Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Cebule obieram i szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle. Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego z dziesięciu placuszków układam
Bea(u)ty kitchenprzerobić na zimę. I tutaj znalazłam świetny przepis na sałatkę z cukinii. Już próbowałam i jest naprawdę pyszna :) Składniki: 2 duże cukinie 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli 1/2 kg marchwi 5 łyżek soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 3 szklanki wody 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka(...)ziela angielskiego kilka liści laurowych po łyżce oleju na każdy słoik Wykonanie: Cukinię myję, kroję na połowę, wydrążam środek i kroję na ćwiartki, a następnie w plasterki. Cebulę obieram i kroję w pół plasterki. Marchew obieram, myje i kroję w plasterki. Paprykę kroję na połowę, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Wszystkie warzywa solę i odstawiam na jakieś
Bea(u)ty kitchenfaszerowaną, którą ja i moje dzieciaki uwielbiamy. Prosty i szybki w przygotowaniu przepis dla zapracowanych i nie tylko. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 1 opakowanie mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypiorek 5-10 dag żółtego sera Wykonanie: Cukinię szoruję pod bieżącą wodą, kroję wzdłuż na połowy i wydrążam(...)środek z nasionami. Delikatnie wydrążam miąższ powiększając miejsce na farsz i przekładam na patelnię. Mięso mielone podsmażam na suchej patelni, dodaję wydrążony miąższ z cukinii. Cebulę i czosnek drobno siekam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki. Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz po wierzchu. Piekarnik
Bea(u)ty kitchenwypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce lizać, taka pyszna!! Polecam. A teraz przepis na sos pomidorowy:D Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu kilka goździków 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka mielonej(...)papryki słodkiej 1 łyżka octu Wykonanie: Pomidory, czosnek i cebule oczyszczam, wrzucam do malaksera i siekam. Dodaję pozostałe składniki i gotuję na wolnym ogniu przez ok 1 1/2 godz. Sosu powinno zostać połowę. W razie potrzeby doprawiam jeszcze raz. Blenderem miksuję na gładką masę( można przetrzeć przez sito) Przelewam do słoików po koncentracie pomidorowym i pasteryzuję 10-15 min. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchensłodkim dodatkiem, dlatego wybrałam opcję najlepszą dla mojego podniebienia. Kto lubi w takiej wersji, to serdecznie zapraszam do lektury. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2-2 szklanki mąki 2 średnie cebule sól pieprz olej do smażenia Dip czosnkowy: 1/2 szklanki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny sól do smaku koperek(...)opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z ziemniakami. dodaje sól, pieprz i po trochu mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron
Bea(u)ty kitchenmąka zamiast zasmażki, a to znów dodaje łyżeczkę chrzanu, dla wzmocnienia pikanterii, to znów buraki ścieram na tarce o dużych oczkach :) Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 średnie cebule sól cukier pieprz sok z 1 cytryny 2-3 łyżki oleju 2-3 płaskie łyżki mąki Wykonanie. Buraki szoruję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka, zalewam wodą by były przykryte(...)studzę. Zimne obieram ze skóry i ścieram na tarce o drobnych oczkach lub malakserem ścieram na tarczy do ziemniaków. Buraczki zagotowuję, doprawiam do smaku solą, cukrem i pieprzem. Cebulę obieram i drobno szatkuję. Podsmażam na rumiano na łyżce oleju i dodaję do buraczków. Olej rozgrzewam na patelni, dodaję mąkę i zasmażam przez kilka minut, by mąka nabrała złotego koloru
Bea(u)ty kitchenrazu chciałam wypróbować. Sos pomidorowy z cukinią, czy też ketchup cukiniowy, jak zwał, tak zwał, ale pyszny. Troszkę zmodyfikowany na moje potrzeby. Składniki: 2 kg cukinii 1/2 kg cebuli 1 szklanka octu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chilli sos pomidorowy zamiast 3 słoiczków koncentratu Wykonanie: Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i szatkuję w malakserze(...)Cebule obieram i także siekam. Wszystko solę i odstawiam na godzinę do półtorej. Gotuję na wolnym ogniu około godziny mieszając by się nie przypaliło.Doprawiam do smaku. Dodaję gotowy sos pomidorowy i ewentualnie doprawiam ponownie. Na końcu dodaję ocet, zagotowuje i nakładam w słoiczki. Zakręcam i pasteryzuję 10 minut
Bea(u)ty kitchencukru 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 3 żółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera 1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku(...)oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia. Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą. Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam. Wyrośnięte ciasto uderzam
Bea(u)ty kitchenprzepis na tę surówkę, co by ją nie korciło jakieś tam ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około 5 minut, w razie konieczności skrapiam(...)soku z cytryny by się nie odbarwiła podczas gotowania. Odcedzam, skrapiam resztą soku i odstawiam by wystygła. Marchew ścieram na tarce jarzynowej, cebulę kroję w kostkę i dodaję do kapusty. Doprawiam solą, pieprzem i majonezem. Mieszam i nakładam porcje na talerze. Koperek siekam i posypuję surówkę po wierzchu. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenjarzynowej zawiniętej w żółty ser. PYCHA!!! Składniki: 1/2 kg żółtego sera Farsz: 3 jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 marchewki 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 300 gram serka topionego 1/2 kostki masła 1 łyżki śmietany 2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Jajka gotuję na twardo, obieram i kroje w kostkę. Marchew gotuję do miękkości. Kroję(...)kostkę razem z ogórkami, papryką i cebulą. Groszek odcedzam i dodaję do pokrojonych jarzyn. Masło ucieram dodając po kawałku serki topione, śmietanę i musztardę. Masę mieszam z pokrojonymi warzywami. Ser żółty wkładam do woreczka foliowego i gotuję, aż nabierze płynnej konsystencji. Wyjmuję na blat, rozwałkowuję jak ciasto, na cienki placek, wykładam farsz i zwijam w roladę. Całość wkładam do lodówki
Bea(u)ty kitchensię gotuję i jak smakuje:) Smak i zapach tego dania przebija wszystko. Moja familia również była pod wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :) Składniki: 1 kurczak 1 marchew 1 cebula 2 papryki czerwone 100 g pieczarek 100 g oliwek marynowanych 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu , może być z kostki Marynata: 1 cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego(...)mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę
Bea(u)ty kitchendomowego makaronu proponuje także domowy rosół. Składniki: 1 porcja rosołowa lub cały kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 gałązka selera naciowego zielone części pora 1 cebula 1 łyżka czerwonej czubricy sól pieprz ziarnisty liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki domowy makaron Wykonanie: Porcję rosołową myję, przekładam do garnka, zalewam wodą, wstawiam na mały gaz i gotuję około 30 minut(...)Warzywa obieram, oczyszczam i myję. Marchew,seler i pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się wywaru. Cebulę obieram, opalam nad gazem i również dorzucam. Liście pora wrzucam w całości, gdyż łatwiej je później usunąć. Dodaję przyprawy: ziarna pieprzu, ziele angielskie liść laurowy i gotuje wszystko razem, aż mięso będzie odchodzić od kości a warzywa zmiękną
Bea(u)ty kitchendanie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna. Kolejna moja propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie: Warzywa obieram, myję i kroję(...)kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję olejem wymieszanym z solą
Bea(u)ty kitchenograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody 100 gram drożdży 2 - 3 łyżki cukru 3-4 jajka 1/4 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy 1 kg mąki Nadzienie: 2-3 cebule 500 gram pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka oliwki zielone oliwki czarne salami szynka żółty ser ketchup Wykonanie: Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn(...)dziele na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę
Bea(u)ty kitchenbyło po prostu zbyt mało. Otworzyłam lodówkę, popatrzyłam i wyjęłam potrzebne produkty. I tak oto powstała moja wersja sałatki, którą zachwycali się goście :) Składniki: 1 główka sałaty 1 czerwona cebula 3-4 pomidory 2 ogórki 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej Sos do sałatki: sok z 1 limonki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka brązowego cukru(...)sól pieprz Wykonanie: Sałatę myję, osuszam i każdy liść, osobno, rozrywam na drobne kawałki. Cebulę obieram i kroję w kosteczkę. Pomidory kroje w dość grubą kostkę.Ogórki obieram i kroje w półplasterki. Kukurydzę i fasolę osączam na sicie i przelewam zimną wodą. Zostawiam na kilka minut by woda ściekła. Wszystkie składniki przekładam do miski, doprawiam solą i mieszam
Bea(u)ty kitchen