bułki - 33426 przepisów (strona:914/2229)

Kotlety z kaszy jęczmiennej 153

niebanalne. Planuję już takie zrobić z inną kaszą :) Składniki: 2 torebki kaszy jęczmiennej 1 duża cebula 2 marchewki 250 g twarogu 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, vegeta Kaszę gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Studzimy. Do zimnej kaszy dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy go z kaszą, najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków, aby masa(...)złoty kolor. Następnie dodajemy posiekany czosnek. Chwilę przesmażamy po czym dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażymy jeszcze około 5 minut i przekładamy do kaszy z twarogiem. Dodajemy jajka, bułkę tartą i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej za pomocą ręki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Z masy formujemy małe kotleciki, lekko je spłaszczając. Smażymy na złoto - brązowy kolor

My simple kitchen
KNEDLE SEROWE 208

serowe! Są delikatne, lekkie, dietetyczne i błyskawiczne do zrobienia. Super smakują zarówno na słodko – z koktajlem, żurawiną albo cukrem pudrem, jak też w wersji bardziej ostrej – z bułką tartą, przyprawami albo samym topionym masłem. Są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację! Posmakują dzieciakom i dorosłym – koniecznie spróbujcie! Ps. to najlepsze knedle serowe jakie jadłam! Polecam(...)SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * ser biały – 250 g * masło – 30 g * małe jajko – 2 szt * kasza manna – 40 g * mąka pszenna – 20 g * sól – 1 szczypta * bułka tarta do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ser rozcieramy na gładką masę, dodajemy miękkie masło, roztrzepane 2 jajka, kaszę mannę , sól i trochę mąki – mieszamy. Oproszonymi mąką dłońmi formujemy knedle i wrzucamy na gotującą, lekko osoloną

Ostra na Słodko
Pulpeciki z indyka w sosie dyniowo - koperkowym 171

smaku  . Są delikatne i bardzo smaczne, więc polecam :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z udźca indyka) 1 cebula 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 500 ml bulionu 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki posiekanego koperku 100 g dyni (waga po obraniu) 50 ml śmietanki 18% lub 30% Dodatkowo: mąka pszenna(...)mąka ziemniaczana olej kokosowy kasza u mnie gryczana niepalona Mięso wkładamy do miski, dodajemy oregano, jajko, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, mieszamy i formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące pszennej. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym. W międzyczasie w garnku musimy zagotować bulion, wkładamy do niego podsmażone pulpeciki, dodajemy startą dynię i kurkumę. Musimy delikatnie przemieszać, nakryć przykrywką

kruche babeczki
Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) 205

łyżek cukru (płaskich)  200g masła 2 łyżki soku z cytryny  Dodatkowo: dżem/konfitura do posmarowania blatów (najlepiej jakaś kwaskowata; u mnie cytrynowa z miodem)   Moja dekoracja: bułka tarta do obsypania boków (może być mak) wiórki kokosowe i mak do posypania wierzchu (oba produkty do nabycia na stronie ale-raj.pl ) skórka i plasterki cytryny zielone wiórki czekoladowe liofilizowana żurawina(...)smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem. Dekoracja. Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) - bułka tartą. Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. (Mój wzór makowy powstał z pomocą szablonu.)   (*) - Do kremu zamiast cytryny możecie dodać odrobinę kawy lub rumu. - Dżem/marmolada powinna

Di gotuje
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 171

razem nie było ścisku, co wyszło im na plus, sprawniej nam się pracowało, można było swobodnie porozmawiać z prowadzącym i samymi uczestnikami, niektórych znałam tylko wirtualnie. Wypiekanie chleba i bułek nie jest nam obce, ale do tej pory pracowaliśmy w domu tylko na drożdżach, a tutaj Tomek opowiadał o produkcji zakwasów: żytniego i ryżowego bezglutenowego, podzielił się też z nami(...)tylko mi) piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówka z serem i lukrem 250

puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj- domowe pieczywo – Bułki pszenne więc nie będę się znów powtarzać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze pierogi z kurkami 237

soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów dodatki: gęsta śmietana, podsmażona cebulka Farsz: 500 g kurek 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego 2 cebule 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki dodatki: podsmażona cebulka, kurki, gęsta śmietana, Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz do pierogów. Kurki oczyszczamy i płuczemy szybko na durszlaku, zostawiamy(...)cały płyn odparuje, kurki doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kurki drobno siekamy, dodajemy też posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy, jeśli farsz jest za rzadki możemy dodać trochę bułki tartej. Ciasto: Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól i wlewamy pół szklanki wrzącej wody, mieszamy energicznie najlepiej łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki z zielonego groszku 146

mrożonego zielonego groszku 2/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych nie górskich) 1 jajko 2-3 małe dymki (biała część) sól, pieprz 1 łyżka masła olej so smażenia bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Groszek ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Zmiksować ręcznym blenderem. Dymkę posiekać i zeszklić na maśle. Płatki owsiane, jajko i podsmażoną dymkę dodać(...)groszku. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na 20 minut, żeby płatki wchłonęły wilgoć. Formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na złoto z obu stron

Kulinarne Inspiracje
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 239

Kilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko

Grahamka, weka i kajzerka
Kotlety z boczniaków 147

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie kotlety z boczniaków. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 500 g boczniaków - 2 jajka - bułkę tartą - sól i pieprz - olej do smażenia 1. Grzyby płuczemy i osuszamy, a następnie oprószamy z obu stron solą i pieprzem. 2. Tak przygotowane maczamy w rozbełtanym jajku i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. 3. Boczniaki smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Bez Cebuli
Warzywne placki ziemniaczane z pastą rybną 187

przyznać, że placuszki z dodatkiem warzyw, podane z pastą rybną to trafiony pomysł! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 czerwona papryka 1 pęczek rzodkiewki sól i pieprz do smaku ½ szklanki bułki tartej 4 łyżki mąki 1 jajko 1 puszka makreli w pomidorze olej do smażenia ½ łyżeczki papryki słodkiej  mielonej Wykonanie placków: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, natomiast paprykę(...)rzodkiewkę  rozdrobnić blenderem.  Do startych ziemniaków dodać połowę przygotowanej papryki i rzodkiewki, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Wykonanie nadzienia: Rybę z puszki rozgnieść dokładnie widelcem, dodać resztę papryki i rzodkiewki, paprykę mieloną i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz ułożyć na upieczonych i lekko przestudzonych

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka "sypana" 159

prawdę przepyszna! Idealny placek dla leniuchów :) Zachęcam Was do spróbowania!  Szarlotka /na małą tortownicę 23 cm/ Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki masła pół łyżeczki cynamonu 2 cukry wanilinowe (jeśli duży to jeden) 6-8 kwaśnych jabłek tłuszcz do blachy Masło włożyć na pół godziny(...)zamrażalnika, aby było dobrze schłodzone. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cukier wanilinowy i cynamon, wymieszać. Bardzo dokładnie wymieszać mąkę, cukier, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Mieszankę podzielić na 2 części. Jedną połowę wysypać do posmarowanej tłuszczem tortownicy, na to zetrzeć na grubych oczkach 1/3 kostki masła ( tak aby równomiernie pokryć suchą mieszankę

Biały fartuszek
Klops z jajkiem 169

kolejne dni.  Składniki na keksówkę o długości ok. 24 cm: ok. 1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 surowe jajka 1 wymoczona w wodzie bułka kajzerka  2-3 ząbki czosnku przyprawa do mięsa mielonego majeranek sól i pieprz 4 ugotowane na twardo jajka w rozm. L      Cebulę obrać, pokroić w kostkę(...)czosnek, sporo przyprawy do mięsa mielonego oraz majeranku, sól, pieprz, odciśniętą z wody kajzerkę oraz podsmażoną cebulę. Wszystko razem wymieszać, najlepiej rękoma.    Na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy wyłożyć połowę mięsa, a na nim wzdłuż foremki poukładać ugotowane na twardo, obrane jajka i delikatnie wcisnąć. Na wierzch wyłożyć drugą połowę mięsa. Piec ok. godziny w temperaturze

Simply Food
Fiskars Edge - Pięć razy na TAK! 192

konsekwencji skończyło się uszkodzeniem ścięgna i dłuższej rekonwalescencji. Ten nóż jest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo jak w masło. Kilka ruchów i gotowe. Na początku byłam sceptycznie nastawiona czy ja w ogóle potrzebuję(...)mojej kuchni. Nóż do pomidorów, długość ostrza 13 cm. A wcale, że nie tylko do pomidorów! U nas jest to nóż do pomidorów, ogórków, kiwi, awokado, do krojenia bułek i jest fantastyczny do masła, znaczy się do smarowania pieczywa masłem, serkami, kremami itd.  Nóż do skrobania, długość ostrza 8 cm. Tak szczerze, to ja go nigdy nie używałam

Blondynka Gotuje
Pulpety z indyka w sosie grzybowym 226

tyle, że miałam obiad na trzy dni. Z 500 g mięsa wyszło 10 sztuk.  500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Do mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę oraz marchewkę(...)startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy je na oliwie z oliwek.  0,5 l wody 8 suszonych grzybów liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ziarnka pieprzu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki + trochę wody na dnie kubka Wodę gotujemy z grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Dodajemy

Emskie Smaki