bułki - 33426 przepisów (strona:397/2229)

Szybka szarlotka z bezą 149

ciasto plackiem lub kruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26 cm. W składnikach znajdziecie bułkę tartą, którą użyłam do posypania placka. Ma ona za zadanie zapobiec wchłanianiu wody z jabłek w placek. Jeśli chodzi o cynamon, zachęcam zacząć stosować nieco droższy cejloński, a dlaczego(...)łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce  ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Ciasto dzielimy na 2 połowy.  2. Placki rozwałkowujemy, jednym wykładamy spód formy z papierem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pulpety w sosie pomidorowym 395

Smaki mojego dzieciństwa, szybkie pożywne i smaczne danie, można podawać z ryżem, makaronem bądź ziemniakami. Polecam serdecznie :)  Składniki: 500 kg mięsa np. łopatki 1 jajko 2 łyżki stołowe bułki tartej mały pęczek pietruszki + do dekoracji 4 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kolendra, papryka ostra. 400 ml passaty w kartoniku 3 łyżki stołowe(...)sosu dzięki otoczonej mące mogą nam nieco ten sos już zagęścić. Zawsze można dodatkowo zaklepać sos odrobiną wody i mąki, a następnie zagotować. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą w ilości takiej aby mięso podczas wyrabiania nie przyklejało nam się do dłoni, nie zaleca się zbyt dużej ilości bułki aby nasze klopsy nie były za twarde. Dodajemy następnie umytą

W Moim Magicznym Domu
Frytoburger z bekonem i sosem curry 142

kanapki z ziemniakami. Po chwili zastanowienia, właściwie dlaczego nie? Zjawisko takie w Polsce istnieje i ma sie bardzo dobrze. Kto nie słyszał o Frytoburgerze powstałym w szczecińskim barze? Bułkę i frytki uzupełniliśmy domowym ostrym sosem curry i usmażonym na chrupko boczkiem. Końcowy efekt zaskoczył nawet mnie, mimo, że mój gust kulinarny jest odwrócony o 180 stopni. Składniki (2 porcje(...)duże pity/ciabaty/lub inne ulubione pszenne bułki -4 ziemniaki -100g boczku w plastrach -100g jogurtu greckiego -3 łyżki majonezu -2 łyżki przyprawy curry -4 marynowane papryczki jalapeno -1/2 łyżeczki suszonego czosnku -kilka kropel tabasco -słodka papryka -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić w słupki. Obsypać solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić ziemniaki

Zielona Kuchnia
Domowe hot dogi 165

razu człowiekowi kojarzy się z bułą i parówką toną musztardy i ketchupu. U mnie z tych 4 rzeczy zgadza się tylko w zasadzie jedno - bułka hehe i to też idąc na łatwiznę w sklepie zakupiliśmy z żona bułki w kształcie litery U, które po 3 min w piekarniku są gotowe do zjedzenia, chrupkie do farszu i gorących frankfurterek nadały się(...)zjadł bez farszu sama ,,buła,, z kiełbaską. Oczywiście obowiązkowo do hot doga musiały być fryteczki - a że ma być kalorycznie to smażone na głębokim tłuszczu :) Składniki: 8 frankfurterek 8 bułek hotdogowych 2 cebule 1 marchew 1 mała słodka papryka 1 łyżka oleju 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka - do smaku Cebulkę, papryczkę kroimy w drobna

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Bułka z masłem pietruszkowym 99

Prosta w przygotowaniu, pyszna i pasująca do większości dań z grilla - bułka z masłem ziołowym . Można ją przygotować w piekraniku lub na grillu. półbagietka, łyżka siekanej pietruszki, ząbek czosnku, sól, 100 g miękkiego masła, Masło dokładnie wymieszać z roztartym czosnkiem, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Półbagietkę ponacinać w poprzek co około 1-1,5cm, nie docinając(...)końca. Masło wkładać, lekko rozsmarowując, w nacięcia, uważając aby nie rozrewać bułki. Zawinąć w folię – kiedyś zawijałam w folię aluminiową, a teraz odkryłam folię z papierem do pieczenia Jan Niezbędny * – podwijając końce tak, aby pakuneczek się nie rozwinął. Grillować około 10 -15 minut – zależy od temperatury grilla – co jakiś czas odwracając, aby bułka przypiekła się z góry i dołu

królestwo garów
Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym 102

dostrzegam warzywa, których zwykle nie spotyka się zimą i już mam w głowie pomysł na pyszny, inny obiadek Użyłam: fasolka szparagowa biała fasolka szparagowa zielona jajko sól pieprz masło bułka tarta Fasolki szparagowe ugotowałam w słonej wodzie- każdą w innym garnku. W 2 rondelkach umieściłam po 1 łyżce masła i po 1 łyżce bułki tartej. Gdy bułka tarta robi się

MojaQchnia.pl
Podkręcony rosół z kurczaka z mini pulpecikami i makaronem jajecznym 101

cebula- 1 duża * seler- 1/4 szt. * przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 1gałązka świeżego lubczyku, oraz sól Pulpeciki: * wykrojone piersi z kurczaka * bułka- 1 szt. * mleko- do namoczenia bułki * jajko- 1 szt. * szczypta soli i pieprzu Rosół: Z kurczaka wykroić 2 piersi. Pozostałe mięso opłukać, włożyć do dużego garnka, zalać zimną (koniecznie zimną, inaczej rosół(...)minimum i gotować na małym ogniu przez kolejne 2 godziny. Pulpeciki: Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić w maszynce do mielenia. Piersi również zmielić i połączyć z bułką, jajkiem oraz solą i pierzem i wyrobić na gładką i kleistą masę. Uformować małe pulpeciki (najlepiej mokrymi dłońmi). Kulki mięsa włożyć około 7 minut przed końcem gotowania się rosołu.  Podawać

Kraina Miodem Płynąca
Knedle z truskawkami 177

Kuknijcie poniżej czy macie w domu zapas ziemniaków, mąki i truskawek i zabierajcie się za obiad!  Z czym podacie knedle, to już Wasza sprawa. Możecie z masłem i bułką tartą, możecie ze śmietaną i cukrem, a nawet możecie z jednym i drugim, choć już bez tego cukru. Najważniejsze by Wam i Waszym bliskim smakowało! Normal 0 21 false false(...)jajka 2½ (do 3) szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli (+ sól do gotowania knedli) Ok 30 (35) sztuk truskawek Dodatkowo: 70g masła 3 łyżki bułki tartej Lub: Śmietana 18% Ćwiartki truskawek Odrobina cukru Sposób przygotowania: Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości z łyżeczką soli. Odcedzamy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę. Studzimy pod przykryciem, by nie obeschły

Kuchnia w czekoladzie
Kotlet z indyka w panierce z sera grana padano 104

często. U mnie troszkę inna wersja, bo panierka z dodatkiem sera  grana padano :-) Mój syn się zachwycał, że pyszne były :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: filet z indyka bułka tarta 1-2 jajka 5-6 łyżek sera grana padano 2 łyżki mąki sól pieprz 1. Filet z indyka kroimy na porcje (kotlety), które jeszcze dodatkowo troszkę rozbijamy. Oprószamy(...)stron solą i pieprzem. 2. Na jeden talerzyk wybijamy jajka, na drugi dajemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą i straty ser, mieszamy. 3. Najpierw nasze kotlety dajemy do mąki, potem jajka i na końcu do sera wymieszanego z bułką tartą. Panierujemy jak tradycyjnego kotleta, w takiej samej kolejności :-) Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

kruche babeczki
Kotlety schabowe z musztardą i majonezem 315

otrzymamy obiad idealny Polecam! Przepis na zasmażaną kapustę znajdziecie TUTAJ   Składniki: 3 plastry schabu 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki majonezu 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki mąki sól i pieprz olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na każdym kotlecie rozsmarowujemy z jednej strony(...)strony łyżeczkę majonezu *** *** Kotlety przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę. Na jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i roztrzepujemy. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej *** *** Mięso smażymy

Blog z Apetytem
Kotlety z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek 163

Składniki na 15 sztuk: 1 duża główki młodej kapusty 3 średnie lub 2 duże cebule kilka pieczarek 3 jajka 1 pęczek świeżego koperku ok. 100 g (7 pełnych łyżek) bułki tartej  2 łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki suszonych pomidorów Ponadto: bułka tarta do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia Wykonanie: Kapustę oczyściłam z wierzchnich liści. Opłukałam, przecięłam(...)koperek. Na koniec dodałam przyprawy: suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszałam. Masę kapuścianą nabierałam w dłonie i ułożyłam zgrabne kotleciki, a następnie panierowałam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i na gorący kładłam moje kotleciki. Smażyłam najpierw na silniejszym ogniu a po chwili zmniejszyłam go na średni i smażyłam kotlety z obu stron

Kuchnia u Krysi
Drożdżówki z serem i jagodami 260

Coś pysznego do kawy? Zwłaszcza o tej porze roku, kiedy zaczynają się przepyszne, sezonowe owoce. Idealne do drożdżowych bułek z serem, kruszonką i np. jagodami.  Co prawda na jagody jeszcze odrobinę za wcześnie (w tym przypadku użyłam mrożonych), ale można użyć np. poziomki, maliny, truskawki, śliwki i czego tylko zapragniecie! Jest mnóstwo przepysznych owoców, które idealnie się nadadzą(...)krok to kruszonka. W misce umieszczamy zimne masło, mąkę i cukier. Zagniatamy ręką, aż będzie w postaci tzw. mokrego piasku Jagody posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy. Na środku wyrośniętych bułek rozsmarowujemy masę serową, następnie dodajemy odrobinę jagód, posypujemy kruszonką. I tak przygotowane drożdżówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 20-25 minut. (każdy piekarnik piecze inaczej

Gotuj z Mąką
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 534

szczypta soli 60g miękkiego masła 15g świeżych drożdży Do posmarowania i nadziania ciasta: 2 łyżki mleka białko (żółtko zużyte zostało do ciasta) ok. 400 g truskawek 5-6 łyżek bułki tartej Składniki na kruszonkę: 80g cukru waniliowego lub zwykłego cukru 80g mąki pszennej 60g roztopionego masła Wykonanie tradycyjne Wykonanie ciasta: Do miski dajemy letnie mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże(...)Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut. Kiedy drożdżówki nam urosną bierzemy szklankę i dnem szklanki wyciskamy na środku drożdżówki okrąg, który posypujemy bułką tartą. W  okręgach  umieszczamy pokrojone truskawki. Surowe ciasto smarujemy białkiem rozbełtanym z mlekiem. Wykonanie kruszonki: Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy rękami, aż powstaną okruszki

Mania Wypiekania
” Kościerskie ” sakiewki drobiowe z lubczykiem i pieczarkami 161

sera – drobno pokrojone opakowanie pieczarek – około 0,5 kg ( można mniej ) 2 cebulki średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka siekanych liści lubczyku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 2 jajka olej do smażenia Filety z kurczaka , płukamy , oczyszczamy tradycyjnie z farfocli Nacinamy od grubszej strony nożem , tworząc w każdym kieszonkę na farsz . Pieczarki i cebulkę(...)wystygnięcia . Zimny farsz mieszamy z posiekanym lubczykiem , oraz drobno pokrojonym serem i pakujemy do drobiowych kieszonek , dociskamy . Filety solimy , pieprzymy z wierzchu , obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce . Dociskamy panierkę i formujemy ładny kształt , odstawiamy na 30 minut do lodówki . Ma to na celu zapobiegnięcie rozpadaniu się kotletów . Po upływie tego czasu

Ogrodnik w podróży
Tortille po grecku 176

porcje): 400g polędwiczek z kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju i olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania Dodatki: 4 placki pełnoziarnistej tortilli 2 średniej wielkości pomidory garść czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 1 mała główka sałaty rzymskiej Sos tzatziki: 1 średni ogórek szklarniowy(...)Przygotowujemy dwie patelnie. Na jedną wlewamy olej do smażenia, rozgrzewamy. Drugą nagrzewamy suchą do zagrzania tortilli.   Jajko wbijamy na głęboki talerz i rozkłócamy widelcem. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w jajku, następnie dokładnie w bułce. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor. Usmażone kawałki układamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym

Smaczna Strona