bułki - 33926 przepisów (strona:843/2262)

Ryba w pomidorach 175

szklanka passaty łyżeczka chrzanu szklanka bulionu warzywnego lub wody szczypta mielonego ziela angielskiego oraz kardamonu 3 liście laurowe, sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku panierka do ryby: bułka tarta/mąka + jaja olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obieram, cebulę drobniutko siekam, można użyć blendera. Resztę warzyw trę na tarce o dużych oczkach. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże kawałki(...)Obtaczam kawałki ryby w jajku i bułce tartej (lub mące), smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Warzywa przesmażam na oleju, lekko duszę, dodaję liście laurowe, doprawiam i dodaję koncentrat, passatę i bulion/wodę. Mieszam, duszę, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Do pomidorów i warzyw na patelni dodaję kawałki usmażonej ryby. Chwilę razem duszę, lekko mieszam

Zasmakuj Kuchni
Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z makaronem 263

obiad. Soczyste klopsiki z makaronem w smakowitym sosie z dodatkiem pieczarek i pora. Bardzo smaczny i treściwy obiad. Polecam! Składniki: 350 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 cebula 1 niewielki por 150 g pieczarek pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 200 g makaronu(...)gęstego jogurtu naturalnego 150 g wody olej do smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki   *** Do mielonego mięsa dodajemy białko od jajka (żółtko zostawiamy do zaciągnięcia sosu), bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron *** *** Mięso zdejmujemy z patelni

Blog z Apetytem
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 226

kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlewamy(...)oleju, dodajemy do gotującej się kapusty z grzybami. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odciskamy na sicie i przepuszczamy przez maszynkę (ja posiekałam). Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem

mojewypiekiinietylko
RYBA PO GRECKU 233

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki na rybę: 1 kg mrożonych filetów z mintaja, przyprawa do ryb, sok z cytryny, mąka, bułka tarta i jajko do obtoczenia, olej do smażenia. Składniki na pierzynkę warzywną: 60 dag marchewki, 20 dag pietruszki, średniej wielkości seler, duża cebula, średniej wielkości por, 100 g koncentratu pomidorowego(...)ziela angielskiego, liść laurowy. Przygotowanie: Rybę rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i dosyć obficie posypuję przyprawą do ryb. Następnie obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Marchewkę, pietruszkę i selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do garnka

JejKuchnia
Hummus z oliwkami i suszonymi pomidorami oraz domowe bagietki 149

dokładnie ciasto, tak długo aż uzyskam gładką i jednolitą masę. Trwa to około 10 minut. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta formuję podłużne bułki, które układam w blaszce w odstępach 5 cm od siebie i pozostawiam do kolejnego wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed upieczeniem posmaruj pieczywo oliwą z oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Piecz(...)bułki maksymalnie 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciecierzycę, past tahini, suszone pomidory, oliwki, przyprawy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody mineralnej. Na koniec dopraw do smaku jeżeli uznasz to za konieczne. Gotowy hummus podawaj z upieczoną bagietką lub ulubionymi warzywami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Obiad za 10 zł Czyli Ziemniaczano Warzywne Kotlety 1327

łyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera) 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka/ostra (dla dzieci pomijamy ostrą paprykę) mąką do obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej) olej do smażenia 1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i podgotowujemy z około 10 minut i następnie lekko studzimy.  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy odnowa(...)jeśli są już pokrojone w kostkę jeśli nie to musimy niestety je pokroić ;)  Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotlety. Obtaczamy je w mące lub bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju

Gotowanie...to proste !
Pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym 180

smacznego dnia :-) Składniki pulpeciki: 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy miodowej około 10 sztuk suszonych pomidorów z oleju 5 łyżek bułki tartej 1 jako sól pieprz 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 750 ml passaty pomidorowej u mnie z kawałkami pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka suszonego oregano(...)około 1/2 szklanki mleka sól pieprz 2 łyżki oliwy 1. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy ketchup, musztardę, jajko, słodką paprykę, pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy, formujemy pulpeciki i podsmażamy je na oleju. 2. Do garnka dajemy oliwę, przepuszczony przez praskę czosnek i oregano. Podsmażamy chwilkę, ciągle mieszając. Następnie dodajemy passatę, mieszamy, chwilkę

kruche babeczki
PASZTET PAPRYKOWY 229

ciecierzycy z puszki 2 papryki (np. czerwona i zielona) 3 marchewki 1 pietruszka mała cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 1 jajko 3/4 szklanki otrębów gryczanych 1/2 szklanki bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz przyprawy: kminek, chilli cayenne, curry, tymianek  odrobina masła olej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Marchewkę z pietruszką gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Pokrojoną paprykę podsmażamy(...)cebulką i czosnkiem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie stopniowo blendujemy ciecierzycę, marchewkę z pietruszką, oraz podsmażoną wcześniej paprykę. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko, otręby, bułkę tartą.  Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki, na wierzchu rozkładamy drobne kawałki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 1 godz

wege i kropka
Metrowiec z dżemem 319

ubijając, następnie dodać wodę i aromat (ekstrakt) waniliowy . Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać w masę. Keksówkę o wymiarach 35x11 cm wysmarować masłem (margaryną) i obsypać bułką tartą. Piec 40-50  min w temp. 180 st do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąc z foremki. Foremkę umyć i dokładnie osuszyć.  Ciasto ciemne: Jajka ubić(...)czas ubijając, następnie dodać wodę. Dodać przesianą mąkę, z kakao, z proszkiem do pieczenia i wmieszać w masę. Keksówkę o wymiarach 35x11 cm   wysmarować masłem (margaryną) i obsypać bułką tartą. Piec 40-50  min w temp. 180 st do tzw. suchego patyczka.  Jeśli mamy dwie takie same foremki to możemy obydwa ciasta pic jednocześnie.  Po upieczeniu

My sweet a life
OSZUKANE UDKA PRZEPIÓRCZE IDEALNE NA IMPREZKĘ + FILMIK 176

DODATKOWO :  1 paczka paluszków olej do smażenia 3 jajka  bułka tarta do panierowania                                                                       PRZYGOTOWANIE  :  Mięso przekładamy do miski, dodajemy startą(...)Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Należy przecięcie lekko rozchylić aby powstało kształtne udeczko przepiórcze.  Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko udka z dwóch stron aż się zarumienią, nie należy ich mocno spiekać.  Przekładamy je na blaszkę i jeszcze pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM 179

łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, mąka. Składniki na nadzienie: 1 kg pieczarek, 5 cebul średniej wielkości, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, 2 łyżki masła. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę. Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach(...)pieprzem (dosyć obficie, farsz ma być wyrazisty), mieszam i smażę jeszcze przez chwilę aż ser się rozpuści. Na naleśnikach rozkładam ostudzony farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor

JejKuchnia
Wallenbergare- szwedzkie kotleciki z mielonej cielęciny 185

podaję jest przynajmniej bardzo zbliżony do oryginału. Składniki: 400 g cielęciny 3 żółtka 200 ml słodkiej, gęstej śmietanki (18%) sól biały pieprz 3 łyżki masła   klarowanego do smażenia bułka tarta do panierowania Do podania: ziemniaki puree (klik ) zielony groszek konfitura z borówki Wykonanie: Mięso umyłam, zmieliłam 3 razy, przełożyłam do miseczki i wstawiłam do lodówki na przynajmniej(...)ubiłam, żeby nabrała puszystości i porcjami dodałam do mięsa. Lekko wymieszałam   drewnianą łyżką.   Odstawiłam na chwilę, żeby odpoczęło. Najlepiej w lodówce. W tym czasie przygotowałam w naczyniu bułkę tartą do panierowania. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Masę mięsną podzieliłam na 4 porcje. Zwilżonymi dłońmi nabierałam po jednej porcji, ukształtowałam na okrągłe placuszki i układałam na gorącej patelni. Piekłam

Kuchnia u Krysi
uszka z prawdziwkami suszonymi... 169

stopionego masła, 1 żółtko, 2/3 szklanki gorącej wody, szczypta soli na farsz grzybowy: 350 gram ugotowanych grzybów suszonych prawdziwków, 1 średnia cebula, sól, pieprz - ile potrzeba, 1-2 łyżki bułki tartej, barszcz czerwony - ile potrzeba na ciasto mąkę z solą przesiać do miski, wlać letnie, stopione masło, żółtko i wyrabia w robocie, porcjami dolewać gorącą wodę, ciasto powinno być miękkie(...)cebulę posiekaną drobno na oleju rzepakowym zeszklić na złoto, dodać posiekane prawdziwki i smażyć z 8 minut mieszając co jakiś czas, przyprawić farsz do smaku solą, pieprzem mielonym, wsypać bułki tartej tyle, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z grzybów, konsystencja farszu ma być sucha, wystudzić, można do farszu użyć pieczarki, kapustę kiszoną z grzybami Z lodówki ciasto podzielić na porcje

W Mojej Kuchni Lubię
Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego 226

Dzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 222

Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa śliwkowa: 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone) 120 g cukru trzcinowego Bita śmietana(...)pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli powoli dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy włoskie, tartą bułkę, mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać 1/4 mieszanki orzechowej, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką do połączenia składników. Gotową

Passions hobbies life