stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany 12% lub 18%, 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę(...)płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy wystygnie obieramy. Czosnek obieramy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Dodajemy bób. Kiedy delikatnie się zeszli dodajemy do bulionu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie dodajemy do zupy. Śmietanę umieszczamy w kubeczku z letnią wodą, po trochu dodając do zupy
Kuchnia Pełna Pasjijest "dużo" ? :D Koniec końców dałam go tyle ile poleciła mi mama i sałatka wyszła idealnie ;) Polecam! :) Składniki: 2,5 kg cukinii 250ml octu 10% 250g cukru 250g cebuli 0,5kg marchewki dużo kopru- dodałam 8-9 baldachimów sól- do smaku- dodałam garść soli Cukinię, cebulę i obraną marchew kroimy w plasterki. Umieszczamy wszystko w dość dużej misce, mając
Czerwona Porzeczkaspecjał. Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty 10 marchwi 6 dużych cebul 5 pietruszek 2 kg ziemniaków pęczek natki pietruszki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w plastry. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki, ziemniaki , marchew i pietruszkę w krążki.Natkę pietruszki siekamy
Z Majeczką w kuchnimięsem. Podane składniki będą odpowiednie na syty obiad dla dwóch osób. Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą: 2 bardzo duże bakłażany 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów (390 g) 1 duża cebula 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili 2 łyżki oliwy(...)warzyw łyżeczką i odkładamy. Soczewicę płuczemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut (najlepiej do miękkości, czas gotowania zależy od świeżości suszonej soczewicy). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy ugotowaną i odlaną soczewicę oraz pomidory. Kmin i kolendrę rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do soczewicy
Poezja smakuwedług własnego uznania :) Składniki : 150 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego 100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego kilka pomidorków cherry 1/2 cebuli żółtej 50 g grzybów kurek listki świeżej bazylii listki świeżej bazylii czerwonej listki świeżego oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki sosu sojowego(...)Przyprawy : pieprz czarny zioła toskańskie Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i posypujemy pieprzem czarnym. Oregano, bazylię oraz bazylię czerwoną płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy na kawałki i dodajemy do mięsa, zostawiając kilka listków. Wszystko jeszcze raz mieszamy
Parowar Facetawarunkiem że odpowiednio to rozegramy. Najlepiej byłoby zaopatrzyć się w patyczki do szaszłyków , a następnie nadziewać na nie dowolne owoce i warzywa . Możliwości jest wiele, możemy użyć papryki, cebuli, pomidorków koktajlowych i piersi z indyka. Możemy też zawinąć ziemniaki z cebulą w folię aluminiową, czy np. banana z kostką gorzkiej czekolady w środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się
Powiedz dietom nietego przepisu tutaj , ale polecam z knedlami , jak i z kaszą jaglaną lub gryczaną. - 1 kilo serc z indyka - 0,5 kilo wątróbki z drobiu - 4 duże cebule - 1 duża marchew, pietrucha i ćwiartka selera - łyżka soli , majeranku i mielonego pieprzu - 6 listków laurowych i szczypta tymianku - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/4 kostki smalcu - 4 ząbki czosnku Serca(...)pokój wzdłuż na kilka części. Podsmaż na patelni, na gorącym smalcu i przeżuć do drugiego garnka. Warzywa obierz i pokrój na nie wielkie kawałki i dodaj do serc. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na średnią kostkę i podsmaż na tej samej patelni i tłuszczu co podroby. Dodaj do garnka, wymieszaj. Teraz czas na przyprawy i koncentrat. Chwilę
Pasje Jolkibretońsku. Danie nie było tłuste i ciężkie, bo do jego przygotowania użyłam chudej kiełbasy i ziół. Składniki: 800 g bobu 300 g chudej kiełbasy wieprzowej (z szynki) 1 średnia cebula 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz słodka papryka majeranek kminek (najlepiej mielony) czubryca 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego(...)kopiata łyżeczka) i cukru (płaska łyżeczka). Odcedzić, ostudzić. Jeśli łupiny nie są twarde, nie trzeba bobu obierać. Ja wolałam obrany. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wszystko razem usmażyć, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Wlać 2/3 szklanki wrzątku, ziele, liście laurowe i gotować 5 minut. Po tym czasie wrzucić
Czerwień i błękitRewelacyjna kremowa zupa serowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek francuskich jest bardziej syta. Po domu roznosi się aromat serków. 2 drobiowe skrzydełka 1 cebula 2 kiełbaski francuskie Włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka) 7 różyczek kalafiora 100 serka topionego hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz(...)litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę – podsmażamy razem na patelni, przekładamy do zupy. Na końcu dodajemy pokrojone topione serki oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu Vegeta. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia serków
VioletoweKucharzeniejest w lodówce by można było położyć ją na kanapki czy użyć do przygotowania obiadu. 4 czerwone papryki 500g mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 100g ryżu 2 duże cebule 6 łyżek koncentratu pomidorowego 200g żółtego sera pieprz, sól, bazylia 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebule smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju
Szefowa kuchniSkładniki: 2,5 kg ogórków gruntowych 3-4 marchewki 3 cebule duży pęczek natki pietruszki 3 łyżki gorczycy 5 ząbków czosnku Zalewa: 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 1/3 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. 2. Marchewkę obrać(...)również pokroić w plasterki (lub zetrzeć na tarce) 3. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. 4. Czosnek przecisnąć przez praskę. 5. Dodać gorczycę. 6. Natkę pietruszki ( tylko liście) posiekać. 7. Składniki na zalewę zagotować i gorąca wlać do ogórków. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć czystą ścierką i odstawić na co najmniej 2h. 8. Po upływie tego czasu sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć
A Ty Smakuj Mnierzadko podaję przepisy na dania główne, zupy czy surówki bo nie jestem w tym dobra, jednak z tej surówki jestem dumna :D Składniki: Mała biała kapusta Duża marchewka Mała cebula Sok z około połowy cytryny (można dać więcej zależy od smaku) Pęczek koperku 250g jogurtu greckiego light Sól, pieprz, ksylitol do przyprawienia Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy w robocie kuchennym(...)ręcznie Cebulę kroimy w kostkę Marchewkę trzemy na średniej tarce lub też rozdrabniamy w robicie Koperek siekamy Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy wg. Smaku (powinna być fajnie kwaskowa ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmielone przesmażone z cebulką i czosnkiem pieczarki przesmażone z cebulką plus starty ser żółty kapusta z grzybami w moim przypadku były to pieczarki z serem: 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz 250 g żółtego sera Sposób przygotowania: Mąkę, przeciśnięty przez praskę ser, roztrzepane jajka, olej ocet i sodę mieszamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy(...)odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, wałkujemy cienkie placki i kroimy prostokąty wielkości pół koperty. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy, pieczarki obieramy, drobno kroimy, i dokładamy do cebulki, solimy i czekamy aż odparuje cały płyn z pieczarek, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już pieczarki ostygną łączymy je ze startym żółtym serem, pieprzymy. Na każdy prostokąt kładziemy łyżkę farszu, zwijamy w rulon
na moim stole...zachwycić każdego. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka) szklanka zielonej soczewicy 2 puszki kukurydzy konserwowej 2 puszki fasoli czerwonej puszka pomidorów lub słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta pieprzu cayenne łyżeczka pieprzu cytrynowego sól opcjonalnie kostka bulionowa 2-3 łyżki oliwy(...)liście laurowe, ziele angielskie i gotować ok. 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić soczewicy. W czasie gdy soczewica się gotuje przygotować mięso. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, i zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodać mięso mielone, obie papryki, pieprz cytrynowy, sól do smaku i przesmażyć. Usmażone mięso, wrzucamy do gotującej
na moim stole...Śledzie w śmietanie Coś dla smakoszy śledzika, idealna przystawka, lub po prostu coś na ząbek do kolacji... Składniki: 5-6 filetów śledziowych a'la matias 1 cebula kilka marynowanych pieczarek 2-3 ogórki kiszone 200 ml śmietany 1 łyżka musztardy pół łyżeczki cukru sól pieprz Sposób przygotowania Filety najlepiej wymoczyć w wodzie przez kilka godzin, nie będą wtedy(...)słone. Śledzie pokroić w większą kostkę, cebulę drobno posiekać, pieczarki i ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, wlać śmietanę, dodać musztardę cukier, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki aby wszystko dobrze się przegryzło. Smacznego
na moim stole...