cebula - 11518 przepisów (strona:289/768)

Gulasz warzywny 205

przegryzienia i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Naturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki: 1 cukinia 1 oberżyna 2 małe cebule 2 czerwone papryki 200 gr białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka słodkiej kukurydzy 2 łyżki oleju  1/3 filiżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki. Oberżynę posolić i odstawić aż puści(...)Potem ją przemyć pod bieżącą wodą i osuszyć. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć razem 3 minutki. Podlać gorącą wodą i poddusić. Dorzucić cukinię, oberżynę, pieczarki i czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem dodać kukurydzę. Odstawić do ostygnięcia

MamaOskarka
Bigos z młodej kapusty. 253

moim ulubionym Antonio Porcelana Bogucice sprawia, że normalny obiad staje się niezwykłym. Składniki: główka kapusty młodej 2 młode marchewki 2 pomidory koncentrat pomidorowy koperek kiełbasa, mięso surowe, boczek cebula olej rzepakowy 2 łyżki mąki sól, pieprz, listek, ziele Wykonanie: Kapustę obieramy z pierwszych brzydszych i odstających liści. Szatkujemy ją drobno. Na patelni podsmażamy  najpierw pokrojone w kostkę surowe mięso(...)następnie kiełbasę i boczek na kilku łyżkach oleju rzepakowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy. Kiedy kapusta

Malinowe Pocałunki
Zielone risotto 176

porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok.  2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki 250g ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku  1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny 15 listków świeżej mięty(...)łyżki suszonej 100g sera długodojrzewającego 1l wody sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę, szpinak i seler drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, przesmażamy, po czym wlewamy białe wino, które odparowujemy. Po tym czasie dodajemy po chochelce wody, za każdym razem czekając

Szefowa kuchni
Kluski szare z twarogiem i kapustą 171

mąki pszennej 1 jajko 1 kostka sera twarogowego tłustego  200 gram boczku wędzonego Kapusta zasmażana: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej(...)wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą, gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach wlewamy wodę po gotowanych grzybach. Mąkę prużymy na suchej patelni aż zbrązowieje, dodajemy do wywaru energicznie mieszając. Łączymy z ugotowaną kapustą i grzybami, dodajemy sól, pieprz oraz

kgwjanczewo
Sałatka z buraków i ogórków kiszonych 144

potrzebujemy: - 2 ugotowane buraki (kupiłam ugotowane zapakowane próżniowo, niestety świeżych nie było) - 4 ogórki kiszone (u mnie były to małe lub średniej wielkości) - 1 puszka czerwonej fasoli - 1/2 czerwonej cebuli - 1 łyżka oleju lnianego - sól, pieprz do smaku Fasolę odsączamy z zalewy, przełukujemy wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Buraki i ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy po czym przenosimy

Szybko Tanio Smacznie
kotlety mielone w bułce a`la fast food... 185

Składniki: mięso mielone z łopatki 50 dag, cebula zeszklona 1 sztuka, przyprawa do steków 1 łyżka bułka namoczona w wodzie 1 sztuka, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI: bułki pszenne nie dmuchane, sałata, majonez, keczup, pomidor, ogórek konserwowy, ogórek zielony, ser żółty, rzeżucha cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wystudzić i dać do mielonego mięsa dodać jajko, przyprawę

W Mojej Kuchni Lubię
Śledź po kaszubsku 149

Składniki: 400 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 1 garść rodzynek 3 ogórki kiszone 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ketchupu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie około 2 h i pokroić w skośne paseczki. Na patelni rozgrzać  połowę porcji  oleju i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka po czym posypać

O kuchni z uczuciem
Pieczarkowe bułki 144

Składniki: 0,5 kg pieczarek 3 cebule 7 grahamek kilka plasterków wędzonego boczku tarty ser sól, pieprz, papryka kilka kropli sosu sojowego Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z drobno posiekaną cebulą i obranymi pieczarkami w ćwiartki.. Doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką i sosem sojowym. Z bułek wydrążyć środek, nafaszerować - posypać serem i zapiec

Gaździnka warzy
Pyszna, dietetyczna zupa kukurydziana - 300 kcal 590

przypominająca dietetycznych zupek. A jednak!     Przepis na 2 osoby.   Potrzebujesz: 500 ml wywaru z włoszczyzny 200 g kukurydzy konserwowej 200 g piersi z indyka 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku odrobina szczypiorku sól  pieprz można dodać chilli Co robić? 1.  Obraną włoszczyznę włożyć do garnka i zalać wodą, gotować  - Na patelni podsmażyć(...)posiekaną cebulę z czosnkiem. 2. Dodać drobno pokrojone ziemniaki, posolić i jeszcze chwilę smażyć. 3. Podsmażone warzywa dodać do 500 ml wywaru. Dodać pokrojone mięso, połowę kukurydzy i zagotować. 4. Zupę zmixować blenderem. dodać sól i pieprz do smaku (i np. chilli) 5. Dodać resztę kukurydzy. 6. Podawać ze szczypiorkiem

Matka Żywicielka
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 166

porcji) Składniki: 1 kg piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy sól i mielony czarny pieprz do smaku 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 2 cm kawałek świeżego imbiru , obranego i startego 1 czerwona papryka , pokrojona w kostkę 1 żółta papryka , pokrojona w kostkę(...)solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany olej na dużej patelni i smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw. Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj papryki, szparagi, zielony groszek, cukinię i bakłażana i smaż kolejne kilka minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, dodaj

karmelowy
Gdzie ta wiosna? i Zupa (SOPA) z chipsami z tortilli i pieczonymi pomidorami 203

łyżka przyprawy "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" 1 łyżka oliwy sól do smaku ZUPA(SOPA): 6 szklanek bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego pomidory w puszce 1 2 małe cebule 1, 1,5 łyżki oleju 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki kolendry szczypta pieprzu Cayenne 6-7 łyżek czosnku domowego (białe i zielone części) 1 łyżeczka przyprawy "Suszone pomidory(...)naczyniu żaroodpornym, polej je oliwą, posyp solą i przyprawą "Suszone pomidory.." Piecz około 35-45 minut, aż pomidory będą delikatnie podpieczone na brzegach. W garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę. Dodaj przyprawy i puszkę pomidorów, podsmaż. Zdejmij z ognia i dodaj 1 szklankę bulionu i czosnek. Zmiksuj wszystko. Przelej z powrotem do garnka i dodaj resztę bulionu. Podgrzewaj około

Gotowanie to kochanie
Pieczeń z pieczarkami 241

wolę na zimno jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej małe pieczarki ok 14-16 szt 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól do smaku 250 ml mięsnego bulionu Pieczarki ugotować i osączyć, odstawić. Mięso mielone przełożyć(...)miski. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz sól, pieprz, majeranek i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać bulion i dokładnie wyrobić mięsną masę. Keksówkę 30x10 cm natłuścić o przełozyć połowę mięsnej masy. Następnie w dwóch rządkach ułożyć ugotowane pieczarki lekko wciskając je w masę. Wyłożyć resztę mięsnej masy i ładnie wyrównać wierzch.Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 267

francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku na 3 minuty(...)Odcedzamy i zalewamy zimna wodą. Odcinamy wystającą część zgrubiałego nerwu (aby przy zawijaniu liść nie pękał). Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście

Pyry na Gaz
Przepis na… – Insalata pantesca, niesycylijski smak Sycylii 258

Armani. Tyle suchych faktów. Od nazwy wyspy pochodzi bowiem jedna z najbardziej charakterystycznych… sycylijskich sałatek – insalata pantesca. 500 g ziemniaków 300 g pomidorów koktajlowych 20 g kaparów cebula czerwona 5 łyżek oliwy 30 g czarnych oliwek 1/2 szklanki octu z czerwonego wina sól, pieprz, oregano bazylia Ugotowane osolone ziemniaki kroimy na plasterki. Pomidory kroimy na pół i wyciskamy(...)Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z ziemniakami, pomidorkami, dodajemy kapary, czarne oliwki. Polewamy oliwą oraz octem, dodając do smaku sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotowe. Smacznego

Bon Ton Italia
Małże w białym winie. 131

jaka pyszna ;)  Danie to świetnie sprawdzi się na kolacje we dwoje. Małże najlepiej smakują w towarzystwie bagietki. Składniki: 1 kilogram małż 1 szklanka białego wytrawnego wina   1 cebula   2 ząbki czosnku   4 łyżki posiekanej natki pietruszki   1 łyżka masła   sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Małże dokładnie oczyszczamy i myjemy, odrzucamy te, które(...)otwarte.  W głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy wino, dodajemy 3 łyżki natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy wymyte małże. Gotujemy na średnim ogniu do czasu aż małże otworzą się pod wpływem temperatury, czyli około 10-15 minut . Od czasu do czasu

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania