bułki - 33426 przepisów (strona:430/2229)

Klopsy z jajek idealne na piątkowy obiad :) 175

nich cebulę z pieczarkami, surowe jajko, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa musi być dobrze doprawiona to jest gwarancją, że będą pyszne. Na talerz wsypać bułkę tartą. Dużą łyżką nabrać masę jajeczną i położyć na bułce tartej. Następnie odwrócić na drugą stronę. W dłoniach uformować klopsy. Po obtoczeniu w bułce, klopsy się dobrze skleją. Na rozgrzaną

Kuchnia Pokoleń
Krokiety meksykańskie 209

Farsz powinien być pół-płynny, nałożony na naleśnika nie powinien się rozpływać. Przed wyłożeniem do na naleśniki powinien ostygnąć. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość(...)jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi talerz wykładamy jajka i rozkłócamy je z odrobiną wody. Każdego krokieta najpierw maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Wykładamy je na talerz.    Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie już gorący wykładamy po ok. 2-3 krokiety naraz. Smażymy z każdej strony

Cooking Monster
Burgery wołowe 154

Składniki (na 1 porcję) - 100 g mielonej wołowiny np. z udźca, - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - 2 bułki grahamki (ok. 100 g), - liść sałaty lodowej (ok. 40 g), - 2 plastry pomidora (ok 40 g), - ogórek kwaszony (ok. 30 g), - 4 łyżeczki musztardy (ok. 40 g), - 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g), - 2 łyżeczki soku(...)sokiem z cytryny. 5. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. 6. Formujemy kotleciki, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 4 min z każdej strony. 7. Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w piekarniku. 8. Burgery podajemy z bułce z dodatkiem warzyw i sosu. Burgery są bogate w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. Wartość odżywcza

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bułki pszenne śniadaniowe 423

większości pieczywo mrożone i na "świeżo" wypiekane. Może i jest sporo zwolenników takiego pieczywa jednak ja chcę was zachęcić w miarę wolnego czasu na wypiekanie w domu. Bułki, które dzisiaj polecam są na prawdę pyszne i nie takie pracochłonne jak by wam się wydawało. Najdłuższy jest czas na wyrastanie ciasta ale w tym czasie można robić coś innego(...)przykryć ściereczką i ponownie odłożyć na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika z wierzchu naciąć ostrym nożem. Piec w 190 stopniach około 20 minut aż bułki się zrumienią. Krótko przed wyjęciem jeśli bułki są zbyt blade można włączyć na chwilę funkcję górnego grilla. Po wyjęciu studzić na metalowej kratce

Ala piecze i gotuje
Odmienione mielone - z pieczarkami i serem 2967

smaku serem cheddar (który można zastąpić dowolnym twardym).  500g mięsa mielonego 250g pieczarek 2 cebule 150g sera cheddar 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej 1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy(...)rozgrzanym oleju do odparowania wody.  2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, pieczarki z cebulą, starty na tarce ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 3. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut

Szefowa kuchni
SUNLIGHT SOUFFLE – TES V: SKYRIM – wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste” 350

masło – 2 łyżki (30g) + do smarowania 0,70zł jajo M – 4 szt. 1,60 zł mleko 3,2% – 1 szkl. (250 ml) 0,50 zł bułka tarta – 1 łyżeczka 0,10 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,05 zł zioła (np. oregano) – 1 łyżeczka 0,10 zł chili w proszku – 2 szczypty(...)całą potrawę aby uniknąć mdłego posmaku. Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w osobnej misce. Odstawiamy na bok. Środek foremek dokładnie nacieramy masłem, aż po same brzegi, oraz obsypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki strzepujemy. Na podaną porcję wychodzi ok. 3 sufletów w kokilkach – jeśli nie macie takiego sprzętu mogą być też formy od muffinów lub jedna większa metalowa, okrągła

Nerds Kitchen
Filet z mintaja po węgiersku 233

puszka kukurydzy 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia panierka: 150 g mąki pszennej 150 g bułki tartej 2 jajka       Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance(...)mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć na półmisku. Pieczarki oczyścić,pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju. Na patelnię do pieczarek dodać pokrojoną w piórka cebulę  i pokrojoną w kosteczkę paprykę . Smażyć kilka minut. Następnie dodać ketchup,przecier,rodzynki

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta jabłkowa z kratką 235

cukru pudru szczypta soli 2 żółtka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg obranych jabłek 2-3 łyżki cukru cynamon do smaku Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Jabłka pokroić w kostkę, włożyć do garnka razem z cukrem i przesmażyć całość, gdy jabłka będą już miękkie dodać cynamon. Wymieszać i ostudzić. Mąkę połączyć(...)margaryną i pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3. Włożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Z pasków ułożyć na cieście kratkę. Piec około 30-35 minut

Ewusiowe Smaki
Roladki z polędwiczek wieprzowych 259

wielkości polędwiczki i podawać po połowie jednej sztuki na osobę. Nadzienie jest zrobione z grzybów suszonych, dużej ilości zielonej pietruszki i duszonej cebuli. Aby było spójne i wilgotne użyłam bułki tartej i jajka. Ta ilość farszu starcza akurat na dwie polędwiczki. Mięso przyjemnie przechodzi aromatem grzybów, cebuli i pietruszki i nie oddziela się od farszu. Jeśli mamy taką możliwość użyjmy(...)polędwiczek wieprzowych 4 porcje 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 1 garść grzybów suszonych (namoczonych kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia) 1 cebula 2 kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu: Grzyby włożyć do garnuszka

Posadzone i zjedzone
Hot dog z resztek 184

się topi, pokroić w plastry. Można dodać wszystkie warzywa jakie macie w lodówce. Wybór należy do Was :0 Sos – majonez i ketchup wymieszać razem w takich samych proporcjach. Bułki przekroić na pół i podgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Mięso podgrzać w mikrofalówce lub w inny sposób. Na bułkę rozłożyć rozdrobione mięso, na to ser, warzywa i sos. Przykryć drugą(...)częścią bułki, wbić w środek drewniany patyczek lub specjalne końcówki do hot dogów. Serwować natychmiast. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń z kawałkami kurczaka 330

domowego zamiast sklepowych wędlin. SKŁADNIKI 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 0, 5 kg. mięsa drobiowego z indyka ( np. udziec ) 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1 sucha bułka 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku WYKONANIE Mięso mielimy tak, jak do mielonych. Bułkę moczymy w mleku. Cebulkę kroimy w kostkę(...)podduszamy na odrobinie oleju. Do zmielonego mięsa dodajemy wyciśniętą z moczenia bułkę, Podsmażoną cebulkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę,majeranek. Solimy                 i pieprzymy do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy aż dobrze się połączy. Pierś z kurczaka płuczemy. Obsuszamy rącznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Kawałki kurczaka dodajemy do mięsa i jeszcze

W kuchennym oknie Ewy
Bułeczki zapiekane z pieczarkami i wędliną + film 159

cebuli dodajemy starte pieczarki i wszystko smażymy do odparowania wody, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną wędlinę, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Z bułek ścinamy górę, tak by dolna część była znaczne większa i łyżeczką wydrążamy miąższ, który będzie nam potrzebny do farszu. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy lekko przestudzony farsz, dodajemy miąższ(...)bułek, jajko i posiekaną zieleninę, wszystkie składniki dokładnie razem łączymy. Wydrążone bułki nadziewamy przygotowanym farszem, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st około 10 minut.   Artykuł Bułeczki zapiekane z pieczarkami i wędliną + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pieczeń z soczewicą 196

czerwona 1 mała cebula biała 1/2 pęczka koperku 1 czerstwa kajzerka 1 jajko około 3 łyżki kaszy manny sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona, czosnek dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia  Przygotowanie : Kajzerkę jak i soczewice namaczamy. Mięso mielimy wraz z cebulą i soczewicą, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekany koperek oraz drobniutko pokrojona paprykę(...)jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. wyrabiamy jednolita masę dodając kaszę mannę (około 2-3 łyżki by masa nie była zbyt luźna). Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy masę mięsną ugniatając, oprószamy papryką i czosnkiem. Przykrywamy folią. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę, na ostatnie 20 minut ściągam folię

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Burgery wołowe, ogórkowe 156

Burgery wszyscy znamy, najczęściej jadamy je w bułkach w fast-food. Dzisiaj jako danie obiadowe do frytek lub gotowanych ziemniaczków. Oczywiście nie może zabraknąć surówek. Może tak z surówką z kapusty kiszonej ( publikowana na blogu ). Danie szybkie, smaczne i proste. Polecam. Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 1 - 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula ( średnia ) Sól Pieprz Bułka tarta(...)łyżek olej Wykonanie: Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy wraz z jajkami do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Pod koniec dodajemy bułkę tartą – tylko taką ilość aby mięso się nie rozpadało. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i spłaszczamy je dodatkowo ręką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut z obu stron. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Pieczone kotlety drobiowe z warzywami 365

kurczaka lub indyka 1 średnie jajko 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu lub cząbru 3-4 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)kurczaka lub indyka 1 średnie jajko 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu lub cząbru 3-4 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Marchewki obieramy, cukinie myjemy (jeśli nie mamy

Poezja smaku