minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Koktajl buraczano-porzeczkowo-cykoriowy Składniki – 2 porcje (duże): Banan – 1 sztuka Burak – 1 sztuka Czarna porzeczka (mrożona lub świeża) – 1 szklanka – porzeczkę można zastąpić malinami lub jeżynami Mleko – 1 szklanka Cykoriada instant z jagodami – 2 łyżeczki Wykonanie: Kawę zaparzyć w małej ilości(...)wody (około 150 ml), a następnie przestudzić. W mikserze zmiksować banana, buraka, porzeczkę, mleko i kawę – Cykoriadę. Przelać do szklanek i pić schłodzone
Kuchnia Bon AppetitWywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego(...)wywar dokładnie zakrywa ryż. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy ryż i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty
Kuchnia Bon AppetitWywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego(...)wywar dokładnie zakrywa kaszę. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy pęczak i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do kaszy białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty
Kuchnia Bon Appetitminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 kg cukinii (waga po oczyszczeniu) 1 kg buraków 1 kg cebuli Cebulę pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą, po ok 10 minutach wodę odlać a cebulkę wystudzić. Buraki ugotować, wystudzić, zdjąć skórkę, zetrzeć na tartce na dużych
kulinarnyswiatdomigotuję tyle, żeby później starczyło ich na uszka. Tak więc ten postny wigilijny barszczyk zawsze idzie w parze z uszkami:) Barszcz wigilijny 2,5 litra wody 1 kg buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól(...)wodę, włożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować. Gotować na małym ogniu około godziny. Przecedzić, dodać łyżkę soku z cytryny. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów i doprawić solą, jak trzeba to dodać jeszcze soku z cytryny i odrobinę cukru. * grzyby można zalać wodą dzień wcześniej wieczorem i zostawić
Posadzone i zjedzonepóźniej okazało – i przyjemnie porozmawiać, nie tylko z kucharzami, ale i organizatorami całej akcji. Na pierwszy ogień do spróbowania poszły Policzki wołowe w bułce z piklami i marynowanym burakiem w estragonie i Lubczyku z kuchni Jacka. Ależ to było fajne połączenie ! Brakowało mi trochę ostrości, ale połączenie policzków z burakiem było dla mnie totalnie zaskakujące i z całą pewnością
Ostra na Słodkozobaczyliśmy barszcz Futki, na Smakerze , wiedzieliśmy ,że zjemy w weekend taki. No nie tylko niedzielnie, nawet w poniedziałek. Będzie odgrzewany i tym bardziej smaczny.<3 Składniki 3 buraki włoszczyzna 4 ziemniaki 3 pomidory 3/4 szklanki fasoli piękny jaś 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki koncentratu buraczanego 3/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki 1 ząbek(...)czosnku koperek sól pieprz cukier Przygotowanie Fasolę namoczyłem, odstawiłem na noc. Odcedziłem, zalałem 3 szklankami świeżej wody, gotowałem do miękkości ( posoliłem po 30 minutach ). Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Zielone części włoszczyzny związałem nicią, włożyłem do garnka, dodałem starte jarzyny, wlałem 6 szklanek wody. Posoliłem, gotowałem na małym ogniu. Pomidory pokroiłem
R'n'G Kitchenprecyzyjna, ale w pewien sposób na pewno pomaga. 1 porcja to: 1 średni ogórek 1 pomidor 1 duża marchewka 1/2 szklanki soczewicy/fasoli/ciecierzycy 2 łodygi selera naciowego 1/2 bakłażana 1 burak surowy 1 szklanka soku warzywnego 4-5 garści zielonych warzyw liściastych (szpinak, jarmuż) 2. Małe kroki Przede wszystkim nie szalej i nie wprowadzaj od razu kilogramów warzyw(...)cukiniowym spodzie = 4 porcje warzyw/całość Frytki z dyni = 6 porcji/całość Kotlety z czerwonej kapusty = 1 porcja/szt Papryka faszerowana soczewicą = 2 porcje/szt Placki z buraków i cukinii = 1 porcja/szt Pasta kanapkowa z bobu = 5 porcji/całość
Powiedz dietom niełyżka ziaren sezamu czarnego 1 jajko Składniki ( 2 burgery) : 300g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego 1 ząbek czosnku kiełki buraka 2 plastry cebuli białej garść różnych sałat po 2 plastry papryk : czerwonej, żółtej, zielonej, białej, fioletowej, pomarańczowej kilka kurek Przyprawy : pieprz czarny papryka wędzona(...)osuszamy sałaty. Po wyłączeniu parowaru i upieczeniu bułek, możemy tworzyć naszego burgera :) Na bułkę układamy sałaty, kotleta, cebulę, plastry papryk, salsę mango z pomidorkami i na wierzch kładziemy kiełki buraka. Niby prosty burger, a wyszedł mi chyba najdłuższy przepis w historii :) Albo tak mi się wydaję, przez to, że ostatnio tych nowych przepisów bardzo mało i trochę odzwyczaiłem się
Parowar Facetakoście sól słodka mielona papryka kminek mielony sok z 1/2 cytryny Do gotowania : 1,5 l wody ziele angielskie liść laurowy 200 g wiórków kokosowych Buraczki: 6 czerwonych buraków sól sok z cytryny 1 cebula 1 łyżka mąki 1 pełna łyżka masła 2 ząbki czosnku cukier 3 łyżki słodkiej śmietanki Dodatkowo: ziemniaki z wody Wykonanie: Buraczki gotuję(...)mundurkach, studzę, obieram ze skóry i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroję w kostkę , podsmażam na gorącym maśle, dodaję mąkę i delikatnie zasmażam. Następnie wrzucam starte buraki, zagotowuję i doprawiam do smaku solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem i sokiem z cytryny. Całość zagotowuję i zabielam słodką śmietanką. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości
Bea(u)ty kitchenBarszcz ukraiński ma 39 odmian. Tym razem proponujemy barszcz wołyński. Składniki 500 g mięsa wołowego ( u mnie szponder) 500 g małych buraków 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli 1 pęczek włoszczyzny ćwiartka kapusty włoskiej 4 ziemniaki sól pieprz listek laurowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany zielenina Przygotowanie Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości(...)poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane buraki ( pokrojone w paski ). Wrzuciłem świeże listki laurowe (mogą być suszone ), gotowałem jeszcze kilka minut. Zdjąłem z ognia, dodałem zahartowaną śmietanę , wrzuciłem zieleninę i pokrojone mięso. Zupa najlepiej smakuje podgrzewana
R'n'G Kitchensycący, że spokojnie zastąpi nam obiad. Składniki sałatki winegret: seler korzeniowy ugotowany ze skórką 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 marchewki ugotowane ze skórką opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki 4 kiszone ogórki pokrojone w kostkę po puszce groszku i białej fasoli (odsączonych z zalewy) sos winegret: 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku
Ugotowane pozamiataneorzeźwiający i super gęsty sok z jagód oraz innych owoców i warzyw, z wyczuwalną nutą cytryny. Pyszności! szklanka jagód zielone jabłko 3 morele 2 łodyki selera naciowego 2 małe buraki obrana cytryna 2-3 łyżki mięty Owoce myjemy. Buraki obieramy i kroimy. Z moreli i jabłka usuwamy pestki i kroimy je na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce oraz miętę stopniowo wrzucamy
Mienta blogascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} buraki sól, pieprz przyprawa magi cukier Sposób wykonania: Buraki gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy do smaku – solą, pieprzem,cukrem oraz magii. Podsmażamy chwile
Smaki Nataliityle opinii, ale właśnie rafinowany do smażenia jest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej(...)również na większym ogniu pozwalamy mu odparować (informacyjnie – alkohol podczas obróbki w wysokich temperaturach, w tym przypadku również, odparowuje). Po intensywnym odparowaniu wina, zmniejszamy ogień. Seler, marchew i buraki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła
gutfut