cebula - 11518 przepisów (strona:301/768)

Spaghetii z klopsikami a la Zakochany Kundel 138

jest to szybki przepis, ale warto spróbować, a może nawet zjeść z jednego talerza, jak na filmie? ;) Składniki 0,5 kg mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki tartej bułki ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej (albo suszona bazylia i oregano) 3-4 suszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę

Kulinarne Inspiracje
Arancini alla siciliana 203

ryżu arborio (może też być mało włoski, ale doskonale lepki ryż do sushi) pomidor (spażony o obrany) lub 2 pomidory z puszki 2 suszone pomidory ząbek czosnku 1/2 cebuli 10 dkg mielonego mięsa (kurczak albo wieprzowina) 25 dkg zielonego groszku (może być mrożony) 2 łyżki tartego parmezanu jajko, tarta bułka olej do smażenia Przygotowanie Na patelni zeszklić cebulę

Kulinarne Inspiracje
Marchewkowy krem z imbirem 185

się pomidorówka, ogórkowa, czy krupnik - poszperałam w książkach kucharskich i w sieci i oto pierwszy efekt: zupa krem z marchwi. Składniki 5 średniej wielkości marchewek 2 średniej wielkości cebule kawałek imbiru ok 3 cm. 1 ząbek czosnku skórka otarta z połowy pomarańczy pęczek kolendry 500 ml rosołu gotowanego z dużą ulością warzyw, lub bulionu warzywnego 2 łyżki prawdziwego masła ewentualnie(...)gęsta śmietanka Przygotowanie Cebulę i czosnej posiekać - zeszklić na maśle. Zetrzeć na tarce (albo w malakserze) marchew - wrzucić na patelnię z cebulką i czosnkiem - zamieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zalać bulionem - gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż marchew zmięknie. Pod koniec gotowania dodać starty imbir i skórkę z pomarańczy

Kulinarne Inspiracje
Placuszki z tuńczykiem - zdrowa przekąska dla małych i dużych;) 203

mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego żółtego sera (może być parmezan, ale nie musi) 1 duża cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę

Kulinarne Inspiracje
Toskańska sałatka z chleba i pomidorów 168

mogłam jej nie zrobić. Ciabata, pomidorki, bazylia, balsamico... to musiało się udać. Składniki: pół ciabaty łyżeczka nasion kopru włoskiego łyżeczka oregano garść kaparów 4-5 filecików anchovies pół czerwonej cebuli ząbek czosnku 4 średniej wielkości dojrzałe pomidory po kilka kolorowych małych pomidorków bazylia parmezan 6 łyżek octu winnego z czerwonego wina 6 łyżek oliwy z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz(...)kapary.  Pomidorki pokroić na pół lub w ćwiartki w zależności od wielkości. Kilka ładnych pomidorków odłożyć na bok. Pokrojone pomidory wymieszać z dressingiem. (Można dodać także posiekaną cebulę - ja sobie ją odpuściłam). Wyjąć z piekarnika grzanki, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe wrzucić do dressingu z pomidorami i wszystko razem zgnieść... tak, tak trzeba się trochę wyżyć na tych skladnikach

Kulinarne Inspiracje
Moje chili con carne 177

najbardziej. Spróbujcie, może i Wam zasmakuje! Składniki 500 g mielonej wołowiny 500 g słodkich pomidorów bez skórki (zimą koniecznie z puszki, bo inne są zbyt kwaśne) 2 średniej wielkości cebule 3 ząbki czosnku papryka słodka papryczka chili kukurydza z puszki czerwona fasolka z puszki natka kolendry 4 suszone pomidory łyżeczka kminku mielonego łyżeczka mielonej kolendry płaska łyżeczka cynamonu łyżczka słodkiej(...)papryki sól, pieprz kieliszek czerwonego wina wytrawnego Przygotowanie: Na oliwie zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili (ilość zgodnie z upodobaniem, danie powinno być ostre) i pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dodać przyprawy: kminek, kolendrę, cynamon  i paprykę w proszku - chwilkę smażyć wszystko razem. Dodać mieloną wołowinę

Kulinarne Inspiracje
Chifferi all'amatriciana 179

stół  po zjedzeniu przez nią spaghetti, albo tagliatelle...  no właśnie. Dlatego tym razem postawiłam na tzw "kolanka". I wyszło bosko! Składniki: puszka pomidorów średniej wielkości cebula (najlepiej czerwona) papryczka chilli chudy boczek - kilka plastrów kilka plastrów szynki mały pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól szczypta cukru trzcinowego parmezan spaghetti (albo inny makaron) Przygotowanie: Na oliwie zeszklić(...)cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać pokrojoną w kawałki wędlinę i smażyć wszystko przez ok. 5 minut. Dodać posiekaną papryczkę chilli - ja dodałam pół średniej wielkości papryczki bez pestek. Podsmażyć przez minutkę. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone pomidory z puszki wraz z sosem, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę cukru trzcinowego. Gotować wszystko bez przykrycia na wolnym ogniu

Kulinarne Inspiracje
Aromatyczna ciecierzyca w pomidorach z mleczkiem kokosowym. 135

jeszcze parę składników (ciecierzyca, pomarańcza, mleczko kokosowe). Tak trochę przez przypadek wyszło bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne danie.  Składniki: puszka ciecierzycy puszka mleczka kokosowego 3 dojrzałe pomidory mała cebula sok z połowy pomarańczy kilka listków bazylii pół pęczka natki pietruszki łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/4 łyżeczki cynamonu sól Przygotowanie: Na łyżce oliwy(...)oliwek zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Smażyć 5 minut aż woda z pomidorów trochę odparuje. Wlać mleczko kokosowe i sok z pomarańczy, dodać przyprawy: szczyptę soli, kolendrę, cynamon, curry oraz posiekane zioła i cukier trzcinowy. Ciecierzycę odcedzić z zalewy i wrzucić do sosu. Wszystko razem wymieszać i gotować bez przykrycia przez ok 15 minut - sos powinien

Kulinarne Inspiracje
Placki ziemniaczane z parmezanem i sosem kurkowym 175

Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS KURKOWY koszyczek kurek kubeczek śmietany nieduża cebula ząbek czosnku łyżka masła posiekana natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu, aby podać placki wprost z patelni. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek smażymy(...)wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodajemy oczyszczone kurki, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut, aby oddały cały swój smak. Wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietanką ,mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.  Czas na plaski. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach (dzięki temu placki szybciej się usmażą). Odlewamy

Kulinarne Inspiracje
Pierś kurczaka z warzywami 188

sypko lub kaszą, ale jak brakuje czasu (jak mi ostatnio) polecam z chrupiącą bułką. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka mały bakłażan średnia cukinia spora czerwona papryka średniej wielkości cebula 2 gałązki romarynu główka czosnku sól pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Warzywa pokroić w kostkę ok 2x2 cm, posolić i podsmażyć krótko na oliwie - najpierw cebulę, później paprykę i cukinię. Następnie

Kulinarne Inspiracje
Schab faszerowany grzybami i suszonymi pomidorami 126

doznania wzrokowo- smakowe. SKŁADNIKI:  1,5 kg schabu  Na farsz: 10 dag grzybów mrożonych ( u mnie podgrzybki) 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów ( kupuję w Biedronce ) 1 cebula 15 dag sera żółtego ( tu bez szczególnych wskazań) 2 łyżki masła klarowanego Marynata: 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 4 ziela angielskie mielone 1/2 łyżeczki pieprzu(...)mięso. Można natrzeć również kieszeń od środka. Dobrze gdyby mięso poleżało tak przynajmniej dobę, wtedy ładnie przejdzie marynatą. Przygotowanie farszu : Grzyby jeszcze zmrożone płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę podsmażmy lekko na maśle. Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem ok 15-20 min.  Doprawiamy sola pieprzem. Do wystudzonych grzybów dodajemy starty żółty ser, suszoną pastę

W kuchennym oknie Ewy
Krem z groszku, z szynka dojrzewajaca czyli Zupowy Wtorek odc.62 193

łatwy w przygotowaniu krem z zielonego, mrożonego, groszku. Świeży smak, przyjemna konsystencja i ta chrupiąca szynka... niebo w gębie! Krem z groszku, z szynka dojrzewająca 1 łyżka oliwy 1 cebula, obrana  posiekana 300 ml mrożonego groszku 1 ziemniak, obrany i starty lub pokrojony na małe kawałki 1 l bulionu drobiowego (u mnie wywar warzywny) listki z kilku gałązek mięty(...)kremówki sól, pieprz kilka plasterków szynki dojrzewającej, u mnie Szwarcwaldzka W rondlu rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej cebulę ok 4 minut, by zmiękła, dodajemy ziemniaka i smażymy dalsze 3 minuty. Wrzucamy groszek, zalewamy ciepłym bulionem i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy ok 6 minut by ziemniaki stały się miękkie. Zabielamy śmietana, dodajemy miętę, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładki krem. Zupę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wątróbka drobiowa z jabłkami i wiśniówką 229

odrobinę szaleństwa. Jabłka flambirowałem w wiśniówce. Pycha. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 7,00 zł SKŁADNIKI: 400 g wątróbki drobiowej 1 duże jabłko 1 cebula biała 60 ml wiśniówki 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki sól, pieprz mąka PRZYGOTOWANIE: Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Cebulę siekamy w piórka. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki

kulinarnyJa
Bułeczki nadziewane pieczarkami + film 231

danie obiadowe. Bułeczki najlepiej smakują  podane na gorąco z czerwonym barszczem lub bulionem . składniki na 4 porcje 8 małych bułek kajzerek 40 dag pieczarek 3 jajka 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej natka pietruszki olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę, cebulę i opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelnię z niewielką ilością

Smakowite Dania
KARKÓWKA DUSZONA W KETCHUPIE 251

naczyniu żaroodpornym) w pysznej ketchupowej zalewie.  W finale otrzymamy mięciutkie, soczyste, bardzo smaczne mięsko w ketchupowo-pieczeniowym sosie. Składniki: 1 kg karkó wki sól pieprz majeranek 2 cebule 1/2 szklanki ketchupu 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) śmietana 12% Wykonanie:  Karkówkę kroimy w niezbyt grube plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Na rozgrzanym(...)plastry z obu stron. Następnie zdejmujemy mięso  z patelni i wkładamy do rękawa (lub układamy w naczyniu żaroodpornym). Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej pieprz, majeranek, szczyptę soli oraz ketchup i  1/4 szklanki wody. Zagotowujemy. Przygotowaną zalewą zalewamy karkówkę w rękawie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 60 minut

Walijskie Pichcenie