łyżeczka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 gruszki 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g ) cukier puder do posypania masło, bułka tarta - do posmarowania tortownicy Wykonanie: 1. Gruszki myjemy, obieramy kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i lekko nacinamy. 2. Masło ucieramy razem z cukrem 3. Dodajemy kolejno jajka(...)pieczenia, imbirem i cynamonem, przesiewamy, dodajemy do ciasta cały czas miksując. 5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką. 6. Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 7. Do tortownicy wylewamy ciasto na wierzch wykładamy gruszki. 8. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 40 - 50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest
Mój pomysł napara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Składniki: sałatka warzywna marynowana parówka bułka do hot doga musztarda keczup Sposób przygotowania: Bułkę podgrzewamy i nadkrawamy głęboko wzdłuż. Kładziemy gorącą parówkę, sałatkę, na nią musztardę i keczup
Przepisy kulinarne babci Antoninysmarowania kanapek) z ziołami Ciasto: 2 szklanki przygotowanego wcześniej bulionu 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia mąka pszenna do podsypywania 4 jajka bułka tarta cytryna lub limonka do skropienia po przygotowaniu Bulion: Do dużego garnka włożyć oczyszczonego i umytego kurczaka pokrojonego na mniejsze części (jedną pierś kroić na 2-3 kawałki). Zalać 4 szklankami(...)kłaść łyżeczkę farszu z mięsa oraz pół łyżeczki serka. Ciasto formować w kształt stożków. Z podanego przepisu wyszło mi 50 małych stożków. Każdy stożek obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy po kilka minut (na brązowy kolor). Podawać skropione cytryną lub limonką
Bulliopiekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia. Składniki: 2 sprawione świeże karpie 1 cytryna skórka otarta z dwóch cytryn 2 szklanki bułki tartej 4 jajka 50 ml jasnego piwa mąka pszenna do panierowania sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 10 dag masła z lodówki Jak wykonać ? Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny(...)Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn. Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać
Wanilia i Kardamonklasyczne połączenie, których smak podkreśla jajeczna osłona. Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje kilka chwil, a efekt jest jak się domyślacie po prostu pyszny! Składniki: 5 jajek ½ brokułu 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka zrumienionej cebuli sól i pieprz do smaku 5 pieczarek 1/3 szklanki bulionu grzybowego 5 łyżek startego żółtego sera tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka(...)ugotować na twardo, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Następnie żółtka utrzeć z ugotowanym brokułem, wymieszać z bułką tartą, orzechami, cebulą i przyprawami do smaku. Pieczarki oczyścić , drobno posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, włożyć pieczarki i zalać bulionem. Na pieczarkach ułożyć białka jaj i uzupełnić farszem z brokułu. Posypać serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Tradycyjna KuchniaPotrzebujesz: 1kg ziemniaków 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego + do natłuszczenia 150g anchois lub sardynek 400g śmietany 18% (ok. 2 szkl.) 1 szkl. mleka 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki bułki tartej koperek do podania Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i podsmaż na złoto. 2. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki (jak na frytki). 3. Naczynie żaroodporne natłuść(...)niewielką ilością oleju i układaj warstwami (od dołu): ziemniaki cebula sardynki/ anchois ziemniaki 4. Śmietanę wymieszaj z mlekiem i pieprzem - zalej przygotowaną do pieczenia zapiekankę. 5. Całość posyp równomiernie bułką tartą i przykryj pokrywą lub folią aluminiową. 6. Piecz w 200*C przez 45-50min. 7. Podawaj posypaną koperkiem. Smacznego! Janssons frestelse - swedish baked potato dish Ingredients
Kuchnia w Słońcu Skąpanaopłukać pod zimną wodą. W ten sposób fasola podobnie jak inne zielone warzywa zachowuje swój piękny, naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa i drobiu. Ja mogę jeść ją samą! Fasola w sosie
codojedzeniaBułki drożdżowe z tego przepisu są puszyste, miękkie i aromatyczne. Ciasto na bułki dla wygody wyrabiam w automacie, ale oczywiście równie dobrze można je zagnieść ręcznie. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnejabłkami Składniki: 300g mąki krupczatki 125g masła 120g cukru pudru 80g śmietany 18% 3 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 500g startych jabłek (lub więcej, jeśli chcecie, żeby ich warstwa była nieco grubsza) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przełożyć miękkie masło, żółtka oraz(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, podpiec przez około 20 minut - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić - starte jabłka delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku - wystudzone ciasto posypać bułką tartą, na nią wyłożyć jabłka, wyrównać - jabłka przykryć drugą częścią ciasta: należy je delikatnie rozsmarować na jabłkach, najlepiej mocząc łyżkę w zimnej wodzie, ułatwi to rozprowadzenie ciasta - formę z ciastem
Smakołyki Berenikimiesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy Bułka tarta do podsypania PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewam ciepłą wodę i mleko, dodaję suche drożdże. Mieszam dokładnie dodaję szczypte cukru i mąkę. Na koniec dodaję przyprawy. Zagniatam ciasto(...)kostkę lub plastry. Dodaję do mięsa s.. Smażę ok 3min.Mieszam. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam. Ciasto dzielę na 2 części. Ciasto rozwałkowuję cienko. Blachę polewam olejem i posypuję bułką tartą. Ciasto przekładam na blachę. Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym. Posypuję przyprawami i mozzarellą. Dodaję farsz. Piekę w 180 stopniach przez 30 min. Wymiar mojej blachy
Gotowanie Patkiwięcej pisać, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Składniki (na ok 14 szt.): naleśniki ( przepis ) pieczarki 500-700 g cebule 4 średnie szt. ziemniaki 1 kg bułka tarta jajka 2 szt. sól i pieprz masło 1 łyżka Pierwszym krokiem są naleśniki . Gdy już wszystkie będą usmażone zabieram się za farsz. Ziemniaki obieram i gotuję(...)całość mieszam. Teraz zostaje już tylko pozawijać. Na górnej części naleśnika układam farsz, zawijam od górny a następnie boki i zwijam w rulon. Zanurzam w roztrzepanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Podaję z surówką. I gotowe! Smacznego
Kuchnia Vikiwzględu na to że są łatwe do wykonania i jest tak wiele różnych możliwości 400 g ziemniaków 1/2 szklanki groszku konserwowego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę i ugnieść przy pomocy ubijaka do ziemniaków. Dwa jajka ugotować na twardo. Pokroić(...)dużo pieprzu). Na koniec dodać groszek konserwowy i delikatnie wymieszać (tak żeby nie ugnieść groszku). Z masy formować ręką kotlety (uzyskałam 6 średniej wielkości kotletów) i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju
Bulliomarchewki (ok. 210 g), - puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Bułkę kroimy w kosteczkę, zalewamy mlekiem i czekamy aż zmięknie. 2. Do miski wkładamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, czosnek, bułkę i jajo. Wyrabiamy na jednolitą masę. 3. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsposób by powiedzieć bliskim, że są dla nas ważni, że się o nich troszczymy. Pamiętam jak byłam mała, i kiedy to mama właśnie w domu robiła domowe bułeczki czy bułki, i było widać jej trud w nie włożony, aby uzyskać jak najlepszy efekt, każdy potem chodził i jej dziękował, i się do niej przytulał w podzięce. Bo wykonanie takiego ciasta(...)jest zdecydowanie bardziej poręczne, bo łatwiej potem wyjąć blaszkę łapiąc za rączkę - oczywiście przez rękawicę kuchenną. Czas pieczenia 1 godzina w temp 160 stopni C, grzanie dół piekarnika. Bułki wyjmujemy z pieca i dajemy im około 15 do 20 minut aby troszkę przestygły. Po tym czasie można konsumować, bo dłużej i tak się nie wytrzyma ehheheh Są przepyszne! Bułeczki można
SMYKWKUCHNImasła 80 g cukru pudru 35 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru (do drożdży) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii *** duża szczypta soli Dodatkowo tłuszcz i mąka lub bułka tarta do formy *** Ekstrakt waniliowy jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata Przygotowanie Masło rozpuścić w rondelku. Mleko podgrzać do temperatury około 30-35 stopni (powinno być lekko letnie). Do mleka dodać(...)wystudzone masło i wyrabiać do połączania składników. Gotowe ciasto odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą formy przelać ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez godzinę. Po upieczeniu wyjąć z formy i ozdobić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata