziela angielskiego , 2 łyżeczki(...)średnią kostkę. Przyprawić pieprzem i solą, oprószyć mąką. Rozgrzać olej w garnku, włożyć mięso i obsmażyć równomiernie. Kiedy będzie dobrze zarumienione dodać pokrojoną w grubszą kostkę lub w piórka cebulę wraz z pokrojonym na ćwiartki czosnkiem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną papryczką chili. Chwilę przesmażyć, dodać słodką mieloną paprykę, wymieszać. Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leczo warzywne 147

Zapraszam :) Składniki : 3 średniej wielkości cukinie  1 duża cebula około 10 pieczarek 1 papryka czerwona  1 papryka żółta 3 marchewki  1 łyżka suszonego szczypiorku 1  łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżka  przyprawy warzywnej RAFEX   1 łyżeczka  przyprawy greckiej RAFEX   6 łyżek oliwy około 1 szklanki bulionu lub wody  pieprz , i sól(...)Wykonanie : Cukinie umyć i pokroić w pół talarki. Marchew obrać , umyć i pokroić w pół talarki. Papryki umyć i pokroić w paseczki. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki . Cebulę obrać , umyć i pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę wrzucić wszystkie warzywa , dodać przyprawy i wymieszać . Chwile podsmażyć i podlać  wodą lub bulionem z kostki .Dusić

Sama słodycz i szczypta chili
Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables 228

karkówki wieprzowej, podzielonej na 4 kotlety sól i pieprz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki majonezu 2 cebule, pokrojone cienkie plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 bakłażan, pokrojony w 0,5 cm plastry 1 cukinia, pokrojona w 0,5 cm plastry 150 g pieczarek pokrojonych(...)dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź równomiernie majonez, posyp go ziołami i czerwoną papryką, po czym ułóż na nim kotlety i ponownie posyp czerwoną papryką w proszku. Na mięsie ułóż cebulę, paprykę, pieczarki, cukinię i bakłażana, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Na całość wyłóż sos pomidorowy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut, następnie wyłóż na zapiekankę starty

karmelowy
Hiszpańska zupa z wołowiną na winie 157

przenosimy się do wspaniałej Hiszpanii! Ja jednak pozostałam przy lżejszej wersji bez sera i nachosów, było równie pysznie!     Składniki: 250 gram wołowiny, u mnie antrykot 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól(...)natka pietruszki   Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz. W tym samym garnku smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy chili. Wlewamy wino i na dużym ogniu staramy się część odparować. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory

Mango Papaja