ryżowo-kokosowy - ½ szkl. ryżu białego -1 szkl. napoju migdałowego (lub mleka) -1 szkl. mleka kokosowego -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -domowy marcepan + świeży sok z buraka + mąka ryżowa -wykałaczki MUFFINY JAGLANE Kaszę kilka razy wypłukać we wrzątku. W nieprzywierającym garnuszku wymieszać mleko kokosowe, wodę, olej, morele, chia i ugotować w tym kaszę na małym ogniu(...)już nie gotować). Gdy masa przestygnie wszystko zblendować (jeśli jest zbyt gęsta dodać odpowiednią ilość wody). Z marcepanu ulepić duże mysie uszy, kawałek marcepanu wymieszać z sokiem z buraka zagniatając wraz z mąką ryżową do uzyskania odpowiedniego koloru i konsystencji. Dorobić środki uszu oraz każde nabić na połowę wykałaczki. Na muffiny wycisnąć ze szprycy krem ryżowy oraz wbić marcepanowe
Candy Pandassiemię lniane 60%*, słonecznik*, sezam naturalny*, cebula 11%*, czosnek 1%*, sól morska* pomidor i bazylia – siemię lniane 86%*, suszone pomidory 6%*, bazylia 2%*, sól morska, szczypiorek*, słodka papryka. buraczek – burak*, siemię lniane*, marchewka*, słonecznik*, cebula*, czosnek*, sól morska, majeranek*, imbir*. * produkt ekologiczny Masa netto: 70g Wartości odżywcze: cebula i czosnek - 100g/ 506 kcal, tłuszcz – 38g w tym kwasy tłuszczowe nasycone(...)goryczką. Na drugim planie do głosu dochodziła bazylia, nam brakowało tutaj ziół prowansalskich czy po prostu oregano. Całość dobra i nadal fajnie chrupka ale bez większego szału. buraczek: Kochamy buraki! Mogłybyśmy jeść je niemalże codziennie, dlatego potencjalnie najlepszą wersję zostawiłyśmy na koniec. Dobrze zrobiłyśmy, bo te chlebki to absolutny hit. Są delikatnie słodkie jak to na buraczka i marchewkę przystało
Candy Pandassylabusa w języku angielskim. Dlatego większość „wolnego czasu” spędziłam na przygotowywaniu dokumentów. Tak czy inaczej 3 dni temu wysłałam dodatkowe informacje i zobaczymy czy będą wystarczające. Składniki: 4 małe buraki (ugotowane i obrane) pół szklanki kaszy jaglanej natka pietruszki (3 posiekane łyżki) mała czerwona cebula 4 łyżki ziaren słonecznika pieprz Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj w wodzie 1 do 2. Możesz(...)wcześniej ją przepłukać wodą. Odstaw żeby ostygła. Cebulę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Buraki również zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziarna słonecznika podpiecz na suchej patelni. Pietruszkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw pieprzem
wysmienitysmakiem ;) dlatego zrobiłam takie jabłka Dziewczynkom na podwieczorek, a ponieważ zostały trzy niezjedzone, wymyśliłam sobie połączyć je z kilkoma składnikami w chłodniku na obiad. Zamiast gotować buraki użyłam koncentratu barszczu #Krakus - bardzo przyspieszył przygotowanie i zaoszczędził mi roboty oraz czerwonych rąk ;) czyli #sprytnieizdrowo ;) do tego jeszcze arbuz, który ostatnio Dziewczynki wyjątkowo sobie upodobały i jest na tapecie niemal(...)codziennie, mleko kokosowe i jogurt naturalny. Wszystkie składniki nieco złagodziły buraczkowy posmak, a to bardzo dobrze, bo moje dzieci lubią sok z buraka, ale pod warunkiem, że jest w połączeniu z owocami - nie było więc problemu, by taki #chłodnik zjadły, smakowało ;) Chłodnik na talerzach podałam z delikatnymi w smaku rozetkami z ziemniaczanego pure (pure pozostałego z obiadu poprzedniego dnia
Kolorowy Przepisowniktemacie chłodników...dzisiaj litewski. Składniki; 4-5 buraków, pęczek botwinki, 4-5 ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce
Anioły w kuchniSKŁADNIKI 100 g rukoli 100 g kolorowych pomidorków 1 mały burak (kupuję gotowe ugotowane) 3 małe oscypki owcze 100 g szynki jamon curado PRZYGOTOWANIE: Rokolę i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekrój na pół. Buraka pokrój w małą kostkę. Oscypki pokrój w kostkę. Każdy plaster szynki pozawijaj w rulonik i przekrój na pół. Wymieszaj delikatnie składniki i polej sosem
ClauditteMissCookingŁatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony zabielany
PysiaGotuje.plMopsem i Mirabelką . Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną. Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi burakami 1 średnia marchew pół średniego selera 3-4 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki kawałek młodej kapusty 1 puszka białej fasoli lub 300 g ugotowanej 2/3 szklanki słodkiej śmietany(...)posiekany koper gałązka lubczyku sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków pół łyżeczki mielonego kminku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Botwinę wyszorować, buraczki obrać, pokroić w kostkę, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinę, selera, marchew i pokrojony drobno kminek zalać 4-5 szklankami wody. Gotować
Czerwień i błękitszklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao Wszystkie składniki umieścić w malakserze i mielić do momentu, aż masa nie będzie jedwabiście gładka. Przełożyć do formy. Piec(...)szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao 250 g ugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód) 3 łyżki
moj przepis nadrobno pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji jajko na twardo na każdą osobę (opcjonalnie) Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować(...)ogórka. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić i dodać do warzyw. Pieprz i czosnek dodać do butelki jogurtu i wymieszać. Zalać warzywa jogurtem, dodać sok z buraków i wymieszać. Podawać udekorowane małymi buraczkami z botwinki, śliwkami i orzechami. Można dodać jeszcze jajko. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Chłodnik
Ugotowane pozamiataneBotwina to jedna z najpopularniejszych nowalijek. Warto po nią sięgać, zwłaszcza teraz, kiedy jest jeszcze młoda i najbardziej wartościowa. Buraki są znane ze swoich właściwości odtruwających i odkwaszających. Ponadto to istna bomba wapnia i żelaza. Jest przepyszna zarówno na surowo, jak i gotowana. Podczas gotowania pamiętajmy, aby "pierwszą wodę" zlać. Dzięki temu zmniejszymy znacznie obecność kwasu szczawiowego. Botwinę oraz buraka
Kuchnia od dwojgaugotować botwinkę? To pytanie w okresie wiosny zadaje sobie pewnie wielu z nas. Botwinka, czyli wiosenna zupa z młodych buraków o wspaniałym kolorze i delikatnym burakowym smaku, to bardzo aromatyczna propozycja i warto, a nawet powinno się ją zrobić zwłaszcza wiosną. Chociaż tego roku jest paskudnie i deszczowo na zewnątrz, i na tę botwinkę z własnego ogródka trzeba jeszcze poczekać(...)fanami zup na bazie mięsnego bulionu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować ją na rosole, by podnieść aromat do swojego ulubionego. Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. Składniki na około 6 porcji. Zupa: 2 litry rosołu pęczek 0,5 kg świeżej botwinki z korzeniami (lub dwa, jeżeli są to małe pęczki) włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 duża
Poezja Smaków - blog kulinarnydeser ;) Zobaczycie w swoim czasie :) W przygotowaniu pomógł mi mój "kompan", Tefal Cuisine Companion, który pokroił moje warzywka w mig, a następnie ugotował. Jedyne co zrobiłam, to posiekałam łodyżki buraków i koperek, aaa no i śmietankę dolałam. Zaoszczędzony czas skrupulatnie wykorzystali Synowie, Matka nie miała więc wolnego ;) Składniki dla 4 osób: 2 pęczki botwinki (każdy po 3 buraczki(...)oraz czas 20 sekund. Wyciągamy ostrze, dodajemy bulion drobiowy. Manualnie ustawiamy temperaturę 90⁰C oraz czas 25 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie do botwinki 1 pęczka posiekanych liści buraka oraz soku z cytryny. Włączamy urządzenie nadal na 90⁰C, czas 20 minut. 5 minut przed końcem zatrzymujemy, dodajemy 1 chochlę botwinki do odmierzonej ilości śmietany, by ją zahartować i wlewamy
Kuchnia w czekoladziełyżka musztardy kieleckiej delikatesowej sól himalajska różowa drobna mielony pieprz ziołowy piwo ciemne niepasteryzowane do pieczenia kiełbasy mix sałat umytych i gotowych do spożycia berberys suszony marynowane plastry buraka oliwki zielone opcjonalnie rzeżucha olej lniany lub oliwa z oliwek czarnuszka Dodatkowo u mnie nowa Radler Warka malina z cytryną Wykonanie Cebulę obierz, połowę pokrój w pióra a drugą(...)więcej 1/3 wysokości kiełbasy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż naczynie z kiełbasą i piecz około 40 minut- góra i dół. Międzyczasie wyłóż sałatę na półmiski. Posól, dołóż plastry buraka, oliwki, czarnuszkę, skrop olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Gotową kiełbasę połóż na sałacie. Posyp kiełbasę suszonym berberysem oraz całość , jeśli lubisz, dość obficie-rzeżuchą. Podałam z piwem. Niektórzy jednak
Z Kuchni Do Kuchnijabłka 2 - 3 ogórki garść natki pietruszki 2 garście świeżego szpinaku 4 gałązki jarmużu seler naciowy cytryna mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej Dzień drugi: 3 małe buraki seler naciowy garść świeżej kolendry ogórek mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej garść szpinaku 10 liści sałaty rzymskiej 15 średniej wielkości marchewek Dzień trzeci: 6 jabłek 2 małe buraki seler
Delusional Trine