winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa w buraku sałatka śledziowa w jabłku sałatka śledziowa z oliwkami sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem sałatka śledziowa z ziemniakami smażone śledzie marynowane śledzie pod pierzynką śledzie solone smażone śledzie zawijane śledzie z piernikiem i miodem śledź pod szubą śledź z koperkiem
królestwo garówpieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone buraki Kilka suszonych grzybów 1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik (klik) 2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku Krokiety: W misce miksujemy(...)naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy około 1 godziny. Jeżeli wywar nam odparuje, niedobór uzupełniamy. Dokładamy ziele angielskie i liście laurowe. Namoczone grzyby
VioletoweKucharzenieinny i papryki w proszku. Wymieszać i wystudzić. Podawać do upieczonego kurczaka obtaczając (smarując) w nim mięso. Sposób na surówkę z buraczków: składniki na 2 porcje: 250g buraków 1 mała cebula ½ jabłka sól pieprz sok z cytryny opcjonalnie łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Buraki ugotować do miękkości. Ostudzić. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę
Fabryka pomysłówSałatka bardzo szybka a co najważniejsze też smaczna! idealna na przyjęcia! a więc zapraszam ;-) Składniki; 4 ziemniaki (ugotowane w mundurkach) 3 ugotowane buraki czerwone 1 średnie jabłko 3 kiszone ogórki 1 por (biała część ) sól, pieprz 4 łyżki majonezu Ziemniaki, buraki i jabłko obieramy a następnie kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru soku. Pora
Radość kipiąca uśmiechem.litry zupki: 500 gr mięsa z kością (u mnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym(...)listonic_content='500 gr mięsa z kością (u mnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym
moj przepis naprzygotowuje kilka minut. Potem już tylko czekamy, aż nabierze aromatu i smaku. Nastawiliście już swój zakwas? Jeśli nie to pomału można się za to zabierać. Składniki: 1,5 kg buraków 2,5 l wody 20g soli kamiennej 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziela ang 6 ząbków czosnku kromka dobrego razowego chleba- jeśli nie mamy pewności że chleb jest(...)prawdę razowy, lepiej go nie dodawać Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy przyprawy, zalewamy ostudzoną wodą w której rozpuszczamy sól. Na wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą, odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzamy, zlewamy
Z Majeczką w kuchnitygodni przed wigilią, to tym razem postanowiłam spróbować ułatwień i zrobić go z suszonych buraczków z dodatkiem koncentratu buraczanego. Składniki: 1 litr zimnej wody 3 czubate łyżki suszonych buraków ½ szklanki koncentratu buraczanego 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny 1 mała cebula 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu Sól morska(...)smaku Dodatek; Uszka z grzybami Sposób wykonania: Zimną wodą zalać suszone buraki, włoszczyznę, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i majeranek, gotować na wolnym ogniu 15 minut, w trakcie gotowania dodać opaloną nad palnikiem cebulę , zestawić z ognia doprawić solą wlać koncentrat buraczany-dozować kwaśność wg swoich upodobań, zamieszać i już nie gotować. Przed podaniem przecedzić przez sito, rozlać
Wanilia i Kardamonśledzicie fan page i dostajecie nagrodę. Wszyscy zadowoleni, jakby gościli się u nas dwa tygodnie… Składniki: 1 świeża dorada 1 i 1/2 szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore(...)garnka, zalewacie szklanką wody, solicie i gotujecie na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie, a kasza napęcznieje i zmięknie. Na koniec zdejmujecie pokrywkę, mieszacie i odparowujecie. Buraki, marchew i szpinak myjecie. Dwa pierwsze warzywa obieracie i kroicie na cienkie plasterki lub paski i podsmażacie na mocno rozgrzanym oleju, aż skruszeją. Szpinak możecie podać surowy. Filety (ze skórą
GRUBY WAŁEKgłówki brokuła - około 150 g garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej garść kukurydzy (może być konserwowa) 1 duża marchew lub dwie średnie 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mały czerwony burak makaron tortellini z mięsem - 250 g liść laurowy, pieprz wg uznania sól - około łyżka dwie łyżki majeranku słodka papryka w proszku - płaska łyżka ostra papryka w proszku - według uznania(...)choć trochę rosołu mięsnego w zamrażarce czy z poprzedniego obiadu, jeżeli na nim (lub z jego dodatkiem) ugotujesz zupę, to będzie jeszcze smaczniejsza. Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ziemniaki, marchew, buraka, pietruszkę i selera obrać, pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, pomidora natomiast sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Włosi często dodają
Poezja Smaków - blog kulinarnychcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 3 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek sól, pieprz Fasolę namoczyć (najlepiej moczyć przez całą noc). W garnku z wodą umieścić(...)świeżej. Dodać fasolę i gotować na pół twardo. Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe i ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru). Na końcu wsypać majeranek, zabielić śmietaną i doprawić
Di gotujeSkładniki: 2 małe buraki, 1 nieduża marchew, 1 mango, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Buraki, marchewkę i mango obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich wodę, miód i zblendować na gładką masę
W kuchni u Monikinecie ostatnio pojawił się przepis na ciasto z burakami. Miałam wątpliwości czy to nie będzie czuć buraków, chociaż je uwielbiam to do ciasta jakoś nie miałam przekonania Ale o dziwo nie czuć. Przygotowanie ciasta jest tak proste dziecko sobie z nim poradzi. Wykonie ciasta by Gabi :) Przepis znalazłam u Doroty z moimi małymi zmianami. Składniki: (temperatura pokojowa
Delicious Titbits