bułki - 33426 przepisów (strona:421/2229)

Rolada z mięsa mielonego z szynką i serem. 276

szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 jajka 1 namoczona i zmielona bułka kajzerka 200 ml śmietanki 30 % 5 dużych prostokątnych plastrów sera żółtego 6 dużych plastrów szynki ( może być konserwowa ) Cebulę, czosnek obieramy. Bułkę kajzerkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy do napęcznienia(...)Mięso mielimy razem z cebulą, czosnkiem i bułką. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, śmietankę i przyprawy. Całą masę dobrze wyrabiamy. Na stolnicy układamy dość duży kawałek papieru do pieczenia, na papier wykładamy mięso i równomiernie rozprowadzamy tak na około 1/2 cm tworząc kwadrat tak jak na roladę. Na mięsie układamy plastry sera i szynki, za pomocą papieru do pieczenia zwijamy rulon

Sama słodycz i szczypta chili
Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem 192

drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży(do zaczynu nie dodaję cukru) 250 ml ciepłego mleka 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 100 g miękkiego masła(...)żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek 3 łyżki kminku do posypania bułek Nadzienie 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego, gałki muszkatołowej, sól posiekany szczypior oraz rozmaryn 200 borowików lub innych grzybów 1 jajko Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do kubka włożyć pokruszone drożdże

Bon Appetit Małgorzaty
Knedle ziemniaczane z truskawkami 113

zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 kg ziemniaków 30 dkg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 50 dkg truskawek 5 dkg masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżka maku Ziemniaki obrać, ugotować i lekko jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mąkę oraz jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić(...)gotować w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie przez od 4 do 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię, na średnim ogniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Masło rozpuścić, dodać bułkę tartą. Smażyć 30 sekund. Niewykorzystane truskawki zblendować, dodać łyżeczkę cukru oraz kwaśną smietanę. Kluski podawać z sosem śmietanowo-truskawkowym, masłem i bułką tartą, dodatkowo delikatnie posypane makiem. Knedle ziemniaczane

mecooks
Klopsy z łososia 134

osób dbających o linię. Dla dzieciaczków też byłyby super, pod warunkiem że lubią rybkę. Mięso z łososia pokroić nożem na bardzo malutkie kawałki, potem jeszcze posiekać nożem. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować klopsy i obtoczyć je dodatkowo w bułce tartej. Jeśli masa byłaby za rzadka dodać trochę bułki tartej

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki z cukinii 139

ktoś ma ochotę na coś innego niż zwykle kotlety mielone. Składniki 2 średniej wielkości cukinie 1/2 cebuli 100 g sera ricotta 2 łyżki tartego parmezanu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonej bazylii  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię należy zetrzeć na tarce o średnio drobnych oczkach. Nadmiar wody należy dobrze odcisnąć przez ściereczkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)dodajemy do cukinii. Dodajemy ricottę, jajko, parmezan, bułkę tartą i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z obu stron

Delusional Trine
Kotleciki jajeczne 229

Kotleciki jajeczne to pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek oraz nadmiaru zieleniny. Wystarczy jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z posiekaną pietruszką oraz koperkiem, uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć. Takie wegetariańskie kotleciki możecie podać z sałatą masłową w sosie jogurtowym oraz genialnym puree z marchewki . Polecam :) Składniki na porcje dla 3-4 osób (8 sztuk): 5 jajek ugotowanych(...)twardo (rozmiar l) 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/2 pęczka koperku 1 surowe jajko sól, pieprz ostra papryka bułka tarta do obtoczenia masło lub olej do smażenia Zieloną pietruszkę oraz koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Jajka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wbić do nich surowe jajko, dodać posiekaną zieleninę i całość przyprawić solą, pieprzem oraz

Ugotować
KARKÓWKA W MLEKU I CEBULI 187

SKŁADNIKI: 6 kotletów z karkówki 2 cebule 500 ml mleka 1 szklanka bułki tartej 2 jajka Olej rzepakowy Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Kotlety z karkówki dokładnie rozbijam na cienko. Wkładam do dużej miski. Wlewam mleko. Cebulę kroję w plastry i przekładam do mleka. Dodaję sól i pieprz. Foliuję folią spożywczą. Wkładam do lodówki(...)godz albo na całą noc. Na jednym talerzu wsypuję bułkę tartą a na drugim rozbijam jajka. Karkówkę wyjmuję z marynaty. Solę i pieprze do smaku z obu stron. Następnie obtaczam w jajku i bułce (jeden raz). Na patelni rozgrzewam olej

Gotowanie Patki
Kotlet schabowy 124

Schabowy po raz kolejny... schab, polędwica vegeta do mięs mąka bazylia suszona jajka + troszkę śmietany bułka tarta  Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z przyprawą i śmietaną.Bułkę tartą wymieszać z bazylią.Kotlety obtoczyć w mące,namoczyć w  jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW 162

rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z puszystym ryżem lub tłuczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI / 4 porcje PULPETY 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha bułka kajzerka mleko do namoczenia 1 jajko mąka do obtoczenia olej roślinny np. kokosowy do smażenia SOS 500 ml bulionu lub wody 5 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka / drobno pokrojonych(...)śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA : ugotowany ryż, surówka z kapusty WYKONANIE Czosnek i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Odciskamy w dłoniach. Do miski wkładamy mielone mięso, jajko, odciśniętą bułkę, startą cebulę i czosnek. Doprawiamy solą (ok 1 łyżeczki

cool and minty
Pierożki sofficini z szynką i serem 314

Dzisiaj mam dla was włoskie pierożki sofficini z szynką i żółtym serem. Są to pierogi przygotowane z ciasta parzonego, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Złociste chrupiące i można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1,5 szkl mleka 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 200 g żółtego sera(...)szynki 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: W garnku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę wymieszaną z solą i energicznie mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Podsypując mąką ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć kawałek sera i szynki. Zlepić jak tradycyjne pierogi, obtoczyć w roztrzepanym jajku

Ala piecze i gotuje
Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem czyli Niedzielne Mielenie odc.41 150

indyka, z boczkiem i twarogiem 400 g mięsa z indyka 150 g wędzonego boczku 1 szalotka łyżka posiekanego rozmarynu łyżeczka skórki otartej z cytryny 100 g twarogu 50 g bułki tartej jajko i białko sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Mięso mielimy razem z boczkiem i cebulką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy(...)formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, z fasolką BBQ lub innymi ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiosenne kanapki 171

Często na śniadanie lubię sobie przyrządzać takie kanapki, są smaczne i sycące. Jedną kanapką naprawdę można się najeść, najbardziej do kanapek smakuje mi sos chrzanowy, polecam. Składniki: 2 bułki pełnoziarniste 2 jajka ugotowane na twardo Kilka listków sałaty 4 rzodkiewki 2 plastry pomidora Sos chrzanowy Fanex Masło Sposób przygotowania: Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy w plastry, rzodkiewki myjemy(...)kroimy w cienkie plasterki. Bułki kroimy na pół, dolną część smarujemy masłem, układamy sałatę, plastry pomidora, na to układamy jajka. Polewamy sosem chrzanowym, układamy plastry rzodkiewek, przykrywamy wierzchnią częścią bułki

Bajeczna Kuchnia
Roladki ze schabu z mozzarellą, boczkiem i cebulką 252

wyszło bardzo smacznie. schab (ilość w zależności od tego ile porcji potrzebujemy) 1 duża cebula kawałek boczku tarta mozzarella (taka jak do pizzy) majonez sól, pieprz jajko mąka bułka tarta Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na plastry, rozbijamy. Każdy kawałek doprawiamy solą oraz pieprzem. Z jednej strony smarujemy cienką warstwą majonezu. Cebulę kroimy w piórka. Boczek kroimy(...)łyżką tartej mozzarelli. Mięso zawijamy w roladki. Na talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki. Do głębokiego talerzyka rozbijamy jajko, lekko go roztrzepujemy, można posolić odrobinę. Na trzeci talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Roladki panierujemy w mące, jajku i bułce, po czym smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu). Wszystkie roladki układamy na blaszce i podgrzewamy jeszcze kilka minut w piekarniku

Smaki Na Talerzu
Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 230

Naszło mnie na zwykłe, niezdrowe, białe bułki pszenne Z rybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście(...)dzień jemy głównie razowe pieczywo z mieszanek mąk – takich, jakie akurat mam pod ręką. Białe pieczywo pszenne, to u nas naprawdę rzadkość, dlatego potrafię docenić dobre pieczywo;) Bułki nie wyszły gliniaste, następnego dnia były równie smaczne i nie zmieniła się im konsystencja miąższu. Ciasto na bułeczki wyrasta w zależności od temperatury, ok. 30 – 60 min. Bułeczki możecie piec

Mieszam w Garnku
Baba ziemniaczana radrużanka – kuchnia podkarpacka 190

pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku (lub dowolnego mięsa z pieczeni pokrojonego w kostkę) 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki bułki tartej sól pieprz Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Surowe ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, dodajemy ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, boczek, cebulę, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku(...)Całość mieszamy. Foremkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą (można wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia, żeby babę łatwiej było wyciągnąć). Do środka przekładamy ziemniaczaną masę, wyrównujemy jej wierzch, skrapiamy go olejem i lekko oprószamy bułką tartą. Babę ziemniaczaną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 60-75 minut. Podajemy gorącą, pokrojoną w plastry. Baba

Trzeci talerz