Składniki na 4 porcje: 250 g suchej czerwonej soczewicy 400 g marchwi (3 średnie szt.) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku pęczek pietruszki pęczek świeżego szpinaku przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej, kminku i ziela angielskiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzane 2 łyżki masła kokosowego lub innego oleju. Po 3 minutach dodajemy marchew
greenscarfobiad gotowy w 15-20 minut :) Składniki na +/- 5 litrów sosu: 3 kg młodej cukinii (najlepiej do średnicy do 5-6 cm) 1 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli 1 i 1/2 szkl. octu 10% (najlepszy z Parczewa) 1 i 1/2 szkl. cukru 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej 2 łyżki bazylii(...)łyżka słodkiej papryki 1 łyżka curry Ewentualnie do smaku: pieprz i sól Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierć plasterki (nie obieramy). Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc). Gotujemy zalewę z octu
Kolorowy Przepisowniktrochę nieudane, bo danie robiłam na kolację - sztuczne światło to nie to samo... Składniki: 2 torebki ryżu 2 marchewki 15 g grzybów Mun 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1/2 dużego pora 1/2 kostki rosołowej 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka przyprawy curry(...)temu będzie bardziej aromatyczny, lekko zmieni kolor. Grzyby Mun moczymy 20 minut w gorącej wodzie, następnie wstawiamy na palnik i gotujemy 10 minut od momentu zabulgotania wody. Paprykę i cebulę drobno siekamy, por kroimy w pół talarki. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w małe, cienkie i krótkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy marchewkę, chwilę dusimy i dodajemy
Kolorowy Przepisownikmojej Mamy, czyli udało się :) Bardzo dobra propozycja na rozgrzewający, jesienny obiad. Przepis wyróżniony w "Co na obiad?" serwisu Gotujmy.pl Składniki: 1 kg parówek 1/2 kg pieczarek 2-3 cebule 2-3 pory 1 kostka masła 82% tłuszczu 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego około 100 ml śmietany 30% 1 kostka rosołowa sól pieprz Sposób przygotowania: Cebule siekamy i dusimy na rozgrzanym
Kolorowy Przepisowniksame - na pewno nie dietetyczne, ale pyszne placuszki, którymi zajada się każdy! Osobiście - uwielbiam! :) Składniki: ziemniaki (po starciu 2 litry) 2 szkl mąki pszennej 2-3 jajka 1 cebula sól pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę
Kolorowy Przepisownikłyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta soli morskiej Nadzienie: 230 g sera koziego pasteryzowanego 1 pęczek melisy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula dymka 2 łyżki mrożonych buraków tartych Hortex 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Naleśniki: Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na pół godziny(...)odpoczęło. Po tym czasie smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Następnie dodajemy łyżkę miodu, a gdy się rozpuści i połączy dodajemy 2 łyżki mrożonych tartych buraczków. Podgrzewamy cały czas mieszając. Opłukane pod bieżącą wodą i osuszone na ręczniku papierowym listki melisy bardzo drobno siekamy
Kolorowy Przepisownikbył bardzo trafiony :) Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1 litr wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 kg pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 litra ogórków kiszonych 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko(...)Sposób przygotowania: Z podanych składników smażymy cienkie naleśniki (ciasto będzie rzadsze niż tradycyjne naleśnikowe). Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zetnie z każdej strony dodajemy posiekaną cebulę i dusimy razem aż mięso będzie całkowicie usmażone (około 10 minut). Dodajemy przyprawy i 1/2 łyżeczki soli, studzimy. Na niewielkiej ilości tłuszczu dusimy pieczarki, pod koniec solimy 1/2 łyżeczki
Kolorowy Przepisownikprosty w wykonaniu. Polecam z czystym sumieniem. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 2 puszki kukurydzy - 1 szklanka mleka kokosowa - 600 ml wody - 1 łyżeczka masła - cebula dymka - 2-3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero - kilka orzechów nerkowca - sól, pieprz - dodatkowo: plastry kindziuka/salami i gotowy popcorn Na maśle podsmaży papryczkę, czosnek i cebulę dymkę na złoty kolor. Następnie
CookYourselfJeżeli lubicie smażoną cebulkę czy krążki cebulowe to te racuszki również przypadną Wam do gustu. Zrobione z siekanej cebuli, bez miksowania, dzięki czemu czuć cebulę bardzo wyraźnie. Smakują najlepiej podane na ciepło, od razu po zdjęciu z patelni, z ulubionym sosem. Mój faworyt do słodki sos chilli
Milion Smakówuzupełnienie dania, jest jedną z najwartościowszych z kasz ze względu na jej sposób obróbki i przetworzenia. Składniki: 1 kurczak 1,5 kg 2 opakowania sera feta 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku, po szczypcie estragon, mielona kolendra, koperek suszony, tymianek , 2 łyżki oleju rzepakowego świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kurczaka myjemy wycieramy ręcznikiem papierowym, dzielimy na porcje, nacieramy(...)przyprawami odstawiamy na 30 min. W naczyniu do pieczenia układamy porcje kurczaka polewamy olejem dodajemy pokrojoną cebulę w pół księżyce, dokładamy pokruszone kawałki sera feta. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 50 min. w 180 stopniach C. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur z vermicelli oraz dowolną surówką . Smacznego
kgwjanczewojarmuż w rolach głównych! Podane na makaronie, bo jednak węglowodany są konieczne! Składniki: tuńczyk w kawałkach (my mieliśmy ze słoika, może może być z puszki, spróbujcie) jarmuż makaron 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 kostki sera feta kilka łyżek śmietany nasiona kolendry skórka otarta z połówki cytryny oliwa z oliwek natka z pietruszki lub kolendry sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)pryskać, więc uwaga! Po usmażeniu przekładacie na papier, żeby go odsączyć w tłuszczu albo od razu na talerze, jeśli Wam się nie chce. Na patelni rozgrzewacie kolejną odrobinę oliwy. Cebulę kroicie w cienkie piórka, czosnek siekacie na drobno i wrzucacie rzeczoną patelnię. Kiedy się podsmaży, dodajecie fetę, śmietanę i startą w moździerzu kolendrę. Mieszacie, wsypujecie startą skórkę z cytryny. Tylko
GRUBY WAŁEKsprytny obiad na każdą okazję a do tego zdrowe :-) Składniki: 1 filet drobiowy 100 g kaszy jęczmiennej połówka małej młodej kapusty oliwa 1/2 czerwonej cebuli pół szklanki białego wina ok. 3 szklanek rosołu lub wina ząbek czosnku łyżka ziół prowansalskich garść poszatkowanej natki pietruszki i selera Sposób przyrządzenia: Cebulę zeszklić
pieprzny smaczekdziesiątkę, zachęcam do wypróbowania ;) Składniki Ciasto : 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 żółtko 50 ml wody 1 łyżeczka smalcu szczypta soli Nadzienie : pęczek szparagów 200g pieczarek 1/2 cebuli 100g szynki garść startego żółtego sera 2 jajka 100ml śmietany szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, posiekać nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię(...)włożyć do zamrażalnika. W czasie, gdy ciasto leżakuje, kroimy cebulę, pieczarki - podsmażamy. Zdrewniałe końce szparagów ucinamy, myjemy. Szparagi gotujemy przez około 10 minut w słonej wodzie z cukrem. Ugotowane szparagi odcedzamy i kroimy na kawałki około 2 cm. Jajko roztrzepujemy z przyprawami i śmietanę. Po przygotowaniu składników wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy tak by pasowało do formy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem
Garnkowe fanaberieSkładniki: 600 g mięsa mielonego drobiowego- pierś kurczaka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko około 1 szklanki płatków kukurydzianych sól tutaj pietruszka zielona oliwa do smażenia Wykonanie: Platki kruszymy na mniejsze kawałki.Mięso zmielone ,przekładamy do salaterki ,gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
w mojej kuchnitartej i usmażone jak kotlety. Do nadzienia użyłam mięska drobiowego-piersi z kurczaka ale można też użyć dowolnego mięska mielonego. składniki: pieczarki 10-12 pieczarek średniej wielkości 1 mała cebula 200 g piersi z kurczaka sól,pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej oraz olej do smażenia 1-2 jajka bułka do panierowania dodatki kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów(...)czosnkiem i bazylią mizeria bez koperku Z pieczarek wykroić ogonki i drobno pokroić, przełożyć do miski. Cebulę i pierś z kurczaka również drobno pokroić. Dodać do pokrojonych pieczarek i wymieszać. Dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masą nadziać pieczarki. Następnie nadziane pieczarki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Monia miesza i gotuje