burak - 4917 przepisów (strona:148/328)

Chłodnik litewski 164

temacie chłodników...dzisiaj litewski. Składniki; 4-5 buraków, pęczek botwinki, 4-5 ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce

Anioły w kuchni
Sałatka z oscypkiem i jamon curado 243

SKŁADNIKI 100 g rukoli 100 g kolorowych pomidorków 1 mały burak (kupuję gotowe ugotowane) 3 małe oscypki owcze 100 g szynki jamon curado PRZYGOTOWANIE: Rokolę i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekrój na pół. Buraka pokrój w małą kostkę. Oscypki pokrój w kostkę. Każdy plaster szynki pozawijaj w rulonik i przekrój na pół. Wymieszaj delikatnie składniki i polej sosem

ClauditteMissCooking
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree 542

Łatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony zabielany

PysiaGotuje.pl
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli 249

szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao Wszystkie składniki umieścić w malakserze i mielić do momentu, aż masa nie będzie jedwabiście gładka. Przełożyć do formy. Piec(...)szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao 250 g ugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód) 3 łyżki

moj przepis na
Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami 168

drobno pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji jajko na twardo na każdą osobę (opcjonalnie)   Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować(...)ogórka. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić i dodać do warzyw. Pieprz i czosnek dodać do butelki jogurtu i wymieszać. Zalać warzywa jogurtem, dodać sok z buraków i wymieszać. Podawać udekorowane małymi buraczkami z botwinki, śliwkami i orzechami. Można dodać jeszcze jajko.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie !     Artykuł Chłodnik

Ugotowane pozamiatane
Salatka z botwiny 267

Botwina to jedna z najpopularniejszych nowalijek. Warto po nią sięgać, zwłaszcza teraz, kiedy jest jeszcze młoda i najbardziej wartościowa. Buraki są znane ze swoich właściwości odtruwających i odkwaszających. Ponadto to istna bomba wapnia i żelaza. Jest przepyszna zarówno na surowo, jak i gotowana. Podczas gotowania pamiętajmy, aby "pierwszą wodę" zlać. Dzięki temu zmniejszymy znacznie obecność kwasu szczawiowego. Botwinę oraz buraka

Kuchnia od dwojga
Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. 196

ugotować botwinkę? To pytanie w okresie wiosny zadaje sobie pewnie wielu z nas. Botwinka, czyli wiosenna zupa z młodych buraków o wspaniałym kolorze i delikatnym burakowym smaku, to bardzo aromatyczna propozycja i warto, a nawet powinno się ją zrobić zwłaszcza wiosną. Chociaż tego roku jest paskudnie i deszczowo na zewnątrz, i na tę botwinkę z własnego ogródka trzeba jeszcze poczekać(...)fanami zup na bazie mięsnego bulionu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować ją na rosole, by podnieść aromat do swojego ulubionego.  Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. Składniki na około 6 porcji. Zupa: 2 litry rosołu pęczek 0,5 kg świeżej botwinki z korzeniami (lub dwa, jeżeli są to małe pęczki) włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 duża

Poezja Smaków - blog kulinarny
Botwinka 265

deser ;) Zobaczycie w swoim czasie :) W przygotowaniu pomógł mi mój "kompan", Tefal Cuisine Companion, który pokroił moje warzywka w mig, a następnie ugotował. Jedyne co zrobiłam, to posiekałam łodyżki buraków i koperek, aaa no i śmietankę dolałam. Zaoszczędzony czas skrupulatnie wykorzystali Synowie, Matka nie miała więc wolnego ;) Składniki dla 4 osób:   2 pęczki botwinki (każdy po 3 buraczki(...)oraz czas 20 sekund. Wyciągamy ostrze, dodajemy bulion drobiowy. Manualnie ustawiamy temperaturę 90⁰C oraz czas 25 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie do botwinki 1 pęczka posiekanych liści buraka oraz soku z cytryny. Włączamy urządzenie nadal na 90⁰C, czas 20 minut. 5 minut przed końcem zatrzymujemy, dodajemy 1 chochlę botwinki do odmierzonej ilości śmietany, by ją zahartować i wlewamy

Kuchnia w czekoladzie
Biała kiełbasa pieczona w piwie z dodatkami 167

łyżka musztardy   kieleckiej delikatesowej sól himalajska różowa drobna mielony pieprz ziołowy piwo ciemne niepasteryzowane do pieczenia kiełbasy mix sałat umytych i gotowych do spożycia berberys suszony marynowane plastry buraka oliwki zielone opcjonalnie rzeżucha olej lniany lub oliwa z oliwek czarnuszka Dodatkowo u mnie nowa Radler Warka  malina z cytryną Wykonanie Cebulę obierz, połowę pokrój w pióra a drugą(...)więcej 1/3 wysokości kiełbasy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż naczynie z kiełbasą i piecz około 40 minut- góra i dół. Międzyczasie wyłóż sałatę na półmiski. Posól, dołóż plastry buraka, oliwki, czarnuszkę, skrop olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Gotową kiełbasę połóż na sałacie. Posyp kiełbasę suszonym berberysem oraz całość , jeśli lubisz, dość obficie-rzeżuchą. Podałam z piwem. Niektórzy jednak

Z Kuchni Do Kuchni
3 dniowy detoks sokowy 8068

jabłka 2 - 3 ogórki garść natki pietruszki 2 garście świeżego szpinaku 4 gałązki jarmużu seler naciowy cytryna mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej Dzień drugi: 3 małe buraki seler naciowy garść świeżej kolendry ogórek mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej garść szpinaku 10 liści sałaty rzymskiej 15 średniej wielkości marchewek Dzień trzeci: 6 jabłek 2 małe buraki seler

Delusional Trine
Bataty po azjatycku z marynowanym burakiem, pestkami dyni ,jagodami goji i parmezanem 162

się lekko. Składniki 2 bataty lub 2 duży mieszanka azjatycka na patelnię z grzybami mun rzodkiewka jagody goji pestki dyni świeża bazylia olej kokosowy olej lniany parmezan marynowane plastry buraka sól himalajska drobna różowa  do smaku Olej kokosowy rozgrzej na dużej patelni, wrzuć mieszankę azjatycką i pokrojone w cząstki bataty. Dosmacz solą i pieprzem. Duś pod przykryciem. Gdy wszystko(...)opcjonalnie. Dodaj świeże listki bazylii. Posyp prażonymi pestkami dyni, jagodami goji oraz parmezanem. Przed podaniem bezpośrednio na talerzach dosmacz całość olejem lnianym. Po dwie łyżeczki na talerz. Dodaj marynowane buraki pokrojone w paski. Smacznego i zdrowia

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka Wielkanocna 404

dekoracji listki selera do dekoracji Jajka gotujemy na twardo, studzimy , obieramy, kroimy drobno , jedno zostawiamy całe do dekoracji i to pozostawione , wkładamy po obraniu do szklanki z sokiem z buraków na przynajmniej 2 godziny ( im intensywniejszy ma być kolor , tym dłużej ma siedzieć w burakach ) . Marchewkę , ziemniaki , selera ,także gotujemy ( gotujemy bez obierania ), studzimy , obieramy i kroimy w kostkę . Kukurydzę

Ogrodnik w podróży
Buraczki ala lata 70-siąte 164

Wspomnień czar. Często korzystamy z przepisów z tego zeszytu. I często wykorzystujemy do zdjęć. Być może dla niektórych zbyt często, ale tyle sentymentu mamy... Składniki 1 kg czerwonych buraków 2 cebule 3 łyżki oleju cukier sól pieprz kwasek cytrynowy ( sok z cytryny )     Przygotowanie Buraki ugotowałem, obrałem , starłem na tarce. Cebule po obraniu pokroiłem w kostkę. Dodałem do startych

R'n'G Kitchen
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 365

kaszubsku II   Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie(...)ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Sałatka z selerem naciowym i surimi Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka

Kulinarne przygody Gatity
Sałata z jajkiem, fetą, suszonymi pomidorami i zbożami ekspandowanymi 168

Pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli moje wiosenne śniadanie. Sałatkę posypałam ekspandowaną gryką, jagłą i burakami od Cenos . Wyszła doskonała. Takie zboża świetnie smakują nie tylko z sałatką ale jako samodzielna przekąska ;) Wam też polecam :) op. mixu sałat z roszponką 2 jajka kilka suszonych pomidorów z zalewy 1/3 op. fety kilka plasterków czerwonej cebuli 1-2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki(...)zbóż ekspandowanych gryka+jagła+burak Cenos Na talerzach układamy porcje sałaty, pokrojone jajka, pomidory i fetę, krążki cebuli. Całość polewamy olejem i posypujemy ekspandowanymi zbożami. Można posypać szczyptą ziół do sałatek

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania