burak - 4917 przepisów (strona:160/328)

Kurczak duszony ze szpinakiem i ryżem 184

wody, ponadto: 250 g świeżego szpinaku, 100 pomidorów suszonych w oleju, ok. 200 g ryżu brązowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, sól do smaku, świeży czosnek niedźwiedzi, kiełki np. buraka. Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody. Kurczak: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Dzielimy do po długości na 4 części(...)ognia i zalewamy go wywarem. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szpinak podajemy z ryżem i kurczakiem. Na wierzch dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i np. kiełki buraka. Smacznego

Moniki Smakołyki
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 185

końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski  200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka, pokrojona w paski(...)małej białej kapusty, poszatkowana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana sól, pieprz 1 litr wywaru na wołowinie natka do posypania Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i buraki. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut podsmażamy cebulę z marchewką. Marchewka powinna stać się miękka i zacząć się karmelizować. Do patelni dorzucamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Botwinka 82

pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć.  Składniki Bulion mięsno-warzywny: żeberka wieprzowe 2 młode marchewki 1 pietruszka mały seler kawałek pora opalona cebula 2 małe czerwone buraki Warzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta cukru 6 ziemniaków(...)cebula 100 g wędzonego surowego boczku   Przygotowanie   Mięsno-warzywny wywar. Cebulę opaliłem. Mięso zalewałem wodą, zagotowałem, zebrałem osad i dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki, opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem

R'n'G Kitchen
KRUCHE BABECZKI Z KOZIM SEREM I BURAKIEM 217

KRUCHE BABECZKI w wytrawnej wersji z kremowym kozim serkiem, słodkim... Artykuł KRUCHE BABECZKI Z KOZIM SEREM I BURAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Wiosenne babeczki owocowo-warzywne na oleju rzepakowym 130

zdecydowanie lżejsze niż te pieczone na maśle. Polecam :) 10 sztuk: 4 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 250 g pulpy owocowo-warzywnej powstałej po wyciskaniu soku (wyciskam sok z 2 buraków, dużej marchewki i dużego jabłka) – jeśli nie posiadacie wyciskarki do soków dodajcie 200 g startych owoców i warzyw (burak, jabłko, marchewka) 3/4 szklanki oleju rzepakowego sok z połowy pomarańczy

Mienta blog
Dorada w sosie pomarańczowym z warzywami i kaszą 140

śledzicie fan page i dostajecie nagrodę. Wszyscy zadowoleni, jakby gościli się u nas dwa tygodnie… Składniki: 1 świeża dorada 1 i 1/2 szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore(...)garnka, zalewacie szklanką wody, solicie i gotujecie na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie, a kasza napęcznieje i zmięknie. Na koniec zdejmujecie pokrywkę, mieszacie i odparowujecie. Buraki, marchew i szpinak myjecie. Dwa pierwsze warzywa obieracie i kroicie na cienkie plasterki lub paski i podsmażacie na mocno rozgrzanym oleju, aż skruszeją. Szpinak możecie podać surowy. Filety (ze skórą

GRUBY WAŁEK
Chłodnik wiosenny 201

zawitają . Wiosenny chłodnik możesz sporządzić wykorzystując świeże, wiosenne warzywa możesz delektować się smakiem zupy niezależnie od pogody za oknem. Jest łatwy w przygotowaniu i zadowoli każde podniebienia. PRZYGOTUJ: - 2 buraki - 1/2 marchewki - 1/2 świeżego ogórka - 350 g jogurtu naturalnego lub greckiego - 1 łyżka soku z cytryny - pęczek koperku - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz świeżo zmielony Buraki oraz marchewkę umyj,obierz

Fit & Healthy Life
Zupa buraczkowa... 212

Zupa buraczkowa... Potrzebne będą: żeberka wieprzowe goleń wołowa 2 marchewki 2 pietruszki korzeń pół selera por 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 kg buraków ziemniaki 2 łyżki octu 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku sól koper ew. trochę śmietanki Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek(...)warzywa, marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy na sam koniec gotowania, reszta jest niepotrzebna. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, jak ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Barszcz wigilijny 132

przed tymi świętami... ;-) A Wy już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku sól, pieprz, cukier Warzywa

Czary - gary w kuchni
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 218

też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest upierdliwy bo wymaga ugotowania, a potem znlenderowania co kończy się (zawsze) u mnie praniem i szorowaniem kuchni. Fasola jest ciężka. Kiedyś zajadałam się nią codziennie, ale z wiekiem

Fill The Bowl
Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit 193

ekstra od kuchni. Tym razem na serwis nie trzeba było czekać ale i tak tapenada była miłym akcentem na start degustacji. Przystawka  - tatar łososiowo - śledziowy z blinami z buraka Generalnie za tatarem rybnym nie przepadam. Zdecydowanie wolę wołowinę. Ale tu mnie spotkało miłe zaskoczenie. Połączenie łososia i śledzia fajnie zgrało się - nie było czuć tego intensywnego posmaku śledzia. Wszystko(...)poprawnie doprawione i słono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero comber - to był też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się

Right Behind The Kitchen
Sałatka spontaniczna 137

czasu (a może zawsze?) robi taką sałatkę. Idę do warzywniaka lub na targ i kupuję co maja najładniejszego. Tym razem udało mi się dostać młode liście rzodkiewki i buraka - wspaniały zastrzyk witamin u progu wiosny. Wiem, że to jeszcze nie sezon na pomidory, ale te koktajlowe zawsze są pyszne i słodkie. Za smakiem rzodkiewek bardzo się stęskniłam(...)lubisz, to co jest w sezonie. U mnie były to: 1 ogórek garść rzodkiewek garść pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku baby po 1 garści młodych listków rzodkiewki oraz buraka dodatkowo: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (zamień na inną kaszę, np. kuskus lub na puszkę fasoli lub cieciorki) na sos: 2 łyżki białego octu winnego (lub jabłkowego), 1 ząbek czosnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Koktajl warzywno owocowy z tapioką 121

kuleczki, które absorbują jego kolor i smak. Całość tworzy pożywną i zdrową przekąskę na drugie śniadanie albo podwieczorek. Tapioka może być też bardzo ciekawą bazą pysznego deseru . Ja lubię buraki w każdej postaci i ich nieco ziemisty smak nie jest dla mnie problemem. Jednak wiele osób tego smaku nie lubi. Jednak jestem pewna, że dzięki połączeniu z granatem a także(...)zawartości tych mięciutkich, zabawnych kuleczek, przypominających żelki, taki sok wypiją nawet Ci, którzy marudzą nad zwykłym sokiem z buraka. Myślę, że zasmakuje i spodoba się nawet dzieciom. Koktajl warzywno owocowy da się wypić razem z zanurzonymi w nim kuleczkami jeśli macie grube słomki. Jeśli nie to pomóżcie sobie po prostu łyżeczką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Różowe jajka faszerowane żółtym serem 156

Efektowne i bardzo smaczne jajka zabarwione koncentratem buraczanym i nafaszerowane żółtym serem, żółtkiem, majonezem i szczypiorkiem. Składniki: 4 jajka, 300 ml koncentratu z buraków, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, do dekoracji: rzeżucha, płatki migdałów i czerwony pieprz.  Przygotowanie:  Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Zalewamy koncentratem z buraków

Aga w kuchni
Jaja marynowane w zalewie z buraków z wasabi 173

Jaja te widziałam na innych blogach. Postanowiłam je zrobić. Ładnie dekorują stół swoim kolorem przyciągają wzrok. Do zalewy: 2 buraki średniej wielkości cebula litr zimnej wody kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu liść laurowy 6 jaj 100 ml octu spirytusowego dodatkowo 2 łyżki majonezu łyżeczka wasabi w proszku lub w paście Chcąc podać jaja na stół, należy je przygotować dzień(...)wcześniej. Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić. Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka godzin. U mnie prawie dobę. Z majonezu i wasabi zrobić krem. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą lub natką, koperkiem

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania