bułki - 33426 przepisów (strona:389/2229)

Karp smażony 120

filetów lub dzwonka z karpa – ew pół litra mleka – sól, pieprz – sok z połowy cytryny – kilka łyżek mąki – 1-2 jaja – kilka łyżek bułki tartej – olej do smażenia Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Nawet jak kupisz filety to będzie w nich trochę ości(...)włożyć ją do mleka. Osusz rybę a następnie pokrop ją sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Zostaw na 10 minut. w miseczkach przygotuj mąkę, rozbełtane jajo oraz bułkę tartą. Tak jak robisz z kotletami najpierw obtocz rybę w mące, dalej w jajku a na końcu z bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, musi pokryć całe dno, ryba potrzebuje

nietylkopasta.pl
Wytrawny tort naleśnikowy z pieczarkami 162

formie? Na pierwszy rzut oka taki trójkątny kawałek naleśnikowej zapiekanki naprawdę wygląda jak tort – wiele warstwa naleśników a między nimi kremowy sos pieczarkowy. Na wierzchu chrupiąca warstwa z bułki i parmezanu – wszystkie te warstwy w jednym kęsie to niebo w gębie. Składniki (na 2-3 porcje): 2 jajka szklanka mleka szklanka wody 2-2,5 szklanki mąki szczypta(...)farsz pieczarkowy: 500g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie serka śmietankowego 50g masła duży kubek śmietany 18% sól i pieprz do smaku łyżeczka drobno posiekanej, świeżej pietruszki Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu łyżka masła   Zaczynamy od zrobienia naleśników – do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, olej i dokładnie mieszamy. Następnie, przesiewamy do miski mąkę oraz

Smaczna Strona
Dorsz na pure z selera 105

smaczna, delikatna i soczysta. Chrupiąca, czosnkowa skorupka nadaje jej wyrazistości. Dorsz na pure z selera   Składniki:  300g filetów z dorsza łyżka masła ząbek czosnku 2-3 łyżeczki bułki tartej seler (korzeń) około 400g mleko sól biały pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej olej masło ulubiona sałata do podania ósemki cytryny do podania Przygotowanie:  Jak zrobić pure(...)rybę przez kilka minut, tak aby była upieczone mniej więcej do połowy (w czasie smażenia rybę można polewać masłem). Rybę delikatnie przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, oprószyć bułką tartą, położyć na niej kawałki masła czosnkowego i wstawić pod opiekacz lub górną grzałkę piekarnika na 2-3 lub do czasu aż ryba nie będzie surowa, bułka się przyrumieni

Codzienne Gotowanie
Pulpety w sosie pieczarkowym 259

naturalnie się zagęszcza. Taki sos można oczywiście przygotować także do innych dań. Świetnie sprawdzi się na przykład do placków ziemniaczanych. Składniki na klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego czerstwa bułka 1 jajko 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki soli Składniki na sos pieczarkowy: 250 g pieczarek szklanka mleka owsianego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pieprz do smaku Bułkę(...)namaczamy przez 15 minut w wodzie, a następnie odciskamy. Do miski wrzucamy mięso, odciśniętą bułkę, jajko, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżeczki soli. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Mięso formujemy w niewielkie kulki i podsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gotowe pulpeciki przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy

Dieta bez mleka
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami 128

150g surowego boczku 100g szynki szwarcwaldzkiej 1 średnia cebula 250ml mleka łyżka masła łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku pół łyżeczki ziół prowansalskich 4 łyżki bułki tartej   Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.   W międzyczasie, obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki(...)składniki – podsmażony boczek z cebulą i pieczarkami, makaron, pokrojoną w paski szynkę szwarcwaldzką, sos – mieszamy i przekładamy do naczyń do zapiekania. Z wierzchu każdą zapiekankę posypujemy łyżką bułki tartej.   Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż bułka z wierzchu się zarumieni – około 20-25 minut. Po tym czasie danie jest od razu gotowe do podania.   Powrót

Smaczna Strona
Kurczak z czerwonym pesto 109

sól i pieprz – 5-6 łyżek czerwonego pesto – pół szklanki krojonych pomidorów z puszki – 1 kulka sera mozzarella – 1 jajko – 6-7 łyżek bułki tartej – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka kaparów – świeże listki bazylii PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Pierś z kurczaka pokrój na kilka mniejszych kawałków(...)kawałka połóż czubatą łyżeczkę pesto i niedbale rozsmaruj. Tak przygotowane mięso zwijaj w rulony lekko zawijając także boki do środka. W jednej misce rozbełtaj jajko, a w drugiej przygotuj bułkę tartą. Naczynie do zapiekania nasmaruj zaś oliwą. Rulony z kurczaka obtocz najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Ułóż je w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika

nietylkopasta.pl
Devolay (kotlet de Volaille) 114

zrobić tylko w biegu, już na stole ;) No trudno. Nie mogło wystygnąć. Polecam! Pomocą służył przepis  M. Gessler składniki dla 2 osób 2 piersi kurze 40 g masła bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 1 jajko sól i pieprz olej do głębokiego smażenia przygotowane Mięso umyć, osuszyć. Każdą pierś rozbić na cienki kotlet. Najlepiej robić to między dwoma(...)zawinąć w roladkę, tak aby masło nie wypłynęło  - zawijamy boki mięsa na masło i dopiero formujemy roladkę. Można spiąć wykałaczką.   Na talerzach przygotować mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Roladki obtoczyć najpierw w mące, nadmiar strzepnąć, następnie w jajku a na końcu w tartej bułce.  Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.  Po tym czasie

Stare Gary
Domowe bułki 243

Sprawdź jak smakują pachnące domowe bułki pszenne. Mój przepis jest bardzo prosty i uniwersalny. Bułki śniadaniowe polecam piec nie tylko na weekend. Szykujesz je głównie na suchych drożdżach, wodzie i mące.  - zwykle bułki pszenne na drożdżach - proste, tanie i szybkie do zrobienia - można je posypać: makiem, sezamem, czarnuszką lub ziołami

AniaGotuje.pl
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 130

proponuję mięso wykorzystać do farszu. S kładniki : ok. 20 - 30 dag mięsa z rosołu ok. 25 dag pieczarek, a jeszcze lepsze świeże  lub mrożone grzyby cebula jajko, bułka tarta pieprz, sól, majeranek olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielić, umyte grzyby b.drobno pokroić, cebulę również Jeśli mamy pieczarki to przesmażyć razem z cebulą, a jeśli prawdziwe grzyby np. podgrzybki(...)dłużej, najlepiej osobno bez cebuli, cebule dodać jak grzyby będą miękkie- przesmażyć razem   Składniki połączyć, dodać do smaku sól, pieprz, majeranek, jeśli farsz będzie zbyt rzadki dodać odrobinę bułki tartej, wymieszać. Usmażyć naleśniki wg tego przepisu. Nakładać na nie farsz, zwijać. Naleśniki obsmażamy, zanurzając uprzednio w rozmąconym jajku , a potem w bułce tartej

Proste Potrawy
Sznycel z kurczaka w alternatywnej panierce 116

Kurczak ! Zapraszam na kolejny przepis na kurczaka , sznycel z kurczaka w panierce z nasion i natki pietruszki. Zazwyczaj wszyscy panierują sznycle w tartej bułce. Ja nie jestem wyjątkiem ale coraz częściej używam alternatywnych panierek. Jeśli już mam zamiar użyć tartej bułki to wolę ją zrobić sama. Ostatnio kupiłam przyprawę do kurczak (myślałam, że to przyprawa), okazało się jednak(...)była przyprawiona tarta bułka. Raczej nie przypadła mi do smaku. Sznycel z kurczaka przyrządzam często z fileta piersi kurczaka. Jest to danie uwielbiane przez moje dzieci. My z mężem też je lubimy. Zawsze przygotowuję więcej sznycli, bo swobodnie można je podgrzać na drugi dzień lub wykorzystać na kanapki. Z czym lubicie sznycle z kurczaka? Pewnie, że można je podać

codojedzenia
Mintaj w panierce z sokiem z cytryny 153

wigilijnym stole to oczywiście ryba. U nas bardzo lubiany jest mintaj w panierce . Składniki: - 5 filetów z mintaja - cytryna panierka: - 1 jajko - 1 łyżka mleka - sól, pieprz, suszona bazylia - bułka tarta - mąka pszenna dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Filety z mintaja skrapiam sokiem z cytryny. Jajko roztrzepuję. Do jajka dodaję mleko oraz przyprawy do smaku.  Na jednym talerzu(...)rozsypuję mąkę, a na drugim bułkę tartą. Rybę najpierw obtaczam w mące, następnie maczam w jajku, a na końcu znów obtaczam, ale tym razem w bułce tartej. Rozgrzewam olej na patelni (u mnie  Ambition ) i smażę rybę na rumiano z dwóch stron. Wykładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Podaję na ciepło

Kuchnia co dnia
Krokiety z kapustą i grzybami 323

Świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem oba te składniki zostały zamknięte w naleśniku. Naleśnik z farszem otrzymał dodatkowo panierkę z jajka i bułki tartej, a następnie został podsmażony i tak powstał pyszny krokiet. Do przygotowania krokietów należy użyć dobrej jakości kiszonej kapusty, bo to ona odpowiada za cały ich smak. Naleśników do krokietów(...)suszonych grzybów cebula łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz naturalny do smaku Dodatkowo: 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki pieprzu bułka tarta do panierowania olej do smażenia  Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Składniki na ciasto zmiksować, aby nie było grudek mąki i odstawić na około 20 minut. Następnie usmażyć

Kuchcik gotuje
Małże zapiekane (Cozze gratinate) 101

Mule nadziewane farszem z bułki tartej, parmezanu i pietruszki to prosta przystawka na ciepło, którą każdy seafoodlover musi spróbować ;) Składniki: 1 kg oczyszczonych małży kieliszek białego wina 3-4 ząbki czosnku 3/4 szkl. bułki tartej papryczka chilli 6 łyżek startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pieruszki 3 łyżki oliwy Piekarnik ustawić na 250 stopni C. Czosnek i chilli posiekać(...)minuty, aż  się otworzą. Odcedzić je z płynu, który zachować do farszu. Z każdej małży odłamać połówkę muszli, do której nie jest przytwierdzona. W misce wymieszać parmezan, tartą bułkę, natkę pietruszki i łyżkę oliwy. Wymieszać i dodać tyle łyżek płynu z gotowania małży, aby masa zrobiła się kremowa, ale nie zbyt płynna. Na każdą połówkę małży nałożyć łyżeczkę masy

wyzwania kuchenne
Pasztet z kaczki 113

language:EN-US;}   Składniki na 3 jednorazowe foremki (8x20cm) 2kg kaczki 500g wątróbki indyczej lub drobiowej 500g surowego boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 jajek 1 czerstwa bułka 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej   4 łyżki masła Sól, pieprz do smaku Do gotowania mięsa: 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 przypalona cebula 2 marchewki 2 pietruszki(...)małym ogniu. Gotowe mięso studzimy, a następnie obieramy usuwając wszelkie kości, kosteczki i żyłki. Przygotowanym bulionem zalewamy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy ją przez kilka minut. Bułkę także zalewamy szklanką wywaru i odstawiamy na chwilkę, po czym porządnie odciskamy. Na maśle dusimy pokrojoną w piórka cebulę. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki- obrane mięso z kaczki, boczek, wątróbkę, podduszoną cebulę oraz bułkę mielimy

Kuchnia w czekoladzie