śmietanki 30 % 2 żółtka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczane Dodatkowo: około 300 g owoców ja użyłam 300 g malin i garść czerwonych porzeczek 2 łyżki bułki tartej do obsypania tarty Instrukcje W misce mieszamy mikserem mąkę, miękkie masło i cukier do uzyskania konsystencji piasku. ¾ ciasta wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, dokładnie ugniatamy, spód nakłuwamy
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki: 700g mięsa mielonego u mnie z łopatki ale może też być mięso drobiowe Pół główki białej kapusty 2-3 duże pomidory, najlepiej malinowe 3 spore marchewki 1 jajko Bułka tarta Pęczek koperku Przyprawy- jakie lubimy Przygotowanie: Przyprawiamy mięso mielone wg uznania ok. 700g + jajko +2-3 łyżki bułki tartej i część tartej na małych oczkach marchewki. Uformować klopsiki
W garach u Gosisłonecznego weekendu życzę, u mnie pada deszcz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Faszerowane ziemniaki Składniki 4 duże ziemniaki 30 dag pieczarek 1 cebula 3 łyżki śmietany 22 % 1 łyżka bułki tartej 40 g startego parmezanu 2 łyżeczki masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól Instrukcje Ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 10-15 minut. Studzimy(...)dusimy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Połówki ziemniaków solimy i posypujemy pieprzem, farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków. Odrobinę skrapiamy oliwą i posypujemy bułką tartą. Każdy ziemniak zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu i zapiekamy pół godziny w temperaturze 180 C. Artykuł Faszerowane ziemniaki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamulubiony przepis na taką rybę, a ja dzisiaj dzielę się swoim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryba po grecku Składniki 1 kg ryb (np. dorsz, mintaj, miruna) 3-4 jajka bułka tarta 3-4 łyżki mąki olej 1-1,5 kg marchewki 1 duży seler 2 pietruszki 2 średnie cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 100 ml oleju rzepakowego Instrukcje(...)Rybę kroimy na kawałki, solimy, oprószamy mąką, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (około 100 ml), wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy będzie miękka dodajemy warzywa starte na tarce o grubych oczkach. W miarę potrzeby dolewamy pół szklanki wody. Dusimy
To co lubię - gotuję i polecamszklanka mleka Składniki na masę: około 500 g malin 1 mały serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: olej lub masło klarowane do smażenia 1 jajko bułka tarta Instrukcje W misce mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie(...)cukrem pudrem Każdy naleśnik smarujemy serkiem i wykładamy po kilka malin. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon. Każdy rulonik maczamy w jajku, obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy na oleju na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej strony. Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem świeżych malin. Smacznego. Artykuł Krokiety z malinami
To co lubię - gotuję i polecamPorcje 8 Składniki Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mleka Pozostałe składniki: 800 g pieczarek łyżka masła 1 średnia cebula sól pieprz jajko bułka tarta masło lub olej Instrukcje W misce mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Na środek naleśnika układamy farsz około 1 łyżki, naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon. Każdy rulonik maczamy w jajku, obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy na oleju lub maśle na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej strony. Artykuł Krokiety z pieczarkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamoraz grzyby. Gotujemy do miękkości około 2,5 – 3 godzin. Wyjmujemy mięso, wywar odcedzamy przez sitko. Do części wywaru dodajemy wątróbki i gotujemy kilka minut, w pozostałym wywarze namaczamy bułki. Ostudzone mięso wraz z grzybami i odciśniętą bułką mielimy trzykrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Całość doprawiamy solą, mielonym pieprzem i gałką, dodajemy jajka, żurawinę, dokładnie mieszamy. Formę o długości
To co lubię - gotuję i polecamtarce wędzoną mozzarellę, pokrojony w drobną kosteczkę boczek oraz pokrojone w nie duże kawałeczki suszone pomidory odsączone z zalewy. ( odłożyć po trochę cukinii pomidorów oraz boczku do dekoracji bułki). Ciasto delikatnie zwinąć w rulon i ułożyć w okrągłej formie ( może być z kominkiem) tak aby łączenie było widoczne u góry. Ja ułożyłam dodatkowo papier pod spód ale nie jest(...)konieczne. Wtedy ładniej wypiecze się pod spodem. Końce bułki połączyć. Wierzch udekorować pozostałą cukinią, pomidorami oraz boczkiem.. Odstawić jeszcze na około 30 minut do lekkiego napuszenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut (w zależności od piekarnika), musi być dobrze wypieczona i mieć złoty kolor. Podawać na ciepło, pokrojoną na porcje. Normal
W garach u Gosiciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka Składniki na farsz: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej pół kostki sera feta garść jarmużu Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta Instrukcje W misce mieszamy mąkę, jajko i mleko i ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję(...)potrzeby solą. (feta jest słona). Na każdy naleśnik wykładamy po łyżce farszu. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon. Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Smażymy na średnim ogniu rumieniąc z każdej strony. Artykuł Krokiety z kaszą gryczaną i fetą pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamkoniecznie spróbuje :) polecam. Świetnie smakują same, z pieczywem, lekką sałatką czy jako dodatek do ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Smażone boczniaki Składniki 500 g boczniaków mleko 2 jajka mąka bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Instrukcje Boczniaki zalewamy mlekiem (tak żeby były przykryte) i odstawiamy na 15 minut. Wyjmujemy z mleka i jeśli są duże kawałki dzielimy na mniejsze(...)Oprószamy solą i pieprzem, następnie panierujemy jak kotlety schabowe. Najpierw oprószamy niewielką ilością mąki, potem maczamy w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczniaki na wolnym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego. Artykuł Smażone boczniaki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamdzisiaj klasycznie. Szybko, smacznie i zdrowo. Świetnie smakują również na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem Składniki 10 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka bułka tarta 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz olej do smażenia Instrukcje Ugotowane na twardo jajka, obieramy i kroimy w drobną kostkę (można je również zetrzeć na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy(...)szczypiorek i surowe jajka. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Artykuł Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamspodu i nie zrobił się mokry. Idealnie smakuje ze świeżo zrobionym domowym masłem . :) Smacznego Uwagi Przepisy, które polecam : Przepis na pyszny chleb z dodatkiem mąki krupczatki i ziarnami. Bułki pszenne Bułki drożdżowe z kruszonką Pyszne rogaliki śniadaniowe Artykuł Chleb pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamświeżego lub suszonego 100 ml śmietanki 22 % 1 l wywaru warzywnego lub rosołu sól pieprz 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 szczypty mielonego imbiru (opcjonalnie) Grzanki: kilka kromek bułki wrocławskiej 2 łyżki masła Instrukcje Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę i przesmażamy kilka minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodajemy(...)ziele, liść, tymianek, solimy i gotujemy do miękkości. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, wyławiamy liść, ziele. Miksujemy na gładki krem. Gorącą zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Grzanki: Bułkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Artykuł Zupa krem z marchewki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamugotowanej kaszy gryczanej 140 g sera feta 1 duże jajko 500 g pieczarek 1 średnia cebula (opcjonalnie) 1-2 ząbki czosnku łyżka natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie) sól pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Instrukcje Kaszę gotujemy i studzimy. Ja zazwyczaj gotuję kaszę w ten sposób, że do garnka wlewam dwie szklanki wody i do gotującej wsypuję(...)pokruszony ser, jajko, pieczarki i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, dosypujemy zieleninę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany. Dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Należy pamiętać, że ser feta jest dość słony, dlatego trzeba uważać z dodatkową solą. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Artykuł Kotlety
To co lubię - gotuję i polecamdodatkiem sosu czosnkowego. Najlepiej smakują małe cukinie, które nie mają dużych nasion. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cukinia panierowana Składniki 1 średnia lub 2 małe cukinie 1-2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na 0,5 cm plastry. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem soli (2 duże szczypty). Cukinię maczamy w jajku i obtaczamy w bułce
To co lubię - gotuję i polecam