bułki - 33426 przepisów (strona:641/2229)

Chlebowy pudding z grzybami 129

roboty – i upiec następnego dnia. Czas : 1 godzina Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Choć pieczywa raczej u nas w domu się nie jada, to mamy mnóstwo resztek bułek, bajgli, rogalików, które nasz syn napoczął, wydłubał środek, albo przeciwnie – ogryzł skórkę – i zostawił. Wyrzucanie chleba to grzech, wiadomo, dlatego zostawiamy te wszystkie kawałki do wysuszenia i wykorzystujemy później(...)Kilka dużych boczniaków ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej szałwii lub 2 listki świeżej 3 jajka ½ szklanki jogurtu greckiego ½ szklanki tartego sera – parmezan, cheddar, bursztyn 3-4 suche bułki, bajgle, croissanty, kromki chleba 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zalej grzyby szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj 15 minut. Odcedź

Niedzielny kucharz
Kotlety mielone z cukinią z piekarnika. 176

mięsa mielonego - 1 mała cukinia - 1 jajko - 1-2 ząbki czosnku - 0,5 łyżeczki majeranku - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 1 łyżka posiekanej natki pitruszki - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję szczyptą soli i odstawiam na chwilkę, aby puściła sok. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję do niego odciśniętą(...)soku cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, przyprawy wraz z posiekaną pietruszką. Całość mieszam najpierw łyżką, potem wyrabiam dłońmi. Z masy formuję zwilżonymi rękoma kotleciki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach z termoobiegiem około 20 - 25 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z serem halloumi i winogronami 160

miodowym na bazie oliwy. Tylko 5 składników + sos. Gotowa w 15 minut! Taka sałatka to świety pomysł na kolację lub lunch na wynos. Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka! Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego, z dodatkiem mleka krowiego i koziego. Jest to ser półtwardy, o elastycznej i zwartej strukturze, więc świetnie(...)składniki na talerzach - rukolę, następnie ser halloumi, połówki pomidorów oraz winogron, a na końcu posypujemy orzechami włoskimi i polewamy całość przygotowanym sosem. Do sałatki możemy podać grzanki przygotowane z bułki

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z serem halloumi i winogronami 160

miodowym na bazie oliwy. Tylko 5 składników + sos. Gotowa w 15 minut! Taka sałatka to świety pomysł na kolację lub lunch na wynos. Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka! Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego, z dodatkiem mleka krowiego i koziego. Jest to ser półtwardy, o elastycznej i zwartej strukturze, więc świetnie(...)składniki na talerzach - rukolę, następnie ser halloumi, połówki pomidorów oraz winogron, a na końcu posypujemy orzechami włoskimi i polewamy całość przygotowanym sosem. Do sałatki możemy podać grzanki przygotowane z bułki

Kuchnia MagdaLeny
Cebulowy bigos 125

można było to nazwać bigosem, dlatego dodałam do tego pieczarki. Wszystko razem zagrało kiedy użyłam pachnących sezonowych pomidorów. Składniki 1.5 kg cebuli 70 dkg mielonej karkówki 1 duża czerstwa bułka Szklanka mleka 1 duże jajko 0.5 pęczku kopru (można pominąć) 0.5kg pieczarek 0.5 kg pomidorów lima (można zastąpić pomidorami pelati) 1 duża czerwona papryka Olej Sól, pieprz, czerwona papryka(...)wędzona papryka, Krok po Kroku 1 Cebulę kroimy w około 3mm pióra i smażymy do momenty aż będzie szklista. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy, koper drobno kroimy, wszystko łączymy z mięsem. Dodajemy jajko, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki i smażymy na złoty kolor. 2 Mięsne kuleczki dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką wody i dusimy przez kilka minut

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Jajo zapiekane w bułce 122

Takie śniadanie, czy obiad, czy wczesna kolacja to idealny sposób na pyszne jedzenie. Wybieramy ulubioną bułkę, wbijamy jajo i do piekarnika. W międzyczasie robimy sobie herbatkę, czystek i pyszne jedzenie gotowe. Zachęcam do wypróbowania. Sadzone jajo w bułce. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wegeburgery z buraka – przepis krok po kroku 120

małych oczkach (ok. szklanki) 1 średniej cebuli czerwonej lub zwykłej 50 g suchej kaszy jaglanej ( ¼ szklanki*) 40 g słonecznika 30 g siemienia lnianego 40 g sezamu 50 g bułki tartej ( ¼ szklanki*) – u mnie bezglutenowa 30 ml oleju (ok. 3 łyżki) 1 kopiatej łyżki mąki – u mnie gryczana, ale w wersji bezglutenowej można użyć również ryżowej 1 łyżki sosu sojowego(...)już wszystko. Nasze wegeburgery z buraka są już gotowe. Możemy je teraz podać jako danie obiadowe w towarzystwie ulubionej surówki lub przy ich pomocy, przygotować burgery w bułkach, z ulubionymi dodatkami Ja najbardziej lubię takie z sałatą, pomidorem, zielonym ogórkiem i czerwoną cebulą, z dodatkiem majonezu, a czasem zdarza mi się również przygotowywać z nich cheeseburgery Smacznego

Okiem Blondynki by McBlondi
Szaszłykowe Cypiski 106

kulka mozzarelli ·        ½ papryki czerwonej ·        2 ogórki konserwowe ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        2 jajka Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy(...)koło siebie i wbijamy pionowo 4 wykałaczki do szaszłyków. 4.    Następnie kroimy na cztery pionowo części. 5.    Panierujemy w mące, w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. 6.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 ° C. 7.    Podajemy z ulubionym sosem. 8.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Kolety z ciecierzycy z piekarnika 117

ciecierzycy 1 pęczek zielonej pietruszki 1 duża czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 -2 łyżki zimnej wody 1 jajko L sól pieprz 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania Ciecierzycę zalać zimną wodą, tak aby woda wystawała ponad ciecierzycę co najmniej kilka centymetrów. Zostawić ciecierzycę na 8-12 godzin. Następnie ciecierzyce posolić i gotować aż będzie(...)miski. Następnie dodać również sos sojowy, wodę i przyprawy, wyrobić gładką masę. Masę podzielić na 12 części. Piekarnik rozgrzać do 220 st C. Formować okrągłe kotlety, obtaczać je w bułce tartej, a następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut na opcji góra dół, aż się zrumienią, następnie przewrócić je na drugą stronę i dopiekać jeszcze

Krylowa Kuchnia
Serowe knedle ze śliwkami 120

włoskich: 500 g niedużych śliwek węgierek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu Posypka do knedli: 100 g masła 50 g bułki tartej 30 g mielonych orzechów włoskich 50 g cukru 1 / 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie ze śliwek i orzechów włoskich: Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół(...)brzegi, formując kulę. Knedle odkładać na blat oprószony mąką. To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta. Posypka: Masło rozpuścić na patelni, dodać pozostałe składniki posypki. Podsmażać do zrumienienia się bułki tartej. Wykonanie W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami serowe knedle ze śliwkami. Delikatnie przemieszać, aby ciasto nie przywarło do dna. Gotować przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjąć

niecodziennikpary
PULLED PORK – najlepszy przepis! 111

domowych warunkach przygotowuję ją z użyciem szybkowaru, który zdecydowanie ułatwia sprawę i jest genialnym ( oj genialnym! wynalazkiem! ). Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z czerwonej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa. Całość wyszła O-BŁĘ-DNA! To zdecydowanie jedno z najlepszych mię, jakie do tej pory zrobiłam(...)wydostanie się cała para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar.   Ps. sos, który powstał redukuję i zagęszczam odrobiną śmietany. Doprawiamy do smaku. Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka oraz sałatka z czerwonej kapusty ( czerwona kapusta, cebula, cukier, sól, pieprz, oliwa ). Smacznego! Gorąco polecam! The post PULLED PORK - najlepszy przepis! first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem 438

Zamarzyły mi się bagietki wypełnione zapieczoną masą jajeczną. Taka jajecznica w bułce. Z jajecznicą konsystencjonalnie niewiele miało to wspólnego, ale mogę powiedzieć, że zachcianka została spełniona. Zapiekałam 3 bagietki. Wykorzystałam takie domowe i jedna z nich ewidentnie większa była od pozostałych (to jedna z tych na zdjęciu). Zmieściło mi się do niech znacznie więcej jajecznej masy i ona po podanym(...)boczku 100-150 g tartej mozzarelli 50 g sera cheddar 2-3 suszone pomidory zielona cebulka sól, pieprz masło Z bagietek ścinamy wierzch. Wydrążamy miąższ, pozostawiając spód i boki bułki nienaruszone. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Wysmażamy go (u mnie w dwóch partiach, aby lepiej się przesmażył), na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Podsmażony, chrupiący boczek przekładamy do dużego

Smaki Na Talerzu
Jedzenie w podróży – co przygotować? Zbiór pysznych inspiracji 195

chia ( klik ), a nawet owsiankę. Opcji jest wiele, warto z nich korzystać. Domowe mini bułeczki lub drożdżowe paluchy Bułeczka w rączkę i jest pysznie Moje dzieci uwielbiają domowe bułki, my zresztą też. Zamiast tradycyjnych kanapek wolę zapakować takie świeżo upieczone bułeczki. Dla męża bułka z wędliną, dla mnie i dzieci z warzywami. A czasem po prostu bułeczka bez dodatków plus

Słodkie okruszki