cebula - 11518 przepisów (strona:306/768)

Jajka po szkocku w sosie chrzanowym 499

potrawie. Pieknie się prezentuje I zapewniam Was że super smakuje :) Polecam I zapraszam po przepis. Składniki: 10 jajek - ugotowanych na twardo 600-700 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 łyżki musztardy 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, słodka papryka mąka i oliwa do smażenia  Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy startą na tarce na grubych oczkach cebulę

Smaki Edyty
Pasztet z królika z żurawiną 195

ponandto w pakiecie rosół z królika mieć możecie :) Składniki  1 tuszka z królika (moja ma 1,3 kg) ok. 2-3 litrów wody 3 marchewki 2 marchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy(...)łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku ok.1 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 czerstwa pszenna bułka (namoczyć w wodzie i odcisnąć) 2 jajka 50 ml rosołu z królika 2 cebule 4 łyżki oleju rzepakowego 60 g suszonej żurawiny Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, następnie przestudzić. Mięso oddzielić od kości. Włożyć do misy blendera, dodać wcześniej namoczona bułkę oraz

Delicious Titbits
Tort kanapkowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 190

mierzwionej farsz pomidorowy 140 g ricotty 2 - 3 łyżki suszonych pomidorów - zmiksowanych, lub pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu 1 - 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku  1/2 czerwonej cebuli pokrojona w drobną kostkę sól pieprz papryka w płatkach farsz tuńczykowy 1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka w oleju 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki musztardy

Stare Gary
Fasolka po bretońsku 191

danie :) No, a poniżej mój przepis, który dzisiaj wymyśliłam, a do którego zainspirowała mnie moja przyszła Teściowa :) Składniki: ½ kg białej fasolki „Jaś” 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej) 1 cebula (+ około 30gr masła) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej Sól Pieprz Fasolę moczymy w zimnej wodzie, w około(...)patelnię teflonową możemy podsmażyć kiełbaskę bez tłuszczu, natomiast na innych patelniach, czy rondlach lepiej dodać trochę np. margaryny, gdyż w innym przypadku kiełbasa przyklei się do dna. Następnie kroimy cebulę, którą szklimy na masełku, tak aby była miękka.   W połowie gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, listki laurowe i ziele angielskie. Na sam koniec gotowania, przed zdjęciem z ognia, dodajemy

Smakowy Raj
Danie z kurczaka z kolendrą, oregano i kolorowymi dodatkami 159

podać. Można go także przyrządzić jako danie jednogarnkowe, wszystko zależy od garnka i fantazji kucharza :) Składniki: 500g fileta z kurczaka 4 łyżki oliwy 2 papryki (każda inny kolor) 1 cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów lub ½ kg świeżych pomidorów (sparzonych i obranych ze skórki) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kolendry (mielonej) Ok. 1 łyżeczka soli(...)cienkie paseczki, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy kolendrę i oregano. Jeszcze chwilę smażymy. Osobno w garnku dusimy pokrojoną w kosteczki paprykę, cebulę i pomidory. Gdy jarzyny będą miękkie dodajemy do nich mięso, a następnie odcedzoną fasolkę i kukurydzę. Całość solimy, pieprzymy i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem, makaronem albo samo :) Zawsze smakuje pysznie

Smakowy Raj
Pekińskie furgoły, czyli gołąbki z kapusty pekińskiej i mięcha! 136

przepis podchwyciłam od mojej teściowej, która nie robi tradycyjnych gołąbków. Polecam :) Składniki: Ok. 15 liści kapusty pekińskiej ½ kg ugotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego (lub innego) 1 czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety Pieprz wg uznania Olej lub tłuszcz do smażenia Sos pomidorowy: 1 koncentrat pomidorowy sól Listki kapusty pekińskiej rozdzielamy, po czym gotujemy w lekko osolonej(...)zawrzenia. Tutaj trzeba uważać, gdyż listki są bardzo delikatne i mogą się zbyt rozgotować. Ugotowane liście wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, namoczoną czerstwą bułkę, jajko, sól, vegetę i pieprz. Całość mieszamy, po czym rozpoczynamy faszerowanie. Doprawione mięsko nakładamy na twardszą część liścia i rolujemy. Gotowe gołąbki podpiekamy na oleju, z każdej

Smakowy Raj
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 156

którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :) Składniki: 70 dag dyni 700 ml wywaru rosołowym (lub 700ml wody i 2 kostki bulionowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 duże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki* (2 kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek(...)ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito

Smakowy Raj
Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 196

wzięło się to stąd, że dawno temu wielu ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :) Składniki: Ok. 700g mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego 2 średnie cebule 3 kawałki kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda Pieprz, sól *można dodać również boczku Dodatkowo: 1/3 kostki margaryny do smażenia Bawełniane białe nici lub wykałaczki Pokrojoną(...)plastry wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, a następnie delikatnie solimy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Cebulę, kroimy w ząbki, a ogórki i kiełbaski, kroimy w podłużne paseczki, które układamy na mięso. Najlepiej rozkładać wszystkie składniki po kolei, a na koniec zwijać mięso w roladki i jak już wszystkie będą zrolowane, to owinąć je nitką, lub sczepić wykałaczkami. Ja jednak jakoś

Smakowy Raj
Tradycyjne mięsne krokiety 158

można je zamrozić i mieć na „czarną godzinę” :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50-60dag ugotowanego mięsa (dowolnego, ja użyłam karkówki) 1- 2 cebule 2 jajka Ok. 1 łyżeczka soli Pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas(...)patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Ugotowane mięso i cebulę mielimy razem maszynką. Następnie dodajemy sól, pieprz i jajka. Jeśli mięso jest zbyt suche możemy dodać do niego trochę rozpuszczonego masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy

Smakowy Raj
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 152

pożywna. Wszyscy dobrze je znają, więc myślę, że nie potrzebują głębszego wprowadzania :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50dag kapusty kiszonej 30dag pieczarek 1 duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu ze skwarkami 10g margaryny Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety(...)być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Kiszoną kapustę, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy pieprz i oliwę. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy, po czym wrzucamy do rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy około 10 minut. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do ugotowanej kapusty i całość dobrze mieszamy. Następnie faszerujemy

Smakowy Raj
Przysmak Samuraja, czyli sajgonko - krokieciki z mięskiem i sezamową nutką :) 157

wyszedł mi taki szybszy sposób na krokieta, bo nie trzeba się bawić w pieczenie naleśników, a smakuje pysznie :) Farsz: 30-40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy maszynką do mięsa, a następnie

Smakowy Raj
Roladki serowe z pieczarkami (i szynką) 126

samą szynkę :)  Wybierzcie najlepszą opcję smakową dla siebie :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150g sera topionego 3 jajka (ugotowane na twardo) 100g masła ok. 200g pieczarek 20g margaryny ½ dużej cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz *Ewentualnie 50g szynki Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobniutko, po czym podduszamy na margarynie (około 7 do 10 minut). Miękkie masło(...)ucieramy razem z serkiem topionym na gładką masę, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane jajka, cebulę, natkę pietruszki i duszone pieczarki. Całość solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę (wtedy można dodać pokrojone drobne kawałki szynki). Ser kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy go do mocnego woreczka, który umieszczamy w garnku z gotującą się wodą

Smakowy Raj
Surówka z kapusty pekińskiej 129

Surówka, źródło witamin i wyśmienity dodatek do mięska, ale nie tylko :) Składniki: 1 duża marchewka 1 średnia cebula Kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka natki koperku (świeży lub mrożony) ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny *Kiełki słonecznika Kapustę pekińską siekamy drobno. Marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Cebule kroimy w drobną kosteczkę

Smakowy Raj
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 138

kiedy nie je się mięsa :) Polecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki

Smakowy Raj
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 191

robię ją według poniższej receptury :) Składniki: 1kg mięsa mielonego (np. karkówki lub łopatki, ale może też być inne) 3 łyżki oleju ¾ szklanki wody 3 ½ łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka Gyrosu ½ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody 1 czubata łyżka(...)patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około 10 minut. Następnie dodajemy wodę, przecier pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy przez około 5 - 7 minut. Pół szklanki wody przelewamy do niewielkiego słoika, wsypujemy mąkę, zakręcamy i potrząsamy nim kilka razy, tak by mąka

Smakowy Raj