wspaniale zarówno z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli i przyprawy do mięsa mielonego mały ząbek czosnku pieprz SOS : 0,5 słoika przecieru pomidorowego 190 g 1-2 kostki rosołowe mąka(...)zagęszczenia papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie WYKONANIE : Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, gotujemy oraz dajemy kostkę rosołową. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami, bułką tartą i kaszą manną oraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku i cebulką. Masę porządnie wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety. Wrzucamy do wody, gotujemy ok. 5-10 minut. Odkładamy na bok. ROBIMY SOS : Przecier pomidorowy
Pani na deserkwestia naszego pomysłu. Smacznego :) SKŁADNIKI NA OK. 8 MAŁYCH BUŁECZEK : 0,5 kg pieczarek 1 cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie ok. 30 dag żółtego sera bułki dodatki: keczup i dowolne dodatki :) WYKONANIE : Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. W tym czasie myjemy i kroimy pieczarki , po czym dodajemy do cebuli(...)momentu, aż pieczarki będą miękkie, co jakiś czas mieszamy, aż wyparuje cała woda. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Piekarnik nagrzewamy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, bułki przekrawamy na pół i smarujemy cienką warstwą margaryny (takiej do kanapek). Na każdą nakładamy porcję pieczarek, posypujemy serem. Zapiekamy aż bułeczki będą chrupiące a ser się stopi ok. 10 minut
Pani na deserszklanką kawy (może być lekko ciepła), ucieramy tylko do połączenia składników. Białka delikatnie mieszamy z ciastem i w lewamy do formy na babkę nasmarowaną masłem i otrzepaną bułką tartą lub mąką, moja jest o średnicy 23 cm. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C ustawienie góra-dół do suchego patyczka. Jak trochę przestygnie ostrożnie wyciągamy. Ozdabiamy: lukrem(...)RADA : Po dodaniu mąki nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Unikniemy wtedy zakalca. Pamiętajmy również o dokładnym wysmarowaniu naszej blaszki tłuszczem i obsypaniu mąką lub bułką tartą. Polecam również: CYTRYNOWA BABKA NA PIWIE oraz BABKA NA MAJONEZIE
Pani na deserKROKIETÓW : ok. 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli i cukru ok. 1,5-2 szklanek mleka lub wody ORAZ : parówki ser żółty bułka tarta 2 jajka + mleko olej do smażenia WYKONANIE : Mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko oraz cukier i sól na gładko, żeby nie było grudek. Odstawiamy na chwilę, jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę płynu(...)każdego naleśnika nakładamy parówkę (lub jeśli jest duża kroimy na połowę) oraz kawałek sera. Zakładamy boki, a następnie zwijamy. Naleśniki panierujemy w jajkach roztrzepanych z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy wg uznania np. z barszczem czerwonym. Smacznego :) MAŁA RADA : Możemy również oprócz parówek i sera dodać paprykę, ogórek kiszony lub podsmażone
Pani na deserprzepada za mięsem mielonym wcina tylko uszy się jej trzęsą. Polecam bo naprawdę warto :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego - ja wykorzystałam wieprzowo - wołowe 1 jajko 0,5 szklanki bułki tartej łyżka kaszy manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej(...)plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami. Porządnie wyrabiamy (najlepiej ręką) masa jest gęsta. Blachę o wymiarach ok. 23/19 cm wykładamy folią aluminiową. Można zrobić w trochę większej będzie po prostu cieńsza. Masę równo rozkładamy i ugniatamy
Pani na deserjest rewelacyjny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki bułki tartej NA KREM: 250 g serka mascarpone 400 g gęstego jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny po 1 wafelku Lusette o smaku cappucino i czekoladowym(...)żelatyny ORAZ: 3-4 łyżki dżemu o smaku czarnej porzeczki kilka kostek białej czekolady do dekoracji pół filiżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę. Dodajemy partiami sypkie składniki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę wylewamy
Pani na deserszklanki mąki około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka masła 0,08 g szafranu szczypta soli Farsz: rydze ( 2 garście) 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: Bulion w kostce (warzywny lub drobiowy) do gotowania pierogów czerwony pieprz Przygotowanie: Farsz: Rydze oczyścić, odciąć(...)dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby, posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut, mieszając. Następnie drobniutko posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i wodę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Do rondelka wlać wrzącą wodę, dodać masło i szafran. Wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż szafran puści
Oryginalny smakjabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu garść posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka kaszy manny Dodatkowo: sok z cytryny 1 łyżka bułki tartej 1 białko Ciasto: Wszystkie podane składniki szybko zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę(...)skropić niewielką ilością soku z cytryny. Następnie dodać cukier, cynamon, orzechy i kaszę manną. Całość dokładnie wymieszać. Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Na spód wysypać jedną łyżkę bułki tartej. Wyłożyć na wierzch jabłka i równo je rozprowadzić. Drugą część ciasta rozwałkować i za pomocą noża lub radełka wykroić pasy i ułożyć je tarcie tworząc kratkę. Można również wykonać dowolną
My simple kitchenjest faktycznie zdrowo bez konserwantów i tego nie bierzemy do porównania. Zaczynając od chyba najpopularniejszego produktu- pieczywo Każdy od małego był pewnie chowany na białym chlebku czy bułce. Niestety zawartość błonnika, witamin oraz minerałów w mące pszennej białej jest bardzo niska. Błonnik w diecie zróżnicowanej jest bardzo ważny i należy wybierać produkty, gdzie jest bogatym ich źródłem (dziennie człowiek(...)błonnika). Jak widzicie, wystarczy zamienić pieczywko ze zwykłej mąki pszennej na mąkę pełnoziarnistą, aby ta wartość błonnika była wyższa. Tyczy się to również bułki tartej. Moja rada: lepiej kupić zdrowsze pieczywo i gdy sczerstwieje zetrzeć i mamy domową zdrowszą wersję panierki 👍 Kolejnym produktem są słodycze, chipsy. Powiem Wam, że jak czasem przeczytam skład niektórych przekąsek
Zdrowie i pysznie na talerzułyżki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka startej skórki z cytryny cukier puder do podypania trochę masła do wysmarowania kokilki lub filiżanki. Bułka tarta do obsypania wnętrza naczynka. Do jednej miski wbijamy żółtko a do drugiej białko. Białko miksujemy, gdy jest sztywne zajmujemy się żółtkiem. Miksujemy żółtko. Gdy robi się jaśniejsze, dodajemy cukier(...)puder, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Chwilę miksujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy białko do żółtka, mieszamy delikatnie. Naczynko smarujemy masłem i obsypujemy ścianki bułką tartą. Wkładamy do naczynka masę nieco niżej niż poziom filiżanki (lub kokilki). Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Podajemy posypany cukrem pudrem. Artykuł Suflet cytrynowy – deser w 15 minut pochodzi
MojaQchnia.plSkładniki: jajka "L" 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 4 krople, twaróg śmietankowy tłusty 1 kg, budyń waniliowy na 6 porcji 1 opakowanie, tarta bułka 2 czubate łyżki, olej słonecznikowy 5 łyżek, jogurt grecki 380 ml, sezamki podłużne duże na wagę 10 sztuk lub 5 paczek, herbatniki petit beuree 200 gram składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat olejek(...)pomarańczowy mikserem ubijać z 5 minut na białą masę do masy wsypać budyń duża porcja lub 1,5 opakowania zwykłego,twaróg , tartą bułkę, olej słonecznikowy i mikserem krótko połączyć składniki do masy dodać grecki jogurt i mikserem krótko połączyć składniki do masy pokruszyć palcami sezamki na dość drobno sernik jest w dwóch foremkach, jedna jest na poczęstunek "na wynos
W Mojej Kuchni Lubięrównież sezon na gruszki. Nasza propozycja na danie z ich udziałem. Składniki 250 g wątróbek drobiowych 1 cebula 1 łyżka masła masło do formy 2 jajka 1 łyżka tartej bułki 1 ząbek czosnku 4 twarde duże gruszki ( najlepiej Lukasówki ) 100 ml słodkiego czerwonego wina sól Przygotowanie Wątróbki oczyściłem, posiekałem. Cebulę obrałem, posiekałem. Łyżkę masła stopiłem na patelni(...)zeszkliłem cebulę. Dodałem wątróbkę, usmażyłem. Zdjąłem z ognia, dodałem żółtka, posypałem solą, dokładnie wymieszałem. Podgrzałem chwilę na małym ogniu. Białka ubiłem na sztywno, dodałem do wątróbek, wsypałem bułkę tartą, wymieszałem. Obrałem czosnek, posiekałem, roztarłem ze szczypta soli. Gruszki umyłem, odciąłem górną część, usunąłem gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Wnętrze gruszek natarłem czosnkiem. Wydrążony miąższ drobno pokroiłem, dodałem
R'n'G KitchenTradismak . Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego z rosołu * 3 jajka ugotowane na twardo * 2 jajka surowe * sól, pieprz do smaku * 2 marchewki z rosołu * 1 czerstwa bułka moczona w mleku * 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pasztetu Kogutek (od Tradismak) * 2 łyżeczki mieszanki przypraw Pasztet wielkanocny (od Tradismak) * 2 foremki aluminiowe o pojemności 500 ml Wykonanie: Mięso drobiowe(...)rosołu wraz z marchewką przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodać 2 surowe jajka, namoczoną w mleku czerstwą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do foremki aluminiowej wyłożyć około 1 cm masy na pasztet, na to ułożyć wzdłuż wcześniej ugotowane na twardo jajka, przekrojone na pół. Na wierzch przykryć resztę masy. Całość dobrze uklepać i wygładzić. Pasztet wstawić
Zrób to smacznieobiad szybkie klopsiki z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną. KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: klopsiki: 500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu 1 jajko 3 pieczarki oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl wody(...)łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki: Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni. sos: Bulion
Bon appetit mon amie