bułki - 33426 przepisów (strona:643/2229)

Klopsiki po bałkańsku 186

pomidorowym sosie. Obiad palce lizać! Danie możemy podać ze świeżym pieczywem, z ryżem, albo z makaronem.     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 cebula 150g pieczarek 3 papryki w różnych kolorach 3-4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)kilka listków świeżej bazylii olej do smażenia     *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę i pieczarki kroimy w paseczki i podsmażamy na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso

Blog z Apetytem
Szybkie ciasto z twarogiem i porzeczkami. 191

szklanki mleka - 2 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - porzeczki czerwone i kilka białych  ( mogą być inne drobne owoce ) Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodaję olej, zmniejszam obroty miksera, dodaję rozgnieciony twaróg(...)ciasta dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, krótko mieszam tylko do połączenia składników. Do ciasta dodaję 2/3 porzeczek, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Na wierzch daję pozostałe porzeczki, lekko dociskam. Ciasto wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra/dół ) około 45-55 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 143

pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała czerwona cebula Kilka łyżek bułki tartej 1 łyżka przyprawy włoskiej (przepis znajdziecie tutaj ) lub po szczypcie tymianku, bazylii, majeranku i oregano 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz ryż(...)brokułem i drobno pokrojoną cebulą. Dodaj jogurt i porwaną na kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zdrowe burgery Toma Kerridge’a 134

Składniki: 500 g mielonej wołowiny lub indyka 500 g cukini 2 łyżki włoskiej przyprawy (np. według tego przepisu) 1 łyżeczka sody 2 łyżki posiekanych kaparów 4 okrągłe bułki Mała kulka mozzarelli Duży pomidor Sól i pieprz Sałata Colesław 1 szklanka posiekanej lub startej czerwonej kapusty 2 szklanki posiekanej lub startej białej kapusty 1 łyżeczka soli 1 duża marchew starta(...)Wyciągnij. Pokrój mozzarellę na 4 plastry, połóż po jednym na każdym burgerze. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz aż ser się rozpuści – 4-5 minut. Krok 4 Przekrój bułki w poprzek. Włóż do każdej burgera, połóż na wierzchu plaster pomidora. Podawaj z sałatką coleslaw. Artykuł Zdrowe burgery Toma Kerridge’a pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Szarlotka z lukrem 140

skórka starta z pomarańczy 2 łyżki, nadzienie: jabłka obrane i starte 1 kg, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 3-5 łyżek, dodatkowo: mąka pszenna do podsypywania, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 1 h. a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Na ciasto wykładamy lekko odciśnięte jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem, które przenosimy na ciasto za pomocą wałka. Pieczemy w 170 st. C przez 1 h. Gdy szarlotka będzie już upieczona to robimy lukier. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy energicznie łyżką. Jeśli lukier będzie zbyt płynny

kulinarne odsłony pati
Kotleciki wołowe z cukinią 118

sól, pieprz 11)    masło do smażenia 12)    250-300 ml bulionu warzywnego (albo rosołu) 13)    łyżka mąki Sposób przygotowania: 1.     Bułkę namaczamy w wodzie (albo w bulionie warzywnym), cukinię kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem albo ścieramy na drobnej tarce. 2.   Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na patelni(...)wysmarowanej olejem. 3.      W misce umieszczamy mięso, namoczoną bułkę, jajko, łyżkę śmietany oraz rozdrobnioną cukinię, podsmażoną cebulkę i posiekane listki bazylii, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy. 4.     Z masy formujemy małe kotleciki, układamy je na patelni wysmarowanej masłem i smażymy z dwóch stron. 5.      Łyżkę mąki

Na kulinarnym poligonie
Pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze ze śliwką i sosem żurawinowym 131

żółtej soczewicy 2)       jajko 3)       1 ugotowana marchewka 4)       1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 5)       cebula 6)       olej do smażenia 7)       sól 8)       pieprz(...)czubrycą i mieszamy. Na koniec dodajemy do masy jajko i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać do niej 1 lub 2 łyżki bułki tartej. 3.     Foremkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą tak, aby wystawała na zewnątrz i aby można nią było przykryć pasztet. Na spód formy wykładamy trochę masy z soczewicy

Na kulinarnym poligonie
Zielony burger 112

pół małej cukinii 8)       oliwa 9)       świeżo mielony pieprz czarny 10)    sól 11)    bułka tarta 12)    jajko 13)    sok z cytryny Sposób przygotowania: 1.     Pierś kurczaka kroimy w plastry. Każdy plaster delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem(...)Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Każdy plaster obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. 2.     Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na długie cienkie paski, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy paski cukinii wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (około 2 minut

Na kulinarnym poligonie
Słodkie bułeczki z marmoladą 105

Wykrawać krążki szklanką. Na każdy krążek kłaść marmoladę i dokładnie zlepić (uważać, żeby marmolada nie znalazła się w miejscu zlepienia). Pozostałe jajko roztrzepać i zmieszać z pozostałym mlekiem. Posmarować bułki mieszaniną jajka z mlekiem. Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Piec 25 minut w 180st. https://www.bardzogrubysmok.pl/slodkie-buleczki-z-marmolada/ Składniki na ciasto drożdżowe Wyrobione ciasto przed

Bardzo Gruby Smok
Hiszpańskie crocquetas 81

keywords":"kuchnia hiszpa\u0144ska,na imprez\u0119,przek\u0105ski"} Drukuj Hiszpańskie crocquetas Porcje: 6 Składniki: 2 jajka, 50g sera parmezan, 250g fleta z indyka, 100g świeżych liści szpinaku, bułka tarta, olej, sól, pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepać na talerzu. Dodać sól i pieprz. Dodać ser, filet z indyka i szpinak. Całość rozdrobnić blenderem. Dodać 15g bulki tartej y wymieszać. Formować kule(...)obtaczać je w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju. Smocze porady: Można nie dawać szpinaku - wtedy wyjdą piękne pomarańczowe kule. Zamiast oleju można użyć oliwy z oliwek - będzie bardziej hiszpańsko. https://www.bardzogrubysmok.pl/hiszpanskie-crocquetas/ Artykuł Hiszpańskie crocquetas pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok

Bardzo Gruby Smok
Pasztet z cielęciny 85

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z cielęciny Składniki 1 kg cielęciny z kością 40 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej 20 dkg podgardla 20 dkg słoniny 8 dkg bułki czerstwej 1 dkg grzybów suszonych 20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, cebula) 4 jajka 2 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, sól 2 dkg tłuszczu do wysmarowania formy Instrukcje Ze słoniny(...)koniec gotowania osolić. Wątróbkę opłukać, pokroić w plastry i dusić przez 10 minut w niewielkiej ilości wywaru z mięsa. Ostudzone u obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę z sitkiem do pasztetów. Do masy dodać całe jajka, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir i dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta dodać

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka z klopsikami 151

czerwonej cebuli 12,5 dkg sera Parmezan 50 dkg pomidorków koktajlowych Klopsiki: 50 dkg mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki bułki tartej szczypta pieprzu Sos: 25 dkg jogurtu greckiego 1/2 łyżeczka soli szczypta zielonego pieprzu duży pęczek świeżej bazylii (10 gr) Jak zrobić sałatkę z klopsikami. Klopsiki: do miski włożyć mięso mielone, dodać(...)sól, pieprz, jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiać mięso dłonią przez kilka minut. Mięso warto lekko oklepywać i uderzać nim o dno miski tak aby wybić z niego powietrze. Po 4-5 minutach wyrabiania mięso odstawić na 30 minut . Następnie formować z mięsa mini klopsy o średnicy 2-ch centymetrów. Klopsiki układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać

MeCooks
Schab faszerowany kapustą i grzybami 121

kotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Instrukcje Schab rozbijamy na cienkie kształtne kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i rumienimy na maśle. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, kroimy(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Farsz nakładamy na wcześniej rozbite kotlety i składamy na pół. Brzeg przybijamy tłuczkiem. Oprószamy mąką, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Artykuł Schab faszerowany kapustą i grzybami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Jaja eklery 101

samodzielne danie lub z młodymi ziemniakami i lekką sałatą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jaja eklery Składniki 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki tartego sera np.parmezan 5 łyżek bułki tartej 1 jajko do panierowania olej rzepakowy sól pieprz 2 łyżki octu 10% 2 l wody Instrukcje -Do 2 litrów gotującej się wody wlewamy ocet. Jajka wbijamy kolejno na spodek(...)miski z zimną wodą (żeby zatrzymać proces gotowania). -Osączamy na papierowym ręczniku, solimy z każdej strony, możemy również posypać pieprzem. Oprószamy mąką -Następnie panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej zmieszanej ze startym serem. – Smażymy krótko z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Artykuł Jaja eklery pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Paluszki rybne 129

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Paluszki rybne Składniki 300 g pieczonego łososia (może być gotowany) 1 średni ziemniak 1 jajko 4 małe pieczarki 2 plastry żółtego sera olej rzepakowy masło bułka tarta Instrukcje Upieczoną rybę rozdrabniamy widelcem, dodajemy ugotowanego rozgniecionego ziemniaka, mieszamy dokładnie. Pieczarki kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na odrobinie masła aż się zrumienią, dodajemy do masy ziemniaczano-rybnej(...)kostkę i dodajemy do masy, doprawiamy do smaku solą. Do zimnej masy wbijamy 1 jajko i całość dokładnie mieszamy, możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Formujemy paluszki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, a pod koniec dodajemy odrobinę masła żeby się ładnie zrumieniły. Podajemy na ciepło z gotowanymi warzywami. Artykuł Paluszki rybne pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam