sprawdzonych przepisów. Proste, smaczne i z dostępnych składników. Hit każdej imprezy – krążki cebulowe Składniki: 1 duża cebula 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko (można pominąć) bułka tarta niespełna łyżeczka soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Do jednej miski sypiemy bułkę tartą. W drugiej roztrzepujemy(...)mleko, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Cebulę kroimy na około półcentymetrowe paski i wyciągamy ostrożnie krążki, każdy oddzielnie. Zanurzamy je w przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Krążki cebulowe podajemy z ulubionym sosem. Smacznego Francuskie zawijasy z serem Składniki
Słodkie okruszkikupiłam w osiedlowym sklepiku. Można oczywiście wykorzystać mniejsze pieczarki ale wtedy naprawdę będziemy musieli się napracować. Nadzienie do faszerowania grzybów możemy mieć różne. Najprostsze to chyba zwykły ser i bułka tarta. Sa tacy, którzy używają tylko natki pietruszki i masła. Pieczarki można nadziać boczkiem i serem, albo szpinakiem. Te z dzisiejszego przepisu nadziewanę są serem feta. Jeśli zdecydujecie się(...)zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 4 duże pieczarki portobello 10 dkg sera feta 1 łyżeczka świeżego oregano 1 jajko szczypta białego pieprzu 1 mała cebulka zielona 1 łyżka bułki tartej Pieczarki faszerowane serem feta Przygotowanie. Kapelusze grzybów oczyścić bądź obrać ze skórki. Jeśli są dobrze oczyszczone, nie ma potrzeby usuwać skórki. Dobrze jest też przetrzeć grzyby chociażby ręcznikiem papierowym
mecooksrogala na czynniki pierwsze i nadać mu nowoczesną formę, inspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala w formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś(...)orzechów włoskich 50 g całych migdałów 50 g mielonych migdałów 50 g rodzynek 5 łyżek miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu 1 duża czerstwa pszenna bułka 150-200 ml mleka cukier puder (opcjonalnie) Karmelowa tafla z orzechami: 150 g cukru garść orzechów włoskich garść migdałów Ciastka sablé: 200 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 g zimnego
Food Squareroladki drobiowe z papryką i serem feta. Bardzo smaczne, szybkie do zrobienia, a co najfajniejsze można je przygotować na kilka sposobów. Teraz usmażyłam je w panierce z jajka i bułki tartej, ale następnym razem mam zamiar upiec je w piekarniku bez panierki, a jeszcze kiedy indziej zrobić na parze również w wersji saute. Jak widać, każdy znajdzie coś dla siebie(...)Składniki na 6 roladek: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok.550-600g) 1/2 żółtej małej papryki 1/3 opakowania sera typu feta przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka panierka: 1 jajko + bułka tarta Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich rozklepać jak na kotlety. Od strony, która będzie na zewnątrz roladki posypać solą, pieprzem
Simply Foodolej rzepakowy Wielkopolski czosnek - ile potrzeba KOTLETY MIELONE: mielone z łopatki wieprzowej 1 kg, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżeczka, cebula biała 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, bułka tarta 2 szklanki, woda 1 szklanka, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek - ile potrzeba woda 1/2 szklanki pierwszy raz robiłam z tym farszem i na pewno nie ostatni = wątróbki oczyścić, opłukać, osuszyć(...)białą i czerwoną, wątróbki powinny być dobrze usmażone, wystudzić, blenderem zmiksować mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę masy wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była w środku, obtaczać
W Mojej Kuchni Lubięobiadu ziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące placuszki. Mi właśnie zostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw. Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia – na ciepło lub na zimno, podana z różnymi sosami lub dipami albo zupełnie bez niczego(...)innego niż klasyczny placek (jakże pyszny!) ziemniaczany. Składniki: 400 g ugotowanych w osolonej wodzie i utłuczonych ziemniaków 1,5 łyżki tartego parmezanu pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia bułka tarta do panierowania opcjonalnie jajko Przygotowanie: Utłuczone ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy parmezan oraz przyprawy do smaku (i ewentualnie jajko). Ja nie dodawałam i nie rozleciały się. Uformujcie z nich
Zasmakuj Kuchniaksamitne, wprost rozpływają się w ustach. Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego -1 cebula -8 łyżek kukurydzy -1/2 czerwonej papryki -1 jajko -3-4 łyżki bułki tartej -1 ząbek czosnku -4 łyżki oleju rzepakowego -1 puszka pomidorów -300ml passaty pomidorowej -1 łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -szczypta mielonego oregano -zioła prowansalskie(...)ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Połowę cebuli drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać mięso mielone, 4 łyżki kukurydzy, słodką i ostrą papryczkę, mielone oregano, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem i całość razem wyrobić. Jeśli mięso się zbyt klei można dodać więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Z mięsnej masy formować pulpeciki
Zielona Kuchniafrytki i rybne paluszki. Dlaczego, skoro mniejszym kosztem, poświęcając niedużo czasu możemy zrobić to pyszne danie samodzielnie? Zapraszam! Ryba: 2 filety z dorsza 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki mąki sól, pieprz olej Frytki: 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki oleju sól 1. Ziemniaki obieramy, osuszamy, kroimy na kształt frytek. Przekładamy do miski, dodajemy olej, sól(...)stopni z termoobiegiem przez około 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Z filetów odcinamy skórę. Filety obsypujemy solą, pieprzem i panierujemy: maczamy w jajku, mące wymieszanej z bułką, następnie ponownie w jajku, mące i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia przez około 5 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Szefowa kuchnitego takie kotleciki są szybkie do zrobienia, bardzo syte i pyszne. Składniki: 2 puszki białej fasoli 2 cebule 2 marchewki 2-3 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Cebulę i marchewkę umyć, obrać. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Fasolę osączyć z zalewy, zmiksować. Na patelni zeszklić(...)cebulę z marchewką, pod koniec dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć. Do fasoli dodać podsmażoną cebulę, marchewkę, 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Na koniec dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki : 8 jajek 1 kg mięsa mielonego sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta 1 łyżeczka majonezu olej do smażenia majonez do dekoreacji koperek lub natka pietruszka do dekoracji Wykonanie : 7 jajek gotujemy na twardo (jedno jajko zostawiamy do mięsa). Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego 1 surowe jajko, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, 1 łyżeczkę(...)majonezu (wtedy masa z mięsa nie będzie twarda), odrobinę bułki tartej. Wyrabiamy jednolitą masę. Oddzielamy odrobinę masy mięsnej, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją i układamy na niej całe ugotowane jajko na twardo, następnie "owijamy" całe jajko masą mięsną tak żeby nie było widać jajka spod spodu. Tak gotowe jajko obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju. Postępujemy
Olga Piecze i GotujePolecam dobre, domowe bułki na śniadanie i nie tylko. -- Skład: mąka typ 650 1 kg, drożdże 50 g, woda 400 ml, jajka 2 szt., ziemniak utarty 1 szt., cukier 1 łyżka, sól 1 łyżka. Do wody wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zaczyn(...)dodajemy 3 łyżki oleju. Po wyrobieniu przykryte/zapakowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, można odstawić w worku do lodówki na całą noc i rano wypiec fantastyczne chrupiące bułki. Po wyjęciu ciasto zagniatamy, dzielimy na kulki i wyrabiamy ręcznie bułki, które układamy na blachę(możemy jeszcze na 30 min. przykryć) smarujemy rozbitym jajkiem... ...posypujemy nasionami lub nie i nacinamy
chleba naszegopół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g siekanych migdałów 60 g siekanych orzechów włoskich 50 g posiekanych rodzynek 2 łyżki miodu ------------------------------ 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię mieloną, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy jajko(...)puszczą sok, odparowujemy go. Dalsze czynności: Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Podpieczone ciasto równomiernie posypujemy bułką tartą. Na bułkę wykładamy jabłkowy farsz. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut. Smacznego :) Ciasto można posypać
Smak mojego domumacie czasu aby piec bułki? no to teraz nie macie wyjścia. Tu czasu dużo nie potrzeba a każda gospodyni da radę takie upiec. Ciasto robi się błyskawicznie, rosną chwilkę, a potem to już tylko smażymy na patelni i zajadamy. Do szkoły na kanapki znakomite, do pracy z wędliną czy serem idealne. Zabieramy się do robienia bułek? zachęcam. Puszyste bułki
Moje Małe CzarowanieSkładniki : 4 średnie ziemniaki 3 marchewki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka mielona ostra 2 cebule tłuszcz do smażenia ewentualnie jajko bułka tarta Przygotowanie : Ziemniaki i marchewki ugotować, najlepiej w łupinkach, po ugotowaniu obrać i zmielić Jedną cebule pokroić drobno, a drugą w pół plasterki Cebule pokrojoną drobno zeszklić na oleju i dodać do masy ziemniaczano-marchwiowej, doprawić solą(...)pieprzem, papryką, dodać mąkę - wyrobić dokładnie łyżką Formować kotlety łyżką, obtaczać w bułce, ewentualnie w roztrzepanym jajku i smażyć na rumiano z obu stron Po usmażeniu kotletów to samo zrobić z cebulą pokrojoną w pół plasterki. Kotlety podałam do czerwonych buraczków . Kotleciki są smaczniejsze gdy przed obtoczeniem
Proste Potrawyprzepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują. Składniki: 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka) 1 cebula otręby ( dla osób nie na diecie – bułka tarta) 1 jajo 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 12% do zup 3 łyżki musztardy olej do smażenia sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki orkiszowej ( możesz(...)użyć pszennej) Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo, dodaj otręby ( bułkę tartą), wyrób mięso dłońmi tak, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach
Oka w rosole czyli KaFka gotuje