bułki - 33926 przepisów (strona:826/2262)

Wegetariański pasztet z cukinii 229

gotowania: 1,5 godziny Składniki 2 małe lub 1 duża cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku garść ulubionych orzechów - może być również mieszanka 150 g żółtego sera 1/3 szklanki bułki tartej 2/3 szklanki kaszy manny 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki oregano sól i pieprz papier do pieczenia blaszka keksówka o wymiarach 20x10 Przepis(...)dokładnie odsączamy, wyciskamy cały sok. 2 Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce, a orzechy siekamy drobno. Składniki dodajemy do cukinii, po czym dodajemy kolejno: bułkę tartą, kaszę mannę, jajka, olej. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy oregano, pieprzem ziołowym i według uznania solą oraz czarnym pieprzem. 3 Powstała masa powinna być dość zwarta, ale także wilgotna. Jeżeli

Kuchnia Bazylii
Keks marchewkowy 223

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki śmietany 200 gram mieszanki keksowej Helio Dodatkowo: Cukier puder do posypania Forma-duża keksówka tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski, ucieramy z cukrem do białości. Ucierając dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, wlewamy olej i miksujemy. Dodajemy(...)stopniowo utartą marchewkę, śmietanę, cynamon i bakalie, całość delikatnie miksujemy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Kotlety jaglane z mięsem 143

jaglanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 25 dag mielonego mięsa wieprzowego papryka mielona słodka do smaku 1 biała cebula 1 łyżka smalcu 1 jako sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę, rozgnieść widelcem, wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekaną i zrumienioną na smalcu cebulą, natką pietruszki i przyprawami do smaku. Dokładnie wyrobić masę(...)formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem do obiadu

Tradycyjna Kuchnia
Pomarańczowa babka 166

250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160ml likieru pomarańczowego skórka z 1 pomarańczy 9ml olejku pomarańczowego 4 łyżki kakao 60g gorzkiej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 120g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy, olejek, skórkę pomarańczową i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60-65 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 5. Polewa

Szalona Kuchnia Eweliny
Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami 1264

350g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 18% 50ml alkoholu np. rumu 100g rodzynek 100g płatków migdałowych masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: 1. Rodzynki zalać alkoholem i najlepiej pozostawić na całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 2. Masło utrzeć z cukrem(...)puszysta masa. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, odsączone rodzynki i płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 5. Gotową

Szalona Kuchnia Eweliny
Chrupiące ziemniaczane paluchy z czosnkiem i cebulką 629

kilka minut. Od dziś będą często gościły na moim stole. 3 duże ziemniaki 1 biała cebulka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka 1 jajko Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu przeciskamy ziemniaki przez praskę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko. Cebulkę kroimy(...)bardzo drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z ziemniaczanego ciasta formujemy podłużne paluchy. Każdy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Kołaczyki z jagodami. 223

Kołaczyki to mięciutkie, okrągłe bułeczki drożdżowe z nadzieniem umieszczonym na wierzchu bułki w specyficznym wgłębieniu wykonanym dnem szklanki. Nadzienie może być wytrawne lub słodkie i u nas właśnie, najczęściej pojawiają się te drugie. Za nadzienie mogą nam posłużyć świeże lub mrożone owoce, dżem, twaróg lub mak, ale koniecznie oprószone kruszonką (tak przynajmniej jest u nas). Ciasto drożdżowe przygotowane z tych(...)następnie wałkujemy na placuszek grubości około 0,5-1 cm. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a oprószonym mąką dnem szklanki wygniatamy w każdej bułce wgłębienie. Tak przygotowane kołaczyki przykrywamy ściereczką i odkładamy na kolejne 30 minut.       Nadzienie. Jagody mieszamy z cukrem i skrobią ziemniaczaną.     Nagrzewamy piekarnik do temperatury

Rozpustne gotowanie
SAŁATKA W SŁOIKU DO PRACY, ZDROWY LUNCHBOX 173

lubisz i jak lubisz. Nie ma nic gorszego jak przypadkowy posiłek w przypadkowym miejscu, zazwyczaj skurcze żołądka murowane ale wzdęcia, czego na pewno chcesz uniknąć. - nie sięgasz po bułki- zazwyczaj jest tak, że kiedy nie zabierzemy ze sobą nic do zjedzenia do pracy czy szkoły, bardzo często sięgamy po białe pieczywo. Z prostej przyczyny, jest zazwyczaj dostępne w sklepiku(...)drodze, obok pracy czy uczelni. Zwykła pszenna bułka i jogurcik? Znasz to? Jedno i drugie mocno zakwasza Twój organizm i daje uczucie sytości na dość krótko, ze względu na dużą zawartość węglowodanów a znikomą błonnika czy białka.  Przekonani, aby zabrać ze sobą pudełeczko czy słoik do pracy? No to teraz sięgnij po przepis ;-))) PRZEPIS NA SAŁATKĘ DO PRACY

SMYKWKUCHNI
Dietetyczna zupa kapuściana z pulpetami 176

smaku, pieprz ziołowy do smaku. Składniki na pulpety: ½ główki młodej kapusty,  1 cebula, 3-4 łyżki oleju, 2 jajka, 1 łyżka masła, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki bułki tartej, 5 łyżek mąki, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku. Wykonanie pulpetów: Kapustę dobrze oczyścić, zmielić w maszynce lub rozbić blenderem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć(...)kapustę z cebulą, dodać rozmącone jajka, olej, jogurt, mąkę, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Wymieszać składniki, formować kuleczki i ugotować w osolonej wodzie. Wykonanie zupy: Z kości i włoszczyzny ugotować wywar na 2 litrach wody. Kapustę pokroić razem z ziemniakami i ugotować na wywarze do miękkości. Mąkę rozprowadzić mlekiem, dodać do zupy i zagotować. Na końcu dodać masło, rozlać

Tradycyjna Kuchnia
Ryba pod chrupiącą kołderką 158

Cudownie chrupiąca i w delikatnie zielonym kolorze panierka 😋 w połączeniu z  pieczoną rybą, dała znakomity, smakowy efekt. Składniki: -4 filety dowolnej ryby ( u mnie sola ) kołderka 😊 -1 sucha bułka          -garść pestek dyni  -garść sezamu -pęczek koperku -3-4 różyczki brokułu -3 żółtka -przyprawa ziołowa do ryb -kwaśna śmietana w razie potrzeby Filety osuszyć(...)ręcznikiem papierowym. Bułkę i pestki dyni zmielić. Różyczki brokułu bardzo drobno posiekać bez trzonków. Wszystko wymieszać z posiekanym koperkiem, sezamem, przyprawą do ryb i żółtkami. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać trochę śmietany. Panierka nie powinna się rozlewać i spływać z ryby. Filety ułożyć na żaroodpornym półmisku, na każdym rozłożyć równomiernie przygotowana masę i zapiekać 20-25 minut w piekarniku

Kulinarne przemyslenia
Kajmakowa babka z nutą orzecha 167

100g masła 50g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki soku z cytryny 150g mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 60 białej czekolady 1 łyżka masła 4 łyżki kajmaku o smaku orzechowym 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki orzechów laskowych 3 łyżki orzechów włoskich Wykonanie(...)rozpuszczone masło z kajmakiem i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę przełożyć do formy babki o pojemności 2l wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 5. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze części

Szalona Kuchnia Eweliny
Filet z kurczaka pod warzywną pierzynką 1149

kurczaka pojedynczy 1 szt. Pieczarki 3 szt. Cebula biała ½ szt. Papryka czerwona świeża ¼  szt. Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ser żółty starty 2-3 łyżki Bułka tarta do panierki Kardamon mielony do smaku Jajko 1 szt. Wykonanie: Fileta opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku i  lekko rozbić tłuczkiem. Następnie maczać w rozmąconym jajku(...)wymieszanym z kardamonem do smaku, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron. Pieczarki, cebulę, paprykę oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Przygotowane warzywa wyłożyć na kotleta, posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Jogurtowa babka cytrynowa 195

pieczenia 1pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju skórka otarta z 1 cytryny Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej(...)trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce łączymy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, wanilię mieloną. Całość dokładnie mieszamy. Oddzielnie odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt

Smak mojego domu
Pasztet z królika z żurkiem 160

królika 2 marchewki kawałek pora 1 cebula 1/3 selera korzenia 1 korzeń pietruszki 2 ziela angielskie 3 ziarna jałowca 2 liście laurowe sól, pieprz gałka muszkatałowa papryka słodka 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka 2 jajka olej rzepakowym glazura: 1 opakowanie zupy żurek 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki żelatyny natka pietruszki 2 jajka ugotowane Warzywa wszystkie obieram i dokładnie myję(...)żeby ostygły. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną cebulę. Mięso obieram z kości i mielę maszynką razem z warzywami ugotowanymi za wyjątkiem pory, ją odkładam i cebulę też mielę. Bułkę namaczam w mleku, jak zmięknie odciskam z nadmiaru mleka i dodaję do mięsa, wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką, gałkę muszkatołową, jedną szklankę wywaru w którym mięso się gotowało

wesoła kuchnia
Krokiety z mięsem i kapustą 139

cebuli - przyprawy - sól, pieprz, cukier (opcjonalnie) CIASTO NALEŚNIKOWE: - 2 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ok. szklanki wody - sól PANIERKA: - 2 jajka - 2 łyżki wody - bułka tarta - przyprawy - sól, pieprz - olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ: Mięso mielimy, kapustę płukamy i drobno szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy mięso i po kilku minutach(...)ciasto na blaszce lub w pudełku i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia - nie będą się rozkładać podczas smażenia. PANIEROWANIE: Jajka rozkłocić, dodać wodę i przyprawy. Uformowane krokiety obtoczyć w jajku, bułce i smażyć. Smażenie zawsze zaczynamy od strony łączenia!!! Smacznego

Kulinarne blogowanie