bułki - 33426 przepisów (strona:641/2229)

Klopsiki w sosie koperkowym z kaparami 75

dodatek mix obiadowy czyli ryż jaśminowy, soczewica czerwona i kasza gryczana biała. Przepis na około 22 sztuki SKŁADNIKI: 660g mięsa mielonego wieprzowego 2 średnie cebule 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki suszonej włoszczyzny 1l. wody 6 listków laurowych 6 kulek ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego kopru 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 150g(...)śmietany 30% 60g kaparów 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajka, bułkę tartą, sol, pieprz. Całość wyrabiamy. 2. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem włoszczyzny, liści laurowych i ziela. 3. Z mięsa formujemy klopsiki, które wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy przez około 30 minut. 4. Z wywaru wyławiamy klopsy. Przecedzamy wywar

Dziś Ja gotuje
Zupa pomidorowa z klopsami 78

mięsnymi małymi pulpecikami z koperkiem, podana z łyżką gęstej śmietany to bardzo sycący obiad! Tradycyjna, ulubiona pomidorowa trochę inaczej. Składniki : 500 g mięsa mielonego, pęczek koperku, cebula, łyżka bułki tartej, jajko, sól, pieprz, łyżka masła, bulion rosołowy - ok 2 litrów z ugotowaną marchewką *2 duże sztuki 40 g przecieru pomidorowego, pomidory krojone w puszce Przygotowanie: Cebulę kroimy w małą kostkę(...)dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, łyżeczką soli oraz pieprzem, zagniatamy. Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy patelnię wraz z masłem, Wrzucamy mięsne kulki, podsmażamy przez 5 minut, aby się lekko zarumieniły. Dodajemy do ciepłego bulionu/rosołu wraz z pokrojoną w plasterki marchewką. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy przecier i pomidory

Lena Gotuje
Domowe nuggetsy z kurczaka 843

każdej chwili szybko, z użyciem tylko kilku składników i o wiele zdrowiej można przyrządzić je w domu :) Składniki: - ok. kilograma mięsa z piersi kurczaka lub polędwiczek - trzy jajka - bułka tarta - sól, pieprz - olej do smażenia Jeśli ktoś liczył na długi opis przyrządzania bardzo się zawiedzie, gdyż jest to jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie można sobie wyobrazić :) Kurczaka kroimy na niewielkie(...)panierujemy :) Ot, cała filozofia. Ja do jajek dodaję sól i pieprz, ale równie dobrze można mięso przyprawić jeszcze przed wrzuceniem kawałków do jajka. W wersji nieekonomicznej dla urozmaicenia to bułki tartej można dodać trochę parmezanu. Mówiłam, że będzie łatwo i szybko? Pozostała nam już tylko obróbka termiczna, opcje zaś są trzy - frytkownica, patelnia lub piekarnik. W pierwszej i drugiej smażymy

Kulinarne zapędy Kokosa
Kotlety drobiowe z żółtym serem 156

się zmniejsza. Zapraszamy zatem na przepis! KOTLETY DROBIOWE Z ŻÓŁTYM SEREM Składniki: pierś z kurczaka: 4 szt. Nadzienie: żółty ser: 150 g majonez: 1 łyżka Panierka: jajka: 3 szt. bułka tarta sól i pieprz do smaku słodka papryka: 1 łyżeczka olej do smażenia KOTLETY DROBIOWE Z ŻÓŁTYM SEREM Wykonanie: 1. Piersi przecinamy na pół, lekko rozbijamy, a następnie lekko oprószamy(...)słodką paprykę oraz odrobinę soli i pieprzu. 4. Na jednej połowie kotleta kładziemy nadzienie, potem przykrywamy drugą. Ostrożnie przenosimy do roztrzepanych jajek. Następnie dokładnie w nich kąpiemy, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor. INNE NASZE KOTLETY : KOTLETY Z MORTADELI JAK KIEDYŚ KOTLETY SIEKANE WEDŁUG SZWAGRA ZBYCHA PYSZNE ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Smacznego! Artykuł Kotlety drobiowe z żółtym serem

Kuchnia Na Wypasie
Kopytka 80

mąki. Można również do ciasta dodać jajko lub olej. Kopytka powinny być delikatne, miękkie i lekkie, dlatego nie warto przedobrzyć z ilością mąki. Tradycyjnie kopytka je się z bułką tartą i masłem (chyba każdy zna ten smak z dzieciństwa), ale można też je podać z sosem grzybowym lub jako dodatek do innego dania. Nie ma więc chyba co przedłużać(...)woreczków). Jeśli natomiast chcemy je od razu ugotować to przenosimy do lekko osolonego wrzątku (porcjami) i gotujemy (maksymalnie 2 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch). Propozycje podania: bułka tarta i olej kokosowy lub masło (po 30 g) – podsmażamy na patelni i posypujemy kopytka; sos grzybowy; okrasa z cebulką; dowolny sos, na przykład pomidorowo-paprykowy . Artykuł Kopytka pochodzi

rabarbarowo
Strudel jabłkowy 86

Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Strudel z jabłkami Składniki na strudel jabłkowy. 80 dkg jabłek (u mnie Jonagold) 10 dkg masła bez soli 5 dkg bułki tartej 1 pełna łyżeczka cynamonu 5 dkg cukru kryształu 25 dkg ciasta filo (phyllo) 1 łyżka octu jabłkowego cukier puder do posypania Jak zrobić strudel jabłkowy. Do garnka włożyć(...)masła wraz z bułką tartą. Smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu, po czym dodać cukier, cynamon, ocet i obrane jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć przez 4-5 minut i kiedy gotowe wystudzić. 7 dkg masła rozpuścić. Roztopionym masłem posmarować każdy płat ciasta filo, zostawiając nieco masła do posmarowania góry strudla. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, wyłożyć jabłka. Jabłka

MeCooks
Bułki z owsianki 74

Bułki z owsianki to pyszny pomysł na domowe pieczywo. Ci co owsianki nie lubią mogą zacząć ją lubić, ale właśnie w formie wypieków. Do upieczenia tych bułeczek użyłam suchych drożdży, jeśli użyjecie świeżych to zalecam by zrobić wcześniej zaczyn. Odjąć z mąki pszennej dwie łyżki, dodać drożdże, ciepłe mleko i dodać jeszcze szczyptę cukru, pozostawić [...] Artykuł Bułki z owsianki pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybami 95

łyżeczki drobnej soli 220 ml bardzo gorącej wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego FARSZ Z GRZYBAMI 70 g suszonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków) 1 cebula 1 łyżka bułki tartej sól i grubo mielony czarny pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: FARSZ GRZYBOWY Suszone grzyby zalej chłodną wodą do przykrycia i odstaw na 3 godziny(...)pozostaw do wystudzenia. Ostudzone posiekaj w drobną kosteczkę. Cebulę obierz z łupiny posiekaj drobno. Podsmaż ją na patelni z odrobiną oleju, do złocistego rumianego odcienia. Grzyby, smażoną cebulkę i bułkę tartą wymieszaj ze sobą. Farsz dopraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. CIASTO NA USZKA Do wysokiego naczynia z dzióbkiem wlej gorącą wodę, olej rzepakowy i wsyp sól. Mąkę

ProstePesto.pl
gołąbki w sosie pomidorowym 104

Pyszne i proste w przygotowaniu domowe gołąbki według tradycyjnego przepisu. Koniecznie wypróbujcie!   składniki:   1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 pełne łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody sól, pieprz mała główka liści białej kapusty 100 g koncentratu pomidorowego   300 ml wody lub bulionu wykonanie: W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie włożyłam kapustę(...)obgotowywałam całą główkę przez około 25 minut. Kapustę podzieliłam na liście i z każdego odcięłam zgrubiałą część nerwu.  Do miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i  pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut.  Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek. Na liście kapusty nałożyłam porcję

babka w formie
Chleb na zakwasie z żurawiną 94

Tekst przeczytasz w 5 min Ciekawa jestem czy lubicie chleb z suszoną żurawiną? Dziś upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu

SprawdzonaKuchnia.pl
Imprezowa przekąska na szybko 104

przykładem są bułeczki zapiekane z boczkiem i serem.    Przepis na zapiekane bułeczki Jest szybko, ale bardzo smacznie, a podgrzane bułeczki są chrupiące!    SKŁADNIKI: - 6 bułek (kajzerek) - 6 cienkich plasterków surowego boczku - 6 plasterków sera żółtego - odrobina masła (można wcześniej przygotować ziołowe) - jajko - sól - kminek    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PRZEKĄSKI KROK 1: Natnij bułki tworząc

Związek na patelni
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z piekarnika 96

sosem koperkowym. Zapieczone w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PULPECIKI Z INDYKA 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko z chowu ekologicznego 2 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej 1 cebula odrobina oleju rzepakowego 1/2 pęczka posiekanego koperku sól i grubo mielony pieprz SOS KOPERKOWY 500 ml mleka 1/2 pęczka posiekanego koperku 2 łyżki masła(...)muszkatołowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PULPECIKI Cebulkę poszatkuj w bardzo drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni przesmarowanej odrobiną oleju i przestudź. Mięso mielone z indyka, smażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, zieleninę i przyprawy wymieszaj w dłoniach, dokładnie przeciskając przez palce. Uformuj z masy maleńkie pulpeciki i układaj je na dnie naczynia żaroodpornego. SOS KOPERKOWY W rondelku rozpuść masło

ProstePesto.pl
Kopytka z duszonymi śliwkami i orzechową kruszonką 124

pyszności. Wypróbujcie koniecznie! Składniki (na 2 duże porcje): opakowanie gotowych kopytek – 500g 500g dojrzałych śliwek 2 łyżki cukru lub do smaku szczypta cynamonu Na kruszonkę: 3 łyżki bułki tartej pół szklanki dowolnych mielonych orzechów – użyłam mieszanki włoskich oraz laskowych 2 łyżki masła Do podania: ubita śmietanka kremówka, może być delikatnie osłodzona   Zaczynamy od przygotowania śliwek – umyte(...)tego dania lubię jak nie jest ubita całkowicie na sztywno.   Przygotowujemy kruszonkę – na dużej patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy na nie bułkę tartą oraz zmielone orzechy – całość prażymy, często mieszając, aż całość stanie się rumiana i pachnąca – około 3-4 minuty, na dużym ogniu.   W czasie przygotowywania kruszonki, wrzucamy kopytka

Smaczna Strona
Porosołowe kotleciki 108

Całość miksujemy blenderem na mniejsze kawałki. Nie blendujemy bardzo długo, masa nie ma być taka jak na pasztet, mają w niej być widoczne kawałki mięsa. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami. Dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

VioletoweKucharzenie
Kotlety z ryby i orkiszu 96

dobrze służy karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety bułką tartą dajemy kaszę. Nie dość, że jest zdrowsza, to jeszcze dzięki niej nie trzeba do masy dodawać jajka, gdyż kasza świetnie sprawdza się w roli spoiwa wiążącego masę mięsną(...)wychodzą zwarte, choć miękkie. Kotlety zapanierowaliśmy w pokruszonych na pył chlebkach żytnich typu Wasa. To kolejny zdrowy i prosty trick na panierkę. Od dość dawna nie używamy do panierowania bułki tartej. Korzystamy z pokruszonych chlebków, płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu. Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis . Składniki: 300 g ryby mrożonej ½ szklanki ugotowanej kaszy

Niedzielny kucharz