burak - 4917 przepisów (strona:156/328)

Rolada buraczkowa ze śledziem 175

upodobań smakowych. Możemy użyć większej lub mniejszej ilości poszczególnych podanych składników. Ta porcja jest na średniej wielkości roladkę, na około12 plastrów/porcji. Składniki; 4 duże lub 5 średniej wielkości buraki 4 marchewki 2-3 nie za duże ziemniaki 2 jajka 1 mała cebulka 2-3 nie duże płaty śledziowe a’la matjas Majonez około 100g sól W niektórych przepisach widziałam(...)niej ułożyć dokładnie odciśnięte buraczki- jest to pierwsza warstwa ( mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm) . Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić. Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy. Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i  posmarować majonezem. Na marchewce ułożyć ziemniaki

W garach u Gosi
Jajka faszerowane Trio 98

łyżeczka majonezu • rzodkiewka i zielona pietruszka do dekoracji Masa chrzanowa • gotowane żółtka z 2 jajek • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu • 1 łyżeczka koncentratu z buraków czerwonych • koperek do dekoracji Wykonanie: • Jajka obrać, przeciąć na pół, z dwóch jajek wyjąć żółtka. Masa serowa • Starty ser żółty wymieszać z majonezem i przetartym(...)wymieszać z majonezem. • Nałożyć masę na połówki jajek, udekorować rzodkiewką i pietruszką. Masa chrzanowa • Żółtka utrzeć z chrzanem i majonezem, dodać koncentrat z buraków. • Masę włożyć do foliowego rękawa i wycisnąć rozetki do 4 miseczek białkowych. • Posypać posiekanym koperkiem. Każdą masę doprawić do smaku solą i pieprzem

To co kocham
Rolada z indyka z wkładką buraczano-orzechową 119

roladę z sosem chrzanowym i puree ziemniaczanym. Nam smakowało, ale czy jury się zachwyci? Zobaczymy. Składniki: • 800 g piersi z indyka • 400 g ugotowanych buraków • 2 jajka • 100 g zmielonych orzechów laskowych • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać zółtka i dalej ubijać(...)jajek wrzucić buraki starte na tarce i zmielone orzechy. Doprawić solą i pieprzem. • Ciasto wylać na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. • Pierś indyka pokroić na plastry, każdy rozbić cienko, posypać solą i pieprzem. • Plastry rozłożyć na folii spożywczej w formie prostokąta

To co kocham
Makaronowa sałatka z superfoods 392

dente w osolonej wodzie. Buraczki kiszone cienko pokroić w plastry. Ser owczy w kostkę. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki. Bezpośrednio na talerzach układać kolejno składniki; ugotowany, odsączony makaron, plasterki buraków, owczy ser, pestki, orzechy, żurawinę. Posypać natką pietruszki, czarnuszką i siemieniem lnianym.  Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni

Ze smakiem i z pasją
Buraczki zasmażane do obiadu. 133

propozycję pysznych zasmażanych buraczków do obiadu. Są one wyśmienitym dodatkiem do różnego rodzaju pieczonych mięs podawanych na ciepło jak i na  zimno. Zapraszam :)  Składniki: 4 buraki  1 łyżka soku z cytryny  sól, pieprz i szczypta cukru do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka suszonego szczypiorku 1 duża cebula Wykonanie : Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 176

chrupkim w niewielkiej ilości, o czym niżej), makarony, ryż, kasza, chipsy, chrupki, krakersy, paluszki, musli, owoce i soki, oczywiście czekolada i napoje słodzone, a także takie warzywa, jak ziemniaki, buraki, marchew, dynia czy rośliny strączkowe. Jednym z głównych założeń diety jest spożywanie posiłków w odstępach nie większych niż 5 godzin . Oznacza to, że musimy zjeść coś zaraz po wstaniu(...)dobrze widzicie – będziemy się opychać batonikami przed snem. Jak to: batonikami!? Otóż do grona produktów dozwolonych dochodzą nam wytęsknione produkty: „normalny” chleb (najlepiej żytni), ziemniaki, ryż, kasza, makarony, buraki, marchew, krakersy wielozbożowe (jak popularne Sunbites), batoniki proteinowe, mleko, musli, chlebki pita, płatki owsiane lub jęczmienne, popcorn (prażony bez tłuszczu), kukurydza, groszek, fasola, soczewica, a także owoce. Oczywiście nie bez ograniczeń

Proste-przepisy.pl
Owoce i warzywa liofilizowane - lekko i zdrowo :) 181

WARZYWA LIOFILIZOWANE  Do warzyw liofilizowanych zaliczają się także przyprawy i zioła, które swoją drogą są niezwykle aromatyczne, a mieszankę ziołową szczególnie polubiłam :) Z typowych warzyw otrzymałam groszek i buraka - są pyszne, chrupiące, słodkawe, jak na te warzywa przystało i bardzo naturalnie smakują. Czosnek niedźwiedzi odznacza się intensywnym zapachem i chyba nieco większymi kawałkami niż spotykałam się dotychczas. Szczypiorek, pietruszka(...)MIESZANKA ZIOŁOWA   W skład mieszanki wchodzą: koper 20%, pietruszka 20%, bazylia 20%, cząber 20%, szczypior 17%, pieprz zielony mielony 3% PIETRUSZKA / KOPEREK / SZCZYPIOREK  GROSZEK  BURAK  Jedliście żywność liofilizowaną? Jakie macie zdanie na jej temat? Co chętnie byście spróbowali z powyższych  produktów

Zdrowie na języku :P
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 191

wcześniej przed zaproszeniem gości spokojnie poczekają na nich w lodóweczce. Oprócz oczywiście takich standardów znajdziemy w tym rozdziale różnego rodzaju ciekawostki. Śledź na konfiturze z czerwonej cebuli, koktajlowe kulki, burak z kozim serem czy mus z wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki(...)danie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym ciągu pozostając przy klasyce bliny gryczane czy mini gołąbki jednak w wersji botwinkowej z burakiem i orzechami. Znajdziemy jednak dość ciekawe połączenia takie jak słodko-kwaśne pieczarki z bryndzą i pietruszką czy grzanki z kaszanką i figami. W tym rozdziale także znajdują się Pierogi po Bosacku

Mr. Taste
Domowy zakwas buraczany do picia i do barszczu czerwonego 247

Zakwas z czerwonych buraków to zdrowy i orzeźwiający napój gaszący pragnienie. Napój z kiszonych buraków pełnych witamin, szczególnie warto pić jesienią i zimą. Taki naturalny zakwas jest odpowiedni do przygotowania czystego barszczu czerwonego, nie tylko wigilijnego. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Sałatka ze śledziem w oliwkach i kaparach 184

przepis, który podaje poniżej. SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 opakowanie śledzi MR ŚLEDŹ SEKO zielonymi oliwkami i kaparami - 1 duża lub dwie mniejsze gruszki - 1/2 cebuli czerwonej - 1 burak ugotowany i obrany ze skórki - kilka jabłuszek kaparowych - listki bazylii - oliwa z oliwek + zalewa z opakowania Gruszki i buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.  Cebulkę kroimy w krążki. Składniki układamy

SMYKWKUCHNI
Szybka sałatka buraczana 138

przygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 słoiczki buraków (najlepiej sprawdzą się te z Klostergarten z Aldiego) – 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku – odrobina pieprzu – 1 łyżka oleju słonecznikowego lub innego Buraki odcedzić, przepłukać odrobiną wody po czym zetrzeć na tarce na małych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i olejem. Schłodzić

Szybko Tanio Smacznie
Zupa krem z modrej kapusty i quinoy 151

podaję przepis! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki modrej kapusty 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek  2/3 szklanki kefiru 1 litr wywaru warzywnego* zakwas z buraków ocet winny miód liść laurowy ziele angielskie pieprz sól  Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kapustę, lekko solimy, dodajemy(...)liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu z buraków (przypraw używamy według uznania, dlatego nie podałam ilości). Gdy zupa trochę przestygnie dodajemy kefir i blendujemy ją na gładki krem. Zupę możemy podać polaną kefirem i posypaną świeżą miętą

Quinoa Raz!
Zupa barszcz ukraiński 241

Chyba mało ich gotuję bo jakiś czas temu dostałam prezent od męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania(...)gotującego się wywaru wrzucamy umytą i pokrojoną w kostkę: marchewkę, pietruszkę, buraki, cebulę i ziemniaki.  Kapustę kroimy w cienkie paski. W oddzielnym garnku dusimy ją na maśle i w jednej szklance wody doprawiając jedną łyżką koncentratu.  Następnie dodajemy do reszty gotujących się warzyw. Po około 15 minutach dodajemy fasolę.  Całość doprawiamy vegetą natur i pieprzem. Gotujemy jeszcze

Pan i Pani Smith w kuchni
Buraczane burgery w ptysiu 271

przepisem biorę udział w konkursie Blogerchef Warsaw Fusion  Gastro Show.   Składniki: ok 300 g surowych buraków  1 duża cebula  1 szkl kaszy jaglanej  1/4 szkl mąki pełnoziarnistej pęczek posiekanej natki pietruszki  1 jajko prażone ziarna słonecznika imbir do smaku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ziarna sezamu  Wykonanie :  Kaszę jaglaną(...)gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy, możemy opcjonalnie podsmażyć ja na oleju. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie i formujemy zgrabne kotleciki. Następnie delikatnie panierujemy je w ziarnie sezamu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Buraczki tarte na zimę 1825

goździki 4 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 3 szklanki wody 1 szklanka cukru, zagotować Wykonanie: Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce według upodobań. U mnie zawsze tarte na dużych oczkach oraz część buraków kroje na części a małe w całości. Wymieszać z dodatkami

W garach u Gosi

Proponowane wyszukiwania