bułki - 33426 przepisów (strona:389/2229)

Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem 140

Dyniowe knedelki wypełnione delikatnym, pachnącym cytryną serem, okraszone masełkiem z bułką tartą i posypane cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 350g dyni 400g ziemniaków 1 jajko 230g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól oliwa Farsz: 350g białego sera 2 żółtka 4 łyżki cukru skórka starta z jednej cytryny Dodatkowo: bułka tarta masło(...)Uformowane kulki odkładać na podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Knedle podawać okraszone bułką tartą przesmażoną na maśle i posypać cynamonem

Szalona Kuchnia Eweliny
Burgery z kurczaka z coleslaw 167

mężczyźni to burgerożercy ! Dlatego często przyrządzam domowe burgery, jak te burgery z kurczaka. Jeśli mam w planie domowe burgery, to muszę oczywiście upiec domowe bułki hamburgerowe, zrobić sos i przygotować coleslaw. Burgery z kurczaka są pyszne i pożywne. Mięso z kurczaka marynuję w zsiadłym mleku z przyprawami. będzie wtedy bardzo kruche. Na ogół przyrządzam coleslaw z białej kapusty ale zdarza(...)danie smakoszom burgerów. Jeśli lubicie możecie również usmażyć frytki. Całkiem niezły obiad dzisiaj przyrządziłam. Czuję się taka najedzona! Burgery z kurczaka na 6 – 8 burgerów 6 – 8 bułek hamburgerowych, tutaj przepis 500 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki soli 250 zsiadłego mleka 1 jajko 100 g mąki 100 g mąki kukurydzianej masło

codojedzenia
Kotlety mielone z kapustą włoską 114

kapusty, kotlety wyszły bardzo delikatne i soczyste. Składniki 500 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 500 g mielonej szynki wieprzowej olej do smażenia bułka tarta kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę studzimy, później mielimy, mieszamy(...)mięsem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Z przygotowanej masy formujemy kotlety (tak, tak…bez jajka, bułki i takich tam ;) ), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Warzywne klopsiki 132

warto spróbować bo są pyszne!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywne klopsiki składniki 2 duże ziemniaki 1 cukinia 1 marchewka 1 mały por 1 mały bakłażan 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku. Warzywne klopsiki wykonanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Białą część pora, bakłażana, cukinię kroimy w kostkę. Czosnek i chili drobno(...)doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką, pieprzem i solą. Dusimy przez około 20 minut pod przykryciem do miękkości. Następnie warzywa studzimy i mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki, aby masa była gęściejsza. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Można również nieusmażone zamrozić i smażyć

Delusional Trine
Tradycyjne pszenne bajgle 153

Bajgle to rodzaj bułek z dziurką, które wymagają co prawda ciut więcej pracy niż tradyzyjne ciasto drożdżowe, ale są naprawdę tego warte. Zachowują świeżość na drugi dzień, są sycące, a ich aromat jest nie do podrobienia. Przygotowanie składa się z pięciu etapów: Przygotowanie zaczynu Przygotowanie ciasta właściwego Wyrastanie Formowanie Gotowanie Pieczenie Cały ten proces zamknie się w 5 godzinach(...)każdej uformować kulkę, następnie rozpłaszczyć ją, zrobić dziurkę w środku i powiększyć ją końcem drewnianej łyżki kręcąc bułą wokół trzonka. Zanim skończysz się bawić z formowanie bułki już dostatecznie podrosną Na ten moment możesz umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce. Rano wyłożyć blachę na blat, zdjąć folię i odczekać

greenscarf
Pasztet z królika i kurek 141

selera 1 por biała część 25 dkg kurek 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ziarna jałowca 2 jajka 1/2 bułki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy  pieprz czerwony Królika przekładam do garnka, dodaję marchew, seler, por, ziele, liście laurowe, jałowiec, łyżeczkę soli, dwa litry wody i gotuję do miękkości około(...)godzinę. Mięso studzę i obieram. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Mięso, wątróbkę, warzywa miele maszynką. do mięsa dodaję jajka, pieprz, majeranek, bułkę namoczoną w mleku i wyrabiam mięso dokładnie. Foremkę aluminiową małą smaruję, wysypuję bułką tartą i wykładam 1/3 mięsa. Kurki myję i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Wykładam połowę grzybów

wesoła kuchnia
Kotleciki z czerwonej soczewicy 130

ząbki czosnku 0,25 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 0,5 łyżeczki mielonej kolendry* sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta Przygotowanie:  Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody. Odcedzić.  Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę.  Dodać(...)razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami oraz solą i pieprzem. Odstawić, aby masa nieco ostygła. Masa powinna być dość gęsta, jeżeli jest zbyt rzadka dodać niewielką ilość mąki lub bułki tartej. Formować kotleciki wielkości dłoni (opcjonalnie można obtoczyć je w bułce tartej, dzięki czemu będą bardziej chrupiące), smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu do czasu aż będą rumiane.  Podawać

Codzienne Gotowanie
Orkiszowa szarlotka (fit) 191

łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2-3 łyżki ksylitolu (lub więcej, zależy jak słodko lubicie) Nadzienie: 6-7 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu lub więcej Opcjonalnie słodzidło 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta (wchłania sok z owoców, trik by uniknąć zakalca, w smaku niewyczuwalna) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem(...)pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Ciasto posypać 1 łyżką bułki tartej (chłonie sok z jabłek, by uniknąć zakalca) Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cynamon i opcjonalnie słodzidło. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na spód ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posypać na warstwę jabłkową

Fabryka pomysłów
Grecka pita z kurczakiem 242

W Grecji niemal na każdej ulicy znajdziemy budki serwujące jedną z najpopularniejszych przekąsem – pitę z gyrosem. Ta przekąska to specjalny grecki chlebek wypełniony marynowanym i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burgery ziemniaczano – marchewkowe 215

też z innymi, ulubionymi dodatkami. Burgery ziemniaczano – marchewkowe przepis na 6 burgerów 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki średnia cebula pół łyżeczki przyprawy curry szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz oliwa Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj, pokrój w duża kostkę i gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut (do czasu aż warzywa będą miękkie). Cebulę obierz(...)pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmażaj na niej cebulę do czasu aż się zezłoci. Do misy malaksera przełóż ugotowane warzywa, cebulkę, bułkę tartą oraz przyprawy: sól i pieprz do smaku, curry oraz szczyptę kurkumy. Całość dokładnie zmiksuj. Z masy formuj niewielkie kotleciki, gdy będą bardzo kleić się do rąk, możesz obtoczyć je w bułce

365 dni dookoła kuchni
Kotlety mielone drobiowe z papryką 260

papryką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Można je podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: ½ kg mięsa mielonego drobiowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, oregano, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oraz cebulę kroję w małą kosteczkę. Warzywa dodaję do mięsa mielonego. Następnie do mięsa dodaję jajko, 3 łyżki bułki tartej(...)oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Z masy mięsnej formuję owalne kotlety. Obtaczam je w pozostałej bułce tartej. Kotlety smażę na oleju, na rumiano z każdej strony

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms 181

zdrowie! Scroll down for recipe in English Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym (4 kanapki) Składniki: 400 g ulubionego steka wołowego sól i pieprz olej 4 wybrane bułki, przekrojone wzdłuż na pół ulubiony mix sałatowy 4 plasterki sera Hochland Maasdamer Składniki na balsamiczne grzyby: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki(...)czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem po czym dodaj ocet balsamiczny, chwilę jeszcze podsmaż i zdejmij z ognia. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i rozsmaruj część na spodach bułek. Na to wyłóż sałatę, grzyby, pokrojonego w cienkie plasterki steka, na to ser i wierzch bułki, po czym polej jeszcze odrobiną sosu. Podawaj natychmiast! Smacznego! English version Cheesy steak sandwich

karmelowy
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 98

mała cebula (około 100 g) 2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju) 4 łyżki masła duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Panierka mąka pszenna, jajka, bułka tarta Przygotowanie   Wersja dla użytkowników Kohersen Mycook Cebulę zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5.   Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp(...)naczynia, wystudzić i zostawić na całą noc w lodówce.  Następnego dnia z masy formować podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczać kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na bardzo gorącym oleju do zrumienienia. Podawać jako przekąskę np. do piwa. Wersja dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy mąkę

Cztery Fajery
kotlety z kalafiora 191

robi się je bardzo szybko. W zasadzie bez zbędnych przyrządów, wystarczy widelec i miska.  Składniki: ok 150 g ugotowanego kalafiora 1 jajko  ok 4-5 łyżek bułki tartej + trochę do obtoczenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: kalafiora rozgnieść widelcem  dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy - dokładnie wymieszać - gdy będzie zbyt wodniste dodać jeszcze łyżkę bułki tartej

Gotowanie z pasją
kotlety z kalafiora 156

robi się je bardzo szybko. W zasadzie bez zbędnych przyrządów, wystarczy widelec i miska.  Składniki: ok 150 g ugotowanego kalafiora 1 jajko  ok 4-5 łyżek bułki tartej + trochę do obtoczenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: kalafiora rozgnieść widelcem  dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy - dokładnie wymieszać - gdy będzie zbyt wodniste dodać jeszcze łyżkę bułki tartej

Gotowanie z pasją