łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 3 kg jabłek Dodatkowo: 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego 2 - 3 łyżeczki cynamonu 2 - 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić szarlotkę tatrzańską? Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem dodać zimne masło(...)lodówce, a pozostałe włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Schłodzonym ciastem wykleić spód formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać bułką tartą. Na ciasto układać warstwami plasterki jabłek tak, aby ciasno stykały się ze sobą i nie było wolnych przestrzeni. Każdą warstwę posypywać delikatnie cukrem i cynamonem. Ilość cukru dostosować
Kuchcik gotujeJeżeli szukasz smacznego pomysłu na obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki oraz sposób przygotowania: Ryba smażona na patelni 2 filety z morszczuka przecięte na pół jajko bułka tarta mąka olej sok z cytryny sól, pieprz Rybę obtaczam w przyprawach, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na pół godzinki. W misce roztrzepuję jajko, daję sól, pieprz i wkładam rybę. Obtaczam w mące(...)wymieszanej z bułką i smażę na rumiano z każdej strony. Kiszona kapusta (surówka) garść swojskiej kapusty 1 starta marchew 1 starte jabłko 1 cebula 1 mandarynka pokrojona natka pietruszki cukier lub ksylitol sól, pieprz olej Kapustę kroję drobniej, dodaję resztę warzyw, przyprawy i olej, mieszam i gotowe. Autor przepisu: Magda Bk Artykuł Smażony morszczuk, puree ziemniaczane z koperkiem i surówka
Wasze Przepisytaka alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Ja osobiście wolę kotlety schabowe, a Wy które wybieracie? Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania masło klarowane sól, pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam, przekrawam wzdłuż i delikatnie rozbijam tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa oprószam solą i pieprze. Do miski wbijam jajka i roztrzepuję. Kotlety(...)obtaczam najpierw w mące, strzepuję nadmiar mąki, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam masło. Smażę na średnim ogniu, aż ładnie się przyrumienią. Smacznego
magiczna kuchnia KasiTekst przeczytasz w 5 min Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy
SprawdzonaKuchnia.plpyszne. ciasto mąka pszenna 200 g masło lub margaryna 75 g jajko 1 małe cukier puder 75 g proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki śmietana 18 proc ew. 1 łyżeczka Bułka tarta klasyczna do podsypania nadzienie masa makowa 850 g (z bakaliami) jabłka 200-210 g(obrane) Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy schłodzone i posiekane masło(...)lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą, lub pszenną. Trzy czwarte schłodzonego ciasta wykładamy na spód blaszki, robimy dziurki, lub nacięcia. Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej. Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę makową. Jabłka przykrywamy resztą maku. Pozostałe ciasto wałkujemy i robimy ozdobne wzorki, mastępnie
Smaczne mojejajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 200 g cukru, 120 g czekolady deserowej, 1 łyżka ciemnego kakao (ja dodałam czarne kakao), 120 g mąki pszennej (u mnie tortowa), masło i bułka tarta do wysypania formy krem : 50 g masła, 300 g skondensowanego słodzonego mleka, 200 g czekolady deserowej, 100 g posiekanych migdałów, do nasączenia : 120 ml mocnego naparu z herbaty(...)masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (u mnie kwadratowa forma o boku 22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy. Odstawić do ostudzenia, najlepiej na 12 godzin. Do nasączenia : napar
królestwo garównajbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki: 2 rozmącone jajka bułka tarta Sposób wykonania: 1. Robimy farsz, kapustę płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, zalewamy wodą. Po zagotowaniu odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy, aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodę(...)dusimy na patelni, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. 3. Na naleśnik nakładamy po pełniej łyżce farszu, składamy. Dobrze zwinięte krokiety panierujemy najpierw w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Rumienimy z obu stron na patelni z olejem na małym ogniu. Smacznego
Kuchnia domowa AniMleko szklanka Jajko Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie) Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Kapusta kiszona 800 g Grzyby suszone 40 g Cebula średnia Sól Pieprz Dodatkowo: Olej do smażenia Bułki tarta Jajko Przygotowanie: Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę. Kapustę ugotować od miękkości z dodatkiem soli(...)środek każdego naleśnika nakładamy farsz (ok. jedna pełna łyżka farszu). Zwijamy najpierw boki a następnie od dołu na trzy razy. (Patrz film poniżej). Zwinięte obtaczać w jajku i w bułce. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygodyszkl octu 10% 4 szkl wody 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól pieprz mielony liść laurowy, pieprz, ziele angielskie Karpia oczyściłam, umyłam, podzieliłam(...)lodówki.Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na oleju do zeszklenia. Z wody, octu, cukru, soli, ziela, pieprzu i liści laurowych (3) ugowałam zalewę.Karpia panierowałam w jajku i bułce i usmażyłam na złoto.Wystudziłam, przełożyłam do słoika i kiedy wystygł zalałam go letnią zalewą.Po 2 dniach był gotowy do zjedzenia
Co w garnkach piszczyrzepakowego około 1/3 łyżeczki soli Na farsz do uszek: 60 g suszonych borowików Leśne Skarby 1 średnia cebula 2-3 łyżki oleju do smażenia 1 żółtko jajka 1 łyżka bułki tartej 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu* szczypta soli (około 1/4 łyżeczki)* *lub do smaku Przygotowanie: Uwaga: Z podanych składników wyjdzie około 90 uszek (ilość zależy od grubości ciasta(...)oleju, następnie dodajemy posiekane grzyby i przyprawy. Podsmażamy całość mieszając (smażmy około 5 minut). Zawartość patelni przekładamy do miski, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy żółtko i łyżkę (płaską) bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszamy. Rada: Farsz można można dodatkowo zmielić w maszynce. Blat posypujemy mąką. Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta przykrywamy wilgotną ściereczką). Układamy ciasto na blacie lekko posypując je mąką
Słodkie okruszkimoże zjeść potrawę z bajki. Nie miałam czasu na zrobienie ładnego zdjęcia. Jest szybka wersja "z ręki". SKŁADNIKI Pulpety: 700 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) łyżka ciemnego sou sojowego lub przyprawy w płynie Vegeta Natur sól, świeżo mielony pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki(...)łyżka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur sól, pieprz, oregano Dodatkowo: makaron typu spaghetti opcjonalnie nieco startego sera WYKONANIE Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, tartą bułkę, mąkę, sos sojowy lub przyprawę w płynie (u mnie to drugie) i doprawić solą i pieprzem. Następnie dobrze zagnieść, oprószyć dłonie mąką i lepić małe kulki. Mięsne kulki układać na tacy
Passions hobbies lifemrożonych grzybów leśnych-prawdziwki , maślaki 3 cebule 2 łyżeczki majeranku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka masła do podsmażenia Panierka: 4 jajka Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki: Jajka wbijamy do miski miksujemy ze szczyptą soli, wlewamy mleko i gazowaną wodę, wsypujemy mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta(...)porcję farszu i zawijamy go ciasno w rulon. Postępujemy tak z każdym naleśnikiem. Panierka: Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli oraz pieprzu maczamy zawnięte krokiety w jajku oraz panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto. Podajemy z gorącym czerwonym barszczykiem. Smacznego. KONKURS! Przy okazji chciałabym Was zaprosić do fajnej zimowej akcji #WyluzujNaŚwięta organizowanej
Wanilia i KardamonSkładniki: papryka 8 sztuk większa, ryż 2 woreczki, mielona łopatka 35 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", bułka 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzony, dokładnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, pokrojoną cebulą i koperkiem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, papryką ostrą, bułką odciśniętą z wody
W Mojej Kuchni Lubięmięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · 1 cebula · 1 bułka zwykła · 10 dag boczku · 4 ogórki kiszone · 20 dag grzybów suszonych podgrzybków(...)zalewamy ponownie wodą i gotujemy. 2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Następnie dodajemy obrana i drobno pokrojona cebulę, wcześnie namoczoną w mleku bułkę. 3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy duże podłużne kotlety. W środek każdego kotleta wkładamy pokrojony drobno boczek i drobno pokrojone ogórki. 4. Każdy kotlet obtaczamy
Kulinarna Chwilamięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · 1 cebula · 3 łyżki bułki tartej oraz do panierki · 1 szk. śmietany 12 % · Sól · 1 łyżeczka papryki ostrej(...)miski, wbijajmy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem. Następnie dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wsypujemy bulkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 2. Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju warzywa ( marchewkę z groszkiem) podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy kostkę, solimy i gotujemy
Kulinarna Chwila