SKŁADNIKI: 1 duży filet z kurczaka (kroimy na około 6 plastrów) 6 pieczarek marynowanych firmy ORZECH sól pieprz papryka słodka oregano 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia WYKONANIE: 1. Fileta ubić na kotlety. 2. Każdego kotleta posypać solą, pieprzem, oregano, papryką. 3. Na końcu położyć pieczarka, po czym zwinąć na roladkę. 4. Jajka rozbić(...)jednej misce, w drugiej zmieszać mąkę z bułką tartą. 5. Panierować na przemian. Smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony
Dziś Ja gotujewody 1 łyżka cukru a najlepiej ksylitolu 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki octu balsamicznego 7 łyżek ulubionych ziaren np. słonecznik, dynia, siemię lniane, + trochę tłuszczu i bułka tarta do wysmarowania blachy Mąkę, cukier, sól i 5 łyżek ziaren wsyp do miski. W wodzie rozrób drożdże, wlej do mieszanki w misce. Zamieszaj drewnianą łyżką, skrop octem balsamicznym(...)dalej mieszaj, aż składniki się połączą. Dwie średnie keksówki natłuść, oprósz tartą bułką. Do każdej nałóż połowę ciasta, wierzch posmaruj wodą, posyp resztą ziaren. Wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw na 180 st. piecz ok. 60 min do suchego patyczka
Bon Appetit Małgorzatyjajko sól, pieprz 1/3 szklanki rosołu Naleśniki: 2 jajka 1 czubata szklanka mąki 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki oleju Panierka: 1 jajko odrobina mleka bułka tarta masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Zrobić farsz: Mięso, marchewkę z rosołu i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć na patelnię z odrobiną masła klarowanego, dodać rosół(...)uzyskania pożądanej konsystencji. Usmażyć naleśniki. 3. Usmażone naleśniki smarować farszem, składać jak krokiety. 4. Jajko wymieszać z odrobiną mleka, panierować krokiety najpierw w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. Usmażyć na maśle klarowanym na rumiano z obu stron. 5, Najlepiej smakują z kubkiem barszczu czerwonego. Smacznego
Kuchnia domowa Aniobiady! 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebulka 1 ząbek czosnku 50 g żółtego sera 10 zielonych greckich oliwek (z pastą paprykową lub bez) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Do miski przekładamy mięso mielone. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach, oliwki kroimy w plasterki - dodajemy do mięsa. Dosypujemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kotleciki i smażymy na rumiano z dwóch stron na patelni z odrobiną oleju rzepakowego
VioletoweKucharzeniekroi i prezentuje. Najlepsze po 2-3 dniach jak większość ciast miodowych. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 2 jajka 1 łyżeczka(...)orzechowy -wedle uznania Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni C. Ciasto miodowe: Jajka roztrzepać z cukrem
talerz przyjemnościzapieczone w sosie serowym. Sos serowy jest na bazie beszamelu. Zamiast sera pleśniowego można dodać inny ser np. parmezan, cheddar lub zwykłą goudę. składniki: roladki 800 g karkówki 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 2-3 kawałki pora o długości ok 15 cm ( biała i jasnozielona część ) 1 łyżeczka tymianku sól,pieprz sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)wrzątku i parzyć aby zmiękły i zrobiły się elastyczne bo będą służyły do owijania. Sparzone pory wystudzić i osączyć na sicie. Karkówkę zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować podłużne roladki, u mnie wyszło 9. Każdą roladkę owinąć 1 lub 2 paskami sparzonego pora, wybieramy
Monia miesza i gotujeSkładniki: Ziemniaki 80 dag Filet z dorsza lub inny 45 dag Ogórek kiszony 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Jajko 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Ketchup Wykonanie: Ziemniaki obrać, gotować przez 15 minut, odcedzić, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną rybę, posiekany szczypiorek i ogórek. Wbić jajko, przyprawić(...)smaku, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Namoczyć w wodzie ręce nabierać masę i kłaść placuszki na rozgrzany olej. Smażyć powoli z obu stron na złoty kolor i podawać z ketchupem
Tradycyjna Kuchniastronie Sióstr ADIHD , a w oryginale pochodzi on od Soni Bohosiewicz. Składniki (na tortownicę o średnicy 23cm): - 1 szklanka mąki (dowolnej - użyłam pszennej) - 0,5 szklanki cukru - 1 szklanka bułki tartej/kaszy manny - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 500-700g jabłek - 200g masła (zimnego prosto z lodówki) - cynamon - opcjonalnie: cukier waniliowy/ekstrakt waniliowy Piekarnik nagrzać do 200 stopni(...)termoobiegu). W misce wymieszaj mąkę, cukier, bułkę tartą/kaszę manną i proszek do pieczenia. Połowę sypkiej mieszanki wysyp na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wyłóż pokrojone w kostkę jabłka i oprósz cynamonem i cukrem waniliowym. Następnie wysyp pozostałą suchą masę i skrój zimne masło. Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz
CookYourselfsurowe 3 łyżki maki (skrobi) ziemniaczanej, lub skrobi kukurydzianej 1 szklanka kukurydzy z puszki, dobrze odcedzonej po 1 łyżeczce suszonej natki pietruszki i koperku sól i pieprz, do smaku bułka tarta olej do smażenia W dużej misce wymieszaj dokładnie ziemniaki, jajka (na twardo i surowe), makę, pietruszkę, koperek i kukurydzę. Dopraw do smaku i odstaw na pół godziny(...)nieprzywierajacej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Z masy ziemniaczanej formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron na złotawy kolor. Wyjmuj na papierowy ręcznik dla odsaczenia nadmiaru tłuszczu i podwaj od razu z ulubiona sałatka. Nadmiar można zamrażać (przed jedzeniem rozmrozić i podgrzać w piekarniku
Lejdi of the housemiseczce 2/3 szklanki startego sera żółtego, oryginalnie cheddar, a u mnie mozarella, która sprawdziła się znakomicie 3 łyżki maki * 1 zielona, sałatkowa cebulka, posiekana drobniutko dodatkowo olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia W dużej misce wymieszaj ziemniaki, ser, cebulkę, jajko i makę. Odstaw na kilka minut - masa lekko zgęstnieje. Formuj niewielkie 'kotleciki', mniej więcej wielkości dłoni i grubości(...)nieprzywierajacej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obtaczaj każdy pancake w bułce tartej i smaż z obu stron na złoto-brazowy kolor. Zdejmuj z patelni i odsaczaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu: oryginalnie z kleksem kwaśnej śmietany, u nas z fasolka 'baked beans' i ostrym sosem. * Konsystencja ciasta będzie zależna od ilości dodatkó w ziemniakach
Lejdi of the houseszklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dodatkowo blaszka do ciasta 20/30cm papier do pieczenia lub odrobina masła i bułki tartej Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj hojnie masłem i posyp bułka tarta. Jabłka obierz, pozaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem
Lejdi of the houseobiad. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i gotowaną marchewką. Pulpety można też zapakować na wynos do pracy i zjeść razem z surówką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo - wołowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Liści laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko mieszamy dokładnie. Lepimy kulki
Lena Gotujesoczewicą. Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Wyszło pysznie! Składniki spód 2 garści świeżego szpinaku garść bułki tartej 1,5 łyżeczki oleju kokosowego masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu(...)praskę czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Całośc zblenduj na gładka masę bez grudek. Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku
Raj dla Podniebieniakurczaka ok 500g 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 125 g mozzarelli 8 plastrów suszonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2 jajka 100 g mąki 100 g bułki tartej 6 łyżek sezamu olej do smażenia Każdą pierś delikatnie natnij tak, aby można było ją rozłożyć na tzw. motylka. Tak przygotowane kawałki mięsa przykryj folią spożywczą(...)każdym po cztery cienkie plastry mozzarelli, pomidora suszonego i kilka listków świeżej bazylii. Pierś ciasno zawiń i obtocz w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Podsmaż pierś faszerowaną z każdej strony na rumiano. Przesmażoną pierś włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego
kuron.com.plSkładniki : 3 ugotowane ziemniaki ok. szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 jajko mąka kukurydziana 1 cebula, ząbek czosnku sól, pieprz czarny i ziołowy, kilka kropel maggi bułka tarta + jajko do panierowania tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki i ugotwaną kaszę zmielić, wymieszać Do masy dodać jajko, przestudzoną, przesmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i przyprawy Jeśli będzie(...)konieczne dodać łyżkę lub dwie mąki kukurydzianej i dokładnie wyrobić Formować mokrą ręką kotlety, panierować w bułce tartej i roztrzepanym jajku Smażyć z obu stron na złoty kolor. Do takich kotletów wystarczy podać tylko gotowane warzywa. Jeśli mamy pieczarki to, można dodać kilka do kotletów
Proste Potrawy