duża główka białej, luźnej kapusty 300g ryżu długoziarnistego 250g wieprzowiny mielonej 1 puszka dobrej mielonki konserwowej 1 duża cebula 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów 2 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli sos pomidorowy(...)odrobinę kwasowości. Krok 2. Przygotowujemy farsz do gołąbków: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu. Obgotowane wcześniej grzyby drobno siekamy. Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała. Krok 3. Łączymy ze sobą ugotowany ryż, mięso mielone, dobrej jakości mielonkę, zrumienioną cebulę, posiekane grzyby, dodajemy bułkę tartą i jajko, zioła, doprawiamy
Moja Książka Kucharskaposiekanej natki pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy (ostrej lub łagodnej ) sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku panierka: około 2 łyżki mąki kukurydzianej bułka tarta + około szczypta kurkumy 1 łyżeczka cukru Mąkę kukurydzianą mieszam z bułką tartą, cukrem oraz kurkumą. 2 jajka, roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu + 2 łyżkami mleka dodatkowo: serek(...)ubijam pianę, którą delikatnie mieszam z masą mięsną. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i formuję niewielkie kotleciki. Krok 2. Gotowe kotleciki panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z dodatkami. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączamy nuggetsy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Duża drewniana deska świetnie sprawdza się na przyjęcie jako
Moja Książka Kucharskaprzygotowane jajka można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę/przekąskę. składniki: 650 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 8 małych jajek mała bułka namoczona w mleku 250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego sól, pieprz olej Rapso do smażenia Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, wystudzić. 7 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać(...)skorupek. Do mięsa mielonego dodać wystudzony szpinak, surowe jajko, odciśniętą bułkę i dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Mięsną masę podzielić na mniej więcej 7 równych części. Następnie każdą część rozpłaszczyć, na środku ułożyć ugotowane jajo i dokładnie je oblepić. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju, ja smażę na patelni i wlewam więcej oleju ale można też
Monia miesza i gotujenależy do przesadnie słodkich, ma za to bardzo wyrazisty czekoladowy smak. SKŁADNIKI (forma 30 cm x 20 cm) : 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 15 g bułki tartej 3 jajka 375 g cukru 375 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady tłuszcz do posmarowania formy Kakao mieszamy z mlekiem, aż do całkowitego rozprowadzania, następnie(...)ostygnięcia. Wystarczy, aby ochłodziło się do temperatury pokojowej. W czasie gdy mleko z kakao się chłodzi, przygotowujemy resztę składników. Jajka wybijamy do miseczki, czekoladę kroimy w drobną kostkę, bułkę tartą mielimy w młynku do kawy, jeśli taki mamy, jeśli nie przesiewamy przez drobne sito, chodzi o to by była jak najdrobniejsza. Blachę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra
Kuchnia od dwojgaWyjmujemy, a mięso odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości. Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Możemy również dodać warzywa z gotowania mięsa. Wszystko mieszamy dokładnie(...)może być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie pieczenia, by nie wysychał, folię zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu pasztet odstawiamy
Smak mojej kuchniporcji potrzebujemy: 6 dużych jaj 1 dużą pszenną bułkę 10 dkg dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 10 dkg startego żółtego sera garść posiekanego szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Bułkę rozdrabiamy na małe kawałki. Formę do muffinów lub kokilki natłuszczamy oliwą lub masłem, na spodzie umieszczamy(...)kilka kawałków bułki. Następnie dodajemy szynkę, zalewamy jajkami i posypujemy serem. Pieczemy przez ok. 10-15 min. Podajemy posypane szczypiorkiem
Kolejny blog o gotowaniuserek kremowy o smaku grillowanej papryki i oliwek dodałam. Do związania konsystencji jajek 🍳 nie użyłam, tylko cieciorki dołożyłam. Fajnie je doprawiłam, naci pietruszki dołożyłam, w bułce obtoczyłam i na oleju rzepakowym wysmażyłam. Kotleciki wyszły delikatne 😇, wyraziste 😈, wyjątkowe, smaczne i zdrowe , a wszystko za sprawą serka i cieciorki, które smakowo siły 💪 💪 połączyły i mięso(...)suszonych pomidorów z chilli i oregano, 1 ½ mielonej słodkiej papryki, pęczek nać pietruszki, ewentualnie suszonej, 1 puszka cieciorki ok. 240 g, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, bułka tarta, ponadto: ziemniaki, mielona papryka słodka wędzona, olej rzepakowy, kapusta czerwona, sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży. Przygotowanie: Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy na blachę
Moniki Smakołykisię lekko naciska. Jeszcze kilka lat temu nie myślałam, że będę taka zadzierżała piekarka. Przepadłam na amen! Pieczenia chleba sprawia mi dużą satysfakcję. Przepis na grahamki Składniki: na 16 bułek 800 g pszennej mąki 200 g mąki grahamki 1 łyżka soli 800 – 850 ml zimnej wody 1 łyżka miodu 50 g świeżych drożdży 30 g masła 2 łyżki posiekanej(...)czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Wymieszaj masło z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Natnij bułeczki
codojedzeniałyżeczki proszku do pieczenia 70 g rodzynek 200 g masła 55 g rozdrobnionych orzechów włoskich 10 kropli spirytusowego olejku migdałowego wiórki kokosowe do posypania masło do posmarowania blachy + bułka tarta do podsypania Wykonanie tradycyjne: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 2-3 minutach odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)kaszę manną, proszek do pieczenia, cukry, rodzynki, orzechy, starte jabłka i olejek migdałowy dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka jednak ciasto musi pozostać lekko wilgotne). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy
peggiwkuchniząbki czosnku 3 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej 1 łyżeczka pieprzu prawdziwego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki estragonu 2 łyżeczki tymianku 2 bułki kajzerki 2 łyżki masła olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mielimy mięso z jedną piersią z kurczaka. Drugą pierś kroimy w średnią kostkę,dodać(...)zmielonego mięsa. Bułki moczymy w mleku lub wodzie. Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, po przestudzeniu dodajemy do zmielonego mięsa. Do mięsa dodajemy kolejno namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajka i przyprawiamy pozostałymi przyprawami.Dokładnie wyrabiamy mięso robotem lub ręcznie. Dwie keksówki smarujemy olejem, wykładamy przygotowane mięso. Keksówki
kgwjanczewojest łaskawy, raz w tygodniu zajęcia na 8 rano, a poza tym na 12. Poza tym już niedługo wiosna, słońce, rower, czego chcieć więcej :) Jajka zapiekane w bułeczkach Składniki bułki, mogą być starsze, np. z poprzedniego dnia jajka kilka plasterków szynki kawałek ulubionego sera, np. pleśniowego, mozarelli kawałek masła W bułkach odciąć wierzch, wydrążyć środek (uważać, by nie przeciąć(...)zrobiła się dziurka). Wysmarować wnętrze masłem, ułożyć pokrojoną szynkę, wbić jajka i przykryć kawałkami sera. Piec w 190 st. C przez ok. 15 min. (by jajka się ścięły, a bułka zarumieniła - czas należy kontrolować, w zależności od tego, jak bardzo ścięte jajka chcecie). Ja drugie jajko zapiekłam sobie w kokilce z szybką, serem i pomidorkami koktajlowymi
Słodkie inspiracjeduszonymi warzywami i tłuczonymi ziemniaczkami smakują rewelacyjnie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 2 łyżki oliwy WYKONANIE: mięso mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę, dokładnie mieszamy, formujemy zrazy(można dodatkowo obtoczyć je w bułce) i smażymy na rozgrzanym
Kuchnia BeatyCzosnek upiekłam dzień wcześniej piekąc chleb - wystarczy zawinąć główkę w folię i włożyć do piekarnika na 30 minut, podczas pieczenia innej potrawy. Kotlety wyszły bardzo smaczne a panierka z bułki i sezamu warta jest polecenia. Składniki 8 szt 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 30 g liści czosnku niedźwiedzego 1 cebula 2 jajka główka pieczonego czosnku (opcjonalnie) pieprz młotkowany(...)kolendrą - do smaku sól - do smaku do panierowania 3 łyżki sezamu 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia przygotowanie Główkę czosnku zawinąć w folię, piec przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C, Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu,czosnek wycisnąć z łupinek. Odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, na małym ogniu
Stare Garywiększa marchewka lub dwie mniejsze - duża cebula - 3 ząbki czosnku - mała czerstwa bułeczka - 2 jajka - 5 dag masła - łyżka oleju - pół łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku Dodatkowo - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie Udka wraz z obraną marchewką i cebulą gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy mięso jest miękkie wyjmuję je z wywaru, studzę ( marchew(...)oddzielam od kości. Pieczarki kroję na ćwiartki i smażę na łyżce oleju, chwilę do odparowania wody. Obrane mięso, marchewkę, cebulę i usmażone pieczarki, oraz namoczoną w pozostałym wywarze czerstwą bułkę mielę w maszynce do mielenia mięsa.( Można dwukrotnie pasztet będzie bardziej gładki.) Do zmielonej masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, stopione masło, majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam
Kuchnia z widokiem na ogród