bułki - 33426 przepisów (strona:405/2229)

Pierogi z pieczarkami i żółtym serem 297

tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek – 1 duża cebula – 200 g żółtego sera typu gouda – sól, pieprz, – 1-2 łyżki bułki tartej – 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Wystarczy 2-3 minuty aby się zeszkliła(...)przestygnięcia. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Pokrój także ser żółty w bardzo małą kostkę. Do przestudzonych pieczarek dodaj bułkę tartą oraz ser żółty. Bułka powinna wchłonąć nadmiar wilgoci i ułatwić Ci lepienie pierogów. Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym

nietylkopasta.pl
Roladki z kurczaka z farszem mięsnym i marchewką 239

około 150-200 g mięsa mielonego np z łopatki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 50 g sera żółtego 1 duża marchewka 1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia ostra papryka mielona sól, pieprz   Cebulę drobno siekamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę(...)Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej. Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki lub strugamy cienkie paseczki maszynką do julienne (albo spiralizerem). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki

Smaki Na Talerzu
Chrupiący kurczak z gyrosem 98

Pyszny kurczaczek na niedzielny obiad. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gyros 2 jajka 5 łyżek mleka bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Filety opłukać, przekroić wzdłuż, posypać solą i pieprzem, rozbić i odłożyć w chłodne miejsce na 15 minut. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą do gyrosa. Jajka rozbić(...)miseczce, połączyć z mlekiem i dobrze roztrzepać aż pokaże się piana. Gotowe kotlety maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem 759

Szybkie i smaczne kotlety na piątkowy obiad.  Składniki: Jajka ugotowane na twardo 5 szt. Jajko surowe 1 szt. Bułka tarta 2 łyżki  Szczypiorek posiekany 1 łyżka Koperek posiekany 1 łyżka Mleko Kajzerka czerstwa ½ szt. Sól i pieprz do smaku Papryka mielona słodka do smaku Olej do smażenia Wykonanie: Jajka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z namoczoną(...)mleku i odciśniętą bułką. Dodać surowe jajko, przyprawy i paprykę do smaku, posiekany szczypiorek, koperek,  bułkę tartą i dokładnie wyrobić masę. Na dłoni formować kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone w sosie bolońskim 141

dzień nie są już tak smaczne. Wystarczy zrobić taki sos by zyskały nowe życie i nowy smak:).  Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej Sos boloński:  1 puszka pomidorów 2 średnie(...)marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku  sól, pieprz, oregano  olej  1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut.  3. Przygotowujemy

Szefowa kuchni
KROKIETY Z MIĘSEM Z ROSOŁU 131

patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor. Składniki na farsz: * mięso z rosołu * 1 marchewka z rosołu * 1 cebula * trochę rosołu * pieprz * odrobina papryki słodkiej * jajko i bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Mięso obrać od kości. Przepuścić przez maszynkę do mięsa z marchewką i podsmażoną cebulą. Dodać do smaku(...)dużych krokietów dlatego też zawsze od zwiniętego naleśnika odcinam brzegi i przekrawam naleśnika na pół (zdjęcie poniżej pokazuje wszystkie etapy). W jednej misce rozbić jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony

Zrób to smacznie
Siekane kotlety z indyka pieczone w piekarniku 169

ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranek 1/2 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli bułka tarta 1 łyżka oleju rzepakowego Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Mięso siekamy nożem na niedużej wielkości kawałeczki, przekładamy do miski, dosypujemy cząber, paprykę i mieszamy. Odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy(...)dodajemy do nich majeranek oraz łyżkę wody i całość na delikatnym ogniu dusimy przez około 4 minuty. Studzimy cebulę i przekładamy do mięsa, mieszamy dodajemy pozostałe składniki – oprócz bułki tartej. Całość porządnie wyrabiamy ręką aby wszystkie składniki się połączyły. I teraz albo robimy dużo małych kulek, albo mniej większych – po prostu takie jakie lubicie :) Każdy z kotlecików / kuleczek

Kuchnia na wzgórzu
Mielone z jesiotra z chipsami 160

Kotleciki są dobre na ciepło i na zimno, można zabrać do pracy. 40 dkg filetu z jesiotra 1/5 brokuła 1 cebula 1 jajko 4 łyżki kaszki manny 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb olej rzepakowy Wielkopolski 1/3 szklanki sezamu chipsy: 1 batat 5 ziemniaków fioletowych sól, pierz olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej Z jesiotra odcinam(...)skórę, bo jest twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam w sezamie, wymieszanym pół na pół z bułką tartą. Smażę klopsiki na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony

wesoła kuchnia
Bułki pieczone metodą solno - drożdżową i pewien młody człowiek który zmienił moje życie 195

się z tym światem. O wpół do piątej rano przywitaliśmy na świecie mojego wnuka Tymonka a ja zostałam babcią. Rano skrobanie ścian, bo remont a ja kręcę ciasto na bułki gdzieś w kątku bo miejsca nie ma i wszędzie kurz. Nawet zdjęć nie miałam jak zrobić więc tutaj są jak najbardziej w scenerii roboczej. Dałam radę i oto mięciutkie bułeczki(...)chrupiącą skórką zjedzone na wieczór po ciężkim dniu pracy uratowały nam kolację. Bułki przeczą temu co dotąd napisano, że sól przeszkadza rozwojowi drożdży, ona wspomaga ich pracę, co niżej udowodniono. Przepis z bloga Zorry . Tak oto te trzy wydarzenia na zawsze zostaną w mojej pamięci. Bułki pieczone metodą solno - drożdżową i pewien młody człowiek który zmienił moje życie. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
KOTLECIKI Z JAJKIEM I KUKURYDZĄ 179

wszyscy się zajadali.Podałam je z ziemniaczkami i mizerią . SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko cebula łyżka masła klarowanego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki zimnej wody 4 łyżki kukurydzy konserwowej sól,pieprz bułka tarta do panierki olej do smażenia WYKONANIE  Cebulkę kroimy i podsmażamy(...)koniec dodajemy jajka na twardo pokrojone w kosteczkę oraz kukurydzę.Wszystko dokładnie mieszamy. Maczamy dłonie w zimnej wodzie (kotleciki będą się trochę kleić) i formujemy kotlety,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju .Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kotleciki wyszły bardzo smaczne!!! SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Cassoulet - francuski gulasz z fasolką 193

skóry 800 g łopatki wieprzowej (lub 400 g łopatki wieprzowej i 400 g jagnięcej) 2 puszki pomidorów krojonych  łyżka suszonego tymianku posiekany pęczek natki pietruszki pół szklanki bułki tartej 2 szklanki bulionu 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach 1 duża cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku  2 liście laurowe sól, pieprz ziołowy i ostra czerwona papryka jako(...)świeżą wodą. Następnie gotować 20 minut z dodatkiem soli.  Mięso i boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać na plastry i razem zarumienić na patelni. Dołożyć wszystkie składniki oprócz bułki tartej i pietruszki i wstawić do piekarnika na 45 minut w 170 stopni. Gotujemy pod przykryciem.  Następnie odkryć, dodać bułkę tartą i pietruszkę i piec bez przykrycia aż fasola

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety mielone 211

gdyż mielone wyjdą za suche. Najlepsza jest karkówka lub poprzerastana tłuszczem łopatka.  Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego  1 jajko 1 cebula 1 kajzerka mleko do namoczenia bułki sól, pieprz ewentualnie trochę słodkiej papryki smalec lub olej do smażenia Bułkę moczyć w mleku, aż będzie całkowicie miękka. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce razem(...)mięsem. Mięso mielone wymieszać z cebulą, odciśniętą bułką, jajkiem, solą i pieprze, dobrze wymieszać. Formować kotlety (najlepiej mieć mokre ręce) i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron, ale należy pamiętać o średnim ogniu, aby za szybko się nie usmażyły, ponieważ będą surowe w środku. Jeśli reszta obiadu jest jeszcze nie gotowa wstawiam usmażone mielone do piecyka, aby tak szybko

talerz przyjemności
Amerykańska kanapka Cudighi Sandwich 176

dodatki to: pieczarki, papryka, cebula, ser mozzarella i sos pomidorowy. Najczęściej do kanapki używam sosu pomidorowego zrobionego według przepisu na  Ryż kubański Składniki (2 porcje) -2 duże pszenne bułki -500 g chudej wołowiny -1 ząbek czosnku -sól, pieprz -2 łyżki czerwonego wina -cynamon -gałka muszkatołowa -100 g pieczarek -1/2 małej cebuli -kawałek zielonej i/lub czerwonej papryki(...)Przełożyć na talerz. Mięso zmielić i przełożyć do miski. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wino. Całość dokłądnie wyrobić. Formować burgery. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Bułki rozkroić. Posmarować sosem pomidorowym. Na dół każdej wyłożyć usmażone mięso. Posypać obficie serem. Na ser wyłożyć paprykę z pieczarkami. Przykryć drugą połową bułki. Smacznego ;-) Przepis bierze udział w akcji

Zielona Kuchnia
Mięsne pulpety w zalewie słodko-kwaśnej / Pulpety w occie 142

zasmakuje, polecam jednak zaryzykować, dla mnie są świetne. Podaje się je na zimno jako przekąskę, świetne pod kieliszek:).  Pulpety: 500g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 czerstwa bułka  1 jajko 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, vegeta Zalewa: 1 litr wody 1/2 szklanki octu 3 łyżki cukru  6 liści laurowych 10 kulek ziela angielskiego(...)duża cebula 1. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Odciskamy.  2. Mięso mielone łączymy z warzywami, natką pietruszki, bułką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i vegetą. Dokładnie ugniatamy, formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut. Wyciągamy z wody. 3. Przygotowujemy

Szefowa kuchni
Kotleciki z niespodzianką w sezamie i słoneczniku 128

nowatorskiej odsłonie. Składniki: 400g wołowiny z łopatki 200g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ugotowane buraki 135g sera feta 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki świeżej natki z pietruszki olej pieprz sól Panierka: 6 łyżek łuskanego słonecznika 6 łyżek sezamu 6 łyżek bułki tartej 3 łyżki majeranku szczypta mieszanki chilli Wykonanie(...)Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony). Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki, obtoczyć w panierce, a następnie obsmażyć z każdej strony

Szalona Kuchnia Eweliny