bułki - 33426 przepisów (strona:403/2229)

PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 406

piersi z kurczaka 8 pieczarek 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki pól szklanki posiekanej natki pietruszki 3 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu(...)ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Papryki kroimy w kosteczkę, tak samo pieczarki, które wcześniej obgotowujemy. Do masy mięsnej dodajemy warzywa, pieczarki i natkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy

Z Majeczką w kuchni
Słodkie bułeczki pomarańczowe. 144

bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyszło mi 8 sztuk. 4. Pieczenie: Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut. 5. Podanie: Tak wykonane bułki są gotowe do podania. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności

Izabelawkuchni
Czwartek: Kurczak jak z KFC. Tylko zdrowy 153

papryka czerwona Mała papryka żółta Główka sałaty rzymskiej Łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Panierka: Szklanka tartej bułki, najlepiej z ciemnego pieczywa 2-3 łyżki mąki, najlepiej z ciecierzycy, migdałowe, orkiszowej, ale może też być razowa 2 jajka 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie) 1 łyżeczka granulowanego czosnku(...)łyżeczki kuminu, polej łyżką oleju i dokładnie wymieszaj. Wystaw do piekarnika na 30 minut. Krok 2 Filety pokrój na kawałki długości kciuka. Posól i popieprz. Do misy wsyp bułkę tartą i czosnek, wymieszaj. Do oddzielnej wsyp mąkę. Wbij jajka do głębokiej misy, dodaj sos sriracha i dobrze rozbij rózgą. Panieruj kurczaka najpierw obtaczając kawałki mięsa w mące, potem zamocz

Niedzielny kucharz
Chrupiące udko z warzywami 170

później obsmażyć w panierce. Do tak przygotowanego mięsa doskonale pasują warzywa na patelnię. Polecam spróbować. Składniki: 2 udka / nóżki Na panierkę: około 1/2 szklanki mąki pszennej około 1 szklanki bułki tartej 2 jajka 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pieprz do smaku Do warzyw: warzywa na patelnię z leśnymi grzybami Hortex sól ziołowa do smaku około 2 łyżek oleju pieprz(...)czemu będą miękkie i soczyste w środku. Możemy też użyć np. udek na których gotowana była jakaś zupka. Przygotowujemy panierkę. Do jednej miski / głębokiego talerza wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, w trzeciej rozbełtujemy widelcem jajka z słodką czerwoną papryką i pieprzem. Udka maczamy najpierw w jajku, następnie w mące, potem znów w jajku i dopiero w bułce tartej (robimy

Słodkie okruszki
kanapka z awokado, ogórkiem i rzodkiewką 141

dopiero niedawno odkryłam jak pożywne mogą być kanapki właśnie z nim. A że wiosna tuż tuż to już nawet zielony ogórek smakuje lepiej :)  Składniki: bułka 1/4 awokado 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 3-4 rzodkiewki sól do smaku  Przygotowanie: bułkę opiec w tosterze - tak teraz polubiłam takie :) awokado rozgnieść widelcem  ogórka i rzodkiewkę pokroić w kosteczkę - dodać(...)awokado warzywa wymieszać i doprawić solą do smaku  ułożyć na bułce  Smacznego

Gotowanie z pasją
kanapka z awokado, ogórkiem i rzodkiewką 161

dopiero niedawno odkryłam jak pożywne mogą być kanapki właśnie z nim. A że wiosna tuż tuż to już nawet zielony ogórek smakuje lepiej :)  Składniki: bułka 1/4 awokado 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 3-4 rzodkiewki sól do smaku  Przygotowanie: bułkę opiec w tosterze - tak teraz polubiłam takie :) awokado rozgnieść widelcem  ogórka i rzodkiewkę pokroić w kosteczkę - dodać(...)awokado warzywa wymieszać i doprawić solą do smaku  ułożyć na bułce  Smacznego

Gotowanie z pasją
Budyń z jaj – pudding z jajek 171

podać zamiast jajek faszerowanych koperkiem i szczypiorkiem . Na pewno będzie ozdobą wielkanocnego stołu. 4 ugotowane na twardo jajka, 4 surowe jajka, 60 g masła, 1 cebula, 125 ml tartej bułki, 125 ml śmietanki 18%, 2 łyżki siekanej zieleniny (do wyboru - koperek, szczypiorek, natka pietruszki), sól, pieprz Ugotowane jajka posiekać (ja ścieram na tarce o średnich oczkach). Cebulę zetrzeć na tarce(...)smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Żółtka ubić, wymieszać z ostudzona masą jajeczną. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą i tartą bułką. Formę do gotowania wysmarować masłem. Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy (około

królestwo garów
Mega Burak-burgery 176

już po jednym i to bez żadnych dodatków. A w dodatkach występują: surówka z kapusty pekińskiej z cytrynowym akcentem, humus, kiełki i kilka surowych, chrupiących dodatków zamkniętych w podpieczonej bułce pełnej ziaren. Czy to nie brzmi jak eksplodująca smakowa feeria? Mocne, kolorowe wejście w wiosnę! I niby burger bez mięsa...a niczego mu nie brakuje :) Koniecznie spróbujcie i przekonajcie się(...)łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku Dodatki: humus kiełki (u mnie brokułu) ogórek, papryka lub inne ulubione chrupiące warzywa opieczone pełnoziarniste bułki Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na 3 łyżkach oleju. 2. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj na patelnię do cebuli - smaż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Idealne na lunch do pracy: Fit kurczak z batatem i cieciorką z pieca 129

papryka czerwona Mała papryka żółta Główka sałaty rzymskiej Łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Panierka: Szklanka tartej bułki, najlepiej z ciemnego pieczywa 2-3 łyżki mąki, najlepiej z ciecierzycy, migdałowe, orkiszowej, ale może też być razowa 2 jajka 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie) 1 łyżeczka granulowanego czosnku(...)łyżeczki kuminu, polej łyżką oleju i dokładnie wymieszaj. Wystaw do piekarnika na 30 minut. Krok 2 Filety pokrój na kawałki długości kciuka. Posól i popieprz. Do misy wsyp bułkę tartą i czosnek, wymieszaj. Do oddzielnej wsyp mąkę. Wbij jajka do głębokiej misy, dodaj sos sriracha i dobrze rozbij rózgą. Panieruj kurczaka najpierw obtaczając kawałki mięsa w mące, potem zamocz

Niedzielny kucharz
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 126

udek z kurczaka  30 dag piersi z kurczaka  10 pieczarek 3 marchwie  2 pietruszki  1 cebula 3 litry bulionu warzywnego  1 czerstwa bułka  sól,pieprz  Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu(...)ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy ok 10 minut,po tym czasie wyjmujemy, osączamy.  Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy

Z Majeczką w kuchni
Pasztet tradycyjny 211

laurowe – kilka ziaren pieprzu – 2 czerstwe kajzerki – 3 jajka – sól, pieprz, ostra papryka, świeżo tarta gałka muszkatołowa – smalec lub masło do wysmarowania brytfanny oraz bułka tarta do posypania Przygotowanie : Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę, dodaj mięso (oprócz wątróbki), łyżkę soli, listki laurowe i pieprz w ziarnach. Wszystko zalej(...)ugotowała się razem z pozostałymi składnikami. Mięso zmiel w maszynce do mięsa tak aby masa była gładka i jednolita. Następnie dodaj do mięsa warzywa i namoczoną w wodzie bułkę, zmiel raz jeszcze aby składniki się połączyły. Dodaj całe jajka, około 1 łyżki soli i pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej. Foremki (najlepiej keksówki) wysmaruj

nietylkopasta.pl
Grzanki z bundzem i pomidorami. 153

balsamiczny. Przepisy na pesto bazyliowe (tutaj), pesto pietruszkowe ( tutaj ), sos bazyliowy ( tutaj ) znajdziecie na moim blogu. Polecam zrobienie sosów własnoręcznie, kupne nie są tak dobre. Składniki: 2-3 bułki 2 pomidory 20 dkg bundzu lub mozzarelli 2 łyżeczki masła 1 ząbek czosnku do podania: pesto bazyliowe pesto pietruszkowe sos bazyliowy ocet lub sos balsamiczny ketchup Przygotowanie: Czosnek obrać, przecisnąć przez(...)praskę i wymieszać z masłem. Pokroić bułki na 3 części i posmarować z jednej strony niewielką ilością masła czosnkowego. Na każdym kawałku bułki ułożyć plaster bundzu i gruby plaster pomidora. Grzanki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekać ok. 12 minut, aż ser rozpuści się, a brzegi grzanek lekko zrumienią. Grzanki podawać na ciepło, posmarowane

Codziennik Kuchenny
Roladki z boczkiem, porem i serkiem 411

pojedyńcze piersi kurczaka ok. 200 g wędzonego boczku 1 duży por 1 cebula 1 serek topiony (około 80 g) / ewentualnie ser żółty sól, pieprz jajko mąka bułka tarta Oczyszczone mięso lekko rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Cebulę oraz pora drobno siekamy. Boczek kroimy na plastry, a te na paseczki. Podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Gdy wytopi(...)plasterek schabu nakładamy farsz oraz dajemy paseczek serka. Zawijamy roladkę. Jajko wybijamy na talerzyk, lekko solimy i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerzyk sypiemy niewielka ilość mąki. Na trzeci – bułkę tartą. Roladki panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, na złoto. A tutaj roladki schabowe

Smaki Na Talerzu
Oszukany de volaille... 181

mielonego mięsa , zawijany z masłem i koperkiem, usmażony w głębokim tłuszczu. -- Skład: 1 kg mięsa mielonego z indyka, 2 jajka, sól, pieprz, masło 200 g, koperek 1 pęczek,  bułka tarta 1/2 szkl.Do panierki potrzebujemy tylko  4 jajka, szklankę mąki, szklankę bułki tartej. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie papryką i innymi przyprawami, dodajemy 2 jajka i bułkę tartą

chleba naszego
Kurczak po polsku faszerowany wątróbką 124

oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze 1,5 kg) 4 wątróbki drobiowe 3 jajka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g tartej bułki 70 ml mleka 100 g masła gałka muszkatołowa papryka czerwona w proszku pieprz sól Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy. FARSZ DO KURCZAKA Tartą bułkę zalewamy gorącym mlekiem(...)masło topimy. Umyte i osuszone wątróbki przekrawamy na pół i wraz z żółtkami, przecieramy przez drobne sito. Do wątróbek dodajemy ostudzoną bułkę, masło, natkę pietruszki i przyprawy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z farszem. Kurczaka nadziewamy farszem, zostawiając 1/3 wnętrza pustą ponieważ podczas pieczenia farsz urośnie. Jeśli zostanie Wam trochę farszu, upieczcie go w foli aluminiowej

Kierunekuchnia