bułki - 33926 przepisów (strona:837/2262)

Bakłażany faszerowane mięsem i serem 182

indyka 300 g pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże pieczarki ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 100 g startego sera 50 g masła + do trochę posypania gotowych bakłażanów 50 g mąki 500 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk Przygotowanie(...)pomidorami i koncentratem pomidorowym dodaj do mięsa na patelni. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Dopraw do smaku. Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, tartą bułkę oraz połowę sera, wymieszaj. W rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj mleko i zagotuj, energicznie mieszając. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką

Zasmakuj Kuchni
Tartaletki z masą budyniowo - cytrynową i borówkami 215

najbliższych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 90g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku dopieczenia masło do wysmarowania foremek bułka tarta do posypania foremek Masa budyniowo-cytrynowa: 1 budyń śmietankowy 250 mleka 50ml soku z cytryny 3 łyżki cukru 100g masła extra 400g świeżych borówek cukier puder do posypania Wykonanie(...)lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą krążki i przełożyć do foremek   o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Tartaletki  piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2.  Masa budyniowo - cytrynowa: Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniem

Szalona Kuchnia Eweliny
Stek Salisbury w sosie grzybowym 357

porcji): 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam łopatkę) 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrej jakości keczupu 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól morska świeżo mielony pieprz do smażenia: 2 łyżki oleju do smażenia: 1 łyżka masła Sos grzybowy: 250 g pieczarek ok. 30 g suszonych grzybów leśnych 50 ml śmietanki(...)łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka mąki do posypania: natka pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz Steki: Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną szalotkę, wyciśnięte ząbki czosnku, keczup, musztardę, sos Worcestershire, ok. łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy 6 dużych lub 7-8 mniejszych

Poezja smaku
Kolorowa mięsna rolada 196

surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę. Składniki: 350g mięsa gulaszowego 500g fileta z kurczaka 200g boczku surowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1.  Masa mięsna: Filet(...)kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2.  Mieszankę warzywną odsączyć z zalewy. 3.  Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta  o wymiarach

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlet po kijowsku z farszem z marchewki i pora 411

delikatnie słodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a. Składniki: 800g fileta z kurczaka sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka Farsz: 400g marchewki 100g por 1 ząbek czosnku sól pieprz olej Wykonanie: 1.  Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem przez folię aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć(...)pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3.  Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć  w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Szalona Kuchnia Eweliny
Drobiowe roladki nadziewane groszkiem, bazylią i orzeszkami 188

zdrowymi, bogatymi w witaminy i składniki mineralne warzywami oraz orzeszkami. Dzięki takim dodatkom całość tworzy potrawę o wyjątkowym i niezwykłym smaku. Składniki: 800g fileta z kurczaka sól pieprz jajka bułka tarta Farsz: 350g mrożonego zielonego groszku 100g liści świeżej bazylii 100g niesolonych orzeszków ziemnych 100g żółtego sera 80ml oliwy z oliwek sól morska pieprz Wykonanie: 1.  Filety z kurczaka(...)widoczne były niewielkie cząstki składników. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 4.  Tak przygotowany farsz nakładać na każdy plaster fileta, zwinąć w roladkę, obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie  na złoty kolor

Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada serowo-majonezowa z kurczakiem i pieczarkowym farszem. 472

szklanki gęstego majonezu ( użyłam z gęstego Splendido) szczypta soli  szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Farsz : 400 gramów pieczarek 1 duża cebula 1 jajko (M) 2 czubate łyżki bułki tartej 2 ząbki  1 łyżka posikanej natki pietruszki czarny pieprz 1 łyżka ciemnego sosu sojowego / magi  1 łyżka czerwonej słodkie papryki w proszku  dodatkowo: 2 duże filety drobiowe(...)dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i pod koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym, lub Magi . Farsz studzimy w osobnej misce . Po wystudzeniu wbijamy jajo i wsypujemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie. Farsz ma być dość zwarty 2. Filety myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż tak, by powstały nam cienkie i płaskie kawałki mięsa, cienko je rozbijamy, przyprawiamy wmasowując dłońmi

vaniliowoczekoladowa
Szarlotka z miechunką 266

jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Dodatkowo: Tortownica 22 cm. Masło do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszystko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby(...)masło, dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i dusimy do momentu aż zmiękną, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz miechunkę, całość dokładnie mieszamy.  Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, dno wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy masę jabłkową, wierzch posypujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Kotlety babuni 1036

mielonej wieprzowiny 250 dag mielonej wołowiny biała część pora 15 dag pieczarek 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki grysiku sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Pora umyć i razem z oczyszczonymi pieczarkami drobno posiekać. Połączyć z mięsem, grysikiem, przyprawami do smaku, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i dwoma łyżkami ciepłej(...)wody. Dokładnie wymieszać, formować podłużne kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju złociście z obu stron. Podawać z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej

Tradycyjna Kuchnia
Schabowy z warzywami 205

pieczony kotlet schabowy w pieprzu ziołowym z dodatkiem marchewki, pietruszki i czerwonej cebuli podany w wersji obiadowej z ziemniakami i sałatą masłową.  Składniki : - kotlet schabowy - 1 jajko - bułka tarta - pieprz ziołowy - koperek - marchewka - pietruszka - czerwona cebula - ziemniaki - sałata masłowa Przygotowanie : 1. Ziemniaki umyć i gotować w łupinie w osolonej wodzie około 25 minut. 2. Kotlet schabowy obtoczyć w jajku(...)następnie posypać z dwóch stron pieprzem ziołowym, koperkiem i obtoczyć w bułce tartej. 3. Mięso włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 150   °C. 4. Zetrzeć na tarce marchewkę i pietruszkę. 5.Posiekać cebulę. 4. W połowie pieczenia kotlet schabowy posypać warzywami. 5. Obrać ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki i posypać koperkiem. 6. Pokroić sałatę

Kuchenne innowacje
SZKOLNY LUNCH BOX LCHF nr 10 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 206

Kolejna propozycja do szkolnego pudełka śniadaniowego: keto bułka z pasztetem ogórki kiszone orzechy migdały piernik mandarynka Artykuł SZKOLNY LUNCH BOX LCHF nr 10 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
SZKOLNY LUNCH BOX LCHF nr 11 (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 182

tutaj do Wikusiowego lunch boxa powędrowały: tradycyjnie orzechy i migdały mandarynka keto bułka z pastą z mięsa rosołowego ciastka z masłem orzechowym Artykuł SZKOLNY LUNCH BOX LCHF nr 11 (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Paluchy drożdżowe z makiem 188

wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki o długości około 30 cm. Część ciasta zwinęłam w bułeczki. Uformowane paluchy i bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte paluchy i bułki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec 15-20 minut

Pieguskowa Kuchnia
Schabowe dziadka Krzyśka 164

jaki nabędziecie :) Ma być tak, aby całość cała zamknąć się wykałaczkami. Potrzebujemy: plastry schabu bez kości pieczarki papryka ogórki kiszone korbacze naturalne Wyroby Naturalne sól, pieprz Do obtoczenia: jajka bułka tarta Plastry schabu rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, podobnie ogórki i paprykę. Ser dzielimy na paseczki. Na 1/2 plastra schabu układamy warstwę pieczarek, kilka pasków(...)wszystko w środku trzymało się jak należy :) Postępujemy tak z każdym następnym plastrem schabu. Jajka rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem.  Każdego gotowego kotleta obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy na wolnym ogniu kilka minut, podobnie jak najzwyklejsze kotlety schabowe. Ja podałam je z ryżem z warzywami, wyszło super! :) Wioleta

MamaOskarka
Pierogi z mięsem 288

pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 500 g mięsa wołowego z rosołu domowego – 1 cebula – 1 bułka kajzerka – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano – 8-12 łyżek rosołu – 1-2 łyżki oliwy lub oleju Przygotowanie: Mięso ugotuj w rosole, po wskazówki zajrzyj do przepisu na rosół(...)czasie drobno posiekaj cebulę w kostkę i na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju podsmaż cebulkę aż się zezłości. Mięso najeży zmielić w maszynce, pod koniec mielenia dodając namoczoną bułkę. Do farszu dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło, a następnie dodaj podsmażoną cebulę. Dodaj nieco suszonego majeranku, sól i pieprz. Ilość zależ

nietylkopasta.pl