gorącej. Bardzo polecam :) Składniki: 200g kaszy gryczanej garść ryżu 2 duże marchewki lub 3 średnie 3 ziemniaki 4 łyżki natki pietruszki gałązka świeżej lub mrożonej maggi 2 duże cebule 3-4 łyżki jogurtu naturalnego gałązka selera naciowego udko z kurczaka 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 duże łyżki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy udko(...)litrach wody z liściem laurowym, zielem angielskim oraz selerem i maggi. Po ok 15 minutach dodajemy do wywaru pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Cebule obieramy, lekko solimy i dusimy na niewielkim ogniu do miękkości. Dodajemy do zupy razem z kaszą gryczana oraz ryżem. Gotujemy do miękkości ryżu oraz kaszy, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki
ChilliJemynieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Cebulę
Kuchenna Kontrrewolucyasporych ogórków kiszonych 2 ćwiartki kurczaka 1 porcja rosołowa 2 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 łyżki masła pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól przyprawa warzywna/ kostki rosołowe Z ćwiartek oraz porcji rosołowej, z kilkom ziarenkami pieprzu i ziela oraz 4 liści laurowymi gotujemy wywar. Po zagotowaniu wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę rosołową/przyprawę warzywną do smaku i gotujemy do miękkości mięsa. W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku na maśle szklimy cebulę, do której następnie dorzucamy starte ogórki. Przesmażamy całość kilka chwil, po czym zalewamy niedokończonym wywarem tak, by przykrył ogórki z nadwyżką. Gotujemy je do miękkości na niedużym ogniu, ewentualnie uzupełniając poziom płynu. Gdy wywar
Kuchenna Kontrrewolucyasmaczne. Najlepiej smakują podane z chłodnikiem przypominającym nieco grecki sos tzatziki - bułgarskim taratorem. :) kjufteta: 300g mielonej goleni wołowej 200g mielonej łopatki wieprzowej 0,5 dużej czerwonej papryki 1 duża cebula kilka gałązek świeżej pietruszki 0,5 łyżeczki mielonego kminku czubek łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka soli tarator: (na 4 osoby) 2 duże ogórki wężowe(...)kubek jogurtu greckiego (300ml) 3 duże ząbki czosnku sól olej rzepakowy/ oliwa z oliwek 0,5 pęczka świeżego koperku Paprykę kroimy w małe cząstki, to samo robimy z cebulą. Warzywa (również pietruszkę) umieszczamy w blenderze i miksujemy na w miarę jednolitą masę. Następnie dorzucamy do nich po trosze mięso i dolewamy kilka łyżek wody. Obydwa rodzaje mięsa mielonego powinny być
Kuchenna Kontrrewolucyaskończyło się miejsce... :) W przepisie jednak widnieją, uczulam więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka czubrycy czerwonej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej(...)Następnie podsmażamy je na patelni bez tłuszczu, aż z każdej strony się zrumieni. Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy do mięsa. Na patelnię dodajemy pokrojoną w grubsze piórka cebulę i podduszamy z mięsem kilka chwil. Pozostałe warzywa kroimy według uznania. Ja bakłażana pokroiłam w małą kostkę, fasolkę na kilka części, paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, (ziemniaki
Kuchenna Kontrrewolucyasię nudny. Kiedy macie ochotę na zupę z kurczakiem, niekoniecznie tę klasyczną, polecam nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki(...)kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy 2 łyżeczki soli do smaku. Cebulę i natkę siekamy, pietruszkę, bakłażana, marchew i selera kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około
Kuchenna Kontrrewolucyaolśniewające śródziemnomorskim smakiem. Wspaniałe jako przystawka, ale i jako główne danie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie. 3 ząbki czosnku 1 kg małży w muszlach 1 mała cebula 700 g pomidorów 200 ml wytrawnego, białego wina oliwa estragon pietruszka sól pieprz W rondlu szklimy czosnek, cebulę i dodajemy oczyszczone małże. Kilka minut smażymy. Dodajemy pomidory, pietruszkę, estragon i trzymamy
Bon Ton Italiaciepło ;) Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2-3 ugotowane marchewki 3-4 ogórki konserwowe 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Ziemniaki, jajka, marchewkę i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobniutko siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dorzucamy kukurydzę i groszek
My simple kitchenjest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy(...)Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy. Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto
Pyry na Gazzostał podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem. Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką SKŁADNIKI: 3 plastry schabu sól i pieprz 1 marchewka 1/2 małej cebuli białej 1-2 ząbki czosnku 3 duże łyżki majonezu (tłuszcz do smarowania naczynia) do podania: sałat masłowa, pomidory malinowe, szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy(...)Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, na nim układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie nakładamy porcję majonezu i posiekanego czosnku. Schab wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut. Schab podajemy na sałacie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia smaku . Jednak nie byłabym sobą gdybym paru rzeczy nie zmieniła :) Składniki na 4 porcje: 600 g młodych ziemniaków 1 czerwona cebula 300 g pomidorków koktajlowych kilkanaście czarnych oliwek 6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego Sól Pieprz oregano Puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości(...)Odlać wodę, odstawić ziemniaki do ostygnięcia. Wystudzone pokroić w grubą kostkę. Pomidorki pokroić na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Do ziemniaków dodać pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki oliwki. Polać oliwą oraz doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać. Na koniec dodać odsączonego z puszki tuńczyka. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłównajważniejsze danie jest syte ale mało kaloryczne. 500 g filetu z piersi kurczaka 3 łyżki oleju cytryna z bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany z kolendrą Pęczek natki pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy(...)oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy natką pietruszki bezpośrednio na talerzach
VioletoweKucharzeniesmaku domowego majonezu. Potrzebujemy: 1 opakowanie makaronu o niewielkim kształcie, u nas był to makaron gwiazdki 1 wędzona pierś kurczaka 1 czerwona papryka 6 jaj ugotowanych na twardo 1 cebula około 5 łyżek majonezu Kieleckiego 1 łyżka musztardy grillowej WSP Społem sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po czym przelewamy go zimną wodą, wręcz można nazwać ten proces studzeniem(...)taki makaron właśnie jest niezbędny do przygotowania sałatki. Cebulę, jaja ugotowane na twardo i paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do zimnego makaronu. Wędzoną pierś z kurczaka kroimy w grubszą kostkę i również dodajemy do makaronu. Następnie dodajemy majonez i musztardę i mieszamy dopóki składniki się razem doskonale połączą, oblepią majonezem ;) Próbujemy, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem
MamaOskarkazapachy. Sos pomidorowy z tego przepisu można wykorzystać do wielu potraw. Nie dodając chili podaję taki sos do spaghetti. Składniki na sos: 1 puszka drobno posiekanych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii chili 1/4 łyżeczki cukru sól pieprz oliwa Pozostałe składniki: polędwiczka wieprzowa mąka do obtoczenia polędwiczek oliwa(...)smażenia sól pieprz Przygotowanie sosu: Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu (oprócz świeżych listków bazylii) i gotujemy 8- 10 minut. Na samym końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Przygotowanie polędwiczek: Polędwicę kroimy na plastry, leciutko rozbijamy, Kawałki solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na gorącej oliwie. Polędwicę smażyć należy krótko
Smak mojego domu